Živorodky - chov
Osobně bych nedal jiné než ty duhové, na molly je to malé. Hlavně pamatovat na tu kvalitu filtrace, na což ona věta o setovém provedení moc nesedí(tedy obvykle je filtrace poddimenzována). Pro tento účel obdobné sety vylepšuji var. filtrace v podobě čepací hlavy a kostky biomolitanu např.
www.akvapotreby.com/… ,
www.akvapotreby.com/… Jestli to je set,a chceš tam mít živorodky,tak bych hned pořešil filtraci.Ta je totiž s osvětlením slabina většiny setů.
Jsem začátečník, tudíž jsem si koupil akvaristický set, 54l akvarium chtěl bych v něm mít Živorodky duhové a ostrotlamé v akváriu budou živé rostliny
Ne, neplatí, je třeba vycházet z akvária jako celku, tedy celkového objemu a vybavení, zde jde hlavně o účinnost filtrace, množství prosperujících rostlin a v neposlední řadě taktéž je to o spoluobyvatelích. Ten dotaz by chtělo konkretizovat ve výše popsaném.
0 31.07.2016 14:44 Jakub Růžička Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli pro živorodky platí 3 cm rybky na 1 litr akvária. předem díky,
Starší reakce
Zkoušel jsem pokojovou teplotu kolem 24 a nic pak jsem zkusil 27 a nic teď to běží na 29 a nic a krmím to vločkama a grindalem. Mám změnit krmení? To co je v atlasu těch 26 mám dodržovat?
Díky
Na kolik topíš? A čimpa to krmíš?
Tak nevím co dělám špatně... Mám je v 54l akvarku (samotné). A nemnoží se :( mám je v akvu 2 měsíce a od té doby jsem zahlédnul jen 2-3 prcky. Všechny hrozby jsem odstranil. Filtrace jede na minimum aby neumlátila potěr. Bublifuk jede hrozně jemně a málo. Endlerky snima už nejsou. Krevetky jsem si otrávil kvuli odkalování. Co může mít vliv na rozmnožování těchto prcků? A ještě jsem si pořídil Grindal aby měli něco dobrého na zub. Asi zítra properu na zahradě to dno jestli není nějak toxické a Novoheterandrie sličná kvuli tomu nechce rodit. Jinak mě opravdu nic jiného nenapadá. A nebo porodí a prcek umře. Máte někdo nějakou radu? Děkuji
Starší reakce
A od kolika litrů se dávají? Nechci je trápit jen mi je kamarádka nabídla, tak se ptám...
Nejde
EDIT- jinak,všechno jde,ale budou to jenom problémy.Ty i rybky budete nešťastní.
Starší reakce
Ten potěr, co hejnuje a drží se u hladiny jsou endlerky, jak již zde zaznělo
No, bude z toho zajímavý mixík. Ty tygří + klasické s kapkou krve pavích oček
Selekci myslíš jako že je mám vybírat? Ty co budou stát za prd?
Grindal si pořídím. Teď jsem si o tom dost početl a je to zajmavé krmivo a ještě se to dá rozmožovat což je super.
Jsou tam jen dva druhy endlerek. Tak zas taková bramboračka z toho nebude.....
Protože jsou ty endlerky všehochuť, bude z toho brzo dost hnusná bramboračka...
Mám akvárium 50x50x25, ve kterém se solidně množí elegansky a je v něm asi 40 krevetek cherry orange. Nejsou dlouho, ještě se nezačaly množit, ale podle chování je vidět, že se krevetky vedle elegansek necítí zle.
Pohled dovnitř:
www.akva.sk/…
P.S. Pokud nemáš, pořiď si živý grindal a krm malé elegansky tím nejjemnějším.
Proto jsem si založil další akva kam půjdou všechny endlerky a tu nechám jen ty sličné s krevetkama. Musí to nějaště nějakou dobu vydržet pohromadě než zaběhnu to větší.
Endlerky. Mláďata elegansek se takto nechovají. Jsou o dost menší, velmi plachá a drží se při dnu. První dny života je dokonce u dna ani nenajdeš - chce to oko, aby ses naučil je vidět. Často i když mládě vidím, zadívám se jinam, mám následně problém ho najít a zeregistruji ho, až když se pohne. Neplují v hejnu, jsou víc individualisté. A protože se rodí s odstupy, je vidět, že jsou některá větší a některá menší.
Já své malé elegansky naučil díky dobrému žrádlu (nejdrobnější živý grindal) vyplouvat do sloupce, ale asi to u nich není úplně běžné.
Další věc je, že s endlerkami mláďata elegansek asi nepřežijí. Všeobecně se u endlerek uvádí, jaké jsou svině vůči krevetkám, nepřekvapilo by mě, kdyby to vůči potěru menších, jiných ryb bylo stejné.
Podla fotky ťažko určiť, ale ak ich pribudlo naraz tých trinásť, tak to tipujem na endlerku.
Prosím koukněte do mojí první prezentace a hned na začátku mám dvě fotky s miminkama
jenže nevím co to je
mám tam endlerky a Novoheterandrie sličné. Endlerky mám dvě těhotné ale nevšim sem si že by se jim ty bříška zmenšili. O Novoheterandrie sličná se píše že rodí každé 3 dny tak nevím. Napočítal jsem jich včera už 13 těch miminek. Děkuji za rady.
Starší reakce
s takovou péčí je brzy budeš mít přemnožené
ale chápu, první odchov... přístě bych to nechala na přírodě, endlerky mi po mladých vůbec nejdou, mladé dokonce přežívají v akvu s pestřenci a to jsou nějací žrouti... kytek máš dost, nějaká mladá přežije vždycky ;)
OK vezmu nějakou větší sklenici od okurek třeba a dám tam ten mech. Odliju vodu z akva. Díky
Do porodničky jí nedávej, bude vystresovaná a bude se snažit dostat pryč. Když už něco, tak (jak bylo řečeno) s tou větší nádobou a hromadou rostlin. Vodu tam dej jen tu z akvárka - žádnou novou, nádobu se samicí dej na klidné místo a občas ji zkontroluj, jestli už nejsou mladé. Až budou mladé, tak počkej, až už nebude rodit a můžeš jí zase vrátit do akva. Nádobu je lepší průhlednou a něčím zakrejt z vrchu.
Endlerky jsem před pár lety choval - ony se v podstatě v druhovém akvárku množí i bez technických zařízení, protože i narozené rybičky jsou na hranici velikosti jejich tlamky ... ale pokud chceš mít jistotu - tak to nech porodit samostatně
...
Mám porodničku takovou tu dvojdílnou. Plave to nad hladinou. jenže nevím jestli to tu rybu spíš nebude víc stresovat
klidně ji přendej do nějaké pětilitrovky s hromadou jávského mechu nebo aspoň egerie - ale nedávej čerstvou vodu - porodila by předčasně ... ta "hranatost" je u Endlerek subjektivní
... rodí ve dne v noci a mezitím
...
Vím, že to tu někde na těch 14 stránkách nebo v jiném tématu bude ale opravdu se mi to nechce celé prolejzat. Jednoduchá otázka. Kdy přibližně bude hranatá? Mám endlerky které jsou pěkně kulaté a jedna extremně
dočetl jsem se tu hodně zajmavích věci. Koukám na ní ráno a večer a furt je jen kulatá. Občas se schová a odpočívá. Ještě mě zajmá jestli roděj jen v noci nebo i přes den? Chtěl bych jich pro začátek co nejvíc zachránit. Děkuji za odpověď
Dokonce je mám na videu hned ze začátku
Neni to tak dávno, co jsme tady řešili případ přešlechtěných oček, kdy samice po prvním vrhu začala ztrácet energii a pár dní po porodu odešla. I to je docela velký problém dnešních gubek.
Ale to přece není nic proti ničemu. Prostě tam jsou. Jen dost často hynou...Stačí prostudovat místní dotazy kolem chorob...
Malajsie, Izrael a jiný exotický destinace, to je domovina těch ryb, co na ně narážíš v těch akvaristikách, tedy v drtivý většině.
LiborSprysl napsal: Sice je fajn jak si to pamatujete, ale už to dál nešiřte. Roků už uběhlo od té doby docela dost a situace se velmi výrazně změnila. Paví očka nejsou opravdu nenáročné rybky. Některé kmeny a variety jsou tak náročné na podmínky v nádrži, že se vám o tom ani nezdá.
No a proč na ně narazím v každé akvaristice/zverimexu, když je tak těžké je chovat a jsou tak náročné?
Já netvrdím, že některé vyšlechtěné variety nejsou náročné. To však dle mého názoru nebyl případ tazatelky. Je potřeba rozlišovat.
Pred nejakou dobou som dovliekol neon black.Vydržali mi asi rok a pol.Nič extra sa nemnožili a nakoniec mi padli všetky.Jedna po druhej.
Naopak som mal len dáky ten mix triangel gupiek a drobce od nich mám už hádam 10 rokov.
Bohužel a je to velka škoda, ale máte pravdu, všeobecně jsou dnes živorodky jedny z nejnáročnějších ryb
Jifi napsal: Jo, budou mít mladé. Tyhle paví očka mají mladé pořád dokola. Začínal jsem s nimi jako 9letý kluk a byly to opravdu nenáročné rybky.
Sice je fajn jak si to pamatujete, ale už to dál nešiřte. Roků už uběhlo od té doby docela dost a situace se velmi výrazně změnila. Paví očka nejsou opravdu nenáročné rybky. Některé kmeny a variety jsou tak náročné na podmínky v nádrži, že se vám o tom ani nezdá. A protože se takové rybky dostávají do koloběhu dalšího křížení, přenáší se jejich vlastnosti mezi další a další. Navíc s přílivem importových ok do republiky se k nám s nimi dostala i specifická onemocnění, která se přizpůsobila podmínkám u nás a mnohé bakterie například získaly ještě horší vlastnosti než měly při svém příchodu. Takže ano, oka, ale opatrně, vaše tvrzení opravdu nemusí platit vždy...
Na šedesátku ryby dobrý, ale přidej si tam rostliny, máš to strašně nezelené a drobci se nemají kam schovat. Zastávám v nekomerním chovu teorii výběru v praxi - přežijí jen ti nejsilnější a ne všichni za každou cenu
0 15.02.2016 19:45 KIka Toto je 60l a mám další dvě akvária po 30l.
A kam by se pak ta drobota vešla? Dle fotek mi to akvárko už tak přijde na hraně, kolik je to litrů?
0 15.02.2016 18:57 KIka Díky, díky
A odhadnete dobu? Obávám se, že mi je ostatní požerou. Mám tam tedy jen živorodky a jednu parmičku, která se mi tam drží už pár let. Zvážím koupi porodničky.
Jo, budou mít mladé. Tyhle paví očka mají mladé pořád dokola. Začínal jsem s nimi jako 9letý kluk a byly to opravdu nenáročné rybky.
0 15.02.2016 17:28 KIka – Prosím o radu zkušených
Zdravím, nějak se mi zakulatily živorodky. Nemám s chovem zkušenosti a bohužel mi z nějakého důvodu samice vždy pochcípaly (našla jsem je s dírou v břiše - zřejmě vyžrané od odstatních). Tentokrát se drží, ale kulatí se. Jsou těhule nebo choroba? Díky za názor.
Starší reakce
No dakujem pekne
Myslim ju vratim...
Ne, ještě ztloustne.
Tak mečovka to nieje. Ale nejaká mollyna a tipujem ballon forma. Ktorá je taká tučna aj keď nie je tehotná. Proste prešľachtený mutant.
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 26867x