[1] 2 3 
Ahoj. Dnes jsem si nechal testovat vodu z mého 240l akva
Výsledky:
NO3- 85,9 mg/l
NO2- 0,027 mg/l
NH4+ 0,015 mg/l
Cl- 80,9 mg/l
pH 6,77
Vodivost 67 mS/m
Tvrdost celková 2,4 mmol/l
Avšak vůbec nevím co některé ty značky znamenají (chemii moc
neovládám) a zda jsou ty hodnoty dobré, či nikoli.. děkuji
PS: hodnoty jsou naměřeny asi po šesti dnech od výměny 1/4 vody. Děkuji za názory a rady
21.11.06 15:56:52
® – .
V dobře fungujícím akva by měly být hodnoty NO2-0mg/l a NO3-co nejnižší (kolem 10-20mg/l).Pokud máte tak vysoké hodnoty NO3 ,tak je někde
velký problém(špatná filtrace,málo rostlin,špatné osvětlení...)

ahoj kdo to dela kde se mam na to ptat?aby mi to taky udelaly?diky
A je to hodně špatné? Ty testy mi udělala laboratoř ve které necháváme zkoušet naší studniční vodu.
21.11.06 16:04:33
® – .
Docela dost špatné.Napište více údajů o akva (jaký filtr,osvětlení,rozměry akva,kolik rostlin,kolik a jaké ryby,jak často výměna
vody,..)

Ve filtraci to není - běžné nitrifikační filtry vám NO3 nijak snížit nedokážou (je to vlastně výstupní "látka" filtračního cyklu).
Důvod tak vysokého NO3 může být - vysoké vstupní hodnoty (zejména používáteli studniční vodu), popř. málo častá výměna vody, málo
rostlin (popř. slabé osvětlení), přerybnění, překrmování atd. (faktorů je samozřejmě většinou více).
Roman
filtr AC 300, osvětlení 2x30W cool white. Ryby: 4x kančík příčnopruhý, 6x akara hnědá. Ancistrusy 8x, Torakáti 4x, Péřovec skvrnitý 2x,
Neonky obecné 12x
JJ.. tou studniční vodou to bude určitě.. Má tak kolem 40-45

Vodu měním jednou za 14 dní tak 1/4. Mám tedy měnit častěji? A co pmdd,
zhoršuje to? A jsou tyto hodnoty pro rybky hodně nebezpečné?
21.11.06 16:21:31
® – .
Napište ještě rozměr akva a kolik a jaké rostliny.Těch 85 NO3 je hodně nebezpečných,upřímně se divím ,že vám ryby neumírají.

85,9

Rybky se zdají být v pohodě... Krásně rostou a nevidím u nich žádný problém.. samozřejmě se můžu pléct. Rostliny
nezpočítám. Mám tam nějaký tři echynodory pak spoustu u kterých neznám jména a asi z 1/4 mám akva zasázené Vallisneriama.
21.11.06 16:33:00
® – .
Ještě prosím ten rozměr akva-jestli náhodou nemáte moc přerybněno.

ten jsem psal hned v prvním příspěvku.. 240l
21.11.06 16:46:30
® – .
No jo ,jsem slepá

.Napadá mě,že máte moc slabé osvětlení ,mělo by být aspoň 0,5W/litr,tedy u Vás tak 110-120W.Pokud je málo
světla,tak rostlinky moc nerostou a tím neodebírají živiny(i NO3) z vody.Zkuste zlepšit osvětlení+přidejte rychle rostoucí rostliny-Egeria
densa ,Heteranthera,plovoucí rostlinky.Já mám z kohoutku taky vodu s NO3-40mg/l,ale mám hodně rostlin,takže v akva je NO3-15mg/l.Ještě mě
napadá jestli přidáváte s PMDD i složku s KNO3,tak ta zvyšuje NO3 ! .Taky tam máte dost ryb,dalo by se říci že je přerybněno, mělo by
být 1litr /1 cm dospělé ryby

Díky za rady... PMMD přidávám bez toho KNO3, takže to na NO3 nemá vliv, že?
21.11.06 16:59:05
® – .
Ne nemá.
Ty hodnoty NO3 jsou vyšší, určitě by bylo dobré zapracovat na jejich snížení tak, jak se tu objevilo. Jenom ještě poznámku: samozřejmě,
že ryb bychom se měli snažit poskytnout rybkám prostředí s co nejnižší koncetrací NO3. Ale letální koncentrace může být velmi vysoká.
Viděl jsem závojnatky přezimující v akva, v němž bylo NO3 (funkčním!) testem od Aquaru "neměřitelné" - 200 a více mg/l.
(Toto,
prosím, nikdo neberte jako doporučení hodné následování!!! )

Souhlas se Sidem - třeba Frank v knize Akvaristika píše"S měřením dusičnanů si
nemusíme dělat starosti, neboť jejich hodnota kritické
letální (smrtelné) hladiny
pro ryby v akváriu nikdy nedosáhne.". S tím by moje Apistogrammy asi nesouhlasily

, ale je pravda, že pokud
má Alex běžné rybky, tak ta jeho hranice NO3 pro ně smrtelná nebude.
Roman

>>JJ.. tou studniční vodou to bude určitě.. Má tak kolem 40-45 Vodu měním jednou za 14 dní tak 1/4. Mám tedy měnit častěji?
Pokud máte v AQ NO3 85,9 mg/l a ve vstupní vodě 40-45 mg/l, tak častější výměna vody určitě pomůže

.
Roman

Všicni jste se tu chytli NO3 ale nikdo si nevšiml CL- Chloru. Není náhodou koncentrace 81Mg/l dost velká
03.01.08 20:23:02
filipsi® – Re: ondra
Jde sice o tema vic jak rok stare, ale hodnota cl pusobi opravdu velice, velice podivne (nesmyslne). Ledaze by prileval savo do akva.
03.01.08 20:39:31
Hydrovar® – Re: filipsi
Ten chlor je opravdu nesmyslný. Povolená hodnota pro člověka je 0,5 mg/l volného chloru a citlivější osoby ho už od 1 mg/l i cítí. Spíš
hádám, že je to špatně opsané a jednotky jsou mikrogramy a ne miligramy na litr (i když nevěřím, že by je jakýkoliv chemik pro určení
chloru použil). Další možnost je ta, že je to celkové množství i vázaného chloru (např. kuchyňská sůl - NaCl)
co test EasyTest 5 in 1 PH GH KH NO2 NO3? ma nekdo zkusenosti? je to od JBL
04.01.08 08:00:44
JARDA111® – Re: JirkaJirka
S tímto testem konkrétně ne, ale všeobecně jsem se nesetkal se špatným výrobkem od JBL, na druhou stranu není nejlevnější. Třeba na
jejich krmiva nedám dopustit a na odchovně je používám řadu let v kombinaci se Serou a SAK.
04.01.08 08:23:53
Přéma® – Re: ondra
Nebudou to spíše chloridy,než chlor?

Dosti podstatný rozdíl.....
[1] 2 3 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora