Ancistrus - rozmnožování, odchov
Takže odedneška se začneš ptát kdy se rozplavou?
Je vidět, že sis ani nedal práci pročíst toto vlákno. Kdyby sis udělal trochu času a těch pár stránek prošel, vše by ses dozvěděl.
0 03.03.2011 20:40 TomV [13] Dej mu hlavně klid. Schovaný bude 2-3 týdny.
Žlutá až žlutooranžová barva je OK, co se mi nezdá je ten počet. Ledaže by to byly již opravdu velké, hodněleté ryby po mnoha výtěrech a velmi dobře krmené. Podle mých zkušeností je počet jiker tak poloviční.
Pokud nejsou plesnivé tak jo
Sameček by jí to určitě sežrat nenechal
0 02.03.2011 22:32 ladis – Re: boumi
a kdyz se ta jedna samice vytre nesezere to ta druha
0 02.03.2011 22:26 ladis – radu
Chci si zalozit chov ancaku muzu dat do akvarka 2 samice a 1 samce a nebo 2 a 2 nevim poradte
Tak je nepřendavej
já přendal rovnou jikry i s taťkou, je to jistější než pak honit po akvu malý prcky
To určitě může
0 02.03.2011 17:15 boumi [0] Minulé dva dny jsme to zrovna řešili
Když jsem je měl ve společném postupoval jsem velmi podobně. Nyní mám chovný pár v extra odchovně, nechal jsem to zcela na samečkovi a řekl bych, že výtěžnost je o cca 25% vyšší. Když začali první malí opouštět kokosák, začal sameček dělat výlety po okolí také. Nedá se říci že by hlídal do posledního kusu. Celá akce do opuštění hnízda posledním trvala tak 24 dní.
Vtom případě je chyba na mé straně. Jak dlouho vydrží samec s posledním potomkem netuším, tudíž nemohu říct. Vždy samce s potěrem dávám stranou a odebírám i s květináčem po vykulení potěru. Dále jeho přítomnost není potřeba, jeho úkol končí "vykousáním" potěru z jiker a tomu věřím. Bez samce se kulí jen část potěru, mnoho rybek uhyne v jikerných obalech. Osobní zkušenost.
jj, vodu máte akorát teplou
a je fakt, že než vyplave poslední rybka z úkrytu, tak tam klidně ty tři týdny bude
Tomu dotazu jsem vždy rozuměl tak jak byl položen a tak na něj bylo odpovězeno. Jak dlouho je sameček zalezlý a jak dlouho se stará. To, že se potěr vyklube v kratším termínu a přebarví se nikdo nezpochybňuje, já ho však považuju za samostatný až od okamžiku, kdy se začně sám pohybovat mimo úkryt a sameček o něj ztratí zájem. A tomu odpovídá mnou udaná doba i v nádrži bez predátorů.
masterPKbanan: pán studenou vodu nemá, je možno se podívat do prezentace
Aha, tak tady je původ nedorozumění. Já mluvím o rozplavání potěru, někdo o tom kdy vyplave ve společné nádrži poslední malá rybička. Mě vůbec nenapadlo, že někdo mluví o situaci ve společné nádrži, kde mladé skončí v něčím žaludku.
Tak ono taky asi záleží, jak to máš.
U mého ancíka číhá hned u praskliny v kořeni, kde odchovává potomstvo, na každého odpadlíka velkej peřovec. A to je pro taťku taková motivace, že ty 3 týdny u mne taky dává běžně - dokud je tam alespoň poslední ratolest, nehne se...
edit - a vodu mám teplou dostatečně...
mně taky, ale třeba má pán hodně "studenou" vodu
To se mi nezdá. Ujasněme si pjmy, jestli nedochází mezi námi k nedorozumění. Vykulení je jasné, larvy opustí jikerný obal. Rozplavání je naplnění plynového měchýře po strávení žloutkového váčku. Naplnění plynového měchýře se u ancistrusů moc nepozná
ale to že rybka se vybarví, nemá již oranžové bříško a přestane se shlukovat s ostatními sourozenci je rozplavání.
Nemíním tu nikoho trumfovat počtem odchovaných rybek, nejsem velkochovatel, ale nějaká to tisícovka ancíků, za těh 25 let, co je mám už jistě ode mě odplula. Proto se mi údaj tří týdnů zdá moc.
Já mám teplotu tak kolem 25-26°C, takže z mé zkušenosti je to těch 10-14 dní a klidně věřím, že to může trvat i ty tři týdny, u každého to může být jiné
Píšu o vlastních zkušenostech. A že mám pěkných pár odchovů za sebou a momentálně mi plavev nádrži přes 50 ks potěru rozplavaného po 19ti dnech. Nechápu proč bych měl zvyšovat teplotu.
Pokud je řeč o Ancistrus spec. tak tři týdny je hodně přehnaný údaj. Při trochu vyšší teplotě pro ancíky, tak 25C se potěk vykulí pátý den, devátý se začíná rozplavávat. Do dvou týdnů i s rezervou je hotovo.
Samec běžně první dny po výtěru krátce vyjíždí za potravou při krmení, později už ne. Rozhodně u svých ryb nepozoruji, že by samec byl byť jen nepatrně vyhublý po péči o jikry. Zdravá ryba vydrží týden dva bez krmení bez problémů.
Když si pročteš toto vlákno vše tam najdeš. Doba ošetřování jiker od od nakladení pro rozplavání potěru je cca 3 týdny, plus mínus nějaký den. A že by sameček měl hlad? Kdyby měl tak by vylezl, je to prostě jeho instinkt.
Takže tam ještě pár dní pobude
. Tak doufám, že to nikdo nesežere - i když, schovat by se mohli
A jak jsou prosimtě velcí, když vylezou? Dík
No, přesně ti to neřeknu, to záleží na něm
Ale ten můj tam byl zalezlý snad dva týdny, pak když vylezl, tak byl pěkně hubenej
Normálně tam bývá takových 10-14 dní
Nějaký den tam asi ještě pobude
a co se týče sežrání, jak velké jsou ty Cichlidky? Mně se je snažily žrát i mrchy Neonky a to jsem si myslel že je nechají být, oni je teda nesežraly, protože byli dost velcí, ale ublížily jim, takže to vyšlo nastejno
Musel jsem je vyndat a nechat tam Ancistrusáky samotný, než trochu povyrostou.
Ahoj všichni, mám takovou otázečku. Je v mé nádrži (viz. MeuSonho) nějaký ,,predátor",který by mohl sežrat ancíkům jikry? On už je sameček přes týden zajetej v jeskyni a v posledních pár dnech se k jeho jeskyni sjíždějí cichlidky - zatím je však všechny odehnal... nerad bych, abych o malé přišel. A ještě jedna otázka - když hlídá cca 8dní, jak dlouho to bude ještě trvat? Všem předem moc dík
To, že to není samec.
tri hodinky v pohode vydrzia len zebezpec aby velmi nekolisala teplota vody v sacku
0 27.02.2011 11:15 Silurus – Ancistrus
Tak už jsem ty své dva ancíky neviděl týden.Myslím na to nejhorší.Zítra jedu pro nové.Cesta tam a zpět zabere tak 3 hoďky.Vydrží tak dlouho v sáčku?
Poslušně hlásím že můj zlatý samec splodil kokokon do trubky 32 mm a teď ho má už dva dni vyndaný venku a tam ho kutálí a ovívá. No co si o něm mám myslet ?
0 24.02.2011 21:28 boudik Jj, párek to je. Ale když tak koukam tak se každýmu množí skoro sami.
Např. v tom jeslti je to vůbec pár, pak musí mít dobré podmínky, nejčastější se dají poznat, samice vousy jen podelně, a samci do tvaru T.
Starší reakce
Umírají hladem. Pokud je necháš ve společném akváriu, tak tam přežije jen sem tam nějaký. Ideální je odchov v 20L a více akváruiu, holé dno a několikrát deně krmit. Suché krmení, rybí maso, nakrájené mražené patentky, někdo podává strouhané hovězí srdce. Obden výměna většiny vody.
0 20.02.2011 18:11 olda2 mám opakovaně problém s odchovem ancistrusů, vždy když rybky dosáhnou velikosti cca 12-15mm, přestanou růst a postupně uhynou, takže ve většině případů tuto fázi žádný kus nepřežije, v čem může být problém?
Iniciativa musí vzejít od samečka. Ten musí mít přiměřený úkryt, aby ho dokázal ubránit před vetřelci. Jakmile přesvědčí samičku že to dokáže, tak ji dotlačí dovnitř ke kladení jiker. Tím její úloha na cca 3 týdny končí. Samičku je třeba dobře krmit, při zaplnění jikrami je pěkně kulaťoučká.
Mám je taky rok, když je tak sleduji tak samička je plnější a má snahu lézt do trubky, ale pořád se nic neděje jako by samec neměl zájem. Připadne mi že je samička o proti samci příliš malá (samice má 6cm, samec 10cm).
v mojom pripade to bolo nieco okolo jedneho roku ...
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 82
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 116172x