Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neonka - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Neonka - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2015 20:50 PecaSz – oko
Dobry vecer, pri kontrole akvaria jsem si vsim ze neonce cervene chybi oko. Prosim o radu jak je to mozne.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 19:14 Muž Robo [45] Re: pavel666
Bohužel tvoje akva je ještě čerstváček a neonky jsou na tohle háklivé. mají raději akva co je zajeté půl roku a více. Tohle se mě dělo taky když jsem po měsíci přidal neonky, pořád mi chcípaly. Teď když jsem naposled donesl 10 neonek ještě malinkých 1-1,5 cm a všechny si plavou bez problémů. Kdybych je dal do tvého akva 100% budou hore bruchom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 18:54 R Muž romant [28001] Re: Rounce
Směřuje na druhej břeh, co se mohlo stát, je rovina spekulací a dohadů, takový věci se prostě dějí. Mohla bej načatá, transport, aklimatizace atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2015 18:51 Muž Rounce [30]
Zdravím dneska sem si koupil 20 neonek všecky plavaly normálně, ale pak jedna neonka najednou začla plavat furt k hladině a tam zůstane. Nevíte co sní je ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 22:48 pavel666 Re: MonterMonty
Cca 25 minut v batohu zabalené aby neprochladly, pak sem pytlík dal cca na 15 minut do akvárka a pak po 15 minutách sem dolil trochu vody z akva. Akvárko mám cca 4 týdny založené, mělo by být zaběhlé. Bohužel hodnoty vody nemám jak proměřit. Ale jak říkám, než sem dojel domů tak přesně takto vypadaly ty mrtvé v pytlíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 22:43 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: pavel666
jak ten převoz z burzy probíhal a následná aklimatizace ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 22:28 pavel666
Fotka k příspěvku Zdravím, chci se zeptat, nevíte někdo co by to mohlo být? Neonky jsem koupil na burze, vypadali ok, než jsem je donesl domů, pár z nich to už nepřežilo a do rána jich zemřelo asi 8, každá měla na boku přesně toto, stejně jako ty mrtvé v pytlíku co jsem donesl z burzy. Jakoby úplně zmizela část vybarvení těla. Ryba se vždy oddělí od hejna, a během chvilky plave vzhůru ploutvemi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 10:27 Vladik Re: romant
Ano, souhlasím. Byla by to velká náhoda, kdyby se jednalo o hmyzomorku. Pro petuleprouzova: Skus si o příznacích této nemoci tady něco přečíst: www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 10:16 R Muž romant [28001] Re: petuleprouzova
Byť jsem nedostal odpovědi na svoje včerejší otázky, dovolím si odhadovat, že se zde o hmyzomorku nebude jednat a půjde o onu naznačenou podmínkovou patálii. Když to napíši jinak, tak ani jeden druh ryb, který jsou uvedený v prezentaci do danýho objemu nádrže nejsou vhodné a jednoznačně se pod doporučení intenzivních výměn vody podepisuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 10:11 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: petuleprouzova
Zkuste se podívat jakoby proti světlu zboku jestli ta rybka na sobě nemá místy takový šedobílý povlak na šupinách(sametová nemoc) , ani z té druhé fotky toho není moc poznat , je to neostré ,ale (možná jsou to jen odlesky ) zdají se mi tam nějaké mapky . i přestárlé neonky takto můžou ztrácet barvu , ale těžko soudit jaký je jejich věk .
V první řadě bych se zaměřil spíš na prostředí ve kterém chcete ryby chovat , to znamená pořádnou filtraci - budto čerpací hlavu s velkou kostkou akvacitu , popřípadě dva větší "bublifuky" poháněné vzduchovacím kompresorem , vyměnil bych dno za křemičitý písek (nejdostupnější varianta) a osázel větším množstvím rostlin (neustále někdo tady na servru nabízí zdarma za odvoz),nechal nádrž řádně "zajet" a pohlídl bych se po novém domovu pro stávající osazenstvo (samozřejmě zdravé)
s osádkou těžko radit , ale stačí si otevřít atlas ryb , rozšířené hledání , zadat velikost akvária a vybrat ze spousty možností , například 12 ks nenáročnějších tetřiček a k tomu nějaký výraznější párek , samozřejmě i s ohledema na parametry vaší vody
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 10:10 Vladik Re: petuleprouzova
Ztráta vybarvení může souviset i se zvýšenou koncentrací dusitanů, na které jsou neonky hodně citlivé. Hmyzomorka rybí se objevuje v přerybněných akváriích. Doporučuji zmenšit osádku akvária, např. ponechat pouze neonky. Do té doby měň 1/3 vody denně a nepřekrmuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 19:12 petuleprouzova Re: petuleprouzova
A co by jste vy doporučil mít tam za rybičky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 19:10 petuleprouzova Re: MonterMonty
Fotka k příspěvku Zkusila jsem jí líp vyfotit, je to ta dole.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 18:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: petuleprouzova
Jak je ta neonka velká ? určitě soužití neonek s ancistrusi a molinami v této litráži sebou ponese jen komplikace , je to pro neonky malé , potřeují nejlíp metr dlouhé akva , jsou to plavci , ancistrusi tam taky nepatří , jsou stejně jako moliny prasátka ,což neony nedaj ,pač potřebují čisté prostředí
Filtr sice asi splnuje průtok na takové akvárko ale nemá skoro žádné médium ve kterém by se usadily "užitečné" bakterie , které odbourávají z vody odpadní látky z výkalů ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 18:40 petuleprouzova Re: MonterMonty
Akvárko vím, že nesplňuje normy :-/ ty kytky řešíme, páč jsem měla vápencový písek a měnili jsme dno asi začátkem prosince. Jinak akvárko máme od listopadu. Ten pestřenec je proto, aby požíral malé ancistrusy, páč se líhnou moooc rychle, ikdyž by mu bylo lip ve 100 l.

Neonka se nestraní hejna. Velikostí a tloušťkou je normální jako ostatní. Jinak 7 neonek mám asi od 15.1. a zpozorovala jsem to na ní až teď.

Měli jsme krupičku v prosinci a úspěšně jsme jí vyléčili.

A 2-3x týdně vyměňujeme 1/3 vody a 1 za 14 dní vysajem i dno.

Filtr nám v akvaristice řekli, že by měl stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 18:12 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: petuleprouzova
Kouknu na to akvárko a vidím - velikost nic moc pro neonky zdatné plavce
dno celkem hrubé a rostlin by se dalo taky ještě nasázet více
filtrace - s pidikouskem akvacitu -vpodstatě nefunkční
spolubydlící - prasátka , chudák pestřenec , docela bych se divil kdyby neměl problémy i on
to všechno vede k ne valné kvalitě vody a prostředí ve kterém ryby chováš , at už je to cokoli ,což se z té fotky poznat nedá , situace se bude těžko řešit právě díky těm podmínkám
tipnu se ještě jednou pač je datum založení i zapsání shodný na 5.2.2015 že je to právě v ten den založené akvárko , což je taky špatně
doporučil bych co nejdříve pročíst následující odkaz rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
a měnit vodu jak o život
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 17:53 R Muž romant [28001] Re: petuleprouzova
Jak se projevuje jinak? Straní se hejna? Nepřijímá potravu? Máš pocit že hubne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 17:47 petuleprouzova Re: Vladik
Takže rychle utratit? Jak mají modry pruh, tak ho ztrací místami
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 14:31 Vladik Re: petuleprouzova
Z fotografií to není poznat, ale podle popisu by to mohla být hmyzomorka rybí Pleistophora hyphessobryconis, "neonková nemoc", bohužel neléčitelná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2015 22:39 petuleprouzova – ztrácí se proužek modrý
Fotka k příspěvku Ahoj, mám problém s 1/10 neonek červený. Jak mají ten modrý pruh, tak jedna ho ztrácí sad bohužel nevím co s tím mám dělat. Prosím o radu čím by to mohlo být.
Jedná se o tu vlevo dole.

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2014 07:09 R Muž romant [28001] Re: Robo
Ne, není, co to bylo ti nepovím, možností bude celá dlouhá řada a tipovací soutěž nehodlám podstupovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2014 06:54 Muž Robo [45]
Ahoj, včera jsem u jedné neonky zpozoroval, že se drží u hladiny a má jako by u řitního otvoru vykouslou díru a strašně rychle dýchala a už je v pánu. Byla už starší kousek a měřila asi 5 cm. Ostatní ryby ok. Co by to mohlo být? Není to doufám ta děrová nemoc co postihuje terčovce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2014 21:17 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: buchcikbel
Niekedy sa musí obetovať jeden jedinec pre dobro ostatných. Viem, nezneje to moc lahodne, ale v prírode to tak beží. A akvárium je tak trochu mini výsek prírody, možno sa mýlim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2014 19:43 R Muž romant [28001] Re: buchcikbel
Osobně, už jsem zde byl jmenován, tak se vyjádřím. ;-) Podle mě lepší oko má v tomto případě cezarmilan, když popisuje kživici, která je dle mého názoru tím hlavním problémem a ta ryba i když se dostane do, řekněme relativní pohody bude stejně nicotná a už nic kloudnýho z ní nebude. Já bych jí neřešil a poslal na druhej břeh, což je ovšem jenom můj názor a uvidíš, třeba se zapojí někdo další. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2014 19:41 JoKa Re: buchcikbel
Mechanické odstranění bych neriskoval, obzvláště když říkáš, že se lepší...
Pokračuj v těch výměnách a malachitou zeleň úplně vypusť. Je v tomto případě k ničemu (ne-li pokaždé)... Lehce zasol, ale opravdu lehce (polévkovou lžíci na 50l vody a před nalitím do akva rozpustit a důkladně rozmíchat), abys omezil riziko zaplísnění rány...
Mezitím si najdi ty dva "srandatermíny", s tím máš podle mě tu čest...
U té ryby je to tak pade na pade a neboj, přenosné to není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2014 19:37 Muž buchcikbel [0]
No, tak zatím jsem běhěm 3 dní vyměnil 2krát vodu, před první výměnou jsem tam zkusil dát poloviční dávku anti-ichtinu (roztok malach.zeleni). neonka stále zůstává chováním normální, to bílé se jakoby scvrklo, čočka už není patrná, každý den se to trošku vyvíjí...
No nevím... oba tvrdíte něco trochu jiného, podobné je to i na předešlých listech tohoto vlákna... :) někdo říká utratit, nebo ji můžu sledovat, jak se to vyvine, zatím to nevipadá špatně, nebo, jak tu jeden několikrát psal, můžu zkusit pinzetou odtrhnout. Mu ta neonka přežila. Co si o tom myslíte (o mechanickém odstranění)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2014 21:17 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Urtman
Po niekoľký krát zisťujem, že tvoja zaujatosť ti zaslepuje oči. Doporučujem ti moje príspevky prečítať viac krát, aby si tu nestrielal dve na tri. Napísal som mu "ona má evidentne problémov viac. Pre pochopenie: problémov viac, okrem spomínaného problému a preto doporučujem poslať na druhý breh.
Najväčším problémom je u nej krivica, teda rachitída. Tá je dôsledkom nedostatku vitamínu "D" v "detskom" veku. Krivicou u rýb sa nikto odborne dosiaľ nevenoval. Z časti sa tomu niekto venoval u poecílií, kde bol ako dôvod uvádzaný dedičný gén. Ak nerozumieš, tak za príčinu dávali jednoducho dedičnosť.
Uvádzam aspoň článok z oblasti chovu terarijných živočíchov chovaných v zajatí
www.teraristika.sk/…
a článok z wiki o probléme u detí, rovnaká príčina je rovnako prípustná u zvierat
Nechaj už tú zaujatosť a venuj sa viac tázateľovi, takto nevyriešíš nič len to zahlcuješ zbytočnými narážkami
sk.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2014 20:25 JoKa Re: cezarmilan
Ne, vidím obyčejný, a i to tak popisuje, "moribundus neonkový", nebo také "beďar neonový". Nepsal jsem to sem, protože ty jména vymyslel jedno Roman a to druhé já a nechtĕl jsem se setkat s komentáři typu co to je za název, ukaž mi to mezi odbornými názvy chorob atd... Ta nemoc ještĕ asi nebyla definována, nebo nevím... Každopádnĕ je sáhodlouze řešena ve vláknĕ "copak je to za nemoc"...
Schválnĕ zkus tyto "pojmy" vyhledat a pak porovnej příznaky a fotky... Možná uznáš sám... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2014 20:13 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Urtman
Nevidíš, že prekonala krivicu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2014 23:05 JoKa Re: cezarmilan
Ja by som ju poslal na druhý breh.
Proboha proč? Ta ryba má vysokou pravděpodobnost, že se z toho zderchá úplně sama. Vypadá víc zdravá, než nemocná. A nakažlivé, nebo přenosné to v žádném případě není...
Chce to jen zalistovat o pár stránek níž a jak Vy říkáte, čítať a čítať, pak zjistíte co má ta ryba za problém...

Edit: a to samé doporučuji Buchcikbelovi, odpověď je o pár stran níž a bylo to tady omíláno tolikrát......
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2014 20:42 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: buchcikbel
Ja by som ju poslal na druhý breh. Ona má evidentne problémov a viac a teda imunita je značne oslabená. Ak by sa to zhoršovalo odniesli by si to i ostatné rybky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2014 18:27 Muž buchcikbel [0] – vousek
Napadlo mě, nemám jí to pinzetou odtrhnout? (nebo to aspoň zkusit)? Dneska u toho má malou "čočku"-něco jako malá průhledná šupinka, kulatá, z toho červíka( jestli je to červík) příčně vztyčená. Nevím co to je... napadá mě kotevní červ, ale úplně mi to nesedí. Mám to zkusit??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2014 19:38 Muž buchcikbel [0] – vousek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, u jedné neonky jsem zpozoroval něco jako vousek. Samozřejmě to vousek není, je to nějáký parazit nebo něco takového. Má to jen na jedné straně tlamky,je to bílé a poměrně malé. Jinak se neonka chová naprosto normálně, žere, plave, jiné příznaky jsem neodhalil. Nevíte, co by to mohlo být?? Díky.
(omlouvám se, že na fotkách není nic vydět, i přesto, že jsem tam seděl skoro půl hodiny, jsem lepší fotku jsem neudělal. :-D )

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 08:43 Muž Robo [45] Re: DeathTheKid
Budu reagovat na starý příspěvek. Tyhle tečky jsem měl taky na neonkách a věř nic nepomůže. Je úplně zbytečné měnit vodu, protože stejně ta ryba zemře. A když zemře tak to po chvíli dostane další. Dokonce jsem tady dával i fotky a nikdo nevěděl co to je. Z 15 neonek mi zůstalo jen 5. Pak se to nějak ustálilo a je klid
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 20:12 R Muž romant [28001] Re: Brcko
S tou solí bch zase tolik nebláznil, nechal bych tomu následně nějakej čas a aplikoval třeba 3x do roka. Vypadá to že akvo nebylo ještě na příchod osádky dostatečně připraveno a teprve teď se tomu tak děje, tedy nitrifikace se definitvině ustavuje. Měnit a nebát se, kdyžtak točit přes sprchu a nebo nechat odrazit v těch kýblech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 20:08 Brcko Re: romant
Vodu budu měnit taky, měním jim už 14 dní denně. Může to být rovnou z vodovodu? Odstát 50 l by byl problém, mám jen 2 kyblíky cca 25 l. Jak dlouho to mám provádět? Vždycky pookřejí, takže v tom pokračuju denně. Neuškodí to, že ne? Torben pořídím. To zasolení se dá opakovat? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 16:22 R Muž romant [28001] Re: Brcko
Jednorázově, klidně můžeš kapat, já bych místo toho spíš realizoval tu vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 16:19 Brcko Re: romant
o.k. vyměním víc vody, přidám sůl. Jednorázově? Nebo při každé výměně? A eshu mám kapat i tak? Díky za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 16:10 R Muž romant [28001] Re: Brcko
Přitlač na výměny vody a to významně, těch 20 litrů je prd, měň klidně 50 litrů. Lehce vodu zasol(pol. lžíci na 50 litrů), před podáváním rozpustit a nalejt do akva roztok a můžeš přidat nějaký rašelinový výluh, velmi používaný a osvědčený je Torben.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 15:42 Brcko – roztřepené ploutve
Ahoj, píšu si o radu. V neděli jsem dokoupila neonky, bohužel bez karantény jsem je šupla rovnou k ostatním, některé nejsou zrovna v kondici, místy roztřepené ploutve. Kapu preventivně eshu 2000. V neděli 25 kapek, po 12, ut 12. Mám pokračovat? Nebo koupit něco jiného? Nemám možnost je odlovit do karantény. Taky měním vodu, denně 20 l a pak ty kapky. Díky za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.09.2014 13:10 R Muž Silent [5949] Re: janda008
Utratit. S tím se už nedá nic dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2014 13:08 janda008
Fotka k příspěvku Zdravím asi 14 dní jsem měl nafouklou neonku a dnes sní něco leze chová se normálně ale nechci aby se trápila takže co si o tom myslíte ? Utratit ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:51 R Muž romant [28001] Re: Libcin
Tak to nám to ukazuje na ty jikry, ale uvidíš co na to ostatní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:50 Libcin Re: romant
Tak takové granule rybám nedávám, ráno Tetramin a večer kvalitní mražené (Aquamaster)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:41 R Muž romant [28001] Re: Libcin
Jasně, to musí přijít někdo další. ;-) Jinak neměl jsem na mysli překrmení(špatná formulace), ale nakrmení třeba granulema, který rády v rybách nabobtnají. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:38 Libcin Re: romant
Pokud to teda není ještě nějaká třetí varianta, tak bych se přiklonil k těm jikrám, protože jsem byl pár dnů pryč a nějaké překrmování nehrozilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:28 R Muž romant [28001] Re: Libcin
Přežraná(nabobtnalá potrava), zaplněná samička jikrama, to mě tak na první dobrou napadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 18:23 Libcin – Nemoc nebo jikry?
Mám nějak moc tlustou neónku zelenou ve společenském akváriu. Jinak plave normálně, vypadá vitální a potrava ji taky chutná. Co jí může být?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2014 22:30 Žena baletka [624] Re: sonyangel
Není to plíseň, je to moribundus neonkový ;-). Jedna z teorií zní, že to neonky mají z měkké vody. Solí nic nezkazíš a kontrolou KH čili pH taky ne. Pokud to bude příliš dole, tak buď soda nebo mi čerstvě někdo radit K2CO3, ale nemám s tím zkušenosti. Ale upřímně, žádná léčba není jistá, nikdo původce moribundu ještě neodhalil. Časem tečka zase zmizí, pak se zase objeví a neonce vesměs nic jiného nebude. Odroluj vlákno níže, dočteš se tam celé romány :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 22:25 Muž MarekP [812] - MalawiRe: sonyangel
Není, je to akorát. ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 46 47

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42460x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14357-neonka-nemoc?od=507