Echinodorus - pěstování
Mělo by to tak být . Ty samé echinodorusy jsem koupil před měsícem a na všech výhonech mám nové rostliny . Tak že místo 3 jich bude asi dvakrát tolik .
Starší reakce
Kořeny vypadají dobře. Holt někdy se Echinodorus zabrzdí a stagnuje. Obvykle pomůže intenzivnější světlo a přihnojení pod něj do substrátu.
To se blbě radí, mně rostou a daří se jim. Zkusil bych nějaký míň náročný, jestli se nechytí. Ideálně zkusit od někoho. Můžu ti nabídnout Witin, pořád mně výhonkuje a taky Vesuvis. U Vesuvis je v atlase uvedena vysoká náročnost a přitom se mu daří v nádrži, kam dávám minimum živin, žádný CO2 a je tam jenom dost světla. Ale to není dominanta, spíš takový plevel, který se pořád rozšiřuje dál a dál. Pokud se bude dařit Witinu, tak dokáže udělat růžici okolo 40cm, možná i větší. Pokud budeš mít ve vodě dost železa, začnou mu červenat listy.
Taky mě občas napadají tyto myšlenky
chtěl jsem mu dát jenom šanci
a šel bys do nějakého jiného druhu Echináče nebo úplně něco jiného. Chtěl bych tam mít nějakou velkou rostlinu.
Někdy je to prostě tak, že se některým rostlinám nedaří nebo se jim přestane dařit. Pak je lepší jít do něčeho jinýho, než s tím nějak dlouhodobě marně bojovat.
Dík za poznatky a rady. Odpoledne ho zkusím ještě vyndat a dodám fotku. Uvidím no, co s ním půjde udělat.
Ty fialové Echidodorusy nejsou fialové. Myslel jsme tyto. Měly asi 2-3 lístky a nerostly a najednou za měsíc udělaly několik nových.
Tak to dno bych vyměnil za jemnější. Máš v tom jílový kuličky, padá tam žrádlo a tak, kdo ví, co tam bude kde jak bude chemicky pracovat.
A vodu bych měnil častěji. Začal bych po týdnu, abys viděl změny, zda nepomůže toto.
A osobně pokud se s tím nechceš teď dělat, tak bych vodu v tom akvárku resetl. Vyměnil bych min. polovinu vody. A potom začal měnit častěji než 1x měsíčně.
Ten echináč na ctěné fotce vypadá jako by jen ležel rhizomem na dně a neměl ani kořeny.
A na fotce z 3.1.2023
rybicky.net/fotogalerie.php…
je zasazený moc hluboko.
To nevím jestli tento stav už rozchodí.
no taky jsem přemýšlel nad tím, že vyčistím komplet akva včetně dna, ale není zatím moc čas, ale možná to budu muset zkusit no.
na souboj druhů, to nevím. Kolem jsou nějaký Cryptocoryny, Anubiasy a Crinum. jako fakt nechápu no, páč fakt vyrazí skoro každý týden nový list, krásnej červenej. Jakmile má 5-6cm, začne hnědnout po obvodu a pak tam mám takový pahýly, viz foto.
Mně začaly růst Echináče druh do fialova až poté, co jsem prokypřil dno a vyměnil veškerou vodu. Těžko říct, co jim chybělo, když jejich bratři rostly. Stagnovaly přes půl roku. Teď rostou až se jich začínám bát bez CO2 dohnojování v tvrdé vodě. Měl bych jim dát i NPK do písku, ale radši snad ani ne.
Osobně to tipuju na nevhodné složení přechozí vody,CO2 s N nebo nějaký souboj rostlinných druhů.
Pak tam mám takové žebráky, co jsem našel růst pod velkýma, jiný druh. Jsou děravý, tak uvidím, co s něma bude.
Každopádně ale to takto mám krátce, abych to nějak zhodnotil, zda je to trvalejší řešení.
Ještě mě napadlo, jestli je nemáš zasazené moc hluboko. R§žice musí být nad pískem.
Když ti dobře rostl předtím musí růst i teď. Podívej se jestli máš dost dusíku ve vodě.
Osobně si myslím, že toho světla je málo, já teď v zimě svítím přes 10 hodin.
Kořeny mi přijdou v pohodě: světlé, dlouhé. Ale zkusím vynechat to CO a uvidím no.
U nás je voda docela tvrdá. Umístění je ve středu akvária, a přírodní světlo jde ze dvou stran, svícení probíhá většinou až odpoledne cca od 16hod do 22:00.
Edit: Zapomněl jsem, údajně by to měl být Red Flame.
Nevím, co to je za druh, ale mám dva druhy a oběma se daří především na silným světlu. Jakmile mají i dost hnojiva a CO2, tak rostou jak divý. Jeden druh (vesuvis) mám i v nádržce, kde moc nehnojím, není tam CO2 a jenom rozumně svítím a taky se mu dobře daří, jenom roste pomaleji.
Ale mám skoro měkkou vodu, to by mohl být taky ten důvod, proč se jim tak u mně líbí.
Tak určitě není starý a dej si pozor na to tekuté CO2 je to vlastně zředěná desinfekce podobná savu dost může poškozovat rostliny. Moc uhlíku z toho není. Echináče jsou dost nenáročné rostliny a asi bych ho vytrhl podíval se na kořeny a zasadil mimo tu hnojící kouli.
Zdravím,
prosím o radu. Mám Echináče, viz foto. Sdědil jsem ho třeba a měl třeba 20cm listy. Poslední dobou opadaly, nové vyrazí ale začnou se rozpadat viz foto. U kořenů máme zahrabanou JBL hnojivo kouli. A jinak hnojím Flourishem, občas přidám železo nebo kapalné CO na přilepšenou. Je možné že už je "starý " a nechce se mu už růst nebo čím ho znovu nastartovat? Děkuji za pěstitelské rady.
Starší reakce
Čím větší budou, tím lépe. Kořeny aspoň 5-8cm dlouhé. Uvidíte, že je to vlastně hotová rostlina. Šlahoun uštípnout.
Edit: Tedy pokud nechcete emerz. Pak se řiďte návodem od
afc1886
. To je profík!
Echinodorus mně vyhnal výhonek k hladině a rostou na něm na dvou místech nový růžice. Kdy je můžu zasadit? A co s tím výhonkem? Mám ho nechat růst dál a znovu nasadí nebo ho uštípnout někde dole?
Starší reakce
Tak Harbich je sice nízký ale to co nemá na výšku to má na šířku to druhé neznám a poslední Ocelot je ohromná rostlina.
Ahoj, Echinodorus cordifolius 'Schlueteri' mám ve své 30L nádrži bez CO² a je v pohodě v přiměřené velikosti. Záleží, kolik mu dáš světla a živin ke kořenům...
Ahoj,
hodlám v 50l akváriu 2Rybičky vyměnit valisnerie za nějaké menší echinodory. V nabídce Invitalu je teď několik, o kterých atlas tvrdí, že nebudou moc velké, tak z nich chci tak dva vybrat. Mohu vás poprosit, jestli byste mi na základě vlastních zkušeností mohli říct, jestli se některý z těch echináčů do takhle malého akvária hodí, nebo naopak nehodí (třeba že bude moc velký, má nějaké extra nároky, není to začátečnická rostlina co vydrží všechno atp.) 2Rybičky jsou bezfiltrační, CO2 taky nevedu a s hnojením to nepřeháním.
Tohle je tedy ta nabídka: Harbich, Fancy twist, Schluteri, Leopard, Tropica, Ocelot green
Díky!
Starší reakce
Když se nerozpadají a není na nich příliš řasy tak je odstraňovat nemusíš.
Starší reakce
Ahoj všem,
tak nějak mě začíná tlačit problém zazimování Echinodorů, které mi emerzně rostou ve venkovní nádrži.
Bude vůbec možné je na chladné období vyndat a "přesadit" do kbelíku? Mohou něco takového zvládnout?
Lojza007 napsal: Já bych začal tím, že bych vybíral podle nabídky eshopů...V eshopech obvykle píšou i rozměry, náročnost pěstování... Údaje z e-shopů bych bral hodně s rezervou, kolikrát se to hodně liší shop od shopu...a zvláště u rodu Echinodorus, kde totožný druh může za různých podmínek dorůstat diametrálně odlišné výšky.
Já bych začal tím, že bych vybíral podle nabídky eshopů. Pokud si v atlasu něco vybereš, může být velký problém to sehnat. V eshopech obvykle píšou i rozměry, náročnost pěstování a navíc to jde srovnat s atlasem a podle toho se rozhodnout.
Ahoj,
když si dáš tady pokročilé vyhledávání v atlase rostlin, nastavíš rodové jméno a další požadované parametry, tak podle mého názoru budeš moct vybírat minimálně z 50% Echináčů, když máš k dispozici 50cm výšky
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/
Až si uděláš předvýběr těch pro Tvůj layout zajímavých, tak se tu zeptej konkrétně na zkušenosti...
Podle atlasu stačí vybrat
Většina echinaču neodnožuje, ale dokáží růst do velkých rozměrů, takže bych počítal s místem nejmíň 30x30 ( výška vodního sloupce nejlépe 50-60 cm)
Malé kultivary jsem neměl
0 02.09.2022 10:55 marvvin – co vybrat?
Ahoj, s echinodory nemam moc zkusenosti, ale rad bych si nejaky pekny vybral do vetsiho akvarka. V jednom mensim mam ech. tenellus a magdalensis, to jsou mensi formy a hrozne rychle se rozrostou pomoci bocnich slahounu ... to se deje i u vetsich variant? to by za chvili musela byt hrozna dzungle
pokud vubec existuje neco co hledam
tak by to mel byt vicemene bezudrzbovy echinodorus do lowtech akvarka, nemel by mit pres 50cm a nemel by se moc aktivne chtit rozmnozovat, aby o nej nebyla velka starost ;) existuje vubec neco takoveho? ? ?
jasne, velikost asi zalezi na podminkach a bude vsude trochu jina, ale ta snaha se rozrustat snad neni uplne u vsech echinodoru ...
Starší reakce
Když si koupím nějaký méně náročný zelený kus, dám ho do vysoké vrstvy písku třeba s kuličkou bivoje u kořenů a nechám ho dva tři měsíce na okně (bez přímého slunečního světla) Tyhle lacinější echináče jsou většinou velkého (ohromného) vzrůstu, takže opatrně vybírat. Pokud jde o akvárium nebál bych se přímého slunce na pár hodin chtělo by to ale aspoň bublifuk a pár pávčat.
rybicky.net/nadrze/28652-ramovka brotia herculea, ani tylomelanie nejdou po kytkach tak moc jako tenhle
a to má sotva 7 cm
Mám "pocit" ,že jste si i sama odpověděla
Ten likvidační šnek je co?
Teoretická - na podzim chci předělávat jednu nádrž a budu tam chtít zasadit nějaký hezký echinodorus. Do té doby ale v nádrži je likvidační šnek, se kterým to tam nemá smysl dávat.
Když si koupím nějaký méně náročný zelený kus, dám ho do vysoké vrstvy písku třeba s kuličkou bivoje u kořenů a nechám ho dva tři měsíce na okně (bez přímého slunečního světla) s občasnou výměnou vody, dá to, než ho pak zasadím do akva pod lampu? Nebo je to zbytečné a mám koupit prostě až pak napřímo.
Starší reakce
Echinodorus vyzkouším emerzně, a pak ho zasadím do hlíny (bláta) nebo jak? Submerzních bylo již dost a nikdo to nechce.
Záleží co chceš. Jestli chceš emerzní rostlinky, tak pusť šlahoun nad hladinu. Ale jestli chceš nové submerzní rostlinky, tak ho drž pod hladinou.
Oddenek Echinodorus grisebachii je lepší nechat ve vodě nebo ho jak chce sám pustit nad vodu?
Starší reakce
Tak měly by být minimálně skoro dvakrát tak velcí, ale něco v tvé vodě je dost brzdí.
Primárně neřeším Echinodorus uruguayensis . Mám v nádrži 1x Echinodorus uruguayensis , 1x Echinodorus grisebachii 'Bleherae' a 1x Echinodorus 'Hot Pepper . Mám je 7 měsíců a ten Echinodorus uruguayensis dorostl do 20cm , grisebachii 18cm a 'Hot Pepper' 15cm. Přitom mají pořád zdravé nové listy ( pepper krásně růžovo-červené) . Vzhledem k tomu že všechny zmíněné Echinodory jsou podle atlasu nenáročné tak si nejsem jistý jestli nemá šlahoun jen kvůli jaru. Tak dobrá zpráva - nemá.
U echinodorů je to různé některé rostliny kvetou pořád a jiné jen občas a jsou i ty co nevyhání šlahoun pod vodou nikdy.
Děkuji , já se teprve učím rozpoznávat projevy u rostlin . Pořád hledám optimální hnojení a tak jsem rád že se možná blížím nějakému výsledku.
Spokojený Echinodorus vyhání šlahouny i v zimě. Já ho šmikám co tři či čtyři týdny.
Zdravím , mám dotaz . Před 3 týdny mi začal Echinodorus uruguayensis vyhánět šlahoun a tak přemýšlím jestli to dělá kvůli spokojenosti a nebo jen proto že je jaro?
Starší reakce
Děkuji oběma.
Asi teda vedle postavím kouli s vodou, co mám volnou. V akváriu je už dost plno a asi by se i zlomily, když bych tam chtěla vrátit.
Ten šlahoun nech v akváriu pod hladinou vyrostou ti už submerzní rostliny.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x