Echinodorus - pěstování
0 09.11.2008 15:16 Napster10 Takze mi radite, koupit nejake svetlo, pisek na dno a dokoupit nejake rostlinky? A to svetlo jake? Do krytu se mi investovat nechce na takove AQ.
0 09.11.2008 15:02 0 – Re: Napster10
Řasy obsadily prostor , protože je málo rostlin i světla a ta 'vápencová' drtˇ se nehodí , i když jsou kryptokoryny , kterým je možné ke kořenům trochu drti přidat. - Můj úsudek viděný na fotce.
To s tím nedostatkem světla a hnědou řasou je fakt...
0 09.11.2008 14:39 Napster10 Tady je fotka cele nadrze.
0 09.11.2008 14:27 0 – Re: Napster10
Fotka s pohledem na celkový obsah nádrže by mohla leccos napovědět. Záleží jak byly rostliny vypěstovány. Při změně zasazením do akvária mohou listy odumřít a vytvořit se nové , vyhovuje-li voda. Echinodor vyžaduje dostatek světla a i nižší teplotu přes zimu. Některé cryptocoryny jsou citlivé na čistotu a chemizmus vody a nepěstují se pod vodou snadno a víc se jim daří v delší dobu fungujících nádržích , bez vyšších hodnot N látek. Na řasu jsou živí požírači. Asi mne , už mnozí předběhli s vysvětlením , než jsem to dopsal.
V krajním vyhroceném případě , lze před příjezdem manželky koupit a zasadit rostliny nové.
jj, taky mám takový a bezva funguje..
0 09.11.2008 14:22 kvang1 – Re: Yirka
promin opraveno
Štěrk takové velikosti jak udáváš snad ani neexistuje- to je spíš písek na štukování.
0 09.11.2008 14:18 kvang1 – Re: Napster10
no vidis to neprospiva jak rostlinkam tak i rybkam...vymenit ho za jaky chces...ale hlavne bez vapence.....nuzes treba kremicity,ja pouzivam tmavy sterk od neznameho vyrobce cca 0,3-0,5cm a jsem spokojen nejni tam vydet bordel a podobne...
0 09.11.2008 14:13 Napster10 Ano. Pred malou chvili jsem si overil ze to bile dno opravdu sumi. Zakapl jsem ho kapkou octa a sumi jako o zivot. Takze asi koupit nove ze?? Jake nejlepe?
0 09.11.2008 13:54 vóťa87 [207] - Rostliny No, když kouknu na fotky, tak bych neřekl, že rostlinky nerostou...Echinodorus "hnědně" spíš bych řekl červená, protože je to přirozená barva tohoto druhu, zelené žloutnoucí listy jsou listy z pěstírny, kde rostliny rostou nad vodou...ty rostlina po čase ztratí, při bližším pohledu je vidět že i kryptokoryna tvoří nové listy, její růst je vcelku pomalý, ale rozhodně se netváří, že by se jí nedařilo.
Jediný problém by mohl bát v tom bílém štěrku(asi vápencová drť) jinak díky použití Strého dna by rostlinkám zatím neměl hrozit nedostatek živin...hnědá řasa je jak píše pan Sid běžná u nově založených či slaběji osvětlených nádrží
0 09.11.2008 13:49 kvang1 – Re: Napster10
co to bile dno???nesumi nahodou????
0 09.11.2008 13:44 Napster10 Osvetlenim to asi pravdepodobne bude, protoze tam mam jen nejake kuchynske zarivkove osvetleni. Objem akvaria je 30l a jednou tydne pridavam Rasobijec od Rataje. Zatim jsem pridal jednou. Na dne mam "Stare dno" a pak nejaky bily sterk. Od vcerejsiho vecera pridavam Co2. Pridavam fotku te cryptocorynky
Hnědý povlak obvykle tvoří hnědé řasy. V nově založených nádržích vcelku běžná věc, zejména jsou-li tyto nedostatečně osvětleny.
Důvodů, proč vám kytky nerostou, může být mnoho. Bez znalosti akviška těžo hádat.
0 09.11.2008 13:17 Napster10 – Echinodorus a cryptocoryne nerostou
Zdravim
mam problem, asi pred tremi tydny jsem si koupil echinodorus rubin narrow leaf a cryptokorynku. Ale vubec se jim nedari. Navic se delaji na skle a na sterku rasy. Hnedy povlak. A to i na kytickach. Echinodorus mel po koupi zelene listy, ale doma mi zacly hnednout a nekde zloutnout a odpadavat. Filtr mam Aquael fan mini. A vcera jsem zacal pridavat Co2. Muzete mi poradit, cim to je ze rostlinky nerostou. A jestli jsem udelal spravny krok s tim Co2. PS.: Manzelka se vrati za 10 dni ze sluzebni cesty a ja bych chtel aby videla ze akvarko funguje. Dekuji.
Starší reakce
0 12.10.2008 00:07 andrej – Re: Romy
tam tam pridavne svetlo deta jak mas ty skusim tam nacopat T8 ziarivku aspon 840 alebo 860,,
Můj původní kryt byl bez reflektorů,které jsem dokupoval a vlepoval.Stejně bylo světla málo,proto jsem dodal ještě tu jednu trubici.Vlepit alobal se dá,svůj účel také splní,ale intenzitu světla moc nepřidá.
0 11.10.2008 23:39 andrej nepomohlo by zvisit intenzitu svietenia pomocou odrazacej folie??ze by som snou vilepil cely kryt?
Echinodory nejsou akvarijní rostliny!
Stejně, jako kryptokorýny!
(U nich je také vhodné odtrhnout celý list "ručně"...
)
0 11.10.2008 21:53 Usine – Re: Sid
Listy echinodorů zásadně utrhávám ručně a pokud možno celé, aby nic nezbylo, jako po nůžkách.
Nevím sice, jak by mohlo kořenům více prospět zkrácení nehty, než nůžkami, ale nešť... Jak už jsem napsal - vyjde to zhruba nastejno.
Ovšem u ostatních částí trvám na ostrých nůžkách.
0 11.10.2008 19:31 Usine – Re: Yirka
Jak jsem nakoupil tak prodávám.
Já bych řekl, že ostré nehty nebo tupé nůžky vyjdou nastejno, ale už klasici v Postřižinách říkali že zkracovat, zkracovat, zkracovat....
0 11.10.2008 19:15 Usine – Re: Sid
My co nakupujeme rostliny v Praze na burze, tak jsme upozorňováni že se kořeny musí zkracovat pouze rukou nikoliv nůžkami. Lépe pak prý rostou.
...Já osobně (kořeny) nezastřihuji, ale odštípnu nehty. Mám zafixováno, že stříhat kovovými nůžkami není to pravé...
U kořenů je to skoro jedno - beztak časem odumřou... (Jen k jejich zahnívání dojde asi rychleji.)
Ale zkuste si zafixovat, že při zásahu do "nadzemních" částí rostlin je "to pravé" použít ostré nůžky.
Poškození tkání způsobené nehty, je pro rostlinu mnohem větší trauma, než minimálně devastující řez (střih).
Dík, to zní slibně
Zasaď ji nebo počkej, až ti udělá řetez kolem celýho akva - další rostlinky většinou slezou ke dnu a zakoření samy ;) Mě ta potvora vleze úplně všude, raší mi pod kořenem skrze mech a pravidelně obtočí odnožema celý akvárko.
Když už je tu to téma, tak ho taky využiju, akorát se hodí
Novou odnož mám zasadit anebo počkat, až zakoření sama (vyrostla mi nahoru)? Předem dík
To by asi stačilo,ale já nejsem ,,zelinář",vím jen,že rostlina mění jen tolik železa trojmocného na dvojmocné, kolik ho právě potřebuje,takže při 0,3 mg/l asi nedostatek nehrozí,to,že nebublají,neznamená,že neasimilují,že v nich neprobíhá fotosyntéza.To,že nejdou,neznamená nic,dej jim čas.
To, že z rostlinek neunikají bublinky kyslíku neznamená, že neasimilují. Pokud svítíš, tak asimilují. (Fotosyntetická asimilace = zabudování oxidu uhličitého do organické molekuly /cukru/ při využití světelné energie). Bublinky se tvoří jen tehdy, když je voda (při dané teplotě a tlaku) nasycena natolik, že už se v ní další kyslík (vznikající při fotosyntéze) nerozpouští.
0 11.10.2008 00:54 andrej – Re: Romy
malo ale chcel bysom aby mi rastliny asimulovali kazdy den ale nevime ich ktomu prinutit
0 11.10.2008 00:53 andrej – Re: Romy
zelezo neviem teraz hodnotu ale tusim 0.3mg/L
To je vcelku standart,zřejmě málo zarybněná nádrž.Pokud hnojíč CO2,mělo by to stačit.
0 11.10.2008 00:45 andrej – Re: Romy
NO3 10mg/L
Nech to přírodě,asi bych zbytečně nehnojil,jak ti vycházejí testy na NO3,železo...?
0 11.10.2008 00:36 andrej – Re: Romy
ja mam CO2 jeden den mi aj asimulovali ale ted uz nie a neviem preco..a striedavo raz davam sera florena tekute .a raz tableti
CO2 nemám,občas přileju PMDD,ale to je tak 2x za rok.Všechno hnojení musí obstarat ryby,nejlepší rovnováha.
0 11.10.2008 00:20 andrej – Re: Romy
hnojis aj CO2?a tekutim hnojivom??
Ono mu to trvá trochu déle.Já osobně nezastřihuji,ale odštípnu nehty.Mám zafixováno,že stříhat kovovými nůžkami není to pravé...
0 11.10.2008 00:14 andrej – Re: Romy
tak ja som neozastrihol korene nerad to robim ale mozno je to aj tym..ze sa nechita
Do Hornbachu dodává rostliny Dennerle,trochu drahé,ale kvalitní.U nás stojí tato podlinka něco kolem 500 Kč,tak snad pořídíš dobře.
0 11.10.2008 00:09 andrej – Re: Romy
ok diki dnes som bol v hornbachu odtial mam tu echinodriu pojdme aj zajtra
Tady bych hledal chybu jinde,než v osvětlení.Echinodory jsou celkem nenáročné.
Typ ti nepovím,ale je to naprosto běžné svítidlo,podlinka,koupené v Hornbachu.
0 11.10.2008 00:05 andrej – Re: PentueR
aj pri malom osvetleni??ja tam dam este to pridavne ked dovtedi nezhnije
Tenellus mi roste prakticky v čemkoli a přičemkoli...množí se jak králíci a je to trvalka jak blázen.
0 11.10.2008 00:02 andrej – Re: Romy
mislel som typ tej pridavnej ziarivki sa mi zda ze je to nejaka mensia typa??
Je to obyčejná podlinka,napojená zvlášť.Studená bílá,těleso si změříš sám...
2x 30 w+1x 21 w´=81 w=0,40w/l a nestěžuju si.S Echinodorama vůbec.
0 10.10.2008 23:56 andrej – Re: Romy
to mas napojene na tu jednu tlumivku??=trafo?alebo zvlašt?nevies jaky ma vykon originalne?a co je to za ziarivku??značka typ?
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x