Přidám několik zkušeností s touto rostlinkou:
- Zasadil jsem ji do 24l akva s osvětlením 9 W a rostlinka rostla velice pomalu, nové subemerzní listy nedosahovaly větší délky než 20 cm a byla taková vytáhlá se světle zelenými listy. Nové listy rašily od středu rostlinky (tvoří listovou růžici). Tak tam rostla cca 3 měsíce.
- Poté jsem ji přesadil do větší 63 l nádrže s osvětlením 60 W a dodáváním CO2 v dostatečné míře. Při přesazování jsem si všiml, že rostlina měla bohatý kořenový systém s neuhnívajícími, krásnými bílími kořínky - s toho jsem usuzoval, že rostla dobře. Rostlinka tvořila nové subemerzní listy, stále světle zelené, vytáhlé. Bylo mi podivné, že mám v akva neměřitelné NO3. No relativě dobře osvětlená nádrž, dostatečně osázená, s relativně velkým podílem plovoucích rostlin Riccia fluitans
rybicky.net/atlasrostlin/riccia_fluitans a Lemna minor
rybicky.net/atlasrostlin/lemna_minor (mají velkou relativně velkou spotřebu NO3 - časopis Akvárium č.1 strana 14 - 18
klub.akva.sk/…) spolu s dostatkem CO2 - NO3 se stalo limitujícím prvkem v růstu rostlin.
- Na základě rad a pomoci kamarádů, zejména Sida
, jsem začal s přihnojováním pomocí KNO3 a to v množství 1 mg/l denně. No a výsledek byl viditelný do měsíce. Krásné, tmavě zelené listy dlouhé až 45 cm. Po dalších asi 3 měsících jsem ve své garsonce byl nucen zrušit skříň, abych mohl nastěhovat nové 200 l akva, do kterého jsem mohl tento Echinodor přesadit (měl krásně vivinutý kořenový systém listy 45 cm, kořeny 45 cm - to byl horor)
V tomto zabírá cca 1/4 prostoru nádrže
Nebylo mi jasné, jak se mohl do té 63ky vejít
- Když se klikne na tento odkaz
rybicky.net/nadrze/7260… , tak ze začátku prezentace by mělo jít vidět, jak Echinodor rostl. Z počátku bylo v akva těchto rostlin 5 ks, ke konci už jen 1 ks (ostatní rozdány) a nakonec byl přesazen. Fotografie jsou cca po měsíci.
- Nyní jej více jak měsíc zasazen ve své 200 l nádrži, KNO3 nepřidávám, protože mám NO3 měřitelné, s osvětlením 6 x 18 W (108 W; 0,54 W/l) a nové listy jsou stejně velké jako staré (s toho dedukuji, že na dobrý růst této rostlinky nemělo přidávání draslíku K, vliv), ale mají lehce červené žilkování - toto je způsobeno pravděpodobně buď přidáváním Fe-DTPA, nebo relativně dobrým osvětlením anebo a to je nejpravděpodobnější - úplně vším dohromady.