Kančík - chov
No právě proto se ptám, protože ono ten rozdíl mezi kančíky kolem těch 10cm (sajica, příčnopruháči,...) a těma ke 20cm mě přijde dost velký rozdíl. K těm velkým už patří opravdu dost průbojné druhy(herosi, nedejbože salvini).
Při rozumném uspořádání si dovedu v pohodě představit dva páry těch středních, včetně těch sajic, pokud se jim nějak výrazněji přepůlí nádrž, ideálně dřevem, aby na sebe pořád neviděli. Pak už podle konkrétního druhu určit co k nim. Čichavec mě přijde dost "měkký" na soužití. Spíš nějaké tetry, které nebudou považovat za hrozbu, případně něco co se dokáže bránit
K těm meekám, tak možná nikaragujce
To byli jedni z prvních, co mě napadli.
Jinak menší druhy kančíků se dají kombinovat i s akarama a JA cichlidama. Např.
rybicky.net/nadrze/16416 Tak nějak, prostě nakombinovat druhy orientované na dno a druhy spíše ke hladině.
Asi bych se vyhnul kančíkům příčnopruhým, jednak jsou dost průbojní a univerzálové na křížení.
K těm meekám, tak možná nikaragujce...jedni se třou na plochu, druzí do děr. Ancistrusy asi jo, pokud nelpíte na plných výtěrech. Ale ani dva páry sajek nebudou dělat dobrotu, protože ve třista lirech narostou a budou se mazat...Čichavce nee...za mne. Jinak si dělejte co chcete.

Ta tetry nějaký vyšší v těle.
Napsal jsem do 20cm.
Abych to upřesnil, jednalo by se o akvarijní populace, protože se dají kombinovat SA a JA cichlidy. S importy to ani nezkoušet. Navíc jsou možnosti přidat některé druhy akar.
jinší ryby tam mít samozřejmě můžeš, ale spíš už nějaké neteritoriální. Třeba hejno teter a jiné by se dali...
Takže když jen jeden pár to jako že do toho akvárku už nemůžu dát žádnou jinou rybu ?

Nebo můžu mít např jeden pár kančík červenohrdlý. jeden pár akara hnědý,popř nějaké čichavce a na dno nějakýho ancistruse... ?

Raději různé, minimálně dva.
docela by mě zajímalo, kterého druhu 20cm kančíků by se daly dát 3 páry do 300 litrů? nenapadá mě ani jediný, který by to v dospělosti zvládal
RAP napsal: Záleží jaký kančík...
S tím nutno souhlasit.
Právě velikost a povaha druhu je rozhodující . Ale pokud se nejedná o 30cm SA cichlidy, tak v půměru 2 až 3 páry plně vzrostlých ryb do cca 20cm.
stejného druhu, nebo různé?
Záleží jaký kančík...
S tím nutno souhlasit.
Právě velikost a povaha druhu je rozhodující . Ale pokud se nejedná o 30cm SA cichlidy, tak v půměru 2 až 3 páry plně vzrostlých ryb do cca 20cm.
Vhodný poskládání interiéru a co možná největší plocha dna, to jsou podle mě základní dvě podmínky, aby se dalo o více párech uvažovat. Prostuduj zdejší prezentace obdobně laděných nádrží a uvidíš, jak to kdo má řešený.
Na to je také jednoduchá odpověď. Záleží jaký kančík...
Ale jak říká Radim, ve většině případů jeden pár...
ve většině případů jen jeden.
0 19.12.2013 15:07 radim – je to dvoření se, nebo ne? :)
rozhodně souhlasím.mam kančíky a nekdy žasnu nad jejich inteligenci.
Starší reakce
Jj, kanci i pestřenci mě také s jistotou poznají... Mladá (také nekrmí) projde kolem akva a mají na salámu. Přiblížím se já a už vědí, že to je ten pitomec, co jim vždycky něco hodí...
Také souhlasím, jsou to inteligentní ryby...
no rozhodně toho ty cichlidy mají v hlavě víc než třeba tetry. Např se nepohybují v nádrži od ničeho k ničemu...Nebo už jen to, že mě rozpoznají od přítelkyně. Ta je nesmí krmit, tak mají rádi jen mě

To že ryba proplave skulinou akorát tak na její tělo tak, že se před ní pomalu položí na bok, a pomalu a bez dotknutí okolí se protáhne skulinou (horizontální), pro mě prostě není reflex, ale inteligence, tudíž projev nalezení postupu pro vyřešení překážky. Stejně tak rozpoznávání obličejů. V tomhle jsem s Vámi.
Hansel napsal:Jinak jejich projevy inteligence jsou prostě nenapodobitelný a nepopiratelný
Honzo nebuďte jak já...

...už si sice nepamatuji kdo to byl, ale dostal jsem hrozný céres, že cichlidy inteligenci neprojevují, jen reflexy...Ale já to tvrdím dál...

Můj rivulát se o to snaží kdykoli se přiblížim k akva. Když samice vodí tak je to někdy mela i s ní a člověka to až štve jak se tlučou o sklo. Ale ono to koukání na akva je stejně nejlepší tak z metru a půl což je pak v klidu. Nejhorší jsou návštěvy co nedovedou pochopit že maj jít dál a neprovokovat je

Jinak jejich projevy inteligence jsou prostě nenapodobitelný a nepopiratelný

jestli tito budou vodit, tak si zapálím vítězný doutník jak v nějakém am. filmu a pak se z totoho poto
RAP: už teď na mě samec v jednom kuse útočí, když ho fotim. Proto mi nejlíp vycházejí fotky hlavy...

neumím si představit, jak by řádil s mladýma

Nejlepší je, když se tě budou rodiče snažit vyhnat od akvária, jako mě samec severek.

Jo, je to parada. Cichlidy jsou proste super. Pockej, az budou vodit, to se uz od toho akvarka nehnes...
tak velké cichlidy jsem ještě neměl a neustále mě něčím, většinou mile překvapují

je pořád co sledovat

Takto se chová mnoho velkých cichlid...protože má tu výhodu, že předmět svou silou zvedne a kolem může být od malých ryb všechno vyžrané, potravy "v úkrytu" bývá dost...
0 09.12.2013 16:05 radim – Hoplarchus psittacus
nevím kam jsem to před časem psal, ale už jsem pořádně vypozoroval co mělo znamenat to "přenášení" klacků v akváriu
zvedají je a hledají pod nimi něco k snědku...stejně tak otáčí i dubové listy ,nebo trhají sagittarie i s kořeny a pak filtrujou písek z toho místa

Starší reakce
Ono taky záleží, v jakém stáří přijdou ryby do nového akvária. Starším rybám trvá aklimatizace déle a někdy si prostě nezvyknou. Chce to čas.
Ještě bych dodal. Mám pár severek, kupoval jsem je už dospělé a jsou relativně bojácné. Ovšem když vodí mladé, tak samec na mě útočí i přes sklo.
voda je v porádku je krasně křištalove čistá.mam špatnej fotoaparat.co mam tady fotky tak jsou starší.akvarium jsem musel s časti předelat abych znicil rybam teritoria.vodu menim jednou za 5 dnu 50 litru.
ukryty tam mam.oni sou v místnosti kde neni moc rušno a pak kdyz nekdo prijde tak se bojej ale jen chvily.pak to okoukaj co se venku deje a vylezou.musim je tedy vytrenovat.vcera jsem to zkousel a jsou trochu uz otrlejší.sice se jeste leknou ale nez zalezou do ukrytu tak se ohlídnou a zastavijou se a čekaj co bude dál.plovoucí rostliny tam sice nemam ale mam dlouhe listy s rostlinek co zakrijou pulku hladiny.
Zkusil bych je zklidnit přidáním výluhu a nelíbí se mě ta barva vody, jakoby načatá nitrifikace, ale pravdu míti nemusím, ovšem častější výměnou se nedá nic zkazit.
Při krmení ryb stojím celou dobu u akvária a ony si to časem spojí s tím, že něco dostanou. Nemám problém, že by se bály a pak jsou vidět pořád

zatím to fungovalo u všech, ale někdy to trvá dýl

Taky to chce co nejmíň zasahovat do akvária. Jinak jak pise Designer úkryty... plovoučky dělají divy!
Možná bude problém jen v tom, že nejsou zvyklé na víc lidí u akvária. Musíš cvičit návštěvy no

když jsi sám, tak reagují normálně?
Sice pises mrchy, ale urcite Ti to stejne jako mne dela radost, kdyz se takhle ryby zajimaji co tam delas

.
ty terčovce můžu potvrdit, mám problém v akva cokoliv udělat, pořád se celé hejno plete pod rukama. Naposledy jsem sázel nějakou drobnolistou kytku a ty mrchy mi ji okusovali z pinzety
Prvni vec je, ze ryby nejsou zvykle. Kdyz si zvyknou, ze se kolem akvarka neco deje, pak uz ani Tercovce nerozhodil obcasny naraz mice na sklo, proste jim to uz prislo normalni, ze si tam hraji deti, zvykli si.
Druha vec je, jak se citi v akvariu. Kdyz ma ryba za sebou splet rostlin, hromadu sutru s ukryty a nejake to drevo okolo, bude se citit bezpecne i ve volnem prostoru, protoze vnima, ze ma kdykoli kam uplavat.
Posledni vec je jak ty ryby mas dlouho. Nekdy to chvili trva, nez si zvyknou co a jak se kolem nich deje.
A jedna vec pod carou, Cichlidam pry dela dobre hejno mensich ryb nad nimi, ze kdyz vidi hejno v klidu, jsou v klidu taky. Mam spolu s Ramkami hejno Fantomu cernych, jenze potvrdit tohle nemuzu, protoze ty Ramky mi pomahaji odsavat (pletou se pod hadici), zatimco Fantomove jsou v dobe udrzby vsichni v tesnem hejnicku na druhe strane nez kde neco delam.
Skoro... Když přijde ta redukce, tak do 14 dnů vodí ti pestřenci, naopak zaženou kance do kouta a tak pořád dokola... Takže vzniká hluché 14i denní místo, kdy nevodí nikdo a já čučím na čtverzubce...

Takto se krásně pravidelně střídají, akorát teď poprvé se stalo, že to pestřenci nestihli a kanci vodí podruhé za sebou...
Já jsem jen smutný z toho, že nejdou na odbyt... Hrozně rád bych udělal někomu radost a také aby mladé končili i jinde, než jen jako příkrm...
Jinak pohled na vodící rodiče je fascinující, v době "vodění" je to mé nejoblíbenější akvárko...
No jasně, však píšu, že jsem to 3x předělával... A to i z tohoto důvodu...
kde se kanec rozhodne, že je jeho teritorium, tak tam zapomeň na rostliny, všechno vyškubou a dno převrtaj...
Když akvárium správně upravíš, jsou "škody" minimální.

Ale pěkné je, že stále tato "opovrhovaná" ryba dovede zaujmout...Mně trvalo 15 let, než poslední opustila rybárnu, a teď tak trochu uvažuji, zda jeden pár zpátky nevrátím...Kvůli dravcům...

Mrkni na mojí prezentaci "150l"... Jak správně poznamenal Ičin, tyto ryby, jak se začnou jednou třít, tak jsou horší než živorodky a nebudeš vědět co s nimi (akvaristiky je nechtějí, protože nemají odbyt)...
Nejhorší, co se týče soužití, je, když kanci "vyvedou mladé na procházku". To pak zaženou ostatní do kouta a nemaj nárok se pohnout, kolikrát jim ani nedovolí se nažrat...
Takže přichází již zmiňovaná redukce a pak je chvíli klid...
Není ani sranda jim rozčlenit akva, aby měl každý své teritorium (není dobré aby se navzájem viděli). Mě osobně se to povedlo až napotřetí...
Další poznatek co můžu potvrdit, tam, kde se kanec rozhodne, že je jeho teritorium, tak tam zapomeň na rostliny, všechno vyškubou a dno převrtaj...
Pokud se ti to ale ve finále povede, je na to super pohled.
Ahoj, zakládám akvárium o objemu 150 litrů. Chtěl bych jej stylizovat do podoby Amazonie. Zaujali mne kančíci, konkrétně kančík pruhovaný a příčnopruhý. Chtěl bych se zeptat, jaké máte s těmito rybami zkušenosti, jestli se tyto druhy dají chovat společně a dálepak jaké druhy rybek by se daly s nimi chovat, tak aby se pokud možno bez větších problémů snášely. Děkuji za všechny odpovědi a postřehy.
Přidat reakci
1 ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19676x