Martafix, měl byste se rozmyslet, jestli chcete poradit nebo ne.
Možná jste přehlídl, že pár rad vám už někteří adresovali. Já mezi nimi...
Taky mi nemusíte věřit, že? Ale od toho tu je obrovská síla oponentů, kteří se mnou mohou veřejně polemizovat...
Takže k věci:
Máte špatné světlo a špatné dno. Zářivky vyměňte za obyčejné třípásmové, nejlépe "840" + "830". Z rampy sundejte stojánky a světlo položte tak, aby bylo blíž k hladině.
Co se dnem si vymyslete sám. Možná bude stačit jej po co nejlepším vyčištění zasypat křemičitým pískem (2-5 mm), ale jen pokud neobsahuje vápenité příměsi. Testněte ho. Pokud je obsahuje, mělo by jít ven. Hned při této příležitosti testněte i skalku. Pokud bude šumět - ven.
Zjistěte si hodnoty alkality (UT) a celkové tvrdosti, ať víte, s čím pracujete.
CO2 dávkujte kontinuálně a snažte se pomocí něho snížit pH pod 7. (Proč teď přihnojujete obden a jak CO2 rozpouštíte?)
Píšete v prezentaci, že jste nasázel co nejvíc rostlin. Já to tak nevidím - ještě by se jich vlezlo dost. Rostlinky vybírejte opravdu rychle rostoucí. (Nedáte-li jim ale dostatek světla, pak svůj účel sotva splní...)
Řasu z dekorací odstraňte vyvařením nebo koupelí v roztoku Sava. Napadené listy rostlin odstraňujte.
Filtrace + provzdušňování - žádný kolotoč vody, ale mírné proudění hýbající s hladinou.
Zjistěte si (jak vám doporučil Luděk) ten obsah fosforu. A k tomu NO3, a to nejen v akva, ale i ve vstupní vodě!
Jestliže budou hodnoty
P a N ve vaší zdrojové vodě nižší, než v akváriu, můžete proti řase použít častou výměnu vody. Udělejte si čas a
v průběhu jednoho týdne měňte 1x i 2x denně cca 1/4 až 1/3 vody.
Můžete taky zkusit použít algicid od Rataje nebo kterýkoliv jiný. Je to vaše akviško!