Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zákal vody

 

NápovědaFórum » Řasy » Zákaly vody 

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
Zákal vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 12:00 icemarek – muka vo vode
tiez mam problem ako Jalea... len mne sa to chyta na sklo s vnutornej strany.. a po zotreti sa to rozvyri a po case sa mi to chyta znova..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2010 12:58 Žena jalea [3] – drobné částečky ve vodě
Ahoj chtěla bych se zeptat, mám cca měsíc akvárko ze začátku bylo krásně křištálové ted mě však ve vodě plavou drobné částečky-jak když tam nadrobím křídu. četla jsem tady ten test s odebráním vody do skleničky tak to odpoledne zkusím a napíšu. Jinak akvárko má 60l filtruji Fan 1 Plus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 12:00 Žena shedlo [0] – Re: vaclav
Já mám rostlin v akva celkem hodně (vody je tak 750 litrů, čistý objem necelých 900), 6 velkých echinodorů (dva z nich jsou ještě od tebe ze Žižkova:) už je mám leta) a i spousty rychle rostoucího plevele na rozjetí, takže jsem zákal nepředvídala, ale nové světlo byl zkrátka šok.. zatím to vypadá dobře, zákal se nevrací, světlo budu přidávat postupně.. teď si začínám nastudovávat CO2 bomby, je to drahota a ještě pořádně nevím, co vše je potřeba.. hlavně že nebyly žádné ztráty na rybách, rostlinky se zase zberchají.. k chemii jsem se nakonec uchýlila protože jenom dieta, filtrování a zatemnění nepomohlo a celkem jsem našla dobré ohlasy, že to zabírá, jinak do akva nikdy žádnou chemii nepřidávám.. kromě gastropexu proti šnekům, když jsem tohle nové akva zakládala.. a stejně jsem tam teď zase dva šneky našla, mají výdrž..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 16:29 Usine – Re: shedlo
Nevím jak máš velké akvárium a jak dlouho, ale ze světlem opatrně. Chemií si akorát zničíš rostliny. Říká se že nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim můžeš pořádně svítit. Obráceně to jak je vidět prostě nejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 16:16 AppCraShKo – Re: Dušan2
Ahoj,ja osobne som mal tiež zelený zákal a nebol to ľahký oriešok.Dlho som surfoval po roznych weboch a zháňal informácie.Našiel som ich viacero, napr.: zatemnenie akvária na pár dní,filtrácia cez aktívne uhlie,zeolit.Zatemnenie nepomáhalo dostatočne a zákal sa vrátil ale aktívne uhlie, to bol naozaj zázrak.Kúpil som ho v akvaristike a dal do vonkajšieho exterierového filtru a akva za pár dní čisté ako krištál. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2010 14:37 Žena shedlo [0]
Tak algicid a týden nesvítit a nekrmit zabralo nejlépe.. Voda zas pěkně čistá, ale bojím se recidivy. Kytky jsou z toho špatný chudinky, takže teď mám zaplou jen jednu rampu T5 160w a budu postupně přidávat rostliny a světlo. Dnes konečně běží i nový filtr, zatím ho nechám běžet společně se starým, takže doufám, že i to pomůže odstranit nadmíru živin. Jinak ten eheim filtr je super, jednoduchá obsluha, šikovná mašinka. Kdybyste měli ještě nějaké rady, jak se zákalu vyvarovat (bojím se, že jak teď zas svítím, že se vrátí), dejte mi vědět a díky za diskuzi všem!!! Byla to zase nová akvaristická zkušenost coze

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2010 17:25 Pablo2
V zaběhlém akvárku se mi zničehonic objevil zelený zákal, na tomhle foru jsem se dočetl, že možné řešení je omezit osvětlení /případně na čas úplně zatemnit/. Na akvaristické burze jsem se poradil a koupil přípravek AlgoRem /na likvidaci řas/. Vypnul jsem osvětlení na dva dny a přidal Algorem, po dvou dnech je voda naprosto čistá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 21:16 Žena shedlo [0] – Re: stetinka
To je sranda, zrovna ji čtu, dneska mi ji dal kamarád jako dar:)) díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:57 Žena stetinka [270]
Fotka k příspěvku Byla to kniha J. Eliáše Akvarijní ryby. Stránku jsem oscanovala, ale už neumím vyznačit to přímo v tom textu. Začíná to tím "Bohužel..."
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:47 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: stetinka
Na zelené zákaly? Já si vybavuji, že na nálevníky...
Ale proč to nezkusit, že? Asi by bylo vhodné nejprve udělal test "mimo akva"...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 20:10 Žena stetinka [270] – Re: shedlo
Teď jsi mi to připomněla. Včera jsem četla úplnou náhodou jednoho českého klasika, který přesně na tyhle zelený zákaly doporučuje pár kapek akriflavinu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 19:57 Žena shedlo [0]
No ale ještě by mne zajímalo, jestli i v tomto případě mám zkusit zatemnění nebo se to většinou stejně mine účinkem a tudíž nechat svítit jen jeden předřadník s 160 w? Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 17:19 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Sid
Ale jo, vzdyt my se nakonec vsichni dohodnem, pochopime, a nakonec zjistime, ze jsme i k necemu dosli. A ze ja ke stabilite dosel pres drobnejsi chybu (no boze, na chvili trocha neskodnych zelenych ras), nekdo jiny bez vetsich havarek, proc ne, vyberme si nejlepsi reseni. No a ted resime prusvih, tedy chybka vznikla, jak z ni ven, ale vetsiho svetla se nezbavovat, urcite ne na trvalo, jestli ne ted, jeho cas prijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 15:45 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Designer
...At pocitam jakkoli... uvedenych 320W zarivek neni u takoveho akvarka vubec moc, to by jinak v prirode taky nemohlo fungovat... Take vim, ze matematika a praxe mohou byt 2 ruzne veci, ale proc chvili nepocitat...
Mne snad nikdo nebude podezřívat z toho, že se "bojím" na kytky posvítit. :)
Problém není v intenzitě osvětlení, ale ve vyváženosti. :-)
Pro ty, kteří si nevšimli, rád zopakuji:
"Nemůžete srovnávat své akva s Radholovým rybníčkem; společný mají vaše nádrže jen velký objem. Narozdíl od vaší nádrže je ta Radholova plná kytek, a protože něco tu nabídku živin a energie využít "musí", u Radhola jsou to kytky a u vás - řasy...
Nikde jsem nenapsal, že má Radhol přesvíceno! ;-)
Krom toho - také pro zakládání rostlinných nádrží existují jistá pravidla, co se intenzity světla a světelné periody týče. Pokud je neakceptujete, riziko různých "havárií" se zvyšuje.
(Chtěl jsem přidat odkaz na jednu cca 400 l rostlinnou nádrž, kterou jsem pomáhal založit a "rozběhnout", ale její prezentace už na těchto stránkách není... :-O No nic..
Ta nádrž byla {a je} osvětlena 4x 54W T5 zářivkami s reflektory ve 12 hodinovém cyklu, ovšem nikoli od prvního dne od založení! Se světlem se prostě muselo taky "pracovat", což také přispělo k tomu, že se žádné kalamity s řasami nekonaly...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 13:35 R Muž romant [27987] – Re: Designer
Naprosto s tebou souhlasím. Odčerpat přebytečný živiny, který se v akvárku hromadí je v této fázi to nejdůležitější. Ta Pistia mě příjde jako supr řešení "2v1". palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:59 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Mimochodem, pristinit v pripade potreby je snadne, staci Pistia stratiotes, a neni treba experimentovat s elektrikou tam kde to jde hur, staci Pistiu jen vice ci mene vyhazet - mne dokaze zarust hladinu snad za tyden, ci dva kdyz vyhazu vic, ackoli ji nechavam jen par kousku, at moc nestini ;-) . A zjednoduseny pohled na vec (jasne, jak uz mi zde nekdo vysvetloval, veci jsou slozitejsi), ta Pistia muze z vody vypumpovat dost zivin, pokud je jich prebytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:53 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Podle mne si to jen musi cele sednout. Mame nad akvarkem halogeny a rikal jsem si, bude to malo, ale svetlo je hodne smerove (reflektory), sviti jen kam ma, je toho 180W na 160l nadrz... Po zalozeni jsem nestacil cumet. Cele akvarko za par dni zacalo zarustat zelenou prisedlou rasou, z rostlin sly bublinky, z pisku zacinajicim porustat rasou taky bublinky, jak pohled do limonady. Neco z rostlin ohnilo, neco zacalo rust, ale te rasy bylo moc. Vyhazel jsem 80W a nechal jen 100W. Rasa zmizela, rostliny rostly, nijak silene, ale slo to, i kdyz neco malo uplne odeslo. Po case to zarostlo a mne se zase zacalo zdat toho svtela malo. Pridal jsem zpet na 180W. Zelena prisedla rasa uz se neobjevuje, nebo zcela minimalne, a na kameni kde jsem ji nechal, postupne dale mizi, zmensuje se flek, zmensuje se uz mesice, a ja ho nechavam jako indikator co se deje. Pak se objevila na necem chloroza, zacal jsem pridavat stopove prvky, voda bez jejich pridavani prestala nejspis rostlinam stacit, ale to uz je dalsi pribeh. Co tim chci rici je to, ze ne v kazde chvili musi byt to co to chce stejne. Dnes premyslim o dalsi zmene osvetleni, uz se mi to zda malo, i kdyz zaplatpanbuh, rostliny rostou tak, ze obcas neco daruji a obcas je dost i do odpadu, treba Ludwigia repens, stonkovka, nakonec jak zde pise Roman s nickem romant ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:18 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
To je podle mě správná úvaha. Došlo k náhlý změně a reakce se dostavila v podobě toho zákalu. Udělal bych to co jsem psal včera. Dosadit tam nějaký rychlerostoucí stonovky by taky mohlo pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 12:12 Žena shedlo [0] – Re: Designer
díky za počty, opravdu si taky nemyslím, že je toho světla moc, ale možná je problém v tom náhlém přechodu z nízké na vyšší watáž, asi to způsobilo šok a s větším množstvím živin v akváriu (nedostatečná filtrace, možná i ta chcíplá ryba?) se řasa rozjela..
je to na pytel, akvárko mám celkem zarostlé (přesazení ze starého akva), ale viděla jsem, že kytkám by větší světlo svědčilo, spíš tak stagnovaly a jen rychle rostoucí se rozmáhaly, takže jsem byla celá natěšená, když jsem ho konečně dostala a teď zas tohle..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 11:01 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Designer
Jo jsem zmatkar, nezastiram, melo byt 50000x1.34=67000Lm, omlouvam se, to ma zbrklost. Nicmene z toho vyplyva, ze kdyz to znovu prepoctu, vyjde mi jeste vice svetla nad to akvarko...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 10:51 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
Neznam rozmery toho akvarka, ale kdyz se pise 890l, bude to podle pomeru stran na fotkach neco jako 200x67x67cm (drobne mi odpustte). A tak ma to akvarko hladinu 2x0.67=1.34m2. Slunecny den je 50000Lux, v tropech klidne i 100000Lux. A Lux jak mnozi vedi, je Lumen na metr ctverecni. Takze k napodobeni slunecneho dne, potrebujeme pro tohle akvarko 50000/1.34=37313Lm svetelny zdroj, s tim ze zanedbavam kam vsude mimo akvarko sviti atd. zjednodusime si to. Kdyz maji dost slusne zarivky 100Lm/W, pak k napodobeni slunecneho dne potrebujeme pro takto velkou hladinu 37313/100=373W zarivek. A to jsme u slunecneho dne, ne v tropech. Navic svitivost zarivek uvadim velice slusnou (100Lm/W, bezne to bude o neco mene). Toho svetla dle meho nazoru neni moc.

A ted jeste jiny prepocet, kdyz se rika, ze W/l zarivek plati jen pro bezne nadrze, ne pro obri. Takze vezmeme 100x40x40cm=160l, to je snad celkem bezne akvarko. Bezne se pro to pouzije alespon 0.5W/l, tedy 80W zarivek, proti tomu asi nebudeme moc namitat, nebo ano? Takze na plochu hladiny 0.4m2 pouzijeme 80W.
U toho 890l akvaria je hladina 1.34m2 a tak by tomu sluselo 3.35x tolik vice (1.34/0.4=3.35), tedy 268W. Jenze vyska hladiny je jednak u toho velkeho akvarka vyssi a jednak jsme pocitali u bezneho akvarka 0.5W/l, takze pri 0.75W/l u bezneho akvarka,
je u tohoto podle plochy hladiny 375W, aby se daly pestovat i na svetlo narocnejsi rostliny.

At pocitam jakkoli, at si to jakkoli zduvodnuji, uvedenych 320W zarivek neni u takoveho akvarka vubec moc, to by jinak v prirode taky nemohlo fungovat. Jasne, akvarko je uzavrenejsi organismus, neni tam vsechno co v prirode, kdo chce argumenty najde, nezastiram silne zjednoduseni cele veci.

Take vim, ze matematika a praxe mohou byt 2 ruzne veci, ale proc chvili nepocitat, kdyz nas to na zakladce naucili ;).

BTW, za pripadny preklep ci chybu v matematice se omlouvam, klidne mne opravte, je to jen v rychlosti, pac mne zajimalo, jak moc tady kdo keca a zda to nutne musim byt ja ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 09:44 Žena shedlo [0] – Re: Sid
hmhm, asi už to tak bude, to ještě, že jsem si nekoupila rovnou ty halogeny, když jsem se tu radila se světlem posledně:). Většinou mi všichni tvrdili, jak bude 320w na tu moji nádrž málo, a nakonec je to (snad zatím) naopak. Nádrž mám taky celkem zarostlou(na fotce to není vidět :)), ale pořád to asi bylo málo. Takže asi světlo uberu a teprve až zapojím CO2 lahev nastálo, tak bych ho případně zesílila. To, že filtr tuhle mikro řasu neodfiltruje je mi jasné-spíš jde o to, že doufám, že s ním už nastane větší rovnováha, tenhle stávající je věru málo..

Nicméně teď chvíli zkouším nesvítit vůbec-co si myslíte o tomhle postupu, který radila třeba geminika?
díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:04 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: shedlo
...z pouhých 170 w jsem přešla na 320...
Tady je hlavní důvod vašich potíží - přespříliš světla.
Nemůžete srovnávat své akva s Radholovým rybníčkem; společný mají vaše nádrže jen velký objem. Narozdíl od vaší nádrže je ta Radholova plná kytek, a protože něco tu nabídku živin a energie využít "musí", u Radhola jsou to kytky a u vás - řasy... :-O
Použití algicidů je jednou z možností, jak se takového zákalu zbavit, ale veřejně ji propagovat nehodlám. :)
I když to není smyslem debaty o výměně filtru, jen podotknu, že žádný běžný filtr vám tento zákal neodfiltruje. A ještě doporučení - než přihnojovat CO2 nepravidelně, pak raději vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 20:02 Žena shedlo [0] – Re: romant
dobrá, díky všem za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 19:49 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
Tak fajn. Až budeš mít ten Eheim, tak je nech alespoň 3 nedělě běhat společně. Do toho novýho filtru bych naočkoval bakterie z původního filtru(vymačkat, nalejt trochu obsahu). Rozhodně bych ještě pár dní nekrmil a vyměnil bych 50% vody v akváriu. To světlo bych nechal v téhle nové podobě. Do akvárka bych už nikterak nezasahoval a čas musí prokázat, zda-li je nastolená cesta správná. Tu vodu bych měnil klidně co 2-3 dny. Možná trochu radikální, ale už jsem několikrát zažil, jak je to užitečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 19:29 Žena shedlo [0] – Re: romant
jj, přesně tak, pravdu díš, jen pokud vidím, že průtok je snížen, čistím-v tomhle případě nouze jsem se ptala, zda by čištění navíc mohlo nebo spíš nemělo pomoct.. je to hrůza, člověk konečně dostane vysněný kryt a zas tohle..
ale doufám, že nový filtr též pomůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 18:51 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
Tak na ten bych nešahal jak je rok dlouhej. Pokud se viditelně nesnižuje průtok vody, tak je naprosto zbytečný do něj šťourat. Proč pořád otravovat nitrifikační bakterie jimiž je ten filtr osídlen od svojí práce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 18:44 Žena shedlo [0] – Re: romant
vnější samo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 17:24 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
Jasně, je to vnitřní, nebo vnější filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 17:21 Žena shedlo [0] – Re: romant
Fluval, ale jak jsem psala, tenhle model je na poloviční akvárium.. Nově bude eheim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 17:15 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
A ten stávající filtr, co je to zač? Buď jsem to přehlídnul a nebo to tady nepadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:41 Muž rriki [818] - Cichlidy – Re: shedlo
samotná výměna ti nepomůže,ale když uděláš co jsem napsal tak výměnou snížíš koncetraci zákalu a za přispění kvalitní filtrace se situace začne lepšit tedy pokud nechceš akva zakládat zmovu.A stím světlem je to tutovka sám pěstuji zelenou vodu pro artemii mám položeenou zářivku přes akva 18 w na 150l vody a voda je jak brčál denně spotřebuji přes 40 l vody a měním za čersvou a voda je pořád krásně zelená tedy pro mě pro tebe jistě ne ,ty chceš pravý opak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:30 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: shedlo
S nejakymi hrubymi opatrenimi bych pockal. Udelala se zmena, vznikla nejaka reakce a jeste vlastne nijak nedopadla. Kdyz se zalozi nove akvarko, tech ruznych zakalu a vseho co se deje, je take spousta, jen se to vice ceka. A at uz tohle bylo cimkoli, ta zmena byla vetsi, nez aby se to obeslo bez viditelnych nasledku. S novym akvarkem se udela jen to, ze se pocka az se to srovna, pripadne casteji vymeni nejaka ta voda (jak kdo a jak pri cem), nicmene to vlastne nakonec zmizi samo a akvarko si nejak sedne. A tady bych veril, ze to bude podobne, nehromadil bych dalsi zmeny, vzdyt ani u tehle reakce na zmenu se nevi, jak to dopadne. Nicmene opatrnosti neni nikdy dost, specialne kdyz uz v akvariu neco zije, to je jasne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:23 Žena stetinka [270] – Re: shedlo
já nevím, píšu jen za sebe. Ale zkusila bych na dva tři dny zhasnout a přehodit dekou. Nekrmit dál. Napřed vyměnit tu vodu (když nemáš nálevníka, tak to neuškodí). Pokud se to vrátí, jak rozsvítíš, tak bych to viděla na to světlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:19 Žena shedlo [0] – Re: stetinka
sloupec je vysoký, 70 cm, minus 10 cm písek, takže voda asi 60 cm. Navíc mi u tohodle akvária všichni říkali, že světla 320 bude málo, že si mám pořídit halogeny. Doufám, že to s tímhle světlem půjde, tedy pokud se mi podaří ustálit tenhle šok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:09 Žena stetinka [270]
jaká je výška hladiny? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 16:00 Žena shedlo [0] – Re: Yirka
Myslíš? Já se se světlem opičila po Radholovi, ten má stejné parametry akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:53 Muž Yirka [9126] – Re: shedlo
Nemůžeš brát přímou úměrou velikost nádrže/watty. To (zhruba) platí u neších a středních nádrží. U velkých a giga nádrží ten obecný poměr zdaleka platit nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:51 Žena shedlo [0] – Re: romant
Teď odkaluji každý týden, předtím jednou za 14 dní, mám tam amazonku (skaláry, neonky, pancéřníčky, SAE, tetry, krunýřovce).. přerybněno určitě nemám, to mám spočítáno. Kytky hnojím jen CO2 a to nepravidelně, při tom trapném světle to nemělo smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:48 Žena shedlo [0] – Re: rriki
Ale to světlo není ani 0,5 w na litr, toho přece moc být nemůže. Filtr je naprd, to je jasne. Ja jsme bohuzel tech pet dni a u akvarka nemohla byt, takže proto už je to ve stádiu pro žábronožky:) UV lampu pořídím když už nebudu vědět co. Ale nepřekrmovala jsem.
Jinak-píšeš, že výměna vody nepomáhá, pak že mám vyměnit půlku vody, tak to nechápu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:31 Muž rriki [818] - Cichlidy – Re: shedlo
musím říci ,že jsi vypěstovala nádhernou zelenou vodu,kterou by Ti záviděli chovatelé sladkovodní žabronožky.Samozřemě Ti jinak nefunguje filtrace.
Pokud by tam nebyly ryby tak ti jí vyčístí žabronožky viz forum slakovodní artémie
Pokud máš UV lampu pomůže ,ale nevyřeší problém
Výměna vody nepomáhá.
Máš moc světla a spolu s nevhodným krmením a filtrací toto je vysledek.
Takže méně světla filtr důkladně vyprat a pokud máš externí pridak vatu a jemné čištění
o uv jsem psal pokud možno přidat molitanový filtr s čerací hlavou a potom vyměnit alespoň polovinu vody aby čištění proběhlo rychleji a krmit kvalitním krmením vočkami, propraným mraženým atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:24 R Muž romant [27987] – Re: shedlo
Jsou tam byby? Kolik a jaký druhy? Jak často je to odkalovaný? Jsou ty kytky hnojený?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:19 Žena shedlo [0] – Re: geminika
S tím svícením já právě furt nevím, ale možná to také zkusím. Taky přemýšlím o koupi Algicidu, který někde doporučoval Sid, takže na tom asi něco bude:) Jinak jsem proti chemii, ale tohle asi nebude žádná prča.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 15:08 Žena geminika [39] - Živorodky – Re: shedlo
Mala som podobný problém s akvarkom zabehnutým 2 mesiace. Odporučili mi týždeň nekŕmiť a nesvietiť. Zabralo to a teraz je krásne čisté. Odvtedy menej kŕmim s svietim v pravidelných intervaloch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 14:56 Žena shedlo [0] – zakalené akvárium
Fotka k příspěvku Už čtvrtý měsíc mám zaběhlé akvárium, teprve teď jsem dodala odpovídající světlo a z pouhých 170 w jsem přešla na 320 (akvárium má objem zhruba 890 litrů, takže čistě voda asi tak 750 l). Kupodivu se kytkám celkem dařilo, i když spíše stagnovaly, ale naštěstí moc úbytků při slabém světle nebylo. Než jsem nové světlo ńasadila, našla jsem v akvárium starou rybku, black mollu, chcíplou a už dosti smrděla, smrděla i voda. Vyměnila jsem asi 100 litrů vody, vyčistila filtr a pustila ho naplno. Voda smrdět přestala, ale hned druhý den se akvárium začlo pomalu zakalovat, takže jsem ryby přestala krmit a už pět dní nic nedostaly. V akváriu je nyní viditelnost asi na 10 cm, hrozně se to zhoršilo. Původně jsem myslela, že se tam mohli namnožit nálevníci (díky mrtvolce byla voda jistě přesycená organickými látkami), ale řekla bych, že zákal doběla není, je spíš asi zelené barvy, takže spíš řasa. Při studiu problematiky na netu jsem se bála, že se mi třeba i do vody dostaly kvasnice, ale voda vůbec nijak nesmrdí (měla by pak smrdět spíš jak burčák) a žádné povlaky zatím nevidím. Takže tak nějak usuzuji, že zvýšení světla, plus vyšší obsah živin způsobili, že se asi řasa nebo co to je, rozjelo. Jinak ryby se zatím naštěstí zdají normální, takže žádný parazita snad. Teplota vody je 25. Jaký radíte postup?

Mám také několik otázek:
1)mám spustit CO2? Pokud je zákal způsoben řasou, mohlo by od ní dávkování pomoci? proti ostatním řasám to vždycky zabralo, ale v tomhle případě nevím.
2)mám v této situaci čistit filtr po týdnu od posledního čištění, nebo to je zbytečný zásah? Jsem si vědomá, že je slabší-víceméně na poloviční akvárium, mám teprve objednaný Eheim Professionel 2080, ale zatím vše šlapalo a akvárko bylo čisté (proud je silný) a s řasou jsem měla trochu problém jen při rozběhu akva, pak už vůbec ne (bývalý majitel ho prý měl tři roky s tímhle akváriem a šlapalo mu to, tvrdil mi, ať si větší nekupuju, že je to zbytečné-nicméně já si stejně šetřila na nový a přijde příští týden).
3)nová věc je i ta, že jsem začala krmit granulkami SAK (teda posledních 5 dní ne), máte s nimi někdo nějaké zkušenosti?
4)co výměna filtru při tomhle problému, počítám se zlepšením, ale nemůžu ještě víc narušit už tak narušenou rovnováhu?
5)co světlo-snížovat?

jestli budete mít kdokoli nějaké zkušenosti s podobnými věcmi, budu ráda za názory, akvarijničím už asi 8 let na uvědomělejší úrovni:), dětská akvária nepočítaje, ale tohle se mi dosud nestalo. Člověk si asi musí vyzkoušet všechno:
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2010 17:32 Muž aravir [0] Re: romant, Designer
Co se týče KH - taky mě ten skok dost překvapil, ale je to měřeno tím proužkem - zítra změřím znova a uvidíme - voda je vodovodní a myslím, že výměna probíhala standardně často - zkusím změřit i vstupní vodu. Chemik bohužel taky nejsem coze
Hnojení - od července celkem 4 tablety Sera Florennete + 2x Bioflor (menší dávka než píšou na flašce), ale možná to i tak bylo moc :-(
Nějaký rychlerostoucí rostliny ještě teda přidám, tím se asi nedá celkem nic pokazit :-)
Akvárium je výměna - předtím jsme měli 100l, do tohoto přišla voda+kytky+rybičky z toho původního. Dno je nové (původní mělo jinou barvu a do této 240l ho bylo málo). Při výměně jsme nechali na záběh i původní filtr + ten co jsme koupili s tímto, bohužel ten nový se asi po týdnu pos...., takže jsme pak koupili úplně nový, ale pochopitelně už nebyl zaběhnutý.
Vodu jsem vyměnil teď skoro polovinu, tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2010 16:52 R Muž romant [27987] Re: aravir
V prezentaci se píše, že je přihnojováno Bioflorem a ještě nějakým tabletovým hnojivem. Nebude toho hnojiva ve vodě až moc? Řekl bych, že tam velmi málo rychlerostoucích rostlin a v kombinaci s nadbytkem živin ve vodě (přeci jenom to akva je čerstvě založený). Držel bych se svého doporučení s častější výměnou vody, nehnojil bych do vody vůbec a otestoval bych parametry vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2010 16:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: aravir
No co se zmenilo? Koukam do grafu u akvarka, KH slo uplne dolu (tedy pokud to neni tim, ze nebylo vyplneno). A pri nizkem KH je ve vode nizky obsah CO2 a buhvi ceho jeste, chemik nejsem, ale skok z KH=3 na nemeritelne, je poradny skok, ta voda je rozhasena a tak v ni zacnou vznikat zmeny na urovni mikroorganismu, ledacos skonci, ledacos zacne - a to je jako zalozit novou nadrz, samy zakal, sama rasa, vsechno se rozhasi nez to sedne... At je to jak chce, stara mereni jsou k dispozici (mate je u nadrze), delejte nova mereni a porovnavejte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2010 15:51 Muž aravir [0] Re: Sid
Do dna šťourám na povrchu, určitě ne až na dno akvárka, stačí to?. Nějaký tip jak zjistit co ten zákal tvoří by nebyl? Díky
Edit: Ještě bych doplnil, že odkalujeme pomocí té klasické trubice - zvonu, líp to samozřejmě jde vpředu, vzadu je docela dost kytek, tak je trochu problém to odkalovat pořádně do hloubky, aby se nevyryly kytky. Jinak za poslední dobu bohužel docela přibyly řasy - ještě než se objevil ten zákal - tak jsme ubrali krmení, takže jsou rybičky docela na dietě (ale ani předtím si nemyslím, že bysme nějak překrmovali). Jinak svítíme pořád stejně a rybičky taky žádný nepřibyly (viz prezentace). Oproti hlavní fotce z prezentace trochu narostly kytky - je to vidět na té fotce z mých předchozích příspěvků. Kromě toho jak to řešit, bych fakt rád věděl, čím to může být, jak se tomu vyhnout příště :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 21:20 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: aravir
...většinou (je dno odkalováno) zároveň s výměnou vody, tj. za 1x za 2-3 týdny...
Při odkalování šťouráte do dna?
Nejprve byste se měl pokusit zjistit, co ten zákal tvoří.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 36

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 19314x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15415?od=1251