Živorodky - chov
Chce to hodně rostlin, hlavně houštiny těch jemnolistých, ať se má potěr kam schovat před dospělými rybami. A ono vždy přežije přesně tolik ryb, kolik přežít má. Pak se nemusí řešit žádný přelovování, provizorní odchovny a ani co pak najednou třeba z dalšíma 50 dorůstajícíma rybama.
Živorodky rodí každých 4-6 týdnů a čím jsou starší tím je potomstva více.
Zdravím ďakujem za radu
nechcem to na chov 2 roky mám akvarko a ešte žiadne malé len teraz sa proste zadarilo Mollynke
Ahoj, k tvému dotazu. Vzhledem k tom, že filtr asi nemáš zaběhlý, tak by tam nesloužil k ničemu jinému než k hýbání (prokysličování vody). Takže za výměny části vody + odkalení dna a vzduchování budou dobrou volbou.
Jinou otázkou je, zda takto řešit běžných u živorodek odchovy, když se bez samoregulace množí dost rychle a člověk za chvíli neví, kam s tím a co s tím.
To nie dal som ju zvlášť hneď ako som videl že už je čas potom po polnoci nejako začala rodiť prv 5 ks. Potom hodinu nič a potom do 4 rána na foto pred pôrodom
Ano mohli se ti vytřít dva druhy
A máš tam jen jeden druh ryb nebo více?
Ďakujem za odkaz
Není to odhadom, sám som ich vyťahoval asi ďalšia rekordmanka.☺️
Starší reakce
Živorodky do asijské řeky? Ty absolutní šílenče
Ale vážně - formoskám bude imho těch 25 litrů úplně stačit a do toho velkého holt něco zajímavějšího. Obří hejno endlerek bude mít určitě svoje kouzlo, případně ještě můžu doporučit retikulárky (říčanka jednoskvrnná), ty jsou formoskám celkem podobné, ale větší.
cca 150 litrů (akva Asijská řeka, odeberu odtamtud kardinálky, ať nesežerou třeba i dospěláky)
Nemám ráda větší ryby, plat/mečovek se bojím, paví očka mě nelákají a chtěla jsem zkusit živorodky.
Ale přesně, u prcků se bojím, že se mi to tam úplně ztratí
Nebo mám zase jen 25 litrů. Je to těžké ty litráže vychytat
Co znamená "do většího akva"?
Mám formosky v šedesátce a endlerky ve více nádržích pod 40 litrů a občas si říkám, že je pro ty formosky těch šedesát litrů moc. Jako jsou pěkné a všechno, ale barevnějším endlerkám by to ve větším hejnu imho slušelo ještě víc. Jenom jsem moc línej na to, abych je prohazoval
S eleganskami zkušenost nemám.
Zeptám se znovu. Když byste si měli vybrat, živorodku do většího akva, mezi endlerkou, formoskou a eleganskou, do které byste šli? Jaké vám ze zkušeností přijdou nejlepší? Děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Měla jsem chuť si vyzkoušet nějakou živorodku, strašně mě zaujala formosa, do malé nádrže, takový maličký experiment. Ale. Jsem na pražské vodě, na želivce, podle PVK jsem pod 1 mmol/l. Má smysl to vůbec zkoušet v měkké vodě? Četla jsem jak je na parametry vody nenáročná, ale přeci jen je to živorodka
Starší reakce
Mám pávčata s CO2 více jak 2 desetiletí.
Ahoj, pokud vím většina živorodek preferuje tvrdou vodu - lze tedy chovat živorodky i v akváriu kde člověk "rostlinkaří" a přidává CO2?
Starší reakce
Pokud tu porodničku chceš mermomocí používat dej tam nějaké rostlinky. Samička pak nebude tolik stresovaná.
Jinak souhlasím s Václavem!
Mimo to, v zarostlém společenském akváriu probíhá "přirozený" výběr mláďat, tak přežijí ta nejschopnější.
Porodničky to je jen jeden velký stres a může dojít k předčasnému porodu. Živorodky se množí, co měsíc a většinou stačí dobře zarostlé akvárium a pak je problém kam s nimi. Porodničku vraťte nebo vyhoďte.
0 13.01.2023 11:29 Majka85 – Živorodky odchov
Starší reakce
Tam nic takového nepsala byla jasně položená otázka . Ohledně teploty v akváriu a změny pohlaví. Pokud jsou ryby 2 měsíce spolu , tak by tam problém neměl nastat . Tak ,jak píšeš , že nádrž nemá dostatek úkrytu nebo květin to je pravda. Na druhou stranu ,kdyby tam byly mladé ,tak by tam vždy malé množství zůstalo. Jí jde asi o to ty ryby spárovat. To byl záměr jejího nákupu.
Darklin se domnívá, že má 2samce od 2druhů. Při absenci samic hrozí útoky silnějšího samce na slabšího daleko víc.
Neptala, ale je dobré na to upozornit.
Bylo napsáno , že má alfa samce ? Pokud se jedná o chov živorodek , které mají od 5-140 mladých budeš řešit jednoho samce?
Jste toho názoru, že pokud bude mít alfasamec více terčů stát se to nemůže?
Jasně napsáno, že má 4 samce. Tak tohle by jí hrozit nemělo ,ale na to se neptala.
Pokud se jedná o tuto nádrž
rybicky.net/nadrze/33737 , tak hlavní problém bude absence úkrytů pro případný potěr. Ten se většinou zdržuje u hladiny.
Další věc je, že né každá živorodka se množí stejně lehce jako paví oka.
Rostou pomalu ale dej si pozor na počty samců nehorší je mít jen dva a ten silnější toho slabšího může až zabít. Živorodky nejsou párové rybky.
Potom by mělo být vše v pořádku . V akvaristice ,to neprodaly jako pár ,ale na kusy . Je to běžné . Pokud člověk není zběhlý a nevěnuje tomu pozornost ,tak se to stane . Ty mečíky dorůstají postupně podle stáří .
Tak v literatuře se lze dočíst že můžou být neplodní, ale já jsem to nepozoroval.
Děkuji za informaci a jsou tito opožděný samečci normalně plodní (stačí dokoupit samičky)?
Rybičky mam doma cca 2 měsíce a žádná z těch 3 samiček mladý neměla. U mečovek jsem to přisuzovala tomu, že mi do týdne od přivezení uhynul sameček, ale Black molly jsou v paru od začátku a také nic. Ale zas mam v akvárku stejně dlouho ještě páreček Silver moll, kde je samička stále samičkou, ale mladý žádný.
Tedy pokud tam měly být samice měly v minulosti mladé ?
Než změna pohlaví jde spíše o opožděné samce většinu vypadají jako velké samice ale pak jim začne růst mečík.
Nemyslím, že má na tohle teplota vliv.
Dobrý večer je možné, že se z důvodu vyšší ustálené teploty vody 27°C mění samičky na samečky? Měla jsem v akvárku s Pavími oky 2 samičky (cca 7 cm velké) Mečovky a samičku a samečka Black molly a teď mam 4x samečka.
Starší reakce
Děkuji za odpověď, mám 54litrove akvárium a úkrytů na schovaní mají hodně ( skalka, mech, Vysoká tráva).
Bez informací o akváriu těžko radit, ale počítej s tím, že Molly si rády přilepší jídelníček mladými. Jestli je ale v akváriu dost míst, kde se mohou malé rybky schovat, tak nějaké určitě přežijí. Suché krmivo nadrcené mezi prsty ti v pohodě stačí, ale není nic lepšího než pestré krmivo.
0 02.11.2022 18:43 Leftra – Krmení mláďat
Dobrý den, chci se zeptat. Narodili se mi v akváriu mláďata gold Molly. Mohu je nechat volně v akváriu nebo je musím oddělit? Čím mám krmit? Stačí drcené suché krmivo nebo musím pořídit potěr? Děkuji
Starší reakce
Samce zredukuj a pokud tam máš jen dvě samice tak tam nech tak jen jednoho.
Největší samice byla pravidelně obletována 3 samcemi, až jsem si myslel, že ji z toho hrábne. Jak byla nervózní a udýchaná.
Momentálně nevím proč tomu tak je, ale není v kurzu a samci obletují menší samici, která se už druhý den schovává v kořenu u dna. Je tam zacouvaná a čumí na samce jak dorážejí. A zrychleně dýchá. Zase z toho mám špatný pocit. Snad ji to nevystresuje natolik, že by to mělo nějaké následky.
Snad už brzy dospějí jiné samice a bude klid.
Je to běžné chování u živorodek?
Starší reakce
- "tmavé" / "světlé" zabarvení očí, nemusí přímo znamenat druhové rozlišení
- v podstatě u tohoto "druhu ryb" jde spíše o genetickou dispozici jedince, vzhledem k častému křížení jednotlivých variant
- náznak svetllejsiho oka, může v některých případech, znamenat přítomnost ino genu (štěpitelnost)
- konzultace s obrázky zřejmě ne, spíše bych to viděl, že jste to porovnával s obrázky,
Mám jednu větší samici s tmavšími oči a jednu menší se světlejšími. Zkonzultoval jsem to s obrázky a videama a ujistil se, že je to asi jeden druh Endlerek.
A teď k jejich vzájemné interakci.
Včera, když teplota vody kulminovala kolem 27-28C, tak se motali u předního skla a očekávaly asi žrádlo. A přitom ta menší vždycky třeba 3x ďobla do té větší a ta ji to zase oplatila. A takto si to dávali asi 10 minut.
Je to normální chování? Žárlý ta menší, že tu větší obletují víc samci?
Starší reakce
Jo, to jsem si taky říkal no, já čekám až to zaroste a zastrihnu a zasadím
ale kdyžtak přikoupim, diky.
Máš taky moc málo rostlinek, pokud je Skaláry prohání, nemají se kde schovat...
Špatně jsem se vyjádřil ???? každý druhý den rostlinnou potravou jsem myslel, ale jinak každý den. Pauzu dávám jednou týdne.
Krmíš každý druhý den, slušný proud z filtru, podle mě jsou rybičky hladové...
Přidat reakci
[1] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 27200x