Ruducha
Uz jsem cetl,ze stim zelezem to nebude tak horke,vetsinou jsou problemy z CO2 jeho mnozstvim a nebo jeho kolisanim,proudenim vody,svetlem(fotoperiodou) a taky balancem mezi zivinama.
Mrkni na
www.theplantedtank.co.uk/… U mňa sa nedávno tiež rozmáhala ruducha aj napriek tomu že som často odkaloval a menil vodu, po prečítaní Johanovho článku som usúdil že to bude asi vysokým obsahom železa.
Ak je limitujúcim faktorom asimilácie nizky obsah CO2, môže platiť aj Kamilstromova teória. Ale ak je limitom niečo iné, napríklad obsah iného prvku, teplota, svetlo, atď., platí to, čo si napísal ty. Takže podľa mňa máte čiastočnú pravdu obaja.
sakra ruducha v začiatkoch..
Starší reakce
Nechci tady šířit nesmysly,ale mě pomohlo zastínit akva na tři čtyři dny.Bojoval jsem tou dobou i se sinici a ruduchu jsem měl teprve v plenkách.Bylo ji málo,ale byla všude.po odkrytí zmizela sinice i ruducha.Nasadil jsem i pár krevetek a začal s ceočkem a už se mi ani jedno neobjevilo.
Svítím celkem 12 hodin z toho 10 hodin 216W a 2 hodiny 108W. Vodu jsem měnil doposud 1x za týden 80 litrů.
Sorry mas pravdu,cele jsem to otocil,vztah a zavislost je mezi CO2 a svetlem,balancem mezi nema,za prispeni zivin!!!Omlouvam se za dezinformace.
Ne, to vůbec není pravda. Když je víc CO2, tak není větší poptávka po makroživinách. Když je hodně CO2, tak se nic neděje. Rostlina ho není nucena spotřebovávat, naopak, spotřebovává ho podle svých možností, podle rychlosti její asimilace - podle intenzity světla. Takže stagnace se vlivem vysoké koncentrace oxidu uhličitého nekoná.
No myslel jsem to tak,ze kdyz tam rozpousti 200 bubl/sec,ze by se mely,umerne k tomu pridavat makro a mikro prvky(nevim jak moc je 5 ml pmdd obden)samozdrejme svetlo je dulezite(o tom nepise),z vyssim objemem CO2 ve vode roste i poptavka po jinych zivinach,kdyz je rosliny nemaji,zacnou stagnovat a nastoupi rasy.
Kamilstrom napsal: Musis hnojit,tolik CO2 bez hnojeni,pro rasy raj......... Neotočil ste to?
Spíš bych si myslel, že ten problém bude v tom osvětlení, jeho intenzitě ve vztahu k velikosti nádrže a k tomu dopingu který tazatel aplikuje.
Musis hnojit,tolik CO2 bez hnojeni,pro rasy raj.........
Mám akva 400l. Jsou v něm terčovci a tak teplota 29 pH 6,5 KH-3. měl jsem problém se zeleným zákalem vyřešila to UV lampa. Začal jsem před týdnem hnojit CO2 200 bublin za minutu.Dával jsem obden ppmd 5ml. Problém je v tom že co jsem začal používat CO2 hodně se mi začíná množit ruducha na listech. Je pravda že jsem hodně sestříhal valisnerii giganteu.Rostlin mám vcelku dost v akva. Proč ale když jsem začal používat CO2 šly ty řasy tak rychle nahoru?Předtím takové problémy nebyly.Co ještě v akva měřit? Také se mi před použitím CO2 začala dělat slepá hladina. To také nebylo. Prostě když bylo akva bez CO2 šlo to, s CO2 jsem nakrmil ruduchu. Co jsem udělal špatně?
Starší reakce
Ano, ruducha zvaná Jelení paroh.
S různýmu druhy ruduch jsem bojoval 2-3 měsíce po založení nádrže, pokud se člověk vystříhá větších chyb, nemění prudce podmínky v akva, pořídí si větší množství rostlin, tak se časem v akva vytvoří jakási ronováha a řasy ustoupí. Různé druhy ruduch mám dodnes (např. černá štětičková ruducha na kořeni), ale vyskytují se jen sporadicky, beru je jako přirozenou součást akvária.
Edit: po přidávání CO2 se řasy opět více rozjely, ale to odpovídá výše uvedenému a je to normální - změna na kterou řasy reagují nejrychleji.
Podle barvy take
ale i jinak vypadá - černou ruduchu mám velmi krátkou, hustší, ve svazku který vyrůstá jakoby z jednoho místa a rozvětvuje se.
Na kořeni je řasa delší (do cca půl cm), velmi řídká - jednotlivé štětinky, ne chomáčky. Ta je pak i na některých rostlinkách.
Takže i to může být ruducha?
...je pravdou že ruducha aspon zatím není na kořenu, na kořenu se tvoří naopak zelená řasa hehe...
Jste si jistá, že jde o zelenou řasu?
Pokud tak usuzujete jen podle barvy, pak vězte, že ruduchy mívají všelijaké zbarvení včetně zeleného.
Děkuji za názory, je pravdou že ruducha aspon zatím
není na kořenu, na kořenu se tvoří naopak zelená řasa hehe, myslela jsem to spíš tak jestli kořen nemůže uvolňovat "něco" co ve vodě napomáhá jejímu růstu a šíření.
Ruducha je na anubiasu (to chápu, protže je pomalu rostoucí), je na lilaeopsis novae zelandiae (to chápu taky, při slabém světle v našem akva spíš živoří, ale byla to "pozornost podniku" od aqua-daho, tak je tam
) a taky se objevila na jávském mechu, což už chápu míň, protože tomu se daří.
Není naopak na eleocharis parvulus, který tím slabým světlem taky asi brzo umoříme, není na lilaeopsis mauritiana což mě překvapuje protože by s l.nov-zelandiae měly mít podobné nároky, tak proč tam ano a tam ne?? není na stonkovkách ani aponogetonu
Takže z čistě "vědeckého" a "výzkumného" hlediska zajímavý mix
0 12.10.2011 18:53 Voloduson Digimonka... Pri vsi ucte dokazes vubec s jistotou rict, ze jde o ruduchu? Nevypadas jako nejzkusenejsi akvarista... A ruducha se velmi lehce zamenuje treba se sinici (v ocich lidi co nevi o co jde)... Asi by bylo dobre sem dat alespon fotku te rasy...
Toto nedokáži zpochybnit a ani se o to nesnažím. Ruduchu jsem v akva již měl. Kdo ne? V první řadě se mi ale objevila tam kde je velký proud a nejintenzivnější osvětlení. Tzn. u vývodu filtru na listech rostlin, které byly nejblíže hladiny (i vývodu). Poté se začala postupně šířit po rostlinách v celém akva. Následně jsem zasáhnul. Asi nestačila ke kořenům dojít. Hodná
.
Je ale pravda, že otázka zněla jinak. Díky za upozornění. To se cení.
1 12.10.2011 15:03 Sid [6685] - Rostliny ...nemyslím si, na rozdíl od jiných, že by spouštěčem bylo dřevo v akva...
"Spouštěči" ruduch budou jiné faktory, než "dřevo v akva". Ale Petulinakk pokládá jinou otázku.
Cituji: "...chtěla bych znát váš názor jestli může k růstu ruduchy napomáhat kořen v akvárku?"
Vnímáte ten obsahový rozdíl.
Mít v akva dřevo neznamená automaticky mít v akva ruduchu.
Ovšem když se vám v něm objeví, se dřevem si náramně rozumí.
Ano. (Jak bylo některými mnohokrát opakováno a jinými zpochybňováno.
)
přidej rostliny co se vejde (sežeň zde v inzerci nějaký plevel rychlerostoucí zdarma nebo za pakatel), nevypínej filtr (už nikdy!) a pokud to jde tak trochu přiškrť průtok, nesmí čeřit hladinu, pokud máš vzduchování tak to vyhoď do koše, ten hrad taky vyhoď do koše, pokud jsi to komplet vyčistil a nemáš zajetej filtr tak tam dej nějakej ten sera nitrivec (nebo raději levnější daja biofiltr nebo jak se to jmenuje), měň teď často vodu (třeba 1x za tři dny půlku objemu následujících 14 dní), moc nesviť (max. 8 hodin denně), na čem je ruducha tak to vyndej - napadené šutry převař v hrnci, napadené rostliny buď do sava (recept tu někde jistě najdeš), nebo vyhodit.
Toto jsou obecná doporučení, která obvykle pomáhají. Doporučuji si o tom hodně číst a hlavně přemýšlet nad souvislostmi! Žádný univerzální návod neexistuje...
hodně štěstí...
Vyčistil jsi komplet celé akva? V sobotu? A to tam máš už rybky? Máš nějakou čerpací hlavu, co ale na ní? To je ten molitánek co vidím? Zasadil jsi už napadnuté rostlinky ruduchou? Vypnul jsi filtřík?
myslím si, že na všechny otázky je kladná odpověď.
A má odpověď na tvoje dotazy zní : "Všechno špatně!!!"
Já jsem udělal taky hafo chyb, ale ptát se na to na co se ptáš ty, a ještě zdě uvádět že o tom vlastně vůbec nic nevíš, je docela smutné.
Bublifuk na 200 l je docela málo ... začni studovat ... a začni třeba tímto :
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky proc myslis? kvoli tomu ze som odstavil filter? ako ten mam v plane max jeden dva dni ci sa to bude rozsirovat ale bublifuk som nechal zapnuty
0 12.10.2011 10:09 HaDaS – řasa vs. dřevo
petulinakk napsala: ... chtěla bych znát váš názor jestli může k růstu ruduchy napomáhat kořen v akvárku? Jedná se o fingerwood ...
Někdo tvrdí že ano. Já mám ve svém 135 l akva dva velké kořeny z obchodu, ty jsem asi 20 minut povařil a po vychladnutí instaloval do akva. Dále v něm mám jeden kořen z lesa, který jsem vykartáčoval a převařil. Pak jedno vyplavené mořské dřevo, které bylo upraveno jako koupené kořeny, a čerstvou větev zbavenou kůry a vypálenou v troubě.
S řasou jsem bojoval taktéž, ale nemyslím si, na rozdíl od jiných, že by spouštěčem bylo dřevo v akva. Vše jsem vyřešil častější výměnou vody, doplněním rostlin, přesměrováním proudu vody, dávkováním CO2 a nyní již i přihnojováním PMDD. Řasy typu ruducha vymizely po pohledové stránce prakticky absolutně po cca 3 týdnech. Nyní mám v akva na větývce a kořenu z lesa pouze zeleňoučkou řasu. Vypadá jako mechový koberec. nikde jinde se neobjevuje a velice se mi zamlouvá. Takže doufám, že mi tam vydrží a nezmizí.
Tak to jsem zvědavý, co ti na to odpoví zdejší žraloci. Docela se na to těším. Jestli se k tomu odhodlají.
ahoj
chcel by som sa poradit. v sobotu som kompletne vycistil akvarium mal som kaminky vonku aby som ich umyl akvarium som uplne vycistil napustil som ho a dneska ( to je po 3 dnoch) som si vsimol ako sa mi tam zacali robit cerne ruduchy. akvarium je uplne ciste takze nedostatocnou udrzbou to nemuze byt. momentalne mam 200 litrove akvarium ked som mal 60 litrove akvarium tak tam sa my to nestalo nikdy. moze to byt aj filtraciou? mam filtraciu powerhead 201 ( 450l/h). filtraciu som momentalne vypol. pomoze to? alebo moze to byt tym ze je tam zatim malo rastlin? lebo je my to divne ze za tak kratku dobu sa to tam ukazalo.dakujem za radu
Zdravím, taky se mi v akvárku objevila černá štětka, zatím ne nijak extrémně ale nechci to nechat rozjet. Ve větším akvárku měním ted kvůli tomu obden asi 1/5 vody, omezila jsem krmení, nakoupila ještě pár rostlinek (aponogeton roste doslova jak blázen
) a chtěla bych znát váš názor jestli může k růstu ruduchy napomáhat kořen v akvárku? Jedná se o fingerwood, sama netuším co je to přesně zač
Všimla jsem si totiž dneska miniaturní ruduchy na jávském mechu i v krevetárku, kde je momentálně 8 krevetek a vůbec nekrmím, je tam jen dubový list a také kořen fingerwood.
Starší reakce
No vidíte, ono to není zas tak složité, stačí u toho trochu myslet a být důsledný ;o)
Ty kamínky na kterých je seberte a převařte je v kastrólu. Anubiasy bych také vyndal a dal bych jim rychlou kůru v manganustanu draselném nebo savu. Jak připravit takovu kůru jistě najdete zde v jiných diskuzích...
všem ahoj, tak jsem z veliké části tu ruduchu už vyhubila. Ještě je ale už ne v takové míře jako byla. Teď je jen pár listů anubisu lemovaných černě a trochu je po kamínkách na dnu. Z jeskyněk jsem ji vydrhla a spařila horkou vodou, ze začátku jsem vodu měnila obden ale později už jsem nebyla tak pečlivá. Nicméně jsem ráda, že se mi s Vaší pomoci podařilo ruduchu usměrnit. Takže veliké díky všem radám
Starší reakce
Vodu měnit častěji. 1x za týden polovinu je optimální. Pokud máš problém s ruduchou, měnil bych dočasně 14 dní častěhi - obden 1/4 vody. Na tuto dobu bych taky o něco stáhnul světlo - nevím jak svítíš a jaký je výkon, v prezentaci to není uvedeno. Každopádně růst některých řas se dá poměrně dobře regulovat světlem. K tomu hnojení - rozhodně bych doporučil PMDD. Bioflor neobsahuje dusík ani fosfor - co když ti tam právě tyto chybí?
Taky více rostlin pomůže. Pokd je jich opravdu hodně, celé prostředí je mnohem stabilnější...
Bioflor od dajany? A nenastartovali se rasy hned potom co se zaclo hnojit? Ja blbec jednou do akvarka nalil asi 1/4 doporucene davky a rasy mi t odstartovalo.
Tak bych zkusil krevetky, ty taky docela pomáhají nebo black molly.
Jojo, ty jsem zapomněla dodat. Akorát do 50l akva, jako má Sanka, se moc nehodí...
Ještě bych tomt tvému tématu dodal pořídit ještě nějaké doporučované likvidače (parmička černopruhá), které by ji potom rychleji odstranily.
Tak mně na ruduchu pomohly zde uvedené opatření. Pořídit hodně rychle rostoucích rostlin, míň krmit a pravidelná údržba. Je fakt, že je to běh na dlouhou trať, ale nejdřív se přestala rozšiřovat až zmizela úplně... za cca 3 měsíce bylo po ní.
Tak koukám,že se debata bohužel nikam moc nepohla.. :( V pondělí jsem čistil nádrž a bohužel opět mě čekalo vybírání napadeného dna ruduchou.. :(
Starší reakce
Filtr je tam pořád Atman A200,akorát je na něm nový biomolitan,ten předešlý jsem o něco zkracoval tak asi o cca 1cm,ale ten jsem ho tam radši víc narazil,snad to nevadí..Momentálně nedávám ani olšové šištičky,ani nic na úpravu vody,ani bioflor,jen přidávám CO2..Teď jsem četl že by s tou ruduchou taky mohlo pomoct světlo,ale bohužel do toho krytu se dá naistalovat jen jedna zářivka..
Jaký filtr je tam tedy teď? Co to hnojení jak se píše v prezentaci?
Ahoj,tak se jdu zase poradit,trápí mě ruducha,myslím,že to pořád není nějaký extrém,někdy se objeví na nějakém lístku,ale divím se,že se mi začala dělat i na filtru,který jsem potom radši vyměnil za nový,ale ještě divnější mi přijde,že na mém dně se dělá poměrně hodně,mám aquaclay ground a při každém číštění vyberu pořádnou hromádku kamínků na kterých je ruducha..Krmím málo,někdy i obden,protože zapomenu,ale ne že by jsem potom toho nasypal do akvária jednou tolik,filtr mám teď teda nový,vodu odkaluju tak jednou za 14 dní - v tom možná bude problém,filtraci mám puštěnou na nejmíň a žádné kořeny v akvráiu už nemám..Děkuji za případné nápady jak na ní..
Starší reakce
0 03.08.2011 21:05 Rakvista – recidiva
Zdravím,objevila se mi vláknitá řasa a pak i ruducha v krevetárku,poprvé jsem všechny napadené rostliny ostříhal,lávové kameny vyvařil ve slané vodě a důkladně očistil kartáčkem<to bylo poprvé...A nedávno jsem jí opět likvidoval bylo to horší než posledně...kameny i dno jsem teda sice jen vyvařil v nesolené vodě,propláchnul celé AQ neboď má zabudovaný jakoby půdní filtr,dokonce jsem i upravil samotný filtrační systém a ruducha se objevila opět.Už vážně nevím jak se jí zbavit.Mohl by někdo poradit?
PS:foto je v denníku
Starší reakce
To bych pochyboval, ruducha žije z organických zbytků ve vodě. UV ničí živé organizmy jako bakterie, nálevníky, mikroskopické řasy, plísně, popř. vývojová stádia cizopasníků.
Jestliže začnu používat UV lampu zbavím se ruduchy?Děkuji
Starší reakce
0 07.07.2011 10:21 Helena [0] - Živorodky Děkuji Vám všem za snahu a rady. Nejprve se omlouvám, že reaguji až teď ale dostala jsem rýmičku a pak se ukázalo že ta nemoc je na dýl
Takže snažila jsem se uspořádat si v hlavě čím jsem té Ruduše pomohla k růstu a asi to bude tím, že jsem překrmovala každý večer systémem přiměřeně
mám tam hodně ryb
Takže nyní už ob den měním asi 30 l vody
filtr vyperu ve vodě z akvária
ostříhala jsem ty nejvíce zamořené listy
a očistila všechny strany akvária
krmím jako macecha - až si vzpomenu tedy spíš ob den i míňkrát
Starší reakce
Amen!
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x