Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Echinodorus - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Echinodorus - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2013 17:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Vytrzeno z Tebou uvedeneho linku:
"Pokud už chceme dodávat CO2, je nutné zajistit rostlinám i dostatečnou intenzitu osvětlení a přísun mikroprvků, jinak je jakékoliv hnojení zbytečné."

Coz je presne to, co se snazim rict, nic jineho ;) . A hnojit v akvariu, kam se pridava CO2, je na takovem doporuceni neco zavrzenihodneho?

Mozna jsem prehnal to "absolutni nutnost", to je moc kategoricke, nebo Te jen prubezne tak nejak s..u, ze uz jsi na mne alergicky. I to je celkem dobre mozne, a pritom ja Te nadzvedavat rozhodne v umyslu nemam, asi je to muj vrozeny talent :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2013 17:05 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Ano, to jsi mne dostal, tohle nevim, myslim ze to ani nenapsala ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2013 17:02 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jane91
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.08.2013 16:57 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Víš kolik Co2 jane91 dává do akvária? Nevíš, nevíš ani jakou má vodu a jak dlouho svítí. Při malém množství dodávaného CO2 není samozřejmě nutné tam cpát tam nějaké hnojivo. Dělal jsem to tak roky a fungovalo to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2013 14:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Pokud vezmeme sodik a draslik ve vodnich zdrojich, drasliku z teto dvojice byva 4 az 10%. Takze si vem vodu s obsahem sodiku kolem 13mg/l (coz bude zhruba Tva voda) a pravdepodobne se dostanes k drasliku 1mg/l (coz nejspis uvedeno nikde neni, ale tak nejak to bude). Pri metode EI se do vody dodava drasliku 30mg/l tydne, pocita se, ze to je mozne maximum, co spotrebuji. Abys pokryl spotrebu drasliku rostlin u bezneho akvaria z 1mg/l a vymene tretiny vody tydne, musel bys byt kouzelnik. A pri pridavani CO2 jeho spotreba vzroste, stejne jako dalsich latek, muze se snadno stat limitujicim faktorem.

A ted mi rekni, co jsem rekl spatne, kdyz tvrdim, ze pokud dodavam CO2, musim take hnojit? Takze kdyz to nemusi platit vzdycky, nektere rostliny nejsou limitovany v rustu kteroukoli latkou, kterou potrebuji?

Rovnou si sam i odpovim.

CO2 snizuje pH, coz je fajn, protoze pH pod 6.7 az 6.8 zjednodusuje rostlinam pristup k nekterym latkam a muze se tak kladne projevit i tam, kde jeho spotreba neni az tak velka, diky jinym limitujicim faktorum. Jenze pH se da snizit i jednoduseji a levneji.

Neber to prosim jako zarucene pravdy, ja jen nad vecmi premyslim ;-) . A rozhodne mi nerikej, ze vubec nehnojis, tezko Ti to uverim :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 23:38 Žena jane91 [27] Re: vaaclav
Ok, tak radšej vobec. Uškodí im, aj keď bude CO2 ako dočasná náhrada "namiesto rýb"? V 160tke mám na stálo momentálne len 6 ancíkov a 2 parmičky dúhové, tak neviem či mám teraz pridávať alebo nie. Keď nakúpim osádku, tak isto CO2 pridávať nebudem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   25.08.2013 21:14 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jane91
Špatně, CO2 dávej pořád nebo vůbec. Rostlinám spíše uškodíš při tomhle stídání než jim pomůžeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 20:37 Žena jane91 [27] Re: Designer
CO2 pridávam hlavne pri zasadení nových rastlín, pretože zatial čo som si všimla im to vždy pomohlo, inak hnojím málokedy. Nad PMDD som už rozmýšlala, ale moc sa mi do toho hnojenia nechce.
Objednávať nejdem ale nič, kúpiť možem aj na najbližšej burze, ale ako vravím, moc sa mi do toho hnojenia nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 19:35 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Hele mírni se trochu v těch zaručených pravdách, nic není černobílé a to co tu tvrdíš nemusí vždy platit. On ti Rosík dává procenta se sjednaných kšeftů s PMDD. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 15:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jane91
Pridavani CO2 bez hnojeni je k nicemu. Nektere latky staci i z vykalu ryb, jine musis dodat. Kdyz rostlina nema cokoli z toho co potrebuje (svetlo, dusik, draslik, fosfor a dalsi), nema jak rust a CO2 to nevytrhne, nema se jak spotrebovavat.

Pod Echinodorus si dej jilovou hnojivovou kulicku, pod kazdy jednu.
Treba tuhle: www.akvarista.cz/…
A zacni hnojit PMDD, treba tady: www.akvarista.cz/…
navod je na sacku, a popisu jak na to najdes na webu spousty. Vubec se toho neboj, rozpustis proste ty sacky v lahvi vody (kolik je tam uvedeno) a pak kazdy den das davku (ktera je take nejak doporucena).

Hnojit je prakticky nutnost, u akvaria s dodavanim CO2 pak absolutni nutnost, jinak tam totiz to CO2 davas uplne zbytecne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 17:46 Žena jane91 [27] Re: Designer
Nedávala som nič, nehnojím, pridávam max. CO2. Je nutné pri echináčoch hnojiť? Porovnávam napr. s rastlinami druhu Cryptocoryne (asi 7 druhov), Hygrophily, rôzne stonkovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 17:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jane91
U Echinodoru je dulezity korenovy system. Jake jsou to rostliny, se kterymi to srovnavas? Dalas neco pod Echinodorus, myslim jilovou hnojivovou kulicku a nebo neco, co jej muze pres koreny zivit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 16:43 Žena jane91 [27] – Echinodorus vs. iné rastliny
Čo myslíte, čo môže vadiť Echinodorusom a nevadí iným rastlinám, príp. z toho prosperujú. Echináčom sa u mňa nikdy nedarilo a aj keď rastlina pár týždňov prežívala, napokon jej zhnedli listy alebo rástli len svetlozelené a uhynula.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 08:41 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: vaaclav
Už se na to těším. Ta fotka je krásná palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.08.2013 08:02 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kaira
Fotka k příspěvku Není to nic dramatického. I když jsou listy pod vodou odlišné přeci jen se z těch emerzních se dá trochu poznat jaký budou mít tvar. Budou úzké a páskovité. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 22:13 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: vaaclav
Já vím, že současné listy jsou emerzní, ale prostě se tak moc nepodobají emerzním listům ostatních echinodorů, co už mám, že mě to překvapilo. Ty ostatní měly emerzní listy tak nějak normální, tenhleten je opravdu jak z umělé hmoty. Ale jestli poroste, tak přeměna teda bude dramatická :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2013 19:19 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kaira
Je to emerzní rostlina, čím je větší tím lépe poroste pod vodou. listy budou mít ale úplně jiný tvar. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 09:05 Muž kortezhugo [983] Re: Kaira
No pri emerzoch tú tvrdosť a tvar ovplyvňuje hlavne vlhkosť (zmena vlhkosti).Ale aj osvetlenie.Preto rastlina pestovaná cez zimu môže vyzerať trochu ináč ako ked sa pestuje v lete a trebárs aj na priamom slnku.
Napr. E.subalatus nebol problem pestovať na balkone a na priamom slnku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 18:50 Žena Kaira [927] - Labyrintky – Echinodorus Rubin Narrow Leaf
Zdravím, jdu na radu. Včera mi dorazily kytky od Aqua-Daho a mezi nimi echináč. Překvapila mě jednak jeho velikost (je dost velký) a pak taky tvar a hlavně tuhost listů. Vypadá úplně jinak, než echináče, které jsem si koupila dřív. V první chvíli mě napadlo, že je ta kytka snad plastová. coze Je to normální, že jsou emerzní listy u tohoto druhu tak tuhé a špičaté?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 18:48 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: Designer
Mám těchto ledek 3 x 95 cm, ale na hustěji osázeném akva a docela pěkně to roste. Tyto ledky jsou hodně dobře svítivé. Mám obavy, že světlo nebude hlavní důvod problému.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 17:08 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Pri patku
Tohle je opravdu kondenzovane nestesti, des a hruza:
www.google.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 11:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RadekH1
Mozna by stacilo rozsvitit :) . Pochybuju, ze ty 2 metry toho LED pasku staci k necemu rozumnemu ve 200l nadrzi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 19:36 Muž RadekH1 [129] Re: azonic
dík, jdu se kouknout jak se zbavit tý řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 19:26 Muž azonic [63] - RostlinyRe: RadekH1
To vypadá na E. Bleherae, to černé na listech bude nejspíš nějaká přisedlá řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 19:08 Muž RadekH1 [129] Re: vaaclav
Fotka k příspěvku je to ten uprostred. v pravo dole je jiny. snad to pujde poznat. jeste otazka, cim to je ze mi listy tech kytek cernaj? je to trosku na te fotce videt. dekuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 16:17 Muž RadekH1 [129] Re: vaaclav
jo to kdybych vedel co to je zac. zachvilku jsem doma tak poslu fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2013 13:10 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: RadekH1
Co je to za echináč, většina jich vykvete nad hladinou nebo vytvoří nové rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2013 21:34 Muž RadekH1 [129]
Ahoj lidi. Z jednoho echináče mi vyrazil stvol, který se šplhá k hladině. Je možnost ho nechat nějak vykvést a jak? Díky za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2013 09:50 Muž funtcz [22] Re: vaaclav
To možná se mi nechytily kvůli něčemu jinému...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 21:45 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: funtcz
Fotka k příspěvku Hodně dlouho jsem měl podobné světlo a v T8 a rostly dobře i červené rostliny jako třeba Alternanthera 'Splendida' :-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 20:58 Muž funtcz [22] Re: vaaclav
Já též toho světla nemám moc cca 0.27 wat na litr a jde to poznat...červeným rostlinám se moc nedaří..ale echinodorus v pohodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 19:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tomiino
No tak nebudes mit travicku, ale Echinodorus by to treba nejaky snesl. Jak jsem zjistil svymi obcas dosti drsnymi pokusy, lecenim ryb a nehnojenim, zmenami osvetleni a vlastne i vody a take jinym hnojenim, rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar vydrzel z toho co mam nejvic, ten si snad ani nevsima, ze se neco deje a jen roste pomaleji a nebo rychleji :) . A to se mezi tim kryptokoryny stihly 2x skoro zbavit listi a jine Echinodory jsem videl jen se zmensovat o hnijici listi. Nijak smrtelne, ale i tak jsem v posledni dobe tem kytkam dal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 17:59 Muž Tomiino [43] Re: vaaclav
CO2 take nemam...tak mam holt smulu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 17:58 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tomiino
Já jsem starý nesvítič ale 0,2w/l je i na mě málo. Kdyby jsi měl aspoň CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 17:55 Muž Tomiino [43] Re: vaaclav
noo tak to bude problem.Tu moznost pridat nemam :-( tak holt ho porizovat nebudu :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 17:48 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tomiino
Helanthium tenellum rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_tenellus
Jako kobercová rostlina do popředí je opravdu nevhodný.
Tvoje osvětlení je hodně slabé, přidal bych aspoň ještě jednou tolik. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 16:25 Muž Tomiino [43]
Ahoj lidicky,chtel bych do akva poridit echinodorus tenellum...jak je narocny na ocvetleni?mam v akva 2x 30w day,warm juwel a reflektory.Akva je 300 l vyska 50 cm.co??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2013 20:06 Muž Kryštof [314] - AmerikaRe: ondralomnice
1. Nemusel jsi zakládat nové vlákno
2. Záleží na velikosti dceřinných rostlin a jestli mají submerzní nebo emerzní listy- moje spekulace, možná ji někdo vyvrát.
3. Pokud je to submerz a jsou dost veliké tak je klidně zasaď, pokud ti nevadí tak je tam nech ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2013 16:48 Muž ondralomnice [81] – Echinodorus quadricostatus
Ahojk prosím o radu. Můj Echinodorus quadricostatus má dlouhý výhonek a na něm 5 odnoží mám každou ustřihnout a zasadit nebo celej šlahoun zahrnout do dna aby koukaly jen listy (oddenky)? stydim děkuji za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2013 20:40 Žena baletka [624] Re: Edit
Já ho mám vysoký asi 30cm, myslím, že do výšky už nepůjde. Spíš se zahušťuje a košatí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2013 20:08 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petr68
Pokud jsi si je koupil nedávno tak je to způsobeno přechodem rostlin pod vodu a výměnou listů. Staré se rozpadnou a nové vyrostou a mají jiný tvar. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2013 19:53 Muž petr68 [27] - Rostliny
mám problém s echinodory, rozpadají se mi listy neví někdo co je příčinou??? pravidelně hnojím a vyměňuju voduosvětlení je 0.48w na l

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 15:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Edit
Nadherny Echinodorus je: rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_rubin_narrow_leaf , jeste ten bych rad, a jak se zda, mel by byt celkem dostupny... Snazim se vybirat mensi druhy, protoze mam docela male akvarko. Jenze uz ted mam v 54l 15ks rostlin Echinodoru, takze casem budou muset nejake pryc. Ale aspon si budu moct vybrat ty kusy, kterym se bude opravdu darit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 15:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Edit
Asi jde jen o to, jak se ktery povedlo pri rozdeleni poskodit a jak je ktery uz dost vyvinuty. Ty me 3 mam kousek od sebe, takze podminky maji stejne. Dva nadherne rychle zacaly delat nove listi, ten jeden s tim zacal, pak se zastavil, a az ted mu zase zacal rust novy list. Jako by spotreboval energii co mel, jako by ji mel mene nez ty dva, a ted uz asi zakorenil a muze pokracovat. Nicmene je to jen takove me zjednoduseni, predstava, co se deje :-) . Kdybych mel jeden kus, ani bych si toho nejspis nevsiml, takhle je to dost videt.

Jako posledni Echinodory jsem si poridil rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_red_flame . Ty byly celkem malicke, v jednom kelimku 4. Zasadil jsem je na ruzna mista po akvariu. Moc se jim nedarilo, jen jim zacalo uhnivat listi, jeden mi vyplaval ze dna, byl i dole takovy nejaky slizky. Nicmene ted uz zacaly poustet nove listy. Vetsinou jsou Echinodory ktere kupuji vetsi, kdyz si mohu vybrat, je to s nimi jednodussi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2013 14:21 Žena EditHa [91] - TetryRe: Designer
Mám tento nízký E.cleine v obou rozích akvárka ve předu. Rozdělila jsem ho z jednoho košíku. Je zajímavé, že jeden roste a nové listy jsou pěkně do červena a druhý je pořád stejný spíše zelený a listy nejsou rozevřené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2013 19:07 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Edit
Nedavno jsem strihal emerzni listi u rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar . Jak mely rostlinky 3 az 4 submerzni listky, ostrihal jsem emerzni listi vsechno, ackoli ty listy jeste vypadaly zdrave. Rychle narostlo nove listi, jen jeden kus ze 3 se trosku louda, ale pujde mu to nakonec taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2013 17:36 Žena EditHa [91] - TetryRe: Designer
Díky za cenné rady.Už vím co dostanu k narozeninám :) nůžky! :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2013 17:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Edit
Hlavne s nim ted nehybej a nech ho poradne zakorenit. Hnojivova kulicka pod nej je moc fajn, dost mu pomuze.

Mne se taktak vesel do akvarka 100x40x40cm, byla to vyrazna dominanta (to akvarko tady mam jako archivovane), ale problem nebyl, snahu vylezat nad hladinu a menit listi zpet na emerzni nemel, ackoli nektere listy obcas castecne plavaly ci mirne trcely z vody.

Rady ohledne odstranovani hnijicich listu se sice lisi, ale ja bych doporucil emerzni listy, ktere zacnou nahnivat, strihat a nechat pahyl tak 1 az 2cm dlouhy. To proto, ze jeste neni zakoreneny a ulamovani listu s nim muze hnout, coz mu ted prokaze tu nejhorsi sluzbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2013 17:02 Žena EditHa [91] - TetryRe: vaaclav
zatím má ty listy oválně zakulacené, později by měly nejspíš růst asi ušší a dlouhé? A na ty já si počkám ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2013 16:59 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Edit
Pokud jsi ho koupila bude to emerzní rostlina a těm to chvíli trvá. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5363-echinodorus?od=801