Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kančík - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Kančík - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 08:36 Tonakona – re: LiborSprysl
Ahoj Libore, tvých rad si hodně cením, je vidět, že víš, co píšeš. Mám ty akary dát všechny pryč? Zájemce bych měl. Nechat akva čistě perleťákům? Nebo nechat 1 pár akar, 1 pár perleťáků, 1 pár příčnopruhých a zbylé akary a perleťáky dát pryč? Co bys udělal ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 06:03 Muž LiborSprysl [9015] Re: Tonakona
Vaše ryby se vytřou v podstatě kdykoliv ukončí starání o mláďata. To nekvalitní oplození jiker je dané především tím, že je to první výtěr, ryby ještě nejsou sehrané. Ovšem je to také tím bujným životem ve vaší nádrži, nemají na tření moc klidu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 22:47 Tonakona – re: kotyza
Všechny plesnivé nejsou, pár jich je zatím v pořádku, ale není jich moc, možná 20. Mají to od soboty od rána, samice jikry pořád hlídá, kdyby z toho bylo aspoň několik svišťů, měli by co hlídat. Mimochodem, od té čistky se mi vytřely všechny 3 páry akar i ten pár příčnopruhých. Neuvěřitelné! Na akary už jsem dal inzerát i tady na fóru. V popisech akary modré se píše 7 výtěrů za rok. U mě to stíhají za půl roku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 18:07 kotyza Re: Tonakona
výtěr se nezdařil ,potomstvo není,tak bude následovat ,většinou to tak bývá,že samec bude honit samici a dost ji pocuchá budte ve střechu,kdyby šlo do tuhýho,u mejch to tak bylo,tak ji odlovte než bude připravená na další tření.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 15:40 Tonakona – perleťáci
Hm, tak jikry zbělaly. Že by nezkušenost páru? Nemůže ten samec samici ublížit? Zatím je k ní hodný, ale ostatní perleťáky dost ostře napadá. S akarama se do křížku moc nepouští.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2011 07:29 Tonakona – re: kotyza, LiborSprysl
Fotka k příspěvku Tak je to opravdu páreček, už "sedí na vejcích" potlesk
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:32 Tonakona – Re: kotyza, LiborSprysl
Ti dva jsou pořád u sebe, stále se před sebou natřásají. Nemůžu se na ně vynadívat ano To zbarvení je fakt parádní, navíc se mi zdá, že ta menší má vytažené kladélko, nebo jak se tomu říká :-D , podobně jako to mívá samice akary před snůškou jiker. Jáma vykopaná , uvidíme, co bude zítra, mám z nich velkou radost hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 18:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: kotyza
Samice se nevybarvý, ale vybarví smich na 99% to opravdu samice je...právě mi odseděla "vejce" a stěhuje larvy....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 17:27 kotyza Re: Tonakona
Tak jsem koukl na video a musím říct ,že u perletáků to je opravdový pár ,samice je tmavší a při tření se vybarvý až do černa počkejte až vystrčí papilu a bude klást jikry .Dle mého je to 100% samice.Měl jsem je osm let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 15:05 Tonakona – re: zstloukal
Když je tak pozoruju, ten větší svítí jak vánoční stromeček a ten menší je sice černý jak bota, ale perleť po těle nemá. Jen na hlavě. Navíc mají vykopanou jámu, což ráno neměli (točil jsem to v 7 ráno). Snad to bude samec se samicí. Doufám a věřím :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 13:05 zstloukal Re: Tonakona
Dokud se nevytrou, tak Vam to s jistotou nikdo nerekne. Ale ten mensi, co porad bagruje - by mohla byt samice. Nejenom podle velikosti, ale rekl bych, ze ma i kulatejsi hlavu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 11:59 Tonakona – re: RAP, LiborSprysl
Zdarec ve spolek, pokusím se popsat, co se událo tento týden:
Pondělí: Odpoledne jsem se pustil do čistky. Všechny věci jsem z akva vytáhl, pořádně odkalil a odlovil příčnopruhé (raději nebudu psát, kolik jich bylo stydim ). Nechal jsem si jen jednoho samce a dvě samice. Vše jsem vrátil zpět a provizorně uložil kameny. S celkovým vzhledem ještě budu něco dělat, koupil jsem ještě jeden velký kořen (mám ho bokem namočený v sudu) a rostliny budu dávat zároveň s ním. Větve vyhodím. Vyměnil jsem asi 1/2 vody.
Úterý: Ryby si začaly vytvářet teritoria, dokonce i perleťáci (nikdy předtím jsem u nich takové chování neviděl), takže redukce počtu ryb jim rozhodně prospěla.
Středa: Vytřely se akary modré (jaké překvapení smich ), dva největší perleťáci si hlídali své místečko a rozhodli se, že budou sousedi. Když se potkali, okamžitě se k sobě otočili tváří v tvář, tlamy jen pár milimetrů od sebe, syté zbarvení, roztažené ploutve. Jen jsem čekal, kdy se do sebe pustí, ale naštěstí toho nechali. Dělali to často, kino hadra. Frajeři největší.
Sobota: Ranní rituál před prací: Vstanu, zapnu na akva světlo, nakrmím hladové krky, jdu na cigárko. Vrátím se zpátky a co mé oči nevidí. Že by se přece jen poštěstilo vytvořit páreček? potlesk www.youtube.com/…

Co vy na to? Hlavně mi neříkejte, že to jsou dva samci a stali se z nich kamarádi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 12:17 RAP Re: LiborSprysl
Já a Tonakona ano, je jasné, že v hygienicky zařízené nádrži je to o něčem jiném.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 12:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
No já písek nemám... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 12:05 RAP Re: LiborSprysl
Zkoušel jsem různé průměry a nic moc. Ta nejsilnější brala i 2mm písek a ty mrňata se tam držely bůhví jak. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 05:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
Záleží jak silnou hadici použiješ :-) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 22:42 RAP Re: Tonakona
Malý je, ale už je celkem hbitý. Takže ho neodsaješ všechen. Nejlepší je odebrat buď jikry nebo vykulený plůdek před rozplaváním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 11:10 Tonakona – >RAP, LiborSprysl
Měl jsem stonovku, která rostla jako blázen a dost se jí u mě dařilo. Jmenuje se tuším nějak Limnophillum......, takový vodní kopr :-D . Dařilo se jí, dokud jsem ji neprotřídil a zasadil nanovo. To pak kanci okamžitě všechno vykopali, co nevykopali tak vytahali a co nevytahali tak uhryzali ;-) . Koupím rostlin více druhů a uvidí se, no. Jinak po měsíci je potěr ještě malý, to by snad šlo ne? Pustím se do toho během příštího týdne, pak sem hodím videjko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 08:29 RAP Re: Tonakona
Celkem souhlas, jen pokud budeš chtít potěr odsát po měsíci, tak neuspěješ. :-D
Pokud chceš trochu zeleně co odolá, tak doporučuji rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_aponogetifolia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 08:27 Muž LiborSprysl [9015] Re: Tonakona
Stonkovky povětšinou tyhle ryby spasou, neb jsou měkké, takže asi moc prosperovat nebudou. Odlovit nadbytečné ryby je skvělý nápad a začít velmi měnit vodu, to je předpoklad ke stimulaci tření. Takže to zkuste potlesk palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 08:17 Tonakona – >RAP, LiborSprysl
Ahoj chlapi, pořád jsem uvažoval, co s tím akvárkem provést, jsem si vědom chyb, které jsem udělal a chci to dát do správných kolejí. Plán je takový:
1. Vytánu všechny kořeny, kameny a větve (snadnější odlov), odlovím přebytečné ryby, odkalím.
2. Nechám si 1 pár příčnopruhých, 1 (nebo 2?) pár akar modrých + všech 8 perleťáků a budu doufat, že tam ta samice je a podaří se vytvořit pár.
3. Staré rostliny vyhodím, protože jsou poryty štětičkovou řasou (zřejmě důsledek přemnožení a většího množství detritu) a pro začátek zasadím rychle rostoucí stonovky.
4. Pokud příčnopruzí a akary budou schopni uhlídat potěr (jakože asi ano - bez predátorů), nechám je tak měsíc napokoji a pak potěr odsaju a použiju jako živé krmení (to mi trhá žíly :-| ).
Souhlas?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 09:16 Tonakona – re: RAP
To video jsem točil před krmením, kdy se všechny sešikují a čekají, až jim něco hodím. Jsou tak už zvyklé. Neřekl bych, že jsou v relativním klidu, právě naopak. Po žrádle se zklidní a třeba právě perleťáci dost ztmavnou. Zrychleného dýchání jsem si tedy v běžném stavu nevšiml. Nemůžu teď posoudit, jsem v práci na mobilu. Doma se na to mrknu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 08:07 RAP Re: Tonakona
No, ono to s velkými středoamerickými kančíky není valné nikde. Málokdo je na krámu chce mít a když, tak jen minimum. Zejména pokud se jedná o příčnopruhé, akary modré atd.
Jinak jsem kouknul na to video z předešlého dne a na něm je skvěle vidět, jak i v relativním klidu ty ryby rychle dýchají.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 07:32 Tonakona – re: LiborSprysl
Ono se to hezky říká, jenže v mém okolí je téměř nemožné sehnat jakoukoliv větší cichlidu, o kančících ani nemluvě, byl jsem rád, že jsem k nim přišel aspoň tímto způsobem. Navíc ve většině popisů perleťáků se doporučuje pořídit větší skupinu mladých jedinců s tím, že se páry se najdou samy. Pokud tam mám samé samce, tak asi selhal zákon pravděpodobnosti a nastoupil zákon schválnosti. Co už :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 05:38 Muž LiborSprysl [9015] Re: Libor123
Páru, který je vyladěný, samozřejmě stačí nádrž sto litrů zcela v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 05:37 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
No po sekundách jsem to fakt nezkoumal, ale očním záběrem jsem viděl samé samce, s tím, že je to fakt ukrutná bramboračka, takže za to neručím ano
ad Tonakona :) smich píšete - prodavačka už je pak měla přichystané v sáčcích a řekla mi, že tam mám nějaké navíc, protože jsou prý ještě malé, což taky byly, oba druhy mám od cca 3 cm. Pokud nemáte dostatek nádrží, je takový typ nákupu největší chybou začínajícího cichlidáře. Chce to kupovat ryby větší a jeden druh, kde už je jakástakás možnost se do pohlaví více trefit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 22:33 Libor123 Re: Lesánek
Lesánek ono taky záleží na ostatním osazenstvu ryb. Nemůžeš je dát k neonce, ale to je snad jasný. Perleťáky mám a agresivita žádná. A taky je nemůžeš mít ve 100 litrovým akva. Ale to je snad taky jasný. Pokud jim dáš dostatek prostoru a schovávačky tak jsou jako beránci. Já osobně bych doporučoval akva asi tak od 200 litrů víš. Čím větší tím lepší, dostatek úkrytů a schovek jeskyňky apod a jsou v pohodě. Tak že tak to je. Jinak hodně zdaru s perleťákama všem kdo je mají. Libor palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 22:04 RAP Re: Tonakona
Připadá mi štíhlejší, čelo není tak příkré a ani ploutve nejdou tolik do špice. Samozřejmě se vzhledem ke kvalitě videa můžu mýlit, moc s tím houpeš. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 20:33 Tonakona – Re: RAP, LiborSprysl
Chlapi podle čeho se to pohlaví pozná? Ryby jsem si nevybíral sám, byly na objednávku, objednal jsem 4x akaru modrou a 4x k. perleťového, prodavačka už je pak měla přichystané v sáčcích a řekla mi, že tam mám nějaké navíc, protože jsou prý ještě malé, což taky byly, oba druhy mám od cca 3 cm. Co se týká těch perleťáků, nechce se mi věřit, že bych tam měl samé samce. I když u ancistusů se mi stalo to samé, mám jich 5, samé samce. Takže možné je asi fakt všechno.
Odpoledne jsem ještě zašel do akvaristiky a příčnopruhé si vezmou, ukecal jsem je palec
Libor: K té bramboračce :-D - ještě minulý týden jsem tam měl o 50 příčnopruhých víc, to byla bramboračka s gulášem dohromady, mazec. Ale i přes ten počet ryb se mi akary VŽDY vytřely na břidlici, na to boční sklo jsem fakt čučel jak vyjevený.
RAP: Několikrát jsem se díval na tu 55. sekundu, perleťáka tam vidím, ale že by byl jiný než ostatní? V čem? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 18:21 RAP
Asi to vyšpekulovaly jako bezpečné místo.
Ty Libore, jak si to v tom hemžení poznal? Já na to koukal asi 3x a některé pasáže i víckrát a mám pocit, že jsem tam jednu samičku viděl. Čas 0:55 vpravo dole.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 17:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: Tonakona
Tomu se celkem vzato v takové bramboračce není co divit. Ono je to relativně docela bezpečné místo pro jikry. Pro mláďata už méně, ale to není třeba řešit. ano Jinak jsem snažil studovat ty perleťáky - fakt to vypadá všechno na samce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 16:35 Tonakona – Video
Před čištěním bez rostlin.
PS: Akary se mi vytřely už x-krát, ale že by jikry hodily na boční sklo, to se mi ještě nestalo smich
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 13:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
Zase tak velká rarita to není. Mnoho zkušených chovatelů si nechávalo deset ryb na chov a ono to bylo deset samců, protože si nechali ty největší smich Pravda je, že já jsem pároval ten svůj chovný asi z patnácti ryb a také trvalo docela dost dlouho. Jenže kanci byli v nádrži sami, tak sekera spustila. Osobně si myslím, že v té obsádce se třít chtít nebudou. Jsou to dost velké měkoty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 13:34 Tonakona – re: romant
Ok, zkusím, dík za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 13:20 R Muž romant [27987] Re: Tonakona
Zkus ten inzerát dát na sousedním webu Terarka.net.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 13:16 Tonakona – re: RAP
Dával jsem i inzerát na aukro (zdarma), 400 lidí si inzerát prohlédlo, ale zájemce žádný. Přinejhorším je dám známému pro žábu. Jen je mi jich líto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 13:08 Tonakona – re: RAP
Zkusím ještě ty obchody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 12:27 RAP Re: Tonakona
Možná to bude znít divně, ale pokud neuspěješ, jako že asi ne, zkus sehnat chovatele rybožravých hadů či dravých ryb. Pořád je lepší je zkrmit, než " vylejt do záchodu". Bohužel u příčnopruhých a akar modrých se jedná o lehce množitelné druhy. Navíc vlivem dlouhodobého chovu v zajetí a příbuzenského křížení dochází k defektům například tzv. "Nemo".
Ještě můžeš na nějaký čas dát od sebe samce a samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 08:50 Tonakona – re: RAP
Ano, snížit počet příčnopruhých se snažím už dlouho, jsou to nezmaři, akary a perleťáky jsem dokupoval ke 2 párům příčnopruhých. Ani ve snu by mě nenapadlo, že budou schopni mladé uhlídat. A přece. Navíc se třou už i jejich potomci. Zkusím se ještě jednou poptat v akvaristikách. Třeba budou mít zájem. Díky moc za radu, nějak to snad zvládnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 08:21 RAP Re: RAP
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 08:19 RAP Re: Tonakona
Ty akary a příčnopruhé bych stáhnul na jeden pár. Sníží se ti počet potomstva a bude více prostoru. Zároveň může tato změna rozhoupat i perleťáky k aktivitě. Případně ji podpořit častější výměnou vody.
PS: Neškodila by nějaká fotka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 06:34 Tonakona – re: RAP
Akva je velké 125x50x55v, spolubydlící jsou kančík příčnopruhý a akara modrá. Příčňáci se mi přemnožili i v této společnosti, asi 50 jsem jich už rozdal po známých, ale pořád mi jich dost zůstává, stejně tak se mi pořád vytírají akary, ty sice potěr hlídají, ale neuhlídají (právě malí příčnopruzí jim to požerou). Vím, že to mám dost přerybněné, snažím se s tím něco dělat. Ty perleťáky jsem kupoval zároveň s akarama, objednal jsem 4 a 4, nafasoval jsem 8 kanců a 6 akar (hodná prodavačka :-D ). Z akar se mi vytvořily 3 páry. Třeba momentálně hlídají potěr 4 páry příčnopruhých a 2 páry akar. Bitky zatím nejsou, ale bojím se, co se stane, až se připojí i perleťáci. Proto jsem se na to ptal. Holt se musím snažit ryby rozdávat, problém je, že příčnopruhé nikdo nechce, ani ve zverimexu, a nejsem z těch, co by je splachovali do záchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2011 22:12 RAP Re: Tonakona
V 10cm už by se při trochu vyhovujících podmínkách měly tvořit páry. O jak velké akvárium se jedná + další obyvatelé. Že by si měl jen jedno pohlaví, se mi zdá nepravděpodobné, přímo raritní.
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2011 20:10 Tonakona – K. perleťový
Ahoj, prosím o info zkušené chovatele těchto fešáků. Zajímalo by mě, kdy tyto ryby pohlavně dospívají a zda lze určit pohlaví u mladších jedinců. Mám jich v akva 8, délka cca 10 cm, už chytají perleť, ale stále jsou patrné příčné pruhy a skvrna uprostřed těla. Zdají se mi být všichni stejní, možná s tím rozdílem, že někteří mají perleť po celém těle a někteří hlavně na skřelích. Prostě netuším, co je samec a co samice.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 13:07 R Muž romant [27987] Re: Lukas90
Nějakou kombinaci cichlidek. Ramirézy, Thomasky nebo nějaký akarky, těch možností je spousta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:42 Muž Lukas90 [0]
četl jsme že ti zelenoocí sou mírní a hlavně nádherní. A nějaká doporučená velikost minimální na alespoň 4 kousky? Větší akva si už nemůžu moc dovolit hlavně kvůli prostoru. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:34 RAP Re: Lukas90
Pokud více druhů, tak menší a mírnější. Ty co si napsal tak opravdu jen pár + 1-2ancáky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:25 Muž Lukas90 [0]
Takže pouze jeden par jo? Mohl bych přidat alespoň jiné druhy? a jaké? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: RAP
Ne že by kříženci mezi sajkou a nigroušem nebyli hezcí, ale je to přece jen zprznělina smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2011 12:12 RAP Re: Lukas90
Akvárium této velikosti je bohužel opravdu jen pro jeden pár. Nehledě na možnost mezidruhového křížení. Nigrofasciáti jsou na to univerzální.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 25 26

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19004x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3107-kancik-chov?od=751