Ruducha
Ještě k tomu hypermanganu ... manganistan se při té oxidaci organických nečistot redukuje na oxid manganičitý (burel) ... Než mít v akvárku (a posléze ve filtru) tenhle "sajrajt", ... není jednodušší (a čistší) řešení prostě jen měnit vodu? :o) ...
vaaclav napsal: hnojím všetky živiny vrátane dusičnanov Zřejmě v tom bude ten problém. Nemyslím si - dusičnany držím na cca 10 - 20 mg/l, vo vstupnej vode ich máme len 5 - 6 mg/l.
EDIT: No ja som skúšal vynechať už všetko možné a spravilo to len to, že rastliny začali vykazovať rôzne problémy (diery, pokrútenie a podobne). Ale ja na to raz prídem a potom napíšem ;) (Twinstar síce pomáha, ale beriem ho ako "cheatovanie" a snažím sa bez neho)
hnojím všetky živiny vrátane dusičnanov Zřejmě v tom bude ten problém. Nevím už na kterých stránkách je dost dobře popsané že je dobré vyzkoušet co se bude dít jestliže něco vynechám. Cpát tam všechno je někdy hodně zbytečné.
vaaclav napsal: Je to od tebe trochu otázka pod pás. Máš dané parametry ty tvoje jsou úplně o něčem jiném.
Už jsem chtěl napsat "O čem to sakra mluvíš? Jakej pod pás? Jaký parametry?", ale pak mi to došlo ... To nebylo nic proti tobě ani proti tvému doporučení ... já totiž tu předchozí diskusi nečetl ... reagoval jsem pouze na ten příspěvek od RoFr ... Já jsem to pochopil tak, že RoFr chce jeden "universální" návod na likvidaci ruduchy připnout do záhlaví fóra a dál nic neřešit ... (Popravdě - pořád si myslím, že to právě takhle myslel).
Ja sa skôr prikláňam k tomu Marcelovmu názoru, že to nebude až tak jednoduché. Nemám nejaké extra silné svetlo (skôr naopak, niektorým rastlinkám chýba), CO2 mám bez výpadkov v pohode, hnojím všetky živiny vrátane dusičnanov a napriek tomu sa ruduchy plne zbaviť nemôžem (niekedy ani neviem, či je to "jelení paroh" alebo klasická "štetinková", sa mi akosi tak prekrývajú). Zaberá jedine Twinstar.
Teraz idem spraviť ďalší experiment - chcem skúsiť CO2 z bomby namiesto paralelných fliaš biokvasu so striedavou menenou náplňou (čo dáva síce stabilné hodnoty, ale vrátane všetkých tých kvasných výparov).
Na jak dlouho jsi vysadil hnojení při tak silném osvětlení ? Měsíc nebo na rok?
Je to od tebe trochu otázka pod pás. Máš dané parametry ty tvoje jsou úplně o něčem jiném.
Ono to opravdu tak jednoduché nebude.
Mám jedno akvárium, ve kterém mám dole u substrátu kolem 100-120 µmol PAR (což už je možné považovat za opravdu hodně silné osvětlení), a žádnou ruduchu tam nemám, ať už tam hnojím nebo nehnojím (zkoušel jsem obojí), ať už pouštím CO2 non-stop nebo ho na noc vypínám.
Pak mám ještě jedno menší akvárko, kde svítím jen jednou malou zářivkou a světla je tam mnohonásobně méně (kolem 30-40 µmol PAR u dna). Obsah dusičnanů je zde odhadem tak kolem 15-20 mg/L, vůbec zde nehnojím, substrát liapor, rychlerostoucí rostliny, žádné CO2. A zde se ruducha hezky rozrůstá, a kromě ruduchy zde mám i minimálně dva druhy zelené vláknité řasy, a v závěsném filtru také sinici.
Co se ale u těchto dvou akvárek významně liší, je redox. V tom větším akváriu bez řas je redox kolem +400 mV, zatímco v tom menším se pohybuje kolem +125 mV.
RoFr napsal: Ve fórech se lze dočíst pěkných nesmyslů, ale i získat důležité informace. ... Jsou zde, ale i informace naprosto zásadní: “Silné světlo, CO2 a bez hnojiva jako je KNO3 + stopové prvky = ruducha (autor: vaaclav).“ Škoda, že taková informace zapadne, ale měla by být v záhlaví tohoto fóra. Nebylo by potom, ale co řešit.
Když je vám to tak všechno jasné ... Já viděl nejedno akvárko, kde světlo bylo naprd, céóčko ani hnojení žádné (jen od rybiček) ... a ruducha jako prase. Co byste poradil tam? :o) ...
Přesně tak. Kdysi jsem s ruduchou bojoval přes rok. Různé úrovně světla, co2, proudu, hnojení, apod. Nejhorší je dlouhá reakce než se to pozná a nakonec po roce pokusů jsem zjistil, že u mne pomohlo to udržování NO3 na určité hranici. A pak si to zde vaaclav jen tak prohodí a já na to musel "makat" přes rok
.
Zkušenosti jsou k nezaplacení
Já jsem to ve svém akvárku párkrát zkoušel, a japoniky, které jsem tam měl (nic jiného jsem tam neměl), začaly docela zběsile obeplavávat celé akvárium. Je ale možné, že se jim třeba nelíbil ten fialový zákal, a nikoli zvýšená koncentrace KMnO4. Během testu mi žádná krevetka z akvária nevyskočila, a kromě toho plavání nevykazovaly žádné negativní příznaky (žádné trhavé pohyby nebo stavy bezvládí). Všechny to přežily (pořád je mám).
PS: Je ale také možné, že jsem toho hypermanganu odvážil příliš moc. Určitě je při tom vážení postupovat podle toho, co doporučuje o pár příspěvků níže Designer.
Tento test je určený primárně pro realizaci v akváriu, protože spousta bordelu leží na povrchu substrátu a hypermangan s tím reaguje. Kromě toho při tomto testu nejde pouze o zjištění míry organického znečištění, ale zároveň se tím toto organické znečištění i odbourává (hypermangan působí jako silné oxidační činidlo => po jeho aplikaci se zvyšuje redox).
Vďaka za tip, určite zrealizujem, keď bude trochu času.. Ale to by som mohol skúšať aj v kýbli pri výmene vody, nie? Biely 20-litrový kýbel mi príde ideálny. Aby som nezaťažoval krevetky a podobne. V podstate by to mohlo ísť aj s menšou vzorkou, ide len o porovnanie času zhnednutia?
Plýtvat hypermanganem...to mě zní jako plýtvat solí(v tak malém množství),můžu ho mít kolik chci-kdyby měl někdo zájem...Ale zajímá mě jiná věc a to konkrétně ta reakce krevet na KMNO4,jedná se pouze o neocaridiny,nemá někdo zkušenost?
Odvazit male mnozstvi je sice problem, ale kdyz si rozpustis treba 2g v nejakem objemu vody a pak si vezmes 1/10 toho objemu, je to hned snazsi. Sice plytvas, ale musis vychazet z toho co mas po ruce
.
Určitě se to dá orientačně určit i pomocí hypermanganu. Podle mého (zatím neověřeného) názoru, není Ratajův test Antialgae možná nic jiného než roztok KMnO4. Pokud si chceš Dušane ověřit kvalitu vody (organické znečištění), tak postupuj následovně:
Objem akvária (L) / 1000 x 2 mg/L = dávka hypermanganu (g)
Příklad: 100L / 1000 x 2 mg/L = 0.2 g hypermanganu
1) Do 1L akvarijní vody přidej 0.2 g KMnO4 (ať se tam dobře rozpustí)
2) Vylej to pomalu do 100L akvária (po celé jeho délce)
3) Nech působit 4h
=> Po čtyřech hodinách by voda v akváriu měla mír růžový nebo světle fialový odstín
a) světle fialový = vynikající kvalita vody [nízké ChSK]
b) růžový = dobrá kvalita vody
c) žluto-hnědý odstín = špatná kvalita vody [vysoké ChSK] (čím rychleji do takovéhoto odstínu zabarvení přejde, a čím je tmavší, tím je to horší).
Pokud se voda v akváriu obarví do žluta/hněda za méně než 4h, přidej další dávku hypermanganu (2 mg/L). Takto pokračuj, dokud nebude po čtyřech hodinách barva vody růžová.
Vynikající kvalita vody (světle fialový odstín) znamená obvykle i vynikající zdraví živočichů = žádné zdravotní problémy.
Poznámka na závěr: Některým krevetkám se 2 mg/L nemusí moc líbit (i když to zpravidla bez úhony přežijí).
PS: Odvážit na váze malé množství KMnO4 (např. 0,2 g) může být dost problematické! A to i přesto, že budeš používat váhu s rozlišením 0,01 g.
nevím, používám ten test od Rataje. A potvrdilo se mi že u nádrží s ruduchou bylo velké. Přitom údržba může být dobrá, ale způsob krmení apod. to organické znečištění může zvýšit. Na ruduchu mi navíc pomohlo udržovat NO3 alespoň na min. 10mg/l přidáváním KNO3.
KarlosS napsal: Nejdůležitějším faktorem (podle mých zkušeností) je organické znečištění CHSK.
to vendy: zkus si na to koupit test od Rataje, aby se to potvrdilo. S tým súhlasím, ale merať mi to nenapadlo a chcem sa spýtať: je nutný nejaký špeciálny test alebo by to šlo nejako orientačne stanoviť roztokom KMnO4? Čosi sa mi marí, že sa tým manganistanom dá určiť, ale možno si to pletiem.
na tuhle řasu (nemyslím tu rozsivku) zrovna světlo moc vliv nemá. Nejdůležitějším faktorem (podle mých zkušeností) je organické znečištění CHSK.
to vendy: zkus si na to koupit test od Rataje, aby se to potvrdilo. Příčinou může být nedostatečná výměna vody, či upravit styl krmení, odkalování (víření dna)atd.
cezarmilan napsal: To je stav keď už riasa je na uhyne.Nevím přesně, co tím myslíš, ale na těch fotkách vidím minimálně dva druhy řas: 1) na okrajích listu je to jasná ruducha (rod Audouinella), 2) na samotném listu bych to pak tipoval na rozsivky (asi hlavně rod Cocconeis). Na úhynu podle mě nic z toho není, pokud to tedy samo z těch listů neopadává.
To je stav keď už riasa je na uhyne. Ťažko to ide dole z listov, končí to ostríhaním listov
takéto u hladiny..
dobře vyřídím ještě dám dvě fotky...
Jáááj už viem prečo tá vysoká teplota, ubral by som na dlžke svietenia
jsou tam momentálně alty teplota dolů jít nemůže. Zkusíme ubrat hnojení
0 21.09.2014 19:32 Funestar Ahoj ja mam 130 L akvarium a po roce se mi v akvarku zacala delat roducha bojoval jsem sni dlouho komplet cele akvarium jsem vypustil,vycistil a kameny vyvaril ale nepomohlo do mesice to bylo znovu nakonec se mi zacla delat aji na rostlinach na novych listkach tak jsem prestal svitit ale rostliny zacali odchazet koupil jsem pripravek proti rasam ale bezvyzname cim vic sem se snazil tak se mi dostali do akva aji nalevnici uz sem chtel akvarium prodat ale na forum jsem si precetl o parmicce siamske neboli parmicka cernopruha koupil jsem 4 svetlo jsem dal na 8 hodin dale prestal jsem menit vodu do mesice akva bez ras a uz zase svitim 12h ted je akvarium kristalove ciste a rostliny tak rostou ze uz nevim co snema vodu 1/3 vymenim 1 za 3 mesice a mam klid obez problemu cim vic clovek vrta do akvaria tim je to horsi
Ubrať hnojenie, znížiť teplotu na 23, alebo ešte menej stupňov a skrátiť dobu svietenia na cca 8 hodín
Ahoj máme problém v akváriu mamčeným - prezentace divočina.
Stále nás trápí hnědá řasa a povlak na listech valisnerie a anubias a ludvigia - listy u hladiny. Má tam rampu, osvětlení 1x 36w obyč a jednu ledku světle teplá bílá 18w. Svítí od 8 - 20. Hnojí půl roku tetra plant min 1x týdně podle návodu, před 2 měsíci přidávala navíc tekutý CO2 podle návodu ten vysadila před měsícem a momentálně stále hnojí tetra plan min.
Výměna vody je 2x týdně 1/3. Teplota vody je 28 C.
Myslím si že má nadbytek živin, protože si nejsem vědoma, že by řasa v takovém to počtu před hnojením byla. Jenomže chce hnojit, protože jí zase nešly rostlinky. Takže jedině přidat světlo? Nebo ubrat hnojení? Díky za rady
Starší reakce
Chci se zeptat, zabije horká voda a následné usušení ruduchu a její spóry? Děkuji
Starší reakce
tím, že dáš filtr na topení uschnout zabiješ akorát nitrifikační bakterie a budeš muset filtr znovu zabíhat.
Nez tu rostlinu uplne vyhodis, ostrihej co je napadene (klidne i vsechno listi) a zkus ji nechat, treba jeste vyleze. Takhle jsem na setkani dostal
rybicky.net/atlasrostlin/bolbitis_heudelotii a byla to vylozene sbirka ras (darovanemu koni na zuby nehled, i tak mi udelal radost). Takze jsem vzal nuzky... moc toho nezbylo, ale roste a mam ho uz bez ras. Kdyz se ma neco vyhodit, za pokus se nic neda
.
Tu kytku vyhoď a změř si NO3 jestli ho tvé posílené světlo a rostliny moc nesnížily.
Tu by chcelo vedieť cyklus hygieny, výmena vody ?? Odkalovanie....
Dobry vecer, zacalo me o vanocnich svatcich tec akvarko a tak jsem si kopil nove. Abych nemusel delat nove kryci skla a svetlo, tak jsem si jen koupil na misto 60x30x30 60x35x30. Posilil jsem LED osvetleni a zda se, ze se to rostlinkam libi! Pred tim mi moc nesli. Ale jen na jedne rostlince, kterou jsem dostal od kamarada se mi dela asi rudocha. Uz na teto rostlince byla ve starem akvarku, ale jen v malem mnozstvi. Ale ted uz mi nahani strach a bojim se, ze rudocha preskoci na dalsi rostlinky. Nehnojim, na to mam pavi ocka. Jen jsem pri sazeni dal do dna nejake 3mm jilove kulicky. Ve starem akvarku jsem mel i na filtru par steticek rudochy. Ted ale filtr taky zacina cernat. Mam v planu ho vytahnout a dat naradiator, aby rudocha uschla - zahubim ji takto na filtru? Jinak se mi v novem akvarku trochu objevila hneda rasa. Ale tu zatim neresim. Pricitam to k novemu akvarku...dno jsem dal taky nove. Mam tu rostlinku od kamarada vyhodit, nebo ji jen ostrihat listy? Dekuji za radu Vlnkar PS:Vice fotek nahraji na moji nadrz.
Starší reakce
Silné světlo, CO2 a bez hnojiva jako je KNO3 + stopové prvky = ruducha. S tím proudem počkej až dáš rostliny trochu do pořádku a i pak bych byl opatrný.
S tím prouděním to zkusím pořešit. Faktem je, že u dna jsem nenašel téměř žádný proud.
Myslíte, že je toho světla moc?
Koukam do prezentace, 5x10W LED a k tomu jeste ty zarivky 3x18W na 150l akvarium, pridavas CO2... to bez hnojeni nepujde. A jestli Ti nektere rostliny u dna opadavaji, to jsem mel taky a po pridani na hnojeni dokonce stonkovky dole znovu obrazily novymi vyhony.
Vidis ty drobne chloupky rasy na okraji listu ve Tve prezentaci? To je moc svetla proti tomu jak hnojis. Rostliny nemaji z ceho, jak chybi jedna drobna cast vyzivy, maji problem, ale nekterym rasam to nevadi, vystaci i s tim co je.
Proudeni vody bude u dna nejspis spatne. Co jsem sklopil vystup filtru pridanou trubkou sikmo ke dnu, jsem zaznamenal zlepseni rustu malych rostlin na dne, ale hlavne uz je netrapi rasa (nebylo ji moc, ale i tak poznam ze je to lepsi). I to dela hodne.
Projdi si tema o hnojeni, najdes tam i muj navod cim a jak hnojit, ale i postrehy mnoha dalsich (a jiste i zkusenejsich) rostlinaru.
Určitě to chce trpělivost a hodně.
obrním se trpělivostí a uvidím, jestli se projeví nějaká změna po čase
No mě to pomohlo po měsíci,ale trhat déle tak je z toho Malawi
Každopádně bych se zaměřil na tu čistotu.A ten nezajetý filtr tomu možná taky pomáhá.
to otrhávání - dělal jsem to ze začátku u rostlin asi před rokem, ale pak jsem to vzdal, protože to vypadalo jak palmy - dole nic, na vrchu něco málo a i to bylo nakonec porostlé řasou
Tyhle testry ještě nemám, koupím,oměřím a uvidíme co to ukáže
Já jsem měl stejný problém. Jediné co jsem udělal,pořádně odkalil,výměna vody minimálně 2 týdně,přestal jsem dávat PMDD a pořád jsem otrhával každý lístek kde to začalo bujet dokud to nevzdala.
hodně organického odpadu, nezajeté kytky, navýšení světla, silnější proud, pravděpodobně málo živin = skoro na 100% ruducha, dej tomu čas a otestuj vodu N,P
Asi takto - akva je asi 4 roky, ale rostliny postupně začaly odcházet, navýšil jsem výkon osvětlení, koupil externí filtr (ten vniřní už nestíhal, každý třetí de, se musel čistit), po velké převaze ruduchy jsem rostliny vyházel, odebral vrchní část dna, koupil rostliny nové. Rostliny jsou teprve 14 dnů, filtr jede 3 týden. Vím, že to je brzy a není to zaběhlé, ale rychlost s jakou ruducha nastupuje je děsná...
Jak dlouho máš založené akva?
Tak mi ruducha zamořuje akva úplně všude, rostliny jsou po 14-ti dnech už porostlé vlásky ruduchy na lístkách, roste na skle (skoro viditelně), je prostě všude. Je fakt, že dno zůstalo původní, filtr je nový asi 3 týdny, průtok přes rozstřikovací rampu je snížen asi o 1/3, nehnojím - tedy kromě CO2, krmení je 1x denně jen malá trocha, která nestihne dopadnout ani na dno, výměna vody 2x týdně (1/3 - 1/4), teplota 24 st.
Je možné, že je to tím dnem, že by v něm nějak ta mrcha zůstala? Už jsem toho tady něco přečetl, ale ruducha to všechno ignoruje a vesele roste dál. Pravda je, že rostliny jedou taky pěkně, ale taky se hezky potahují novým náporem ruduchy.
Má význam vyměnit komplet i dno? Mám obavy, že investice do rostlin půjde k čertu, protože za měsíc nebudou zelené, ale černé.
Díky za rady i kritiku.
Starší reakce
Obecne lidi ryby prekrmuji, boji se, aby rybicky nemely hlad, proto je ve vetsine pripadu mene krmit lepe, protoze tim jak krmi "normalne" si jen znecistuji vodu a tolik kolik krmi uz nema pro ryby vyznam.
Na druhou stranu poter a mlade ryby by se mely cpat jak to jde a vhodnou vyzivou, at jsou z nich krasne kusy. Prave tak ryby ktere chce clovek trit, by mely mit dost kvalitni stravy. Prikladem Ramky bohate krmene krmivem pro Tercovce dokazi v nejakem pul roce klast az kolem 500 jiker a to co dva tydny (nakonec v me prezentaci je fotka, muzete si je spocitat, nekdo uz to tam udelal a napsal do komentare).
Takze mas pravdu, kolik krmit by mel kazdy vedet, nelze jen tak co pises zavrhnout. Ja krmim 2x denne a to v mnozstvi, co ryby stihnou posbirat za par minut (klidne to maji 5 minut, je to vic nez se doporucuje, ze co sezerou tak nejak hned), jen obcas den vynecham, at se taky snazi neco si najit, at jsou aktivnejsi. Jenze ja menim diky zpusobu hnojeni vodu v celkem slusnem intervalu i mnozstvi, takze i kdyz praktikuji neco jako velkovykrm, je to u mne dost jine, nez u nekoho, kdo meni vodu mene casto a mene. Navic vim dost dobre (jsem skromny, ze?), ze mi filtrace funguje hodne dobre, coz dokaze take zazraky, a pritom jen stacilo si procist co je o cem dostupne, nastudovat a pak pocitat.
Kdyz akvarium dobre funguje, akvarista si muze ledacos dovolit. Kdyz ne, kazda "chyba" proti obecnym doporucenim se projevi.
To musíš vědět ty jestli 2 x za den je moc, ty je přece krmíš, jestli jsem tě nějak znejistil, tak se omlouvám
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x