Živorodky - chov
nemusí jim chutnat každé vločkové, je třeba vyzkoušet něco jiného. Mě žerou každé jiný druh vloček(Sera, Tetra). K tomu zelenému, tak jim dávám třeba okurku a jak si pošmáknou

Potřebuji poradit, s čím přesně mám gupky paví očka krmit. včera jsem si je přinesla, a jak se otrkaly, tak barevný mix vloček si vezmou ale hned vyplivnou. při pozorování mi ožírají z košíků rostlin kořínky i listy. Dočetla jsem se že mají mít i zelenou stravu, ale co to přesně je a co přesně mám v obchodě chtít, když mi řekly že barevnou směs budou jíst.. Děkuji

Mollienesia typu 'kropenka' u druhu Poecilia sphenops ( Black Molly ) stále existuje . Samozřejmě ne všude stejnoměrně po celé republice je lze objevit , ale je možné , že se naše představy mohou lišit v tom jak mají ony ryby vypadat.
A ti kříženci se "stříbrnou velkoploutvou" , jsou k vidění na černobílé fotce v slovensky psané knize s názvem Velký obrazový atlas ryb od RNDr. Stanislava Franka , CSc. , v druhém vydání v roce 1989.
Víš co , pokusím se tu fotku dostat sem a to teď hned , sice při umělém světle nebude kvalitní , ale než se pídit po oné knize .......
Kdysi dávno jsem viděl kropenaté black molly . Měl je otec mojí spolužačky . Vypadalo to celkem pěkně ,ale když se po této formě pídím dnes s odstupem času tak je nikdo nemá a ani nezná. Určitě to byla black molla . Myslím si ,ale že byla křížená právě s velkoploutvou stříbrnou. Tu jsem ale tenkrát nikde neviděl a ani ji neznal. Je někdo kdo mi můžete na to odpovědět ?

Už jsem to odeslal do redakce

Máte pravdu 9 cm je asi nesmysl. Máme je už tuším čtvrtým rokem a největší samice 6 cm nepřelezly. V padesátce je chovat můžete, budou se chovat jako jiné živorodky - budou se snažit regulovat počet spolubydlících na množství přijatelné

Zdravím,zajímal by mě váš názor na velikost této ryby(Živorodka okatá)
myslíte ,že velikost uvedená v atlase 5-9cm je pravdivá.nebo se v AQ do takové velikosti nedorostou. U chovatele co je má jsem koukal,že v AQ 150L mněl spoustu generací a žádná z největších nebyla větší jak 5,5cm (samice)
a myslíte ,že bych je mohl chovat v AQ 47L čistého objemu vody.
Dík za rady a postřehy o této rybě
A chceš jen malinko mláďat, nebo žádná? Mám u krevetek 2 samečky paví očka (sice jen dva měsíce) ale vypadají spokojeně, nijak na sebe neútočí nebo tak. Případnou sexuální frustraci způsobenou nepřítomností samiček posoudit nemůžu

a pokud jsem chtěl, aby se krevetky co nejvíce množily, odlovoval jsem plné samičky do porodničky. podle mě totiž i dospělá samička formosky by dokázala čerstvě narozenou kŕevetku smlsnout k svačině.
Tak to u mě se jim očividně daří. Asi týden po odvezení většiny endlerek (nechala jsem si jen pár rybek), se mi to tam hemží asi 25 mláďaty

. Třeba je to vodou, třeba krmením - dávám hodně mražené. Kdo ví.
Hmm... a teď ti povím mojí zkušenost.
Asi před 2 měsícema jsem od PaDy dostal dospělej páreček Endlerek a 13 mladých. Od té doby mi samice 2x porodila. Po prvé asi 3 mladé a po druhé 6 mladých. A ani "stará" ani mladé v tuto chvíli nevypadaj, že by měli rodit.
Čili nemůžu říct, že by Endlerky byli rybky, které se nekontrolovatelně přemnožují.
Také mám v jednom akva endlerky. Když si tedy něco přečtu ... rodí cca 10 mláďat, nežerou je, mohou rodit už ve věku 2 měsíců. Z toho mi vyjde co? Pokud mám dvě samičky a jednoho samce, mám brzy kolem 20 malých. Pokud bude zhruba polovina samiček, mám cca za 3-4 měsíce kolik endlerek? Mraky

(což jsem donedávna měla taky)
Keby išlo len o to kontrolovatelné množenie, tak by som odporučil asi Velifery. Ale ku krevetkám si myslím že nič moc

Mam enedlerky v 38 l a aj v 142 l akvarku. Je pravda, ze samicky sa nedozivaju vacsinou viac ako jedneho roka (aj ked jedna moja samicka uz ma viac ako rok, je obrovska, nadherna) ale mnozia sa velmi uspesne. Z minicka som pravidelne musela vacsinu malych darovat (este kym boli mlade, velmi som sa bala prerybnenia).
To není tak úplně pravda, protože samice mají podstatně méně mladých a nežijí tak dlouho jako paví očka. To vím z vlastní zkušenosti a můžeš si to přečíst i v atlasu.
Endlerky se přemnožují stejně rychle jako paví oka. Pokud chce něco, co udrží na uzdě, tak endlerky určitě nebrat

To máš sice pravdu, ale on k nim chce prostě rybičky a to živorodky. Endlerky jsou pro to myslím opravdu vhodné. Jsou to malé a klidné rybky, které mají menší množství potomstva (i třeba oproti příbuznému pavímu očku). A zkušenosti se společným chovem tu má více lidí a úspěšně odchováváme jak Endlerky, tak krevetky

Moje endlerky si spokojne nazivaju s krevetkami, ktore sa uspesne mnozia. Bohuzial uspesne sa mnozia aj endlerky
Teď už mám jedno akva se sličnou, druhé s formoskou a třetí s erythromicrony. Všude krevtky, takže když chci množit víc, tak krevetky dávám do porodničky
To ony se nějaké krevetky vždy schovají a časem dospějí do dospělosti, ale plný odchov nikdy nezískám chovem s rybami, často jsem viděl jak samečkové endlerky cíleně vyzobávají malý krevetky ze dna, prostě viděli že se tam něco hýbe a hrr na to. Asi je mám mlsný.
S tím nemůžu souhlasit. Chovám v jednom akváriu krevetky s endlerkami a není s nimi sebemenší problém.
Paví očko, black molly, mečovky ?
chcem sa spytat aku zivorodku by ste mi odporucili? Do mojej 45 aby nezrali krevetky a aby sa bezcielne .....dufam ze viete ako to myslim..... To znamena aby som mohol monitorovat odchov
Přesně tak. prostě musí být tak velké, aby je ostatní nespapali. Oni jsou totiř i živožrouti.

no záleží na velikosti, ale tak cca. 2 měsíce staré tam už dávám, záleží jaká je osádka akva.
Ahojte ještě dotaz, jak staré mladé živorodky se můžou dát do akva k ostatním? díky
Proč si nezjistíš kontakt u svých kolegů přímo v Bratislavě ? , opravdoví znalci tam jsou . U nás v Česku možná v Brně na burze by je bylo ( bývalo ) možné si domluvit na objednávku , nebo od pana Kučery z Mělníka , když bude mít cestu na Slovensko . Tyto ryby jsem měl. Nejsou příliš choulostivé , ale není , až tak snadné je chovat jako třeba mečovky a paví očka. Někde kontak na chovatele snad ještě založený mám , jenže čas pro PC mi skončil.
tak najde sa tu niekto???

Dobry den..chcela by som sa spytat,kde v okoli bratislavy možem zakupit tuto rybku..nikde ju neviem najst

..alebo kdo ma na predaj tieto zivorodky nech sem napise
dakujem
ja ani nevim jak a množi se to jak blbe nijak se o to nestaram a taky to žije

mne napriklad velmi dobre zeru hrubu muku
najlepsia volba bude potom asi mrazený cyklop ako spomínali aj ostatný
Ja takove pavi ocka krmim odskorapkovanou artemii, mrazenym cyclops a dafnii.Ale nejvic jim chutna ta artemie.Samozrejme i zivou artemii kdyz se mi podari ji vylihnout

Neboj až budou mít opravdu hlad budou žrát i vločky.
zkus si sehnat hodne maly nitenky,patentky(zive) ci mrazene buchanky,cycklops tak nejak se to pise a nebo nejlepe artemie si vylihni viz
rybicky.net/forum/3391… a nebo si tady najdi stejny problem
rybicky.net/forum/s9
take zalezi jestli mas rybky kratkou dobu tak je nech aklimatizovat a po nejake zacnou zrat
Anebo tak

Růst jsou podmínky.
Záleží na pohlaví. 2,5 cm sameček může být zcela dospělou, rozuměj déle než 6 měsíců starou, rybkou. 2,5cm samička může být v dobrých podmínkách již ve stáří 2-3 měsíce a v mnoha případech je možné že je schopná v té velikosti prvního vrhu, to však bývá opravu spíš starší 3 měsíců.
Pokud je však chceš mít trochu v lepší kondici, je lepší držet obě pohlaví odděleně (rozpoznatelné v 6-8 týdnech dle tvaru řitní ploutve-gonopodia) alespoň půl roku. Pak narostou a jsou schopny se množit bez defekrů a vrhnout daleko větší množství mladých.
Myslím že u samečků se to pozná tak, že než dospějí jsou bledí a pak najednou cosi cvakne a oni se rozsvítí do barev které jim zůstanou než začnou senilnět. To pak dokážeš identifikovat tuto dobu u jedinců z jednoho vrhu.
Takto velké živorodky duhové už mohou být schopné rozmnožování. Velikost hodně záleží na podmínkách při růstu a genech. Mě se v létě takto malé gupky. v provizorní balkónové odchovně - v baleru, rozmnožily.
Takže osobní zkušenost.

Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 28037x