Paví očko (gupka) - chov
Osobně bych šel cestou č.2
Ve svých akváriích chovám paví očka (směsky, žádné chovné páry) - akva je proti poslední fotce ještě zarostlejší a úkrytů je víc než dost. Díky tomu a tak jak se u živorodek stává množí se jako o závod

. Řeším dvě možnosti, které mě napadly, pro snížení "produkce".
1. snížit počet samců (poměr samci x samice je za stávajícího stavu tak 1:2)ve velkém akva a hromadně je přestěhovat do malého (udělat z něj pouze samčí akva), to se mi ale nezdá moc dobrý
2. nebo přidat do akva nějakého přirozeného predátora, který by početní stavy potěru výrazně snižoval
Poraďte, díky předem.
Starší reakce
ak ich je menej,sˇu velké, ak chceš mať istotu že ti ich ďalšia samica nezožere, daj ich do ďalšieho pôrodu do napr velkej flaše, oni chvilu vydržia a potom ich dáš do tej odchovničky

inak gratulujem

0 14.10.2012 17:15
Lutien [12] Tak zrovna se narodilo asi pět malinkatý potvůrek

Mám tu ještě jednu samici, co každou chvíli porodí, myslíte, že ji můžu dát do porodničky k těm malejm? mám tam nejspíš tuto rostlinu
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_najas. je dlouhá tak je v porodničče zkroucená a ryby mají dostatek úkrytů. A na to, že jsou ty ryby zrovna narozené, se mi zdají dost velké, soudě podle fotek jiných mláďat. Možná to je tím, že jich je tak málo.
len vyčkaj, oni isto porodia, ked bude pre ne ten správny čas. tie bodky namiesto škvrny môžu byt očká malých rybiek

0 13.10.2012 20:03
Lutien [12] Zdravím Vás akvaristi
chtěla bych poprosit o radu. Vím, že samice pavích oček jsou v přítomnosti samců téměř vždy těhotné a myslím si, že těhotnou gupku poznám, ale nejde mi do hlavy jedna samice co je už třetí týden jako balón (je do hranata stejnou dobu) a pořád nemá mladé. Dala jsem ji do porodničky minulý týden, a když nic nebylo po pár dnech jsem ji pustila, aby byla zase mezi svými. Teď je už zase druhý den v porodničce a nic. Skvrna porodnosti není zrovna velká, ale ta ryba je strašně tlustá. Jo, a ta skvrna se mi zdá, že nemá jasné ohraničení..spíš se vytrácí do teček. Myslít, že je těhotná taková ryba, nebo extrémně přežraná? Tu přežranost dost zpochybňuju, protože ryby, myslím, nepřekrmuji.
Mám ještě podobnou samici, co je trochu hubenější a také hranatá, ale skvrna porodnosti je větší a tmavší.
Myslíte, že je mám dát do stejné porodničky?
Díky za info.
Mějte se hezky lidi a pozdravujte své rybičky!
Starší reakce
Je to sice pěkné a pohodlné a zní to skoro pohodově. Přesto bych tento postup rozhodně nedoporučoval.
A to ani obsazením nádrže a vůbec už ne způsobem údržby.
To, že vám zatím gupky žijou nevyvrací nic z toho, co správně napsal romant. Svědčí to jen o odolnosti těchto rybek, které nějaký čas přežijí i takto špatné zacházení. Je ovšem jen otázkou času, kdy vám všechny pomřou díky vaší špatné péči o akvárko.
Tak 70 litrů je rozhodně lepší. V tom 30 litrovým velmi často měň vodu a týdně odkaluj dno, protože čím horší podmínky v malým akváriu budou, tím více budou rybky náchylný k různým nemocem a i ke stresovýmu jednání, tak asi tak.
je to na ně malé? No tak to mám rádost ještě mám v práci akva cca 70 l tak bych je tam mohla vzít
Do 30 litrů bych klasický paví oka nedával, když už tak Endlerky.
na prezentaci se chystám musím nafotit a napsat údaje u akva. Takže jestli správně chápu tak samičku uhonili. OK musím to zredukovat mám ještě 1 akva pro malé co se narodily tak to budu muset dořešit ať mám více samiček. Jinak akva je velké 30 litrů. Možná, že i poměr 9 rybek je moc. No v podstatě teď už o 1 samičku méně

Špatný poměr samečků a samic. Na jednoho kluka 3 holky. Další věc je, že nevíme jak je to akvárium velký. Stálo by za úvahu zřídit prezentaci.
Edit: Velmi důležitým faktorem bude údržba akvária, výkonná a účinná filtrace a frekvence výměn vody.
Mám v akva jen paví očka. O víkendu jsem nebyla doma a po příjezdu jsem zjistila, že mám mrtvou samičku a samec má úplně okousanou ocasní ploutev. Nikdy se nehonily všechno bylo OK. V akva mám 5 samic a 4 samce tak nevím

Starší reakce
2 kluky a 5 holek a další budou přibejvat.

zatím žádný tak nevíš kolik jich tam mohu mít???
0 12.09.2012 09:34 Andy – Paví očko:chov
Dobrý den,
nevíte kolik mohu mít pavích oček v 54.litrověm akváriu?
A myslíte že se krunýřovec snese s pavíma očkama?
To je ten krunýřovec:http://rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny
Já tam chci mít jen jednoho?
Děkuji za odpověď
Andy

Starší reakce
0 26.08.2012 11:40 tosomja – :D
Moja prva ryba bola gupka samec a danio, danio obhryzalo gupke chvost, a za 1 mesiac sa trosku scelil, ale podochol, tak teraz sa mi hryzu nove gupky navzajom a tak som dal toto do fora, ci sa to vylieci cele, a dakujem za uprimnost, si mily.

já sem měl kdysi nemocnou samičku očka, měla nějakou bakterku a pomalinku jí ubejvala prsní ploutev

ale když se vyléčila, tak jí to do 14 dnů zase dorostlo

tak snad se to těm tvejm taky zahojí

0 26.08.2012 11:13 tosomja – :)
Na fotke to nebude vidlo lebo je to velmi male, ale volnym okom velmi skarede
ahoj na to roztrhani chvostu by nemeli umrit ale dorust jim to nedorost ja to alespon u mych gupek nikdy nepozoroval.Kdyby jsi dal par fotek do prezentace lidem by se radilo lepe nez takhle se bavit o necem co popisujes
tosomja napsal: Samicka mi potochla a mam v plane kupit novu, ked som ju este mal, tak sa s nou parili, maly mlade a mali ukryt, prislo k nim danio a zozralo ich, kupim samicu, v akva mame.8 skrys za dekoracie a rastlinu, akva je 20l ale mozu za roztrhany chvost podochnut? Dorastie im to naspäť?
0 26.08.2012 06:19 tosomja – :(
Samicka mi potochla a mam v plane kupit novu, ked som ju este mal, tak sa s nou parili, maly mlade a mali ukryt, prislo k nim danio a zozralo ich, kupim samicu, v akva mame.8 skrys za dekoracie a rastlinu, akva je 20l ale mozu za roztrhany chvost podochnut? Dorastie im to naspäť?
Odpovím Ti za kolegu, to akvárko je cca 20 litrový. Dotazy se v různých obdobách neustále opakují, již mu bylo nespočetkráte na jeho dotazy odpovězeno a doporučeno jak zjednat nápravu.

Ako veľké je to akva? Rastliny a úkryty v akva sú? Máte pri nich aj nejaké samičky či len tých 2 samcov?
Starší reakce
No pred tim nez mi nemoc zachvatila akvarko se mi jeden zajemce ozval.Ale nebudu mu prece davat ryby z nemocneho akvarka.Hold pešek no
A v akvaristice sem se ptal a tam je brat prej nesmi tak jedine zkusit jeste nejakou jinou akvaristiku.
Neboj. Odchováš je jednou za čas, jindy vše zbaštěj ti větší... v přírodě taky přežije jen jedno či dvě mladé ze všech, co za celý život samička porodí... tak to je, to je příroda... jinak by na celém světě nebylo pro samé gupky kam šlápnout

Tak už se ptej předem, že bys mohl někomu dát pár kousků až odrostou a on se vždycky někdo najde, kdo ti od nich "pomůže". Kdo chce, tomu je dám, zbytek dám do akvaristiky.

A toho se bojim

Tak ať se daří! Až se ti ještě víc rozrostou kytky, tak budeš mít hodně mladých i bez odchovničky, že nebudeš vědět, co s tím

Ahoj.29.7 se mi narodily pavi ocka.Mel sem je v odchovnicce protoze mi nikdy, kdyz sem je nechal v akva, neprezily.Asi pred 3 dnama jsem vypustil jednu mezi velke, jestli uz je dost velka, aby ji velke rybky nesežraly.Bylo to uspesne a tak sem dneska vypustil zbytek.

Starší reakce
Odkaluj dle potřeby. Já mám také dno trochu nedostupné, ale odkaluji každý týden, kde nemám kytky (stahuje se to tam) a to mám těch 80-100 gupek taky, ale ve 450 litrech. Musíš počítat s tím, že jelikož tam máš šneky, tak ty také nedělají. Jinak tobě to vidět nebude, protože máš hrubší dno. Já to píšu jen proto, že od té doby, co pravidelně odkaluji a měním vodu, jsem neřešil žádnou nemoc a je to už dost let (klep, klep, klep).
Pre rybičky čokoľvek

Vyvětrej 1/3 každý týden, to bude podle mého lepší řešení, ale přemlouvat Tě nebudu.

Je pravda, že zaběhnuté akvárko nemusíš tak moc odkalovat. Ale nepodceňuj výměnu vody. Lepší než jednou za tři týdny výměna 1/3 je každý týden výměna 1/5 vody. U tebe jsou to dva kyble. Je to práce na 10 minut a budeš mít klid, že děláš pro akva to nejlepší. Odkalovat můžeš tehdy, když se ti tam povalují "hovínka". Ale v tak hezky zarostlém akva to nebude asi žádný problém a rostliny ta hovínka použijí jako skvělé hnojivo

Jinak máš moc pěkné akvárko. Jako skoro vždy, když se o akva stará holka, obdivuju ten cit pro rozmístění... když dá holka pár kamenů do akvárka, je z toho krásná skalka... když dám do akvárka pár kamenů já, tak je to pár kamenů v akváriu

Inu, potvrzuješ co jsem doplnil. K až zase takovýmu intervalu jsem nabádat nechtěl. To odkalování bych prováděl na místech kde to možné je a ten interval bych volil okolo jednoho měsíce, když to funguje, tak proč do toho rejpat a když se bude měnit voda týdně, tak to bude fungovat.

To je ale servis, také analýzy akvária a bez požiadania

Ďakujem, ste zlatí
Počujte. Ja mám trošku dilemu s tým odkalovavím. Mám asi tak 85% dna akva na odkalovanie nedostupnú kvôli rastlinám a skalkám (na fotke to dobre nevidno), tak som sa trochu pozerala na nete na fóra a narazila som na také veci, ako že zabehnuté akvária, ktoré sú husto zarastené sa už nemusia odkalovať (najmä teda keď sa ani nedajú pri kobercoch a podobne), že sa vytvorí aj s tým kalom nejaká biologická rovnováha, či niečo podobné. Teraz ste ma ale trošku vystrašili, lebo som neodkalovala už asi dva mesiace...

Vodu mením každé 2-3 týždne 1/3. Zatiaľ nebadám ani riasy ani úhyn rýb (teda až na tú jednu). Dala som inzerát na darovanie gubiek, tak snáď ich zredukujem v najbližšej dobe, aj keď ľudia už ani zadarmo si nič nevezmú, kým im to človek neodnesie až pod nos

takže som tým chcela naznačiť, že i bez odkalovania nevidím zatiaľ žiadne problémy v nádrži, ale samozrejme netvrdím, že to musí byť vporiadku a neprejaví sa niečo v budúcnosti. Tak skúste prehodnotiť čo som napísala z odbornejšieho hľadiska ako z toho môjho... ďakujem za rady

ste tu milá komunitka navzájom si pomáhajúcich si a starostlivých človiečikov

Určitě s Tebou souhlasím, že to odkalování nechce podceňovat. Ten interval týdne až 14 dní mě příjde dostatečnej, spíš ve svých doporučeních kladu důraz na výměny vody, protože když se nebude 14 dní odkalovat, tak dovolím si říci to na akvárium nebude mít nějaký zásadnější vliv, na rozdíl od snížené intenzity výměn vody. Napsal jsem "odkalování dle potřeby" a každý si musí odsledovat, jestli to týdně potřeba je, či není. To jenom na dovysvětlenou mého doporučení. Samozřejmě že exponovanejší živorodkové nádrže je nutno odkalovat častěji a intenzivněji.

Souhlas s romantem, napsal ti vše dokonale. Jen to odkalování určitě každý týden, protože jen 80 gupek dokáže své + nové přírůstky (dle prezentace, která je pěkná!). Mám jen gupky, vím o čem píšu, jsou to "čuníci"

Co té rybce je či bylo o tom nebudu spekulovat, ale jednu radu bych přesto měl. Změnil bych filtraci v té dané nádrži, ten filtr co tam máš je sice výkonný, ale méně účinný svým objemem filtračního materiálu. Takže bych ten filtr vyměnil třeba za klasiku v podobě řerpací hlavy a kostky biomolitanu
www.akva-exo.cz/…
www.akva-exo.cz/…
Tuto sestavu nebudeš muset čistit častěji než 2x do roka a získáš několikanásobný filtrační objem oproti stávajícímu filtru. Tato sestava bude pro Tvojí lehce exponovanou nádrž dobrým řešením. Vodu bych měnil jak píšeš v prezentaci, dno odkaloval dle potřeby v týdenním až 14 denním intervalu. Pokud se pro ten mnou navržený způsob filtrace roznodneš, tak jeho výměnu udělej postupně a to tak, že je oba dva necháš v nádrži běhat min. měsíc společně a teprve potom ten současný odstraň, tak aby výměnou kus za kus nedošlo k narušení biologický rovnováhy. Tu novou kostku biomolitanu můžeš před tím, než jí dáš do akva tzv. naočkovat tím, že jí lehce promáčkneš ve špinavý vodě ze stávajícího filtru.
Ďakujem, Romant. Možno je už po nej, lebo ju už nevidím a stále bola pri hladine. Ja len či niekoho nenapadá, čo s ňou bolo?

Podle toho popisu to s tou rybkou vypadá na odchod do rybího nebe. Vyměnil bych vodu a když se zítra nezlepší, tak bych to ukončil.
Dnes sa jedna moja gupka flákala v rohu... nevyzerá bohvie ako... len tak "leží" v rohu celý deň... a stále ju tak mierne nakláňa hlavičkou smerom dole, pomaly, akoby zaspávala kým sa spamätá a vystrie sa. Niekedy je ako šípka kolmok zemi, akoby vysela za chvostík... Čo s ňou je? Iné viditeľné zmeny na nej nebadám... Ostatné sú v pohode... Vekovo je asi tínedžerka... Nie je to prejav nejakej choroby? Chovám guppy asi rok ale toto som ešte nepostrehla u žiadnej...
Přidat reakci
1 ...... 39
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33590x