Zákal vody
Ne krmím furt stejně to by mě napadlo...jde tam sluníčko ale jak říkám 3 nádrže a jen ta prostřední ...to jsou jakoby nádrže dětí ale nemyslím že by něco zapřeli. ...nejde vo nic jen mě to štve že semna to nepřišel
Co krmení, nezměnil jsi v poslední době krmení? Setkal jsem se s podobným problémem u akvárka, jehož osádka byla velice důkladně vykrmována patentkama a před tím vločkový krmivo, takže když se na pár dní přestalo krmit a těch patentek se posléze začalo dávat menší množství, tak už se zákal neobjevil.
Zákal nemizí tak sem vyměnil vodu a uvidím...nic podezřelýho sem nenašel...3 akvárka vedle sebe a prostřední zákal..ostatní ok...zvláštní...vypadá to že ani ryba nechybí...fakt vás nic nenapadá?
Mám zajímací problém ..akva cca půl roku zaběhlý..odkaleno před tejdnem výměna vody taky. Klasickej mléčnej i s typickým pachem...už 3 den...žádná změna .....ryb přiměřeně...na pár dnů sem tam šup párek ancíků aby se zas nerozmnožili..pán si pro ně nepřijel a mám pár prcků..děsně málo ale..tak do 10 kusů...můžou to způsobit třeba mrtvý jikry? Něco o akvárku už vím ale tohle mi jasný nejni..dík za reakce jo litráž je cca 350 čistej objem další věc je že je to v kroužku takže obdenní kontrola...není to tragédie jen mi chybí příčinný faktor do analýzy
nikdy sem takhle málo malejch anců neměl..nejmíň asi 45 ale třeba eště vylezou Venca
Starší reakce
moc díky za pomoc, dost jste mě uklidnili. Ještě jednou jsem to vypustila podle Vašich rad a ted už se to moc zlepšilo, voda je průhledná, rybky vesele plavou - a ani jedna už břichem nahoru, jupííí. Mějte fajn neděli
Eva
Jjo automatické krmítka jsou docela zbytečná věc, hodí se až tak při nepřítomnosti delší jak dva týdny, a pouze v případě, když není nikdo, kdo by tam za celou dobu alespoň jednou nepřišel rybám hodit trochu krmení...dobře krmené a odrostlé ryby snesou dva týdny bez větších problému.Jinak ty živorodky jsou vděčné ryby, dokáži se mnohdy vyrovnat i s určitými extrémy ale zároveň bývají i docela nevyzpytatelné, mnohdy umírají v naprosto zaběhlém a čistém akve, bez zjevných příčin, jsou to takové ryby do nepohody...
Jinak s tím akva, určitě by to pro začátek chtělo vyměnit většinu vody jak už tady bylo zmíněno, a pak ještě po týdnu či dvou, nechat to trochu srovnat a pak tam kdyžtak pomalu přidávat rybky.
Určitě čekat a měnit často vodu, třetinu ob den bych viděl jako ideální množství. Až se to ustálí, tak klasická údržba bývá co 7÷14 dní vyměnit třetinu vody.
EDIT: Pro příště doporučuju během dovolené nekrmit vůbec a nebo aspoň pořádně odzkoušeným krmítkem.
0 21.05.2011 21:58 EEE – Shnilá voda - co ted?
Ahoj, prosím o radu. přijela jsem z 5denní dovolené a voda naprosto mléčná. Chyba byla v tom, že automatické krmítko se nějak zbláznilo a sypalo tam hafo krmení, no a voda se zkazila.Ryby celkem vymřeli, zůstali jen nějaký bílý živorodky (teda maminka a hafo miminek - ty už jsem tam měla - přežili) no a pak párek flekatejch mečovek,1 plata a ancistrus. Divný je, že mi tam ted začali plavat další miminka - jedna od těch mečovek a 1 červená asi ta plata. Pak je tam hafo jiker, ale asi to budou šneci ??? Těch je tam ted milion. Jako první pomoc jsem tak 3/4 vody - i s krmením, co bylo všude - vysála zvonem, vyčistila filtr a dolila vodu. Chemii jsme nikdy nedávala a ani moc nechci. Takhle to čistím vždycky a akvárko se drží tak 3 roky, nejsem žádnej znalec - jak jste jistě poznali
Je to den a nezdá se mi zlepšení. Co ted dál? mám jen vyčkávat? Moc děkuji! A kdybyste chtěl někdo bílý ryby, tak se přhlašte
Starší reakce
Co takhle ztlumit osvětlení?
a o jaky se to jedna hnojivo.... v nouzi by se to dalo postupne "odkalit"
nebo pouzit rychle rostouci rostliny
Ještě jedna fotka.
Dobrý den,
poraďte mi, co je to za zákal? A co s tím?
Zatemnění jsem zkoušeli - pomohlo na chvíli, po odtemnění bylo vše stejné. Zákal trvá již 2-3 měsíce. Výměna vody to jen zhorší.
Příčinou zřejmě je špatné hnojivo, které se dává do písku pod kořeny, bohužel nikdo otci neřekl, že je to velmi silné hnojivo a co způsobí, když se dostane do vody.. již by ho tam nedal.
Rostlinám se daří, terčovci se v tom dokonce vytřeli.
Poraďte mi, co to může být a co se s tím dá dělat?
Tak přidal jsem Anubias velký,jávský mech-hnědovku jsem nedal protože nebyla pěkná a nic jiného nebylo v akvaristikách v UH a okolí
.No a jak na potvoru mě odešla zářivka (při zapnutí mě začala nepřetržitě blikat a nechce přestat,je to známka že je už špatná zářivka že jo?).Musím počkat na vyplatu abych koupil novou
,čtyři dny to snad rostlinky vydrži bez zářivkového světla ne?Ahoj akvaristi Martin
Tak tu zrovna jak na potvoru nemám
A kde takovou salvinii minumu sežene?
Nejdříve přidám rostlinky s tím růžkatcem nemám moc dobré zkušenosti,ale dám jej tam .Závojnatky jsou za tím malé tak 10 cm a ještě sem dam jejich fotky na radu ohledně jejich pohlaví.Jestli budou dobře růst tak je daruji nebo prodám.Tetry jsou s nima zatím v klidu neoštipují je.Teplota vody je stabilně 23,5.Tak snad nestrádá ani jeden druh .Krmim je granulkama od SERA a SAK 55.Uvidím co se během dvou měsícu stane.Když to pujde k horšímu tak to radikálně změním .Díky za názory. Ahoj odpovidejte raďte dál
Potom anubias nebo hnědovka na kořen, plovoucí pistia startiotes, ricci, salvinia minima atd....
Závojnatky jsou velmi zdatnými producenty odpadních látek a když se začne flákat údržba, tak se mohou přihodit různý věci. Co se týká těch rostlin, tak to tady už bylo napsáno. Tvým požadavkům bude velmi dobře vyhovovat nějaký ten růžkatec.
Dobře,chci vysvětlit proč zavojnatky by měli zmizet? a který druh rostlin (nezakořenujících)mě doporučujete?
V Hradišťské vodě problém není. Měl jsem ji dlouho i v akvárkách bez rostlin a bez problému.
Tyhle rady po netu jsou vždycky dost málo.
Samozřejmě to jde i bez rostlin, ale musíš mít výkonný filtr a častou výměnu vody.
Tk pokud jsou už ty závojnatky pryč, tak bych udělal razantní odkalení a s tím spojenou výměnu témeř všechny vody. Výměnu vody bych klidně po několika dnech zopakoval a měl připravenou v záloze nějakou tu lahvičku se startovacíma bakteriema, protože to razantní odkalení a velká výměna vody bude pro to akvárko velkou zátěží a biologická rovnováha dostane nafrak. Rozhodně přidat rychlerostoucí kytky, to budou zdatní pomocníci při konzumaci toho výživnýho roztoku, který se momentálně v tom akvárku nachází. Filtrnechat běžet bez povšimnutí a zásahů. Tak to bych ve skrácené verzi udělal já.
Zdarec,dík za odpovědi
Ja si nemyslím, že akvarium bez živích rostlin není akvarium.Měl jsem Akari Potoční vychoval jsem nadherné kusy akvarium bylo osazene kameny pískem umělé rostliny jedna mala živá a nebyl žádný problém se zákalem.Podivejte se na některá Malawi akvaria tam jsou taky jen kameny jeskyně písek.Co opravili(vylepšili) čističku tak od té doby ta voda je jiná.Za těch deset let se mohla zmenit voda,technologie čistění(EU normy)co ? Nemůžu mít v něčem pravdu?JO s těma závojnatkama ty jsem tam dal před měsícem, ten problém z vodou byl už, ale předtím!Možná jsem to přehnal ze současným osazením akvaria rybama 2závojnatky,2ancistrusi,3panceřníčky panda a 8 černých teter(Gymnocorymbus ternetzi).Tak co teda ,proč ne ty závojnatky ? Co za rostliny ?(Nechci na zakořenění).Jinak beru kritiku a rady na spravení života v mém akvariu a nepotřebuju číst zprávy typu co to je ...to není akvarium...trýzniteli ryb...(no to jsem trochu přehnal
)Díky za názory.
a navic tam ma zavojnatku!!!!
Na kytky jsem myslel hlavně. To co má bych zatím akvárkem nenazýval
masvers napsal: zářivkové světlo žádné přímé sluneční
...a akvárko má, ale živých kytek, co by za to bylo...
Platí všechno co psali ostatní, jen bych se ještě podíval na umístění akvária. Nesvítí na něj náhodou slunce?
Jinak za ty peníze co stojí UV lampa můžeš mít nádherné akvárko, které bude fungovat samo.
Pokud ti de o rychlé zbavení se zákalu, přestaň svítit, krm jenom v minimálním množství a maximálně ob den a celou nádrž zatemni například dekou dokud zákal nezmizí.
Z dlouhodobého hlediska: Věnuj někomu do jezírka závojnatky, omez krmení ryb a každý týden vyměň 30% vody, nasaď živé nenáročné kvítka jako je třeba Růžkatec (až zákal zmizí) a zákal už neuvidíš. Až se kvítka rozrostou, tak můžeš dokoupit ryby. A pokud ti budou Ancitrusi kvítka žrát, budeš je muset taky dát pryč.
Pokud chceš podrobnější radu, tak dopiš pořádné informace ke své nádrži - o technice, údržbě i krmení!
UV lampa sice zničí okamžitě zákal, ale problémy s akváriem neodstraní, jenom potlačí. To akvárium je očividně špatné a je potřeba to řešit a né jenom potlačovat jednotliví symptomy.
Hodně živin, více světla, žádný živý rostliny, no to by bylo aby to zelený nebylo.
Akvarium je bez živych rostlin bez písku jen keramické skrýše umělé rostliny,Pokud chcete mít normální akvárium, tak toto je špatně.
0 06.04.2011 19:00 masvers dobrý den, muže te mě říct co přesně mám v akvariu za řasu(ten zelený kal).K akvaristice se vracím po pěti letech .Minulé léto 2010 jsem znovu naplnil akvarium a už poněkolikáté se mě objevil zákal nechapu proč ?Nikdy jsem s tím před pěti lety neměl problém ani před deseti lety co je špatně?Začínám mět pocit že bych to měl všechno zrušit a bavit se s něčím jinym
.Akvarium je bez živych rostlin bez písku jen keramické skrýše umělé rostliny,zářivkové světlo žádné přímé sluneční.Neuvažuji o žádných živých rostlinách ale přemyšlím že za investuji do uv lampy.Muže te mě poradit jestli je ta investice do lampy chytrá nebo mám ty živé rostliny a jake vložit do akvarka?Měl jsem vždycky nádherné akvarium ale nějak se mě nedaří poslední dva roky nechapu co se mohlo změnit s vodou na sídlišti nebo co je špatně?S pozdravem Martin z Uherského Hradiště
Starší reakce
To se obcas stane, ze na nekterych materialech neco rado vyroste. Takhle jsem byl prekvapeny, kdyz jsem dal male topitko do karantenky a na vsech jeho gumovych castech (tedy plastovych, v konzistenci gumy, hlavne prisavkach) se objevil jakysi sliz. Voda byla cista, topitko poradne umyte, a pritom tohle vypadalo jako nejaka plisen. Nektere veci, ac se to nezda, a ani neni na prvni pohled zrejmy duvod, asi musi timhle zpusobem pracovat, nez nakonec sednou.
Odpovím Ti stejně jako včera. Dej tomu ještě čas, rozhodně je lepší si pár dní počkat, než bagrovat pozadí ven z nádrže.
nikdy se mi to ještě nestalo zavadne to asi neni ale je to škarede
tedka to zkusim ručně odstranit z pozadi a uvidime jestli se to vytvoři znovu pokud ano pozadi asi musi ven
a to se mi opravdu nechce
ach jo
Tak třeba časem uvěříte i na jiné postupy a risknete nějaký ten experiment.
Když to dobře dopadne, (a to vám ze srdce přeji
), zjistíte, že se dají věci dělat i "jinak". Ale jak píšete - nutné to není.
Echinodory dostaly JBL kulicky, Ludwigia repens - dostali jsme ji plnou igelitku jako prebytky, pro zacatek a v tom mnozstvi moc prima - roste i bez dna, a to dalsi "smeti" casem bud zacalo rust, nebo odeslo, a neco take zacalo rust az pozdeji, kdyz to nejaky cas jen prezivalo, plus neco ohledne rostlin jsem pochopitelne jeste casem pridal.
Jiste ze by to slo lepe, ale ja sel tak nejak na jistotu, pac kdyz ma clovek jen jedno vetsi akvarium, na nejake experimenty zase neni az tak moc zvedavy, a radeji udela to, cemu sam veri.
...Proto ma akvaristika zacina na samem zacatku sterilnim prostredim, jak jen jsem toho schopen...
Hmmm..., co se dá dělat?...
Možná byste se mohl někdy překonat a zkusit zakládat akva s výživným substrátem na dně. Rostliny by vám určitě nespílaly.
Ja uz to Guuuglil driv, uz to zde slo, a myslim ze take od Vas.
Nicmene, ja jsem "maly domaci patlal", moc veci nevim, v mnoha potrebnych oborech mam katastrofalni mezery, v mnohem mozna verim dlouho tradovanym poveram, a pres to vsechno bych rad, aby mi akvarium fungovalo.
Proto si nedovolim to, co si muze dovolit nejaky superprofik, a poctive vsechno vydezinfikuji bez rozliseni, co by bez toho hnilo zcela spravne a opravnene, a co by hnilo jinak
. Kdyz to udelam nejprve docista docista, a dam tam co tam dat mam, fungovat to bude. Kdyz udelam dokonalou spinu a vim z pohledu profika houbeles, mohu povazujic Drchnicku rolni za Mandragoru nadelat tak fatalni hovadiny, ze v tom akvariu nepreziji ani Pavi oka ve skafandru.
Proto ma akvaristika zacina na samem zacatku sterilnim prostredim, jak jen jsem toho schopen
.
A jsou akvaristé, kteří začínají zakládat akva s tím, že spodní vrstvu dna tvoří obyčejná hlína.
A přesto taková akvária mohou fungovat bez problémů celá léta...
(Progúglujte si "Diana Walstad".)
ta teplota zrychli metabolismus, takze se celej proces urychli, uvidis po dalsi vymene vody
Teplotu jsem zesílil na 30°C a už se to pomalu lepší (ten zákal), dno jsem před použitím propral. Krmím jen vločkovým krmením od Dajanapet. Akvárko je zaběhlé cca 1,5 měsíce.
Akvaristiku delam snad nekdy od roku 1980 a akvarek jsem par uz zakladal, s casem s ruznymi zkusenostmi a vysledky
. Jsem jen konickar, bavim se tim, a mel jsem take ohledne akvaristiky par let pauzu, takze po dlouhe dobe jen to jedno z prezentace, a par let pred tim 2x 150l, kdy uz jsem mel tolik rozumu, abych to udelal tak jako ted. Drive to nedokazu zodpovedne rict, jestli jsem dezinfikoval a cim, ale asi ano, clovek se tak moc nemeni.
Ciste logicky, tahat si do akvaria jakykoli svincik, ktery nemusim, je "technologicky" naprosto nezodpovedne
. Mozna ze jsou maliri, zacinajici zamatlanym platnem a pomichanymi barvami, ja mam radeji ciste.
To je samozřejmě pravda, ale proč? Když k tomu nemám důvod a to co posléze pro zdárný vývoj akva potřebuji nechám vzniknout a rozvinout přirozeným způsobem, bez žádných turbo metod.
stačí tam nalít vodičku z lahvičky a máš "čistých" bakterií habaděj
je zajímavé že já písek jenom tak trochu properu od toho nejhoršího a rostliny jsem nikdy nedesinfikovala a mám úplně stejné zkušenosti se zákalem jako ty, nikdy žádný. A to už jsem (od doby co se víc věnuju akvaristice) zakládala už asi 8 nádrží. Nemám ani problémy s žádnými zatáhlými brouky nebo kdoví čím.
Kolikrát už si to dělal tímhle způsobem, že můžeš tvrdit, že taková hygiena pomůže, stejně tak bych to mohla tvrdit i já že je to zbytečné
Tak já jsem nikdy při zakládání akvárií hypermangan nepoužil, ale tím naprosto nic nemám proti hygieně, ale kladu si otázku, zdali je to opravdu tak nezbytně nutné. Kdy jindy než v začátcích akvária, kdy tam ještě nejsou ryby se může odehrát živelná přeměna škodlivých dusíkatých látek na ty neutrální a později zužitkované. Neříkám, že štěrk neperu, ale rozhodně ho nikterak nedezinfikuji a to co v něm zůstane nechávám tzv. vyhnít a použít jako potravu pro vznikající nitrifikační bakterie.
Kdyz jsem zakladal akvarium z prezentace, dno jsem pral v kyblu az to bylo ciste, pak pridal hypermangan, nechal odstat, a pak zase pral az to nebarvilo vodu. Kazdy kybl pisku, a jiste ze to trvalo vyprat, hral jsem si s tim zakladanim cely den. Rostliny take prosly dezinfekci, zase hypermangan. Pod Echinodory jsem dal JBL kulicky. Prikladam tomu to, ze se zadny mlecny zakal nekonal, bylo to temer tak, jako kdyz se napusti voda do hole nadrze, nekali se, nema proc (malilinko se to zakalilo hned po napusteni, uplne 100% od drobonkych castecek se to dno vyprat neda, ale sedlo to velice rychle). Kdyz tam pak prisly ryby, zadny problem nebyl. Jen se mi diky moc svetlu na samem zacatku zazelenal i pisek, ale nebyl to vetsi problem, zase to po case samo zmizelo, chtelo to proste jen uplne na zacatku mene svitit.
Chci tim rict, ze kdyz se na samem pocatku nepodceni hygiena, clovek si muze usetrit dost problemu. Je zbytecne si do akvaria zatahnout kde co, a ze v pisku se pred pranim daji najit kousky vetvicek, listecky, ledacos, prvni proprani je barvou spis podobne michani malty, takze co v tom vsechno zije, nelze ani predpokladat, mikroorganismu je tam jiste dost.
To akvárko je čerstvě založený, takže bych to přisuzoval počátečním nezdobám, který se v nově založených akváriích objevují. Dal bych tomu čas a normálně bych měnil vodu a nechal tu nádrž, ať se stím vypořádá sama.
pozadi je nově dělane ale neni tam nic z čeho by to mohlo se dit normalně na tom pozadi se děla takovy bily povlak voda zavadna asi neni mam tam jednu rybu a nic s ni neni je ok normalně žere vše v pohodě akorat to děla ten povlak cos tim
propral jsi poradne to dno? co zvednout teplotu? jak dlouho to mas zabehli? cim krmis?
ja tedka taky bojuju, se slepou hladinou, ale mam podezreji ze to je z mrazeny moiny, ona se krmi nejakou rasou a asi zustaly nejaky zbytky, nastesti to jde stahnout kapesnikem....
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 36 37
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 20188x