Ruducha
sux napsal: A jak dlouho ti trvalo než si viděl první známky ústupu? Tohle praktikuju asi měsíc a výsledek minimální...
Přesně nevím, ale přibližně za 2 týdny. Škoda, že jsem akvárko nenafotil v době, kdy bylo zařasené nejvíce. Většina rostlin byla černá místo zelené.
2 05.08.2009 14:18 Clermont ja mel kdysi ruduchu, dal jsem na minimum filtr, casteji odkalovat a ruducha zmizela. Za par dni jsem mel zelenou vlascitou rasu. Presunul jsem akva at do nej nesviti zadne svetlo z okna, pridal zarivku a parmicky SAE. Za par dni bylo po rase. Ted se objevila rasa zelene tecky na listech. Rostlinky jsem vypral v savu, rasa zmizela do dvou dnu, zacal jsem davat co2 k kvasenim a ted cekam co se bude dit. Rostlinky zacli najednou silene rust a rasa zatim nekde. Zvolil jsem variantu nedat rasam ziviny. Snad to pomuze.
když jsem začal z nového dna a nezajetého filtru, tak odhaduji, že tak 2 až 3 měsíce.
učil jsem se.
A jak dlouho ti trvalo než si viděl první známky ústupu? Tohle praktikuju asi měsíc a výsledek minimální...
podle mě vede ke zbavení se ruduchy splnit tyto podmínky:
1. dno musí mít živiny pro rostliny
2. nasadit i rostliny, které mají mohutnější kořenový systém na odbourávání látek usednutých do dna
3. nasadit více rostlin
4. mít zajetý filtr s raději vyšším objemem filtrační hmoty
5. nemít přerybněno
6. nepřekmovat
7. zbytečně nehnojit
8. pravidelně odkalovat a měnit část vody
U mne byl problém kombinace hnojení a krmení ryb. Problém byl vyřešen, odstraněn a teď jen dodržovat pravidla, aby se mi ruducha zase nevyskytla
Taky jsem měl letos na jaře problémy s ruduchami, zlikvidovaly mi většinu rostlin. Předělal jsem bílé dno z mramorové drti a objevily se mi znovu a znovu napadly všechny rostliny. Nakonec jsem se jich kompletně zbavil během pár týdnů. Co pár dnů (3-4) výměna větší části vody (více jak 50 - 70 % objemu), žádné hnojení a důležité, ryby krmit co nejméně.
Běhm krátké doby rapidní ústup ruduchy. Zprvu ruduchy zesvětlaly a začaly se samovolně z rostlin uvolňovat, akvárko měl jsem plné volně se vznášejících štětinek, které velice rychle zanášely filtr.
V současné době akvárko absolutně bez ruduchy, rostliny rostou jako v džungli, hnojení jen CO2, ale stále měním vodu asi co 5-7 dnů 50 % objemu (podle toho jak se mi chce a kolik mám času
)
(OT) Myslím, že bys to svoji akvarijní vodu mohl plnit do lahviček a prodávat jako širokospektrální hnojivo.......
Já mám ruduchy i přes výmenu vody 1-2x za týden.
6 04.08.2009 23:53 zrada – Re: prusak
prusak napsal: ahoj meril sem testem zelezo(2 ruzny testy)a ani tuk, nevim vubec cim toje poctive hnojim -bioflor,pripadne colour fe,hnojim taky co2.driv ho tam bylo vzdycky dost ated najednou nic kytky sou zatim v pohode.poradite nekdo?
www.akvarista.cz/…=
Kdybys poslechl
Starší reakce
...tím se onen prvek stává limitním, když ho doplníš (hnojivem správného složení), kytky začnou růst a spotřebují prvky, ktery jsou limitní pro ruduchu... jak krásná teorie
nejni hnojeni jako hnojeni pokud kytkam chybi nejaky prvek ta nejsou schopny plne vyuzit dostupne ziviny a rostou pomaleji, tim se onen prvek stava limitnim, kdyz ho doplnish (hnojivem spravneho slozeni), kytky zacnou rust a spotrebuji prvky, ktery jsou limitni pro ruduchu..... jak krasna teorie.... praxe je horsi... protoze se docela spatne zjistuje co a kolik toho chybi.....bez vhodnych testu.....
Starší reakce
Nemyslím. Znám nádrže se "dřevem", kde ruduchu nenajdete...
Ale jak jsem v podobných diskusích opakovaně uváděl - kořeny považuji za "magnet" na ruduchu. Jestliže se v akva se dřevem ruducha objeví, doporučuji dát kořeny ven a vrátit je (po ošetření) teprve tehdy, až není po ruduchách ani památky.
0 22.04.2009 14:20 Rasto Starší reakce
Někde jsem četl, myslím na stránkách u Pelikána, že ruducha může mít spojitost se zvýšeným množstvím železa ve vodě? Už jsem vyzkoušel asi všecho. Pravidelné, časté výměny vody, minimální přikrmování, žádné vzduchování, slabé proudění, prorostlé akvarko rostlinami. A ruducha přesto neustupuje ani nestagnuje, ona ještě roste. Jediné čeho vím, že je ve vodě více, je železo. Má někdo podobnou zkušenost?
Starší reakce
Po mojich neritinách zůstávají zcela no vé kameny,pozadí na rostlinách jsem je ještě nenachytal.
Já je sehnal ve sklorexu v Brně
Neustálý boj s řasami. Zelená řasa mi v aquarku nevadí, ruducha mne ale pěkně se..
Je to neustálý boj, tisíce rad, každému funguje něco jiného, protože příčina rozrůstání řas může být v jednotlivých akváriích jiná. Chce to prstě zkoušet jednotlivé rady aplikovat, ale hlavně nepočítat s okamžitým účinkem. Čím menší akvárium, tím těžší ho udržet bez řas. Jakákoliv chyba se projeví daleko rychleji a tvrději než ve velkém akváriu, ve kterém lze snadněji udržovat stabilní prostředí.
To jste nezabrousil do historie tohoto fóra!
rad od Sida si važte, tolik jsem jich od něj pohromadě snad ještě neviděl
prostě, to chce celé od začátku a raději si před tím něco přečíst, prozatím alespoň o rostlinkách
Mě Neritiny drtí řasu velmi dobře.
0 17.03.2009 10:13 Martin Prosím, prosím všechny, má někdo zkušenosti s neritinou, zda požere řasu tzn. jelení paroh?
Díky všem
přidám svou zkušenost s přerybněným nově založeným akva. Pořídil jsem si filtr s větším objemem filtrační hmoty a zasadil rychlerostoucí rostliny a černá i zelená řasa ustoupila. nastoupila sinice, tu ale pomalu odstraňuji, mám příliš malé proudění vody.
světlo taky upraveno do více světla a třípásmově...
...snažíme se bojovat s ruduchou vousatou... Je úplně všude...
Vy proti ruduše nebojujete, vy si ji pěstujete a pak ji zkoušíte zničit Savem...
V akva máte drtivou převahu nevhodných rostlin a ještě se snažíte (marně) tyto hnojit...
Do akviška vůbec nepatří Acorus gramineus, Acorus gramineus cv. decoratus, Cyperus eragrostis, Hemigraphis repanda, Chlorophytum bichetii, Ophiopogon v. minima.
Do nově založeného akva a nezkušených rukou bych nedoporučoval Lilaeopsis novae-zelandiae a Rotala wallichii. Vzhledem k rozměrům bych viděl jako nevhodnou i Vallisneria gigantea...
Anubias gilletii je pomalu rostoucí kytka - v nově založených nádržích, které se musí popasovat s řadou problémů spojených s řasami všech možných druhů, pouze "zabírá místo"...
No a nakonec Hydrotriche hottoniiflora - tahle kytka vyžaduje přídavek CO2 a hlavně mnohem více světla, než máte nad akva vy... (Mimochodem - na fotkách tuhle kytku nevidím, ale co vidím, je nějaký růžkatec. Možná Ceratophyllum submersum?)
A taky máte v akva docela přerybněno.
To vše dohromady dává výsledek, který máte před sebou...
Řešení bych viděl v totální změně koncepce akva.
Zkusit byste mohla např. tohle: všechny tyhle rostliny (a šutráky!) ven, na jejich místo Vallisneria americana do stran (cca 20 rostlin vlevo a 20 rostlin vpravo) a do středu nádrže Vallisneria tortifolia, zase nějakých 20 rostlin.
Zářivky vyměňte za třípásmové, (nejlépe 840 + 830), nehnojte a nevzduchujte.
Časem, až se akviško "rozjede", můžete k valisneriím doplnit jiné rostliny, (případně valisnerie probrat, pokud by jich bylo příliš mnoho). Výběr kytek k valisneriím bych doporučil předem konzultovat.
0 17.03.2009 01:27 mabuu – Re: Eff
je to v našem mixáriu, kde se i snažíme bojovat s ruduchou vousatou. Je úplně všude. Kytičky jsem o víkendu prohnala savem, ale jakmile jsme je dali z5 do akva, řasa na nich byla zas.Už se tím trápíme hodně dlouho a nic nepomáhá, řasa dorůstá sloních rozměrů. Už nás ta akvaristika víc trapká, než těší. Když vidím přítele, jak se na akva mračí, jsem z toho smutná, ale nevím, co s tím. Je to i množstvím květinek?
Koukám, že v mixáriu máš zelený kameny. Je to moc hezký, mě se to líbí, pač to vypadá přirozeně. Já si ji dokonce i sám pěstuji. Mám ji na samorostu a vypadá to hóódně dobře. SAE, ancící, oťas i ampule po tom šmejdí a nic. Jsem za to rád. Až se bojím vyměnit zářivky, aby to nezmizelo. Pravda, je to občas i na skle, ale pokud to nejde do rostlin, tak je to to nejmenší zlo. Tedy, alespoň podle mě.
Safira má pravdu. Ještě parmička černopruhá by s tím mohla pomoct. Ale je-li to v akváriu u živorodek, spíš bych se zaměřil na množství NO3 ve vodě. Pokud bude vyšší, pak na její pravidelnou výměnou a odstaněním mušlí bychom taky mohli trochu nakopnout rostliny k lepšímu růstu a spotřebě NO3. Každopádně to chce klid a žádné větší zásahy, množství řasy je zanedbatelné.
Tipuji to na zelenou řasu přisedlou, ta drží opravdu fest
. Dokáže ji odstranit Neritina, pokud je zrovna při chuti, jinak mechanicky ze skla škrabkou ale t rostlin to nejde.
0 16.03.2009 21:09 mabuu – prosím o radu...
Pomůže nám prosím někdo identifikovat a poradit s odstraněním řasy zachycené na těchto fotkách?
Starší reakce
No a to ma nastat podle Davidova deniku 5.6.09
. Jestli se do tohoto data jeste na neco v teto souvislosti zepta, pak ho ani nizky vek neomlouva
.
Komu neni rady tomu neni pomoci.
2 09.03.2009 22:36 Usine – Re: DavidDizzer
Nezlob se na mě ale už jsem ti jednou napsal že až vyměníš dno tak se můžeš snažit z roduchou a špatným růstem rostlin něco udělat. Do té doby budou tvoje pokusy zbytečné.
Pokud mě nevěříš, tak otravuj dál, třeba tě někdo poradí nějakou zázračnou věc, která ti pomůže.
jo to jsem taky slyšel, ale četl jsem , že to nedělá dobře rostlinám, které se pak vůbec nemusí chytit
tak to vydrz cca 2 mesiace a skus obmedzit svetlo. ja som to zmenil od 6:45 do 8:00 a od 16:45 do 21:15. no a 1x za tyzden hladovka a krmenie striedam, kazdy den nieco ine.
To datum je pro Tebe pomerne klicove (a nechapu, je to skoro za tri mesice, proc??).
Do te doby pro Tebe lepsi rady nemam (krom tech, co uz padly). CO2 zatim vynech uplne, nehnoj, a vymenuj alespon 20-30l vody tydne. A necekej, ze to zmizi behem par dni, tak rychle to nepujde ani po tom datu. Pak pomalu co2 opet muzes pridavat, a hnojeni az podle potreby.
a co když to nepomože!? já dělám tohle: jednou za týden - 14 dní vyměňuji 1/3-1/4 vody. Filtr mám trochu ztlumený aby nevýřil vodu. Nepřekrmuju, svítím +/- 11-12 hodin... osvětlená mám 0,5W/l... nechápu co dělám blbě...
suhlasim, aj zapasim s ruduchou a zda sa ze uspesne, este to nie je ok ale ustupuje. 1x za tyzden vymena 1/3 vody, rychlorastuce egeria a Hygrophila difformis, parmičky a krevetky.A riasa pomaly ustupuje.vyhrate nemam ale funguje to. skusal som aj chemiu, ale nezabrala.
Do 5.6.09, nebo nejak tak, nedelej nic, pokracuj v tom co delas doted, pouze prestan pouzivat jakakoli hnojiva. Po tomto datu by se to pomalu melo zacit lepsit samo, pak muzes tema obnovit.
ne! teď jsem to tady napsal... že tam to není vysvětleno...! asi si mě nepochopila
EFF: Nevím jaké byly odpovědi na původní dotaz, ale co je u tebe špatně: Mramorová drť ve dně - vyměnit dno za křemičitý nebo říční písek frakce 1-3 mm. Vzduchování - přestat vzduchovat. Málo světla - pokud možno přidat na světle.
Potom vysadit další rychle rostoucí rostliny, pomůžou s řasami.
NO3 - zjistit hodnotu NO3 vstupní vody, je možné že výměnou vody se NO3 nezbavuješ. Ale i kdyby tomu tak bylo - pravidelně každý týden vyměnit 1/4 vody.
ustavprochore:
Jen doplním: nepřekrmovat (rybky, šneky) a nelikvidovat kytky přípravkem proti šnekům Jestli používáš i "(různé hnojiva)...i kapsle-Bioactiv(na vybarvení rostlin)" - tak nehnoj, alespoň zpočátku.
Tyhle odpověďi ti evidentně nestačily
ja sem ji ze zacatku taky mnel a bola na kazdej kytke ale pak jak se mi zacali rozrustat rostlinky a menil sem vodu pravidelne stratila sa no nie uplne jeden chumac mam na skle vpredu ae len drobulinky ale nechavam ji prezivat z kazdeho troska neuskodi
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x