Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ruducha

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Ruducha
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:25 aldas – Re: včelař
Já jsem to vyřešil trochu násilím :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:22 Muž včelař [44] – ruducha
Souhlasím se Sidem, že souvislost mezi některými druhy ruduch a kořeny a tak mezi některými nerosty. Léta jsem nevěděl co je to ruducha a ted najednou jí bylo plno, na některých kamenech více a větší, samozrejmě více ji bzylo i v produ. Změnou filtr za venkovní osvětlení a všehéo co se doporučuje je na ústupu ale z některých kamenů mizí velmy pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 13:13 aldas
Já mám docela čerstvou zkušenost s ruduchou,v neděli se mi objevila na rostlinách ve velkém množství a zarostla celou zadní stěnu akva,tak jsem zeslabil průtok fitru na minimum aby jenom jemně čeřila hladinu,řasu jsem setřel houbičkou na nádobí a zežmoulal prstama z listů,odkalil poctivě dno a odsál 50l vody,druhý den se ještě objevila ale v malém množství,ve čtvrtek jsem očistil stejným způsobem rostliny a skla a odkalil dno,odsál opět 50l vody a dnes je sobota a je pouze na konečku Valisnérie ale tu nechám Parmičce černopruhé :-) to ona mi hodně od ní pomohla,ale koupil jsem jí až ve čtvrtek takže v pátek už neměla ruducha šanci na útok :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 12:51 Petr
pepis napsal: bylo vidět jak proud malími častečkami doslova krmil řasu ...

Myslel jsem, že řada kytek roste v tekoucích vodách, ne jen ve stojatých bez pohybu. Podle této teorie by všechny řeky, říčky a potoky měly být zarostlé ruduchou. Pokud ve vodě není něco, co růst způsobuje, může tam voda proudit, jak chce ...

Jinými slovy - čistota, čistota, čistota ... Zbytek je podružný. Tím, že voda neproudí, se nevyčistí ani z ní bordel nezmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2009 12:34 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: pepis
S tím, co píšete, nemám problém souhlasit až na to, že nejen Pet, ale i já souvislost mezi některými druhy ruduch a kořeny vnímám. (Taky o tomto svém vnímání už nějakou dobu na akvafórech referuji... :) )
Samozřejmě, že dřevo v akvišku automaticky neznamená, že jsou ruduchy nevyhnutelné! Ale pokud v takovém akva tendence k přemnožení hlavně tzv. štetičkových ruduch je, dřevo je jim vítaným "hostitelem". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 11:50 Muž pepis [15] - Cichlidy
Určitě máte pravdu, já sám nemám filtr s objemem vyšším jak 10% akvária, myslím že k ruduše hodně přispívá filtr který vytváří silný proud v malém akváriu a postrádá přitom dostatek filtrační hmoty, zejména pak jemnější filtrační složku, já se problému zbavil přepadovým filtram a poměrně velkým molitanovým filtrem. Hnojil jsem CO2 a přesto jsem ruduchu měl i přes vysoké rychle rostoucí rostliny, počet ryb byl určitě v normě, bylo vidět jak proud malími častečkami doslova krmil řasu, myslím že proud a malý obsah filtračního materiálu se podílejí z velké části na růstu této řasy, řešil jsem to i s Petem a ten přispěl názorem, že ruducha se ráda objevuje tam kde jsou kořeny (dřevo) s čím až tolik nesouhlasim. Určitě jde především o filtraci a dodržení počtu ryb a správné krmení, v neposlední řadě časté odkalování a výměnu vody, alespoň třetinu za 14 dní, dle velikosti a počtu ryb. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 09:53 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: pepis
Chce to filtraci... alespoň 10% z objemu akvária, vyrovná se pak biologická rovnováha...
Myslíte, že menší, než 10% objem filtrace nestíhá rozkládat organickou hmotu a její hromadění pak pomáhá rozvoji ruduch? Zajímavá myšlenka... :-O
Ovšem zjišťoval jsem, jak to v neuvěřitelně "zaruduchovaném" akvišku vypadá s obsahem organického odpadu a výsledkem byla voda čistější, než z vodovodu... hmm
Možná by stálo za úvahu udělat jiná (jednodušší?) opatření, než pořizovat filtraci s alespoń 10% objemem akviška. Tedy - jak se všude neustále dokola doporučuje - důsledně dodržovat hygienická pravidla. Především zredukovat "objem" producentů odpadu, ryby nepřekrmovat, pravidelně obměňovat část vody a v neposlední řadě - podpořit přirozeného konkurenta řas - vyšší rostliny.
Podporou rostlin ale nemyslím doplnění rychle rostoucími rostlinami akviško, v němž tyto nebudou mít podmínky k životu; je třeba těmto poskytnout zejména dostatek energie ve formě světla a pokud možno i dostatek volného CO2. (Dostatek volného CO2 přitom nemusí nutně znamenat jeho umělé přidávání.)
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 06:45 Muž pepis [15] - Cichlidy
Chce to filtraci, třeba biomolitanovou, ale alespoň 10% z objemu akvária, vyrovná se pak biologická rovnováha, prou v akváriu u mě hodně způsoboval ruduchu tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 03:15 ؤشححعؤؤهىخ – Re: Petra
Ahoj..aj mne rastie v akva a mozem sa aj o zem hodit a furt je tam.Uz som zostrihal rastliny,vymenil svetlo za ine a potom zase za ine a aj filtraciu mam inu a aj teplotu mam s 21 na 26 a stale sa to vracia ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 00:25 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: honza
Ukažte nám to akviško na fotkách (čitelných!), ať si o něm můžeme udělat lepší představu. :-)
Co dno? Kořen? Světla na ten počet rybek máte velmi pravděpodobně málo... :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2009 00:18 honza – hrrůůůůůůůůza
z ruduchy už su zoufalej vyčistil jsem celé akvárko vyvařil štěrky ostříhal všechny rostliny každej tejden měním 1/2 vody a furt se ruducha rozrůsta mám novou zářivku. jediný čím si to můžu vysvětli je množství ryb mám 4 mečovky 2 molly 4 tetry černé 5 neonek 6 ancistrusku. objem akvárka je 54 litrů prosím poradtě bojuju sní asi 6 až 8 měsíců

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 15:36 Romiš – Re: Fogi
Aha! Tak už rozumím tomu vašemu příspěvku ve vedlejším tématu:
Fogi® – Re: Barney: já mám 36 na 112 a věčně to mam zarostlé
Rudochou?! :) Tak to je mi vás líto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 15:23 Fogi – Re: Romiš
Mno hele mam dotaz jak se jí zbavim mam tam nějakej echiondorus nebo jak se to píše a poradily mi hydrophilii diffomis tak ta tam je taky a pořád tam mam rudochu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 10:32 Romiš – Re: teabe
Z té fotky těžko hádat, o jakou řasu jde. Čím krmíte? Červeným SAKem? :-)
Nevím, jestli dělám dobře, ale přesto - nechtěl byste se té kytky zbavit a místo ní dát do akviška nějakou rychle rostoucí, která má větší šanci bránit se řasám?
(Určitě se najdou "borci", kteří mě budou ujišťovat, že Ophiopogon pěstují pod vodou leta letoucí, a že je to "velmi rychlá kytka"... :) )
To kamení také není pro rostliny zrovna ideální substrát a se stávajícím světlem toho také moc nenapěstujete... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 10:32 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: teabe
Hlavně špatné kytky v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2009 09:53 Muž teabe [4] - Živorodky
Fotka k příspěvku Můžete mi někdo říct,co to mám já??Jeden den jsem to měl černý a potom mi to nějak zmutovalo a je to červený smich Mám zmutovanou ruduchu??
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2009 15:48 Žena Simba [0] – Re: Horác
Děkuju za odpověď :-) Tak jsem koukla do akva a ruducha se trošku zastavila (teda nechci to zakřiknout) kořen tam zatím je a je to asi jediný místo, kam se ruducha vůbec nedostala, což dost dobře nechápu. Rybky bohužel není kam dát, takže v akva zůstanou a přidat na světle se pokusím. Koupím jinou zářivku (mám sun glo) a zkusím přidat reflektory. Uvidím, jak to pomůže. Do krytu další zářivka nejde, ale vyhodit ho taky nechci, vypadá na tom akva nádherně :-( A dokoupím ještě nějakou rychle rostoucí rostlinku. Snad to konečně pomůže :-O Ještě jednou děkuju ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2008 00:01 Muž Horác [3942] – Re: Simba
Pokud nepomohlo níže uvedené, tak doporučím ještě toto: vyhodit kořen, zredukovat ryby, přidat na světle, udržovat početní převahu rychle rostoucích rostlin nad pomalu rostoucími. (Všechno je to o tom, jak ruduchu připravit o živiny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 23:41 Žena Simba [0] – :-(
Tak jsem úplně převorala akvárium, koupila molitan a vzduchovací motorek, přidala škrtítko, takže se hladina už skoro nehýbe, vyměnila štěrk za drobný písek, nakoupila hafec rostlin, odkaluju jako zblázněná co 5 dní a ruduchu tam mam zas a čím dál víc se rozrůstá. Napadá hlavně červenej echinodorus a obě dvě šípatky :-( Poraďte prosím, v čem by ještě mohl být problém... už jsem z ní zoufalá, to je jak u blbejch tone

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 18:23 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: miloon
Doplňte informace do profilu - chemie, světlo, údržba, voda...

Jinak se dá řict jen: řiďte se obecnými radami - výměny vody, krmení, více rychlých rostlin...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 18:01 Muž miloon [4]
Fotka k příspěvku este jedno foto...prosim poradte mi ako na to :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 17:59 Muž miloon [4] – ruducha?
Fotka k příspěvku je to ruducha? ako proti nej?...pouzil som rasobijec ale nic nepomohlo
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 19:07 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Sid
Teď na čtrnáct dní odjíždím, takže dva týdny. :-D Co jiného mi také zbývá. Obávám se, že kdybych zase přidal zářivku atd., tak se ruducha zase rozroste. Takže jestli to zabere, to už budou i zadní části docela dobře zarostlé, tak až poté vrátím vše nazpět. Teď jen vyndám jeden pařez, odstraním odumřelé mechy a živé stélky tam navážu nazpět (na těch mechách je nejvíc ruduchy) a celý pařez zase nazpět vrátím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 19:02 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: johan
A jak budete postupovat dál? "Dáte" ještě jeden týden? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2008 18:55 Muž Johan [4945] - Rostliny – Ruducha
Jak jsem slíbil, píšu jak se to vyvíjí=). Po týdnu pří odebrání jedné zářivky a nechání porostlé hladiny (moc se to nerozrostlo), se ruducha nerozšířila. Tam kde byla je pořád, ale stélky se jí nerozrostly a celá se z světle šedé změnila na tmavě šenou. Žabí vlas už není téměř vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:26 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
Díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:24 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Myslím, že už jsem zde ukázal, že chyby přiznat umím...
Ale už končím, na takové malichernosti nemám čas :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:23 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: Sid
Vytáčíte se sám. :-)
Můžete mě ignorovat, pokud myslíte, že vám to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:22 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
Já mám zase raději lidi, kteří umí přiznat, že šlápli do ehm..., než když se kroutí, jak hadi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 19:16 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Chcete mě vytočit? hmm
Opravdu nemám rád, když mi někdo podsouvá něco, co jsem neřekl no
Když si přečtete znova diskusi, tak možná pochopíte, proč jsem to psal a že šlo o čistě teoretický chemický poznatek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 18:44 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
...Bylo tam "pokud známe obsah uhličitanů" a dále "když ... určíme obsah uhličitanů". Nic o tom, že to akvaristickými testy lze přesně určit...
Jenom kličkujete. :)
Ale těší mě, že už jste pochopil, oč jde. :-) Příště už to bude určitě lepší. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 11:37 tube
Hele chlapy a co s tou ruduchou? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 10:23 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Budu to chápat tak, že si pořád nějak nerozumíme a mluvíme každý o něčem jiném (to je ten lepší případ).

...Netvrdím, že akvaristickými testy se dostaneme k přesnému obsahu CO2...

To jste ale až dosud dělal... :)

Nic takového jsem netvrdil. Přestože se pořád opakuji, jak mi vytýkáte, zjevně to nestačí. :-) Šlo mi především o to, že není podstatný konkrétní podíl obsažených kyselin, jen pH. Bylo tam "pokud známe obsah uhličitanů" a dále "když ... určíme obsah uhličitanů". Nic o tom, že to akvaristickými testy lze přesně určit.
Slibuji, že už to tu opakovat nebudu, pod podmínkou, že vám to už takto stačí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2008 06:42 Muž DavidDizzer [26] – Re: Sid
mám taky ruduchu, pomohl by přípravek Algae Destruct?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:49 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
...Netvrdím, že akvaristickými testy se dostaneme k přesnému obsahu CO2...
To jste ale až dosud dělal... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:29 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Sid
Opakovat se zjevně musím a není to mnou :-) Je to zcela obecný výrok. Teorie. Netvrdím, že akvaristickými testy se dostaneme k přesnému obsahu CO2.
Už se nemusím dále opakovat? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:26 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
...Pokud známe obsah uhličitanů a pH, vždy jednoznačně určíme obsah CO2...
Začínáte mi připomínat kafemlejnek... :-)
Skutečně si myslíte, že nějakým komerčním akvarijním přípravkem zjistíte obsah uhličitanů v akvarijní vodě?! hmm
Dojdete-li přeci jen k závěru, že sotva, pak snad také uznáte, že ani obsah CO2 neurčíte jednoznačně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:22 Muž Horác [3942] – Re: ezechiel
Možná je to deformace ... ale já jsem ze školy zvyklý na trochu jinou přesnost, než jakou lze očekávat od akvarijních testů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:20 Muž Horác [3942] – Re: filipsi
Chtěl bych být alespoň takový umělec, jako Ty jsi chemik X-) :-D ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 23:14 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Horác
Způsobů stanovení uhličitanů je mnoho. Proč by ale titrace měla být tak problematická? A na co váhy a byretu? Např. testy Karbon a Hardin jsou titrační.

filipsi: No kdyby to výrobce uvedl, to by bylo fajn. Pak by ale nebylo tak těžké opatřit si chemikálie za rozumnou cenu a v množství postačujícím na testování na dlouhé roky. :-) Ono se dost dá i tak najít ve skriptech a učebnicích analytické chemie nebo i na netu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 22:20 Muž filipsi [1295]
Horác napsal... Přiznám se, že ač mám vzdělání chemického směru, ještě v tom pořád trochu tápu smich ...

Co teprve my umelci :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 22:03 Muž filipsi [1295] – Re: Horác
Ja to ale take vidim podobne, byreta = kapky a jejich objem (je docela presne urcitelny, pri +- konstantni viskozite), vahy netreba, cinidlo jiz prijde presne naredene. Presnost umerna tomu vsemu, jako u ostatnich kapkovych testu (u titracnich pomerne rozumna, dle cinidel a toho, co chceme merit).
(mala poznamka - mrzi me, ze zadny vyrobce akvatestu neuvadi slozeni, dle ktereho by se dalo presneji rici, co a jak vlastne merime.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 21:44 Muž Horác [3942] – Re: ezechiel
... "určit uhličitany je asi stejně obtížné jako určit alkalitu" ...

Tak s tím bych si dovolil nesouhlasit. Stanovení uhličitanů rozhodně není záležitost nějakého primitivního akvaristického testu. Uhličitany se stanovují tuším acidimetrickou titrací (když pominu finančně náročné instrumentální metody). Na to je potřeba odměrný roztok silné kyseliny o přibližně přesné koncentraci (tudíž analytické váhy), byreta atd ... zkrátka laboratorní vybavení. Nemluvě o tom, že uhličitany rozpustné ve vodě se stanovují jinak než uhličitany ve vodě nerozpustné ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 21:10 Muž ezechiel [70] - Rostliny
Je úplně jedno, jakými kyselinami je pH dáno - tak jako tak má jednoznačný vliv na uhličitanovou rovnováhu. Pokud známe obsah uhličitanů a pH, vždy jednoznačně určíme obsah CO2. Nepotřebujeme Tillmana. Tohle jsem řekl, nic jiného. Ano, je fakt, že testy UT nemusí určovat UT, to už je jiný problém...(i když si myslím, že určit uhličitany je asi stejně obtížné jako určit alkalitu a že testy klidně uhličitany určovat můžou - ale tohle by vyžadovalo další rešerši).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 19:35 Muž Horác [3942] – Re: filipsi
Tak tak. Pufrační kapacita. Teď jsi na to kápnul :o) ... Je to správnej maglajz :) ... Nejenom že nám v akvárku kromě hydrogenuhličitanů vstupují do hry i další látky tvořící alkalitu, nejenom že se nám při umělém okyselení vody vytěsněná kyselina uhličitá rozpadá na vodu a CO2 (který ovšem může utéct nebo být spotřebován rostlinami, čímž se rovnováha celého systému narušuje a posouvá do jiných hodnot), ještě je třeba počítat s tím, že celý systém funguje jako pufr a působí proti změně pH :-D ... Přiznám se, že ač mám vzdělání chemického směru, ještě v tom pořád trochu tápu smich ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 19:03 Muž filipsi [1295]
zrada napsal: a jak pak to spočteš, když v tý vodě nebude kyselost roztoku určovat jenom vodík vyvázanej z H2CO3, ale i z HCL, H3PO4,HNO3 nebo H2SO4?

kolik CO2 přibude ve vodě dejmě tomu KH 15 ve které přidáním H2SO4 snížíš PH z 8.8 na 2.0?


No to uz totiz nebude "voda" s Kh 15. Ale to jste jeste ve druhe tride nemohli brat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 17:07 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: zrada
Prorokovi... smich
Taky si myslím, že reálné hodnoty CO2 jsou nižší, než ty, co Ezechiel vyčte z tabulky.
Ale to tady píšu stále dokola. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2008 16:26 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: zrada
...vtip je v tom, že snížením PH se pro kytky stanou mnohý látky lépe dostupný a tak po václavově snížení PH kyselinou solnou dojde k pozitivní reakci rostlin i přes to, že skutečnej obsah CO2 ve vodě je menší než těch 35mg/l které spočítá...
Hele, línej akvaristo, nebavili jsme se také na toto téma už dříve?! (Ještě, když jsi používal jiný nick? :))
O dostupnosti živin v závislosti na pH se bavit nechci - koho to zajímá, ať si najde na netu patřičné informace. :-) Třeba tady: www.sweb.cz/…
Ovšem co se týče změny koncentrace volného CO2 při snížení pH, (např. po aplikaci kyseliny), domnívám se, že se tato zvýší. Důvodem je právě zmíněný posun v uhličitanové rovnováze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 16:18 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: ezechiel
Jde přece o rovnováhu uhličitanu a CO2, která je určena hodnotou pH... Dá se to snadno a přesně spočítat, není třeba Tillmana
Jenom jinými slovy opakujete to, co jsem napsal: "Pan Tilmann jistě nepoužíval ke svým pokusům vodu z akviška; bavil se s uhličitanovým systémem. Pokud alkalitu způsobují i jiné alkalicky reagující látky, jeho tabulka funguje hóóódně orientačně." :-)
Takže když měříme alkalitu v akvišku, nepracujeme jen s uhličitanovým systémem, ale s alkalitou, na níž se může podílet "kdeco". Proto je třeba brát naměřenou hodnotu "UT" s rezervou. (Nebavili jsme se na toto téma onehdá přes vzkazník? :-O )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2008 13:28 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: zrada
Nerozliší, ale ani to není třeba. pH má prostě vliv na rovnováhu CO2/H2CO3/HCO(-)/CO3(2-). Z pH vždy přibližně určíme tento poměr. Není vůbec podstatné, čím je pH způsobeno. Když k pH určíme obsah uhličitanů, můžeme i přibližně určit obsah CO2. A ano, snížení pH také zvýší dostupnost některých živin, ale zase u některých ji sníží (např. N,P,Mo jsou při pH pod 6,5 málo dostupné). Pokud jsou však ve formě chelátů, není pH tak podstatné.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 47633x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5522-ruducha?od=1651