Echinodorus - pěstování
Perletovky jsou úplně zlaty ryby, tech se nebojim, mám je už skoro rok a žádný problem, perlovky zase snad nejsou tak velky aby udelaly nejakou neplechu?
Tezko rict jestli funguji, nedokazu to moc posoudit, ale za tu cenu bych cekal nějaký efekt
každopádně děkuji za tip, určitě vyzkousim. Já potrebuju aby bordel co se tam dostane se rozlozil na anorganicky latky a nebo se tam nehromadil ve velkých mnozstvi.
Kolega píše o Perleťovkách
... tam má pravdu.
Perlovky nejsou pro rostliny větší problém, při dodržení pár pravidel při sázení rostlin.
Ad. Seachem-a máš pocit, že fungují?
Ad. nitrifikace - je jen součást řady biologických procesů. I kdyby fungovala dobře (mám jisté pochybnosti), tak to, co potřebuješ ty, je fungující dekompozice a mineralizace těch odpadních látek. Poznámka ohledně dna je správně, do dna této hrubosti ten brajgl prostě zapadávat bude. S těmi přípravky, které jsem doporučil, mám osobní, velmi dobrou zkušenost.
Co se týče listů rostlin, masivně napadených ruduchou, tak ostříhat.
A ano, co se týče perlovek, souhlasím s kolegou bez výhrad.
koukam, ze tam mas perletovky. Obavam se, ze to s rostlinama nebude fungovat a az vyrostou, tak nepomuzou ani ty kameny
. Vlastni zkusenost
Díky za tip, s nitrifikaci by snad nemel být problém, no2 a nh4 mám na nule a obcas davkuji seachem stability a seachem pristine. Napada me jestli by nepomohl vykonnejsi a větší filtr, pripadne jemnejsi dno aby necistoty nezapadavaly tak hluboko a dostaly se k nim aerobni bakterie? Redukci osadky bych si rád nechal až jako poslední možnost.
Nádrž-a filtr- ti zjevně nefunguje mikrobiologicky, je přetížená organickým odpadem v různém stupni rozkladu (hnití). Pokud tam budeš mít ten hrubý štěrk a současnou rybí osádku, tak tě časté odkalování dna a výměny vody (tak, aby se nerozhodily další parametry) nemine a podle mého názoru, s "nejistým" výsledkem. Momentálně bych se pokusil použít i něco jako Microbe-lift Special Blend a Microbe-lift Nite-Out II.
Určitě je lepší hnojit do vody než do dna také jsem to zkoušel do dna něco strkat ale nemělo to žádný efekt.
Tak u stonkovek tomu rozumím. Mně šlo hlavně o echinodiory a cryptocoryny.
Rostliny si hlavně berou živiny listy a některé to kořeny ani moc neumí hlavně některé stonkovky. Dá se tak udělat krásné akvárium. Většinou jde o rostliny z proudu a to někdy dost velkého. Pokud ale najedeš na hodně náročné rostliny tak je to už jiná liga a potřebuješ dobrý zásobní substrát, to jsou ale akvária jen na určitý čas ne na 30 let a písek do filtrací jako mám já.
Václave, chápu správně vaší zkušenost - i když mám echinodory a cryptocoryny, tak nepřihnojovat tabletami ke kořenům, ale jen do vodního sloupce? Mám společenské akvárium, plynné CO2.
Díky
Dal jsem plovoucí a daří se jim, každopádně si myslím že vysoky dusik bude nasledek toho dna a intenzivniho hnojeni ke korenum, do te doby jsem měl no3 10-20 max. Až budu odkalovat o víkendu, ty rostliny mám opravdu vytahnout nebo by to stacilo odkalit okolo nich? Jde mi o to, že jim to trochu poskodi koreny a budou muset znovu zakorenovat.... zbytek akvarka kde nejsou rostliny je cisty, hloubkove odkaluju každý týden. Díky a hezký víkend všem;) mimochodem, moc pekna nadrz a ryby
vaclav napsal: ...nemůžeš tam mít rychle rostoucí rostliny které ti ten dusík pomůžou snižovat...
Proč by ne? Jasně, že je ze začátku budou ryby testovat, ale dá se to zvládnout.
Jinak pokud nejdou echináče, může zkusit velké kryptokorýny.
rybicky.net/nadrze/811 S tou osádkou ryb to nebude jednoduché nemůžeš tam mít rychle rostoucí rostliny které ti ten dusík pomůžou snižovat nevím jestli by to dala nějaká plovoucí rostlina nebo si pak když to nepůjde pořídit nějaký ten Clear water.
Díky, to dává smysl, pojedu taky nonstop at nekolisa co2 ani ph. "Tekuty co2" mám, jen jsem s tím měl trochu problém tam lit biocid, ale uvidim jak to bude vypadat, každopádně pojedou min než 12 hodin, minamalne ze zacatku, to bych měl za chvilku samou rasu. Dám vědět za pár tydnu jak jsem dopadl ;) ještě jednou díky za rady!
Používám CO2 skoro 30 let a vždy jsem jel nonstop a bylo jedno jestli je to 50 litrů nebo 500
Na štětku je nejlepší trochu si pomoct tekutým CO2 neboli zředěným glutaraldehydem. Hodně záleží kde je akvárium umístněné já je mám ve tmě a tak svítím 12 hodin.
Děkuji Vaclave, dropchecker mam a pohybuji se okolo svetle zelena až zluta, samozřejmě dávám pozor na ryby. Co2 2h po spusteni okolo 21mg (kh 2 a pH 6,5). S tím dnem tip k nezaplaceni, to by me nikdy nenapadlo, celou dobu resim jen parametry vody, hnojivo, co2 a svetlo a nechapu, co je spatne... jestli můžu poprosit ještě o názor k co2, mám bublat jen během sviceni nebo radsi 24/7 s ohledem na to, že podle nekterych zdroju se stetickova rasa tvori hlavně pri kolisajici hladine co2? A sviceni 8 hodin je vyhovujici? Ještě jednou díky a hezký večer;)
Hnojit do dna když používáš CO2 je podle mě nesmysl, mám to stokrát ověřené je lepší hnojit do sloupce vody v tvém případě draslíkem a stopovými prvky a to až po určité době. Hlavně bych se trochu opřel do obsahu CO2 a pořídil si dropchecker a řídil se podle něho.
Děkuji všem za reakci, pustim se do toho o víkendu. Vytaham rostlinky, odkalim dukladne dno a prozenu akvarkem hodne vody a rostlinky následně zasadim znovu pokud budou mít zdravy korenovy system. Do budoucna již nemám pouzivat hnojivo ke korenum a rostlinky pojedou bez toho? Pro doplnění, rano před spustenim co2 jsem meril parametry vody kapkovym testem a dospel jsem k následující hodnotam:
No3 30-40
Ph 7
Kh 2
Co2 dle tabulky je 7
Gh se mi z nejakeho důvodu Změřit nepodařilo, voda ani nekolika pokusech a 30 kapkach nezmenila barvu dle navodu - ze zlute na zelenou.Dle papiroveho testu je hodnota 6-10.
Tak tak, ta nádrż je přetížená nežádoucími organickými látkami (špatně fungující dekompoziční a mineralizační procesy). A vyžádej si od dodavatele rozbor vody z řadu a doplň si ho do prezentace.
Podle těch fotek máš v akváriu hodně rozbujelou ruduchu.Udělej to co Ti poradil Václav.
To nemám velkou radost ale děkuji...
Kameny jsem tam dal teprve teď aby tam ryby nehrabaly a netahaly je teď když nejsou úplně fit. Zítra ještě změřim ty parametry vody.
Evidentně ty rostliny nerostou vykašli se na strkání hnojiva do dna a pořádně to všechno odkal a to i pod těmi kameny pokud to jde. Udělej pár větších výměn vody a začni znovu.
Kapkový test na KH není zas tak nepřesný a určitě bych si ho pořídil protože čím nižší KH tím jde i obsah CO2 dolů. Pod KH 2 bych nešel. Podívej se jestli ti u těch echináčů nehnije dno když je vytrhneš musí mít bílé kořeny.
Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. V Akváriu mi nějakou rostly dobře echinodory, po čase se však růst zastavil a listy začaly uhnívat, hnědnout a roypadat se. Nejedná se jen o rozpad emerzních listů, ale o nové listy, které vyrostly již v akváriu, často malé jen pár cm. Mám 4 druhy, přičemž red devil je již déle v akváriu, skoro neroste a je malý, E. Europa a Amazonicus přirostly po vysazení a nyní víceméně stojí, jen E. Europa menší uhnívání listů, E. Barthii to odnesl nejvíce, většina listů uhnila, přičemž často uhnil jen stvol listu.
Bojuji s řasou a vzhledem k tomu, že základem jsou prosperující rostliny, snažím se nyní zaměřit na ně. Nahradil jsem echinodory 3 novými a po krátkém růstu a začly nyní opět uhnívat. Doplnil jsem tablety do substrátu, nicméně nejsem si 100% jist, že příčinou je nedostatek živin. Chtěl bych proto požádat o rady, parametry vody jsou dle papírového testu následující: NO3 30-40, No2 0, Nh4 0, PH cca 6-6,4, GH 5, KH 0, ale nejsem si úplně jist spolehlivostí testů… Může být příčinou i nízké KH a PH? Někde jsem četl, že by to problém být neměl, jelikož snesou KH 0-10 a PH>6.
Svítím nyní 8h, kvůli čase jsem snížil z 10H a aplikuji CO2. Krátce po vysazení jsem dal pod každou rostlinu NPK tabletu, nyní jsem doplnil pod každou 3 a čekám na reakci. Hnojím ještě do vody Flourish 5ml 2x týdně. Údržba týdně odkalování a výměna 50% vody.
Děkuji předem za jakékoliv rady a tipy, v akváriu mám ještě anubiasy a plovoucí rostlinky a těm se daří.
Starší reakce
Jj, krásný echináč.
Ale tak do nádrže o výšce 50cm a víc.
Tady je fotka. Ty listy jdou až zezadu akvária, tj. 30 cm cca od předního skla.
Měl bys ukázat fotku jak vypadají, ale zastřihávat nejdou pouze můžeš utrhávat celé listy. Jdou vytrhnout a zkrátit jim kořeny ale to všechno pomůže jen chvíli nakonec je někomu daruješ a seženeš menší druhy.
Dobré odpoledne,
potřeboval bych poradit, co mám dělat s Echinodorusy. Ve svém 100l akvárku mám dva a aktuálně začínají dominovat celému akvárku.
Ač se mi to líbí, v kombinaci s velkým množstvím plovoucích květin mi do akvárka přestává jít světlo.
Chtěl bych se zeptat jesli nemáte někdo zkušenost s řešením tohohle problému. Nechci je celé vyhazovat a zároveň netuším, jak moc by se jim líbilo, kdybych je zastřihnul.
Díky
Starší reakce
Ano nevyroste tak jak to známe, pokládá listy na hladinu citace s atlasu: V přírodě roste v hloubce 50 až 100cm a mimo vodu se vyskytuje jen výjimečně. Dostane li se na sucho vytváří zakrslé listy a živoří. Je to ale jedna z nejdéle pěstovaných rostlin (asi 100 let) tak se může u jednotlivých pěstitelů leccos změnit ale že vyroste klasicky nad hladinu bych nepředpokládal nebo už se nemusí jednat o stejnou rostlinu.
Četl jsem, že prý Echinodorus Amazonicus nikdy nevyroste z akvária.
Myslíte, že je to pravda?
Každopádně se domnívám, že se o tom v řádu měsíců přesvědčím.
Starší reakce
Sháněj něco menšího a barevnějšího.
Já vím. A nejenom Echináčů.
Stále se však nemohu odhodlat...
I na můj vkus echináčového sběratele jich tam máš moc a všechno to jsou časem velké rostlin.
Děje se to jen u tohoto jednoho. Je tu jediný svého druhu. Ale zlepšilo se to.
Nevím ale už, co je zač. Třeba časem vyroste a půjde identifikovat z kupy těch, které jsem původně kupoval.
Jestli jsem se mu díval na kořeny, to už ani nevím. Ach ta paměť. Zkusím zase při další údržbě.
Těch echináčů tam máš více a když se to neděje u všech ale jen u jednoho tak to nebude žádným nedostatkem prvků ve vodě.
Udělal jsem lepší foto.
Ale platí to, co jsi mi již psal, Václave.
Předtím neměl ještě ty díry.
Starší reakce
Něco se mu nelíbí, pokud tam tedy nemáš nějakého škodiče. Já bych ho vytrhl a podíval se mu na kořeny, odstranit oddenek a mrtvé kořeny zkrátit a nechat jen ty pod rostlinou. Měly by být krásně bílé. Pokud nejsou tak odkalit místo kam ho zasadíš a klidně dočista.
Já to asi napsal blbě. Myslím ten zelený s užšími listy. Je to jen jeden kus takový.
Ahoj
Trosku mi to pripomina ten, co mam v 60ce. Je dost do cervena teda, ale mam tam i zelene listy s takovymi mapami
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_red_flame
Pokud ovsem vis, co je to za nazev, tak se dost mozna pletu: )
Dik
Starší reakce
Zdravím. Skoro rok mám echinodorus argentinský. Nazačátku to byla taková hezká rostlinka, vedle mého bleheráče sice vyrážel vyší šlahouny, ale jinak normálně listy u země. Postupem času nemá ani jeden list v akva, všechny mi vylezly nad hladinu, a to mám akva 60cm.
Mám to vyndat a vyhodit (vyměnit) nebo je šance, že když to zastřihnu, bude to růst menší? chápu, že na něj asi moc svítím, ale...
Budu předělávat akva, mám tam moc řasy, moc bordel ,tak přemýšlím, jestli vyhodit nebo zachránit
rybicky.net/fotogalerie.php… = takhle vypadal ještě v červenci, td už jsou všechny listy venku a přitom po zasazení
rybicky.net/fotogalerie.php… vlevo za anubiasem vzadu
Starší reakce
Chápem
Parada.
Akurát teraz som zbadal niečo aspoň pre mňa vláštne. Pôvodne som enchidora mal zasadené na mieste, kde je označený červený oval. Odvtedy mi ale pôvodná rastlinka vyplazila asi 25cm ku čelnému sklu. Taraz na mieste zasadenia vyrástla nová rastlinka
(označený ovalom)
Tam som to už čítal, len že vraj u tejto rastlinke nie je až tak jednoduché ????
Přidat reakci
[1] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x