Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neonka - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Neonka - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 15:32 Ygy – Ztráta barvy
Dobrý den. Jedna z mých neonek má nejspíše nějaký zdravotní problém. Pohybuje oproti ostatním velmi zpomaleně, jakoby ospale a její ocas ztrácí barvu. Zdá se mi i nějaká drobnější než bývala. Setkal se s tím už někdo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 14:10 amrtin Re: MAGDA
Buď je "těhotná"( :-D ),nebo prostě přežraná,zkus dva-tři dny nekrmit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 14:04 JoKa Re: Honza
Listuj směrem dolů a čti... Je to tady popsáno vcelku podrobně... ;-)
A další materiál zde: rybicky.net/forum/9148… hned zkraje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 09:46 Honza Re: hanzys
S těma pupínkama/vředama na neonkách se zabývám už asi rok a půl, od založení akvárka, resp. od prvního hromadnýho nákupu kytek (Aqua Daho, nevim, jestli to může mít souvislost). Ty vřídky maj jenom neonky, žádný další ryby (Otíci, Parmičky, Japoniky) ani nenaznačujou, že by se jich to mělo týkat. Vůbec nevim, co s tim, už mi na to pošla řada ryb. Vzít nakaženou rybu a zabít jí se mi úplně moc nechce, ale když by tenhle zákrok jednou provždy vymýtil pupeny, tak bych to udělal. Nevíte někdo, co to vůbec je a co s tim?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 21:25 R Muž romant [28001] Re: Terik206
Den nekrmit a bude se vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 21:13 Terik206 – nafouklé bříško
Fotka k příspěvku Dobrý den. Mám problém u několik neonek. Přibližně před 2 týdny jsem si je koupila a dnes jsem si všimla, že asi 3 z nich mají "nafouklá" bříška. Avárko má 100l a mám tam neonky červené, černé a pancéřníčky.. Je to nemoc, nebo jsou přežrané? Krmím je 2x denně.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2013 19:55 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: ondrra
Okamžite by som vymenil aspoň polovicu vody a dalšie dni aspoň 1/3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2013 19:46 R Muž romant [28001] Re: ondrra
Jen jestli to nebude tím 25 litrovým akváriem jenž je čerstvě založeno. ;-) Měnit vodu, klidně denně 1/3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2013 19:34 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: ondrra
Bylo bylo by dobre založit prezentaci akva at víme
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2013 19:34 ondrra – pomoc
Prosim pomozte mi, chovam tetry neonovite mam je jenom den a uz mi 4/10 umreli. Vzdy se zacnou motat padat na dno ,ruzne se mota az postupne zemřou.moc prosim o pomoc.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 22:42 hanzys – dotaz
Zdravím dnes sem našel neonku byla špatně vybarvena tak sem se na ni koukl pořadně a z kuže ji koukaly jakoby 2 bíle vředy nevíte co by to mohlo byt? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 20:17 Muž 150koni [653] Re: kokesch09
Reaguješ na několik let starý příspěvek a to z 19.09.2006 potlesk stane se ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 19:57 kokesch09 Re: Petr
Já jsem taky začátečník, takže nevím jestli ti má rada moc pomůže.Já jsem měla podobný problém parmičky mi okousávali ploutve skalárkám omezila jsem počet 'barbusek' a okusování přestalo. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 19:44 MAGDA – neonka
moje neonka ma tehotenske brisko nevite co ji je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 19:43 MAGDA
moje neonky maji tehotenske brisko poradite co jim je
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 18:30 R Muž romant [28001] Re: míša
Co vidím to vidím, ale ať to není jenom o té zábavě, tak častěji, klidně obden měň 1/3 vody, to je taková univerzální rady, když je něco v nepořádku a ryby vykazují nějaký nestandartní chování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 18:28 míša Re: romant
Tak to bych o tom musela něco vědět, že rybičky mám už několik let :-D :-D . Mám je cca 14 dní. Ale pobavil si mě potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 16:11 R Muž romant [28001] Re: míša
Zaregistruj se, založ si prezentaci předmětnýho akvária a bude se vidět. Jinak z IP adresy jenž se hlásíš, jsou zde dotazy i několik let zpět, pod jinejma nickama, takže to začínání s rybičkama bude asi dlouhodobějšího charakteru. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 16:06 míša Re: romant
Začala sem chovat rybičky až teď, takže nevím co je u nich přirozené a co né. Možná proto se tak blbě ptám. Mám 6 neonek a jenom jedna jediná 2 dny se schovává ke skále a izoluje se od ostatních neonek. Třeba dneska tam byla zalezlá půl dne, potom vyplave na hladinu a připojí se k ostatním. Dřív to nedělala, plavala furt s ostaními neonkami. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2013 15:58 R Muž romant [28001] Re: miša
Dotaz takto položený ne naprosto neuchopitelný a ten kdo by se odvážil odpovědět, bude nejspíš majitelem křišťálový koule.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 14:56 miša – Neonka nemocná
Chtěla bych se zeptat, neonka se už 2 dny schovává pod skalou, jestli je nemocná a co to má být? Děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 17:23 R Muž romant [28001] Re: 150koni
Inu, pohybujeme se v oblasti hypotéz a domněnek. Co bylo té rybě nevíme. Úhyn mohl být před několika dny a to by potom mohlo být zapříčiněno bakteriema z odklízecích čet. Mohla to bejt nezdoba s nějakým vnitřním orgánem, plynovej měchýř, stáří, těch možností je opravdu hodně. Nasadil bych klasiku a tou je vodoléčba a dál to neřešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 16:34 Muž 150koni [653] Re: romant
Tak tahle okurka byla z TESCA. Jediné co mne napadá je delší noční výpadek proudu,odumření bakterií a následná otrava filtrem, ale to by byl ten filtr zase nějak moc rychle ready. NO3 a amoniak jsou na nulových hodnotách při tom počtu ryb co tam mám. Na to už asi nepříjdu, co se stalo ale mám ještě jednu otázku. Jen tak se ta neonka nenafoukla, takže předpokládám, že ji něco bylo. Sem tam jsem některé neonky měl nafouklé ale zase trochu splaskly. Většinou se neonky nafukovali když byla ta vedra a málo kyslíku ve vodě. Do normálu je hodilo většinou zapnutí vzduchování. Jaký dopad pro osazenstvo nádrže může mít ta nemocná prasklá neonka, co se týče nákazy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 08:50 R Muž romant [28001] Re: 150koni
Na otázku, zda-li to mohla způsobit jedna neonka je ode mě odpověď, ne. S tou okurkou nevím, když přikrmuji zeleninou tak ze zahrady, záhonkovou, ale taky bych to nepředpokládal, tak když už bych předpokládal že ryby půjdou kukat, ale to jak popisuješ na mě dělá dojem že krátkodobě vyběhly N látky, jenom nalézt ten důvod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 08:43 Muž kofejn [965] Re: 150koni
Fotka k příspěvku Včera jsem taky našel jednu chcíplou neonku a hodoval na ní pancík. Takže podezíval z "prasknutí" jeho. S okurkou jsem nikdy problém neměl.
Neonky jsou náchylné na lítání pH, dost jsem jich zabil přidáním vývaru z olšových šišek. V neděli jsem přidal 5 šišek a do toho se vytřely skaláry a brání jikry. Věkem snad nesešla je jí lehce přes rok.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 06:06 Muž 150koni [653]
Každý den tradičně ráno PMDD 5-10ml ... Neděle odkalení a výměna 80 litránků vody z osmozy. Nic jiného, kromě standartního ranního hnojení PMDD. Pondělí večer před odchodem na noční jsem dal do akva kolečko okurky. Ryby zdravé a čilé. Úterý ráno po návratu z noční apokalypsa. Proto mne napadlo, jestli ta okurka nebyla něčím napuštěná. Slupka byla ořízlá, dal jsem jen to světle zelené kolečko. U okružáků ve 2 litrech zkalená voda. Taky dostali trochu okurky. Pak mne napadla ta Neonka. Jenže ta mohla naboptnat a prasknout na reakci něčeho. Nechce se mi věřit, že by jedna prasklá neonka udělala v 270ti litrech takovou paseku. Vyměnil jsem 30 litrů, dal toxivek, zapnul vzduchování a od šesti ráno jsem svítil aby rostlinky začali produkovat kyslík. Jak jsem šel po noční spát, cca. za hodinu, tak jsem vypnul vzduchování. Když jsem se odpoledne vzbudil, v nádrži byl klid a pohoda, jako by se nic nestalo. Mohla by ta jedna neonka udělat v nádrži takový cirkus ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 17:46 R Muž romant [28001] Re: 150koni
Hmm, tak to bude zřejmě jiná příčina, musíš zapátrat v paměti, jaký zásahy se v poledních dvou dnech do akva provedly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 17:41 Muž 150koni [653] Re: romant
bylo to jedno centimetr silné kolečko ale aqua mléčné nebylo jen to málo u okružáků. A jen přes noc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 17:35 R Muž romant [28001] Re: 150koni
Viděl bych to na kombinaci obojího a jestli byla voda mléčná, tak je to nálevník a ten dokáže velmi zdatně rybám odčerpat kyslíku. Je otázka kolik těch okurek bylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 17:26 Muž 150koni [653] – Otrava ?
Dnes jsem ráno přišel z práce a čekal mne šok. Koukám do akvária a všechny ryby plavou u hladiny a lapají po dechu, bez barev, některé se obracejí břichem nahoru. Vypadalo to jako apokalypsa. Zděsil jsem se co se děje, jako by někdo otrávil akvárium. V první chvíli jsem si myslel, že v tesku prodávají okurky napuštěné nějakým jedem, protože večer, než jsem šel do práce jsem tam dal pro býložravce kus okurky. Kousek okurky jsem hodil i k okružákům a voda tam byla totálně zkalená do mléčna. Nicméně potom jsem si v aqua všiml jedné mrtvé neonky, tak jsem se ujmul síťky a dal se na lov. Když jsem ji nabíral, tak už mi bylo všechno jasné. Neonka s prasklým břichem a vše co bylo uvnitř neonky teď bylo vlastně v prostoru. Může obsah jedné neonky takhto zdevastovat 270 litrů vody, nebo to může mít na svědomí ta okurka ?

Naštěstí jsem měl po ruce 30 litrů vody z osmy a pro všechny případy Toxivec, Po výměně 30ti litrů a aplikaci toxiveku ryby zase ožily a už je vše v normále
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 15:11 Muž stavros [0] Re: baletka
Díky, Libora zkusim, třeba by to mohlo být řešení zkusit změnit zdroj :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 14:46 Žena baletka [624] Re: stavros
Já mám zkušenost, že ty pupínky mizí a zase se objevují. Nějakou dobu je klid, pak prásk a tři ryby opupínkované. Pár lidí mi říkalo, že se tyhle bílé věci objevují v příliš měkké vodě, jiní zase zastávají názor, že jde o neidentifikovanou chorobu, kterou je zamořeno hodně českých chovů. Dokonce mám pocit, že k tomuto tématu nedal k dobru radu ani pan Hofmann, který občas zdejší fórum brázdí, ale třeba jsem se jen přehlédla. "Nezamořené" chovy Ti zase doporučí, obrátíš-li se na něj, Libor Sprysl. Doufám, že ani jeden z pánů se do mě zase nepustí, že jsem je tu zmínila ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 14:38 Muž stavros [0] Re: romant
veskere rybicky vcetne neonek jsou z Braniku, jak jsme se o tom uz spolu drive bavili, a priznam se, ze neznam spolehlivejsi zdroj tady v Praze, ale rad si pripadne necham poradit.
Danio i podle chovani vypadalo, že to má bohužel spočítané, nechtěl jsem ho více trápit.
Jinak u te neonky ten bily pupinek zmizel a má jen poskozene supiny. Uvidim, jestli je to jen docasne, pri jakemkoliv zhorseni ji zlikviduji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 14:18 R Muž romant [28001] Re: stavros
Nemyslím si, že ony dvě ryby mají stejný problém. U neonek se s největší pravděpodobností jedná o onen, jak zde byl označen, moribundus neonkový. Píšeš že jsi pročítal vlákno, tak jsi si názor udělal. U toho dánia si myslím že se jedná(jednalo) o nějakou podlitinu způsobenou tím, že se rybka někde přimáčkla, jsou to aktivní ryby a už jsem to u nich nejednou pozoroval, že se najednou v akváriu objeví obdobně pošramocená ryba. To jestli se ryba dá zachránit bývá dáno jejím načnutím, někdy to už nejde a někdy se z toho samy ryby dostanou, pokud jsou v odpovídajících podmínkách, což u Tebe předpokládám. Asi jsem moc neporadil, jenom jsem se snažil o shrnutí toho co je známo. Radu na závěr přesto mám a tou je, pořídit neonky přímo od tuzemského chovatele, čímž nechci nikterak obviňovat prodejce od něhož jsou Tvoje neonky zakoupeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 14:02 Muž stavros [0] Re: baletka
určitě počkám, je jasné že v létě je hodně lidiček pryč, snad se někdo ozve. Poctivě jsem procházel celé toto vlákno a podobný problém má evidentně hodně akvaristů. Použití chemie asi nepadá v úvahu, když vlastně nevím co chci léčit a mám jen společenské akva bez možnosti karanteny. Asi budu muset neonky úplně vyřadit z akva, vzhledem k tomu, že jsem příčinu problému neodhalil.

P.S. Danio jsem hned preventivně utratil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 13:22 Žena baletka [624] Re: stavros
Wow, tak to nevím. Můžu mluvit pouze z vlastní zkušenosti a ta je, že choroba, kterou jsem si osobně nazvala moribundus neonkový se týká výhradně neonek... Počkej, jestli se ozve někdo zkušenější. Ta moje poznámka měl být spíše takový smutný vtípek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 10:14 Muž stavros [0] Re: baletka
Fotka k příspěvku Smutný ranní update. Dneska ráno nemilé překvapení ... předpokládám, že jde o stejný problém :(

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 00:01 Žena baletka [624] Re: stavros
Klasika. Moribundus neonkový. Polovina tohoto vlákna je o něm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2013 21:07 Muž stavros [0]
Fotka k příspěvku další fotka

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2013 21:07 Muž stavros [0] – Neonky
Fotka k příspěvku Přátelé, chci poprosit o radu, jestli někdo nemá zkušenosti s nemocí, které nejsem schopen se zbavit. Týká se čiště jen neonek. Už jsem to procházel tady s romanem a svedli jsme to na nějakou zavlečenou chorubu z venku, ale stále mi to vrtá hlavou, protože koloběh zabíjení a opětovného dokupování je začarovaný kruh.
Fakta: Akva 63l, složení: platy, Dania, Pancíci a 10 neonek obecných. Mírně přerybněno - přebytků Plat se průběžně zbavuji.
Všechny rybky ze ZOO Branik, akva 8 měsíců zaběhnuté. Vodu měním každý druhý den 10 lítrů. Hodnoty NO2 0-0,05, rostliny prosperují, vápenec minimální. Voda měká, přidávám Torben + 1xza 3 měsice 1/2 lžíce soli.
Neonky to chytají postupně, vždycky tak 1-3 jedinci, poté je zlikviduji a doplním novými. cca do měsíce to chytnou další a celý koloběh se opakuje. Předpokládám, že zdroj v Braníku je ok, takže hledám příčinu u sebe. Na neonkách se vždy objeví jedna nebo 2 malé bílé kuličky resp. krvavé viz. obr.
Nemá někdo zkušenosti, nebo radu, co zkusit? Víc hlav víc ví palec
Moc díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 20:48 Hanina K. Re: romant
Velmi děkuji za rady, skaláry pujdou co nejdříve do nového domova jedno akvo se mi rozbilo tak setřim na nové skalárium ... rady si beru k srdci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.08.2013 20:10 R Muž romant [28001] Re: Hanina K.
Křišťálová voda nemusí znamenat dobrá voda, co může být závadné vidět není(nadlimitní množství N látek) a to že je ten filtr takto často píglován dobře není, nech to alespoň 2-3 měsíce a teprve potom lehce propláchni v akva vodě, skaláry, jak jsem předpokládal, tam nemají co dělat, to proto vypadají jak vypadají, vycházím z fotky k dotazu ze dne 5.8.13. Takže pravidelnou výměnu vody, zřízení prezentace a bude se vidět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 20:09 Muž 150koni [653] Re: Hanina K.
Hanina K. napsal: molitan pravidelně a poctivě peru

romant má pravdu. Jak se říká přehnaná hygiena taky škodí. Co je konkrétně u tebe hlavně to poctivě ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 20:05 Hanina K. Re: romant
Já si ráda nechám poradit. Akvo mám teprve od podzimu lonského roku, hruby obsah má 63 litru a molitan mám tak 15 x 5 cm veliký a bere po celé své ploše. Pravidelně je spíš podle potřeby cca jednou za dva - tři týdny. A akvarko má křištálovou vodu bez zápachu . palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.08.2013 19:46 R Muž romant [28001] Re: Hanina K.
Pravidelně a poctivě může znamenat i problém a to akvo si myslím nebude nějak extra velký, což si dovolím prognózovat z Tvých předchozích dotazů. Nemyslím to zle s tou prezentací, není se zač stydět, žádnej učenej z nebe nespadnul a když se Ti dostane kompetentních rad, tak se bude dát lecos zlepšit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 19:41 Hanina K. Re: romant
no filtraci mám molitanovej ale molitan pravidelně a poctivě peru a jede na plno. děkuju moc za rady . ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 19:26 R Muž romant [28001] Re: Hanina K.
Tak správně, pravidelnou týdenní výměnou alespoň 1/3 vody, ke zdravému akváriu. ;-) Můžeš přidat nějaký rašelinový výluh i lehounce zasolit(pol. lžíci na 50 litrů vody). Udržovat dno v čistotě, hodně rostlin, mít výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci, no prostě takovej rozumnej standart. :-)
Edit: Zaregistruj se, zařiď prezentaci a bude se radit rozhodně lépe. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 19:22 Hanina K. Re: romant
a jak se mám zachovat k ostatním v akvárku mám mnohodruhové akvarium (platy, skaláry, ancistrusy, pancérníčci...) jsou zdravé a spokojené... ale je nejaká prevence krom pravidelné výměny vody co jsem se dočetla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 19:15 R Muž romant [28001] Re: Hanina K.
Šetrně utratit, rybky v tomto stavu jsou už na cestě na druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 19:10 Hanina K. Re: Hanina K.
ještě dodám že když se jen tak vznáší a neplave tak je ocasní ploutví výš.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 46 47

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42517x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14357-neonka-nemoc?od=858