Zákal vody
Jen do mě, hrdě se hlásím k lenivým a nedbalým akvaristům,
Vaše argumenty samozřejmě přijímám, ale opakuji: kdo chce čistou vodu, může vločkovač použít, funguje to, vyzkoušeno (i když osobně jsem ho nepoužil už několik let), žádná tragédie se v akváriu konat nebude.
Co se hnojiv týká - jestli chceš, aby rostliny hezky rostly a byly silné, tak potřebují živiny.
Proč myslíš, že sedláci hnojili pole? Jen tak ze srandy? Anebo to dělali proto, aby měli větší úrodu? V principu to je podobné jako v tom akvárku.
Tudy napsal: A složení mě nezajímá, funguje to a ryby neplavou po použití břichem vzhůru. Však spousta lidí leje do akvária kde co (hnojiva, léčiva apod.). Nehraju si na striktně přírozené podmínky v akváriu, stejně je to více či méně umělý svět.
Argumentuješ nešikovně, takto se dají obhájit i plastikové rostliny. Taky ryby nezabijí.
Není chemie jako chemie.
Hnojiva jsou vesměs (až na umělé cheláty) látky perfektně přírodní, akorát do toho našeho specifického biotopu je musíme přidávat, protože samy nepřiplavou (jako v přírodě).
Léčiva nikdo normální nepoužívá rád. Je to v zásadě vytloukání klínu klínem - řešíme průser za cenu přidání něčeho nestandardního, co má vesměs zase nějaké jiné negativní účinky. Je to něco za něco, nouzová situace, všichni dáváme přednost prevenci.
Vločkování je zásah podobného druhu. Ale hůře odůvodnitelný. Nevábně vypadající voda sama o sobě není pro obyvatele akvária vážný problém, takže nemusíme hned sahat k opatřením, která mají nějaké háčky. Pokud jsou to bakterie nebo nálevníci, je to nebezpečný stav, ale vločkování proti nim nepomůže. Pokud jsou to mechanické nečistoty, je rozhodně rozumnější je mechanicky odfiltrovat.
I když uznávám, že Tetra je docela solidní firma, vím nabeton, že i solidní firmy prodávají vodičky na řešení problémů za cenu způsobení potenciálních problémů jiných. Je to dobré pro neznalého či nedbalého akvaristu, který to vidí tak nějak "dokud ryby neplavou břichem navrch, je to dobrý", ale důtklivější akvarista takové věci používá jen velmi nerad.
Možná se zeptám blbě, ale nejsou to nálevníci.
Pokud bych toužil po křišťálově čisté vodě bez nutnosti měnit filtraci, proč ne. A složení mě nezajímá, funguje to a ryby neplavou po použití břichem vzhůru. Však spousta lidí leje do akvária kde co (hnojiva, léčiva apod.). Nehraju si na striktně přírozené podmínky v akváriu, stejně je to více či méně umělý svět. Tento přípravek jsem sám v minulosti několikrát s úspěchem použil, ale na podobné zákaly jsem osobně dávno rezignoval. Jen jsem tady poukázal na možnost účinného řešení, pokud podobný zákal někoho vyloženě štve.
Takže si chceš do akvária koupit vločkovač. Je ti jasné že ho budeš používat dost často. Víš co v tom je? Je tam někde napsané složení?
Kvalitní mechanická filtrace.
K ničemu Tě nenavádím, ale já poslední dobou používám normální utěrky z mikrovlákna. A aktivní uhlí.
Ak áno, tak veľmi pomaly, že to nespozorujem. Dokonca aj po vypnutí filtra mám dojem, že ten "prach" stojí na mieste a nemá tendenciu klesať.
Čo sa týka dna, piesok som pred založením až veľmi dôkladne premyl.
Když je akvárium v klidu, usazuje se to na dně?
Zdravím, chcem sa spýtať na biely zákal, ktorý mi stále vzniká v akváriu aj viac ako mesiac po založení. Nie je to biela voda akoby do akva vylejem mlieko, ale skôr také mikročiastočky akoby sa v akváriu husto prášilo. Najviac sa to vždy zhorší po výmene vody, niekedy aj po kŕmení (to neviem určite, ale zdá sa mi, že áno). Potom keď akvárium nechám na pokoji deň-dva, zákal trocha ustúpi. Neviete či je nutné proti tomuto nejako bojovať a ako?
Starší reakce
JirkaŠčobák napsal: Proč bychom neměli být schopni vodu vyčistit? ..... Například Dunaj u Bratislavy je dnes docela čistý.
Protože na to, co jsme za ty desetiletí do ní vypustili za sajrajty, nemáme technologii nebo je příliš drahá. Čistá(průhledná) neznamená nezávadná. Nebo by sis jí nalil do akvária?
Myslím, že dál nemá smysl v této debatě pokračovat.
Nezapomínej, že jsem v BA. Budu ji muset dovézt. A není přeložena zas až tak dlouho.
Ty ještě nemáš takovouhle knížku, to se tedy divím, je to totiž přesně tvůj styl možná jde v některých případech ještě dál. Je to ale jen malá část celé knížky která je vlastně většinou o různých studiích jak rostliny fungují.
Ještě to nemám. Ale i když to chci, tomuto věřit nebudu.
Ekologie rostlinného akvária od Diany Walstadové.
Nerozumím, co chceš vyjádřit
Koukám že jsi nečetl tu novou knížku, ráno založit akvárium, (z hlínou) večer vpustit ryby.
Proč bychom neměli být schopni vodu vyčistit?
Když jsem psal o vodě, myslel jsem, co nám teče z vodovodu, ale: Zlepšuje se obecně i kvalita vod. Minimálně u nás. Dřív se do nich vypouštělo víc sajrajtu a nikoho to nezajímalo. Například Dunaj u Bratislavy je dnes docela čistý.
Promakaná může být, ale ze špatného základu dobrou věc neuděláš. Vždyť ani demikolona ti neodbourá pozůstatky hormonů atp.
Myslím že procedury přípravy pitné vody jsou relativně promakané, a rozhodně pijeme kvalitnější vodu než před 50 lety.
Globální znečištění je ovšem jiná věc, nejstrašnější je asi Rusko a Čína.
JirkaŠčobák napsal: Nebyl bych tak skeptický.
To je realita, viz. PCB na Aljašce, kam ho zanášejí lososi migrující kvůli tření, používání pesticidů, antikoncepce a koneckonců i přípravky na úpravu vody. To není jen problém u nás nebo v celé Evropě. Jde o celosvětový problém. V podstatě je zeměkoule relativně uzavřený ekosystém, takové obrovské akvapaludárium.
To je ale pro průběh lidského poznání charakteristické.
Já dokonce rád říkávám, že poznání nesměřuje od omylů k pravdě, nýbrž od omylů, které nefungují, k novým, dříve neznámým omylům, které se osvědčí lépe... než se zjistí, že je to taky omyl... atd.
Takže špatně odhadli příčinu zákalu, nicméně empiricky nalezli vhodný postup, jak se mu vyhnout. Jejich omyl "fungoval".
Nicméně je zajímavé, že se mýlili v příčině, nicméně odůvodnili jí potřebu nechat nádrž zaběhnout (byť pouze týden), což je určitě lepší řešení, než dávat ryby hned
.
Pánové, ta kniha se jednoduše a prostě mýlí.
Žádný vysrážený "vápník" ve vodě být nemůže, protože vápník jako prvek okamžitě s něčím reaguje. Ve vodě může být leda nějaká špatně rozpustná vápenatá sůl, například síran vápenatý CaSO4 nebo uhličitan vápenatý CaCO3.
Přidáním CO2 se CaCO3 rozpouští, a to se tenkrát už vědělo, protože existovaly sodovky, minerálky a jeskyně.
Pánové Zukal a Sadílek tenkrát evidentně nevěděli nejen tohle, ale ani o existenci bakteriálních zákalů. Je zajímavé jak pomalu a obtížně do akvaristiky pronikají poznatky z dalších oborů...
Nebyl bych tak skeptický.
Vzhledem k rozsahu používání chemie, lepší.
Myslíš horší? Dnes máme vodu z vodovodu minimálně stejně kvalitní.
Ta kniha byla vydaná v roce 1961 to znamená že informace je ještě starší a tehdy o dodávání CO2 nikdo nic moc nevěděl. Já jsem začal dávat CO2 přibližně před 20 lety a to bylo okolo toho různých řečí jak je to škodlivé a dneska je to běžná věc.
Nerozpustený uhličitan vápenatý v akváriu žiaden (aspoň dúfam) nemáme.
Tá kniha tvrdí, že pridaním CO
2 do vody sa vyzráža dovtedy rozpustený Ca
2+ na CaCO
3.
Čo si viem predstaviť v zásaditom prostredí (tú reakciu koniec koncov poznáme, tvrdne tak hasené vápno), ale nie v akváriu. To by musel byť v ňom, ja neviem, síran? vápenatý a ešte aspoň trochu zásadité pH. A i tak pochybujem, že by zákal vznikol (dík Jarry za odpoveď).
Inak celá moja diskusia je čisto akademická, hnať CO
2 do tvrdej vody nie je dobrý nápad wtz. Bol to čisto návrh pokusu na overenie tvrdenia z knihy.
Uzavřená nádoba pod tlakem nemá z akvarijními podmínkami nic moc společného.
Připomínám co dělal Marcel a co jsem zmiňoval ve svém článku o zvyšování alkality: Nejrychleji CaCO3 a MgCO3 rozpustil v lahvích od SodaStreamu, tedy ve vodě plné CO2.
V bublinkových minerálkách je často rozpuštěno mnohonásobně víc uhličitanů než máme v akváriích.
Děkuji vám za zapojení se do diskuse a vysvětlení!
Trochu se mě tvoje teorie nelíbí.
JirkaŠčobák napsal: Lidi, co si myslíte o takovémto vysvětlení zákalů? Hlavně mě zajímá pasáž o kysličníku uhličitém, který se vysrážel (toto vysvětlení registruji poprvé).
Když přibude CO2 ve vodě, začne se rozpouštět uhličitan vápenatý:
CaCO3 + CO2 + H2O => Ca(HCO3)2... přesněji, nerozpuštěný uhličitan vápenatý se mění na rozpuštěný hydrogenuhličitan vápenatý.
=
Zajímavější je vaaclavova (nikoli prvně vyjádřená) poznámka, že ve tvrdé vodě je sycení CO2 méně účinné nebo neúčinné. Myslím že to platí pouze v případě, kdy máme v akváriu nerozpuštěný uhličitan vápenatý. Ten potom reaguje s dodaným CO2 podle shora uvedené rovnice, a tak namísto rostlin ten oxid uhličitý "sežere" vápník. A teprve potom, když obsah CO2 poklesne (např. po vypnutí sycení), stoupne pH a část rozpuštěného Ca(HCO3)2 se vysráží ve formě bílého prášku CaCO3 a CO2 se zase uvolní. Tak funguje uhličitanová pufrace.
=
Čili je to přesně naopak než jak v dobách pravěkých psali klasikové...
To jsem kdysi asi jen prolítnul, mrknu znovu, díky
Njn, bublám do 20GH/13KH
Nemyslím si, že by to nemělo význam, bublal jsem do 15Gh/12Kh a bez CO2 to bylo výrazně horší. Spíše se při takové tvrdosti rostlinám obecně moc nedaří.
Nezakalí ani tvrdá, ani měkká
Připojím se s dotazem, co se dá již považovat za příliš tvrdou vodu na dodávání CO2? Vím, že to je méně efektivní nebo to nemá už žádný význam?
Když tomu nerozumíš tak ti sletí pH na druhou stranu ale stačí málo na to aby jsi s ním hnul tam kam chceš.
V príliš mäkkej ti zas rýchlo zletí pH a skoro žiadne CO32- neostane...
Asi ne, protože strkat CO2 do příliš tvrdé vody nemá moc cenu.
To nie je taký problém overiť.
Zakalí sa vám, sytičom, tvrdá voda, keď do nej pustíte CO2?
1962, první 1961, Akvárium v bytě, Zukal/Sadílek.
Ve starých knihách občas člově najde, co dřív neslyšel. Toto mě zaujalo a protože nejsem v těhle věcech expert, zeptal jsem se.
Koukni se na datum vydání.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x