Ruducha
no podle mne neustoupí, právě že tady všichni píší že najdi si to tam a tam, ale je tam sice vysvětlenop jak se jí zbavit , ale není tam jak třeba snížit NO3 aby se zbavil řas... ATd... Ach jo :(
1 09.03.2009 21:35 Ivulik1 Kdyz budes hledat, treba tady na foru, tak najdes spoustu uzitecnych rad.
Ja Uz mam taky s rasama svoje zkusenosti, tak ti zkusim poradit moji pomerne rychlou metodu, jak se ruduchy zbavit.
1. Poradne odkalit dno. Vymenis tim i cast vody, ale klidne to zopakuj 2x za tyden.
2. Odstran vsechny listy, na kterych je ruducha, pripadne vyhod celou kytku, kdyz uz je cela obrostla.
3. Nahrad rostliny novymi, nenapadenymi.
3. Zkus min krmit.
4. Popremejslej o filtraci. Me pomohlo pridani bublifuku. Taky pouzivam odstranovac dusikatych latek (dava se to do filtru, neco jako uhli).
5. Nenech akvarko zanedbat. Radsi vymenuj castejs mensi mnozstvi vody (1/3 - 1/4), nez najednou vetsi.
Drzim palce
kamaráde tak to je boj na dlouho.Já už sní zápasím skoro měsíc.někteří odborníci přes rostliny mě ujišťují že až se akvárko zaběhne(davají lhůtu až dva měsíce) Ruducha ustoupí sama.samozřejmě za předpokladu osázet nádrž co nejvíce rychle rostoucíma rostlinama.měněnít vodu každý týden.Já nasadil neritiny,parmičky jednopruhé a každou chvílku vystřihávám napadené rostlinky.něco požerou i živorodky.Někdo radil i tříprocentní roztok sava,ale na to nemám odvahu.
prosím raďte
Prosím tě MOC: zadej si do vyhledávání na fóru heslo Ruducha. Je to téma, ke kterému se snad už nedá říct nic nového.
Dobrý den, promiňte za to , že možná budu opakovat téma.
Mám problém z černou řasou (ruduchou) a asi i ze zelenou řasou... jdou prostě obě špatně dolů.
černá řasa se mi udělala už i na jávským mechu a anubiasu... Prosím napište všechny zásady proti zeleným a černým řasám... prosím klidně mi klaďte otázky kolik čeho mám, jak filtruji, jak svítím a tak, ale prosím... chci se jí zbavit, Prosím vás MOC!
Starší reakce
Promin s tím ti já neporadím tomu rozumí zkušenější akvaristi,ale jak jsem ti psal kup tu parmičku a ta ti akva dá do pucu za pár dní....
0 22.02.2009 18:07 Roman [100] - Cichlidy Ahojte, tak jako vždy to nečtu tady celé,ale k těm ruduchám.Moje zkušenost je taková, že při optimálním obsazení nádrže živočichy a dostatkem prosperujících rostlin, časem ruducha zmizí.Nečekejte zázrak za 5dní,ale řádově od 2-12měsíců.Mé doporučení zní ryby nekrmit denně,ale jen 3x týdně a jen jednu dávku, nic jim to neudělá a nebudou se hromadit odpaní látky, které jsou dle mě hlavní výživou ruduch.To je mé doporučení k rostlinným nádržím.O tom jak docílit takových podmínek je třeba se optat např. Horáce, aby si taky popsal
Jinak osobně mě se ruducha nacpala zcela všude a v takovém množství, že je to celkem krásné a k těm mojim obludkám to vcelku sedne.
Na doporučení kolegy akvaristy alias Zikyce, to celkem slušně likviduje Panaque a myslím Liposarcus (krunýřovci)
0 22.02.2009 17:53 Kuba Nedoporučuju žádný, když 3% kytku zlikvidoval a řasu ne, tak slabší, tak aby kytka přežila by už logicky s řasou neudělal nic ;)
takže jaký doporučuješ/te?
0 22.02.2009 17:48 Kuba Já sem zkoušel 3% peroxid na zelenou vláknitou řasu uchycenou na echinodoru. Echinodorus se rozpadl a řasa vesele rostla dál ;)
a kdybych zkusil ten peroxid, kolika %. musí být?
Zkus to a uvidíš.Jestli to bude málo dej dva bublifuky a větší molitam.
piano300D: co je to to SAE??? a radek1: když bych dal normální bublifuk,,, tak bych ale zase chtěl dat zpět normální filtr, aby nebyla voda tak špinavá mám 112litrů a na bublifuk je to docela málo... odpěiště oba please
Zruš filtraci s čerpadlem a místo toho použij klasickej bublifuk.Játo udělal a mám od roduchy klid.Peroxid jsem taky zkoušel na rostliny (krátkodobá koupel v roztoku)thouchu to pomáhá.
Ahoj já na roduchu nasadil SAE a do 4dnů bylo po problému.Měla ta 3-4cm...
ta ruducha je debilní řasa, prosím poraďte
ale znám ještě jakési bílé tablety,, nevíte jak se jmenují,, ale podle mne tablety na ruduchu nejsou! co s tím peroxidem nevadí to rostliinám?
kdbych tam dal peroxid,,, neublíží to roslinám???
0 22.02.2009 15:01 Tomas Zdravim. Chystám se úplně předělat akvarium. Jediné co tam chci nechat je polystyrenové pozadí. Mám však problém - je krapet porostlé ruduchou, sice mi to na vzhledu nevadí, vypadá to naopak dost hezky a přirozeněji, ale přeci jen rád bych, když už to budu dělat vše nanovo, měl akva bez řas. Jelikož ho mám přilepené na zadní stěnu akvárka, nemohu ho vyndat. Plánuji to tedy vypustit a polejt pozadí kysličníkem. Myslíte, že takovýto krátký kontakt bude stačit na zlikvidování řasy? Za jak dlouho se volně vylitý "rozloží" na vodu a kyslík? Díky
Starší reakce
0 09.02.2009 12:17 Aleš Ahoj. Mně ruducha roste výhradně na trase proudu od filtru. Ten je směřován úlopříčně akváriem. Roste samozřejmě na listech rostlin (Echynodory, Microsorium), ale není na kořenu, nad jehož středem proud prochází. Není ani na kamech. Ale roste např. na ovládání topítka, které je umístěné hned vedle filtru.
Napadá mě malý paradox: Pokud přijmeme hypotézu, že příčinnou výskytu ruduchy je přebytek živin ve vodě, mělo by to znamenat zákaz hnojení takového akvária, dokud ruducha nemzmizí. Nebo uvažují zcestně?
Mraženým nekrmím. Krmím vločkama Tetra Rubin a řekl bych že určitě nepřekrmuju. Když se nad tím zamyslím je mi fakt divné, že řasa se tvoří opravdu jen uprostřed nádrže mezi kořeny. Na levém boku pod rozstřikovací rampou je egeria densa, vallisneria americana, vallisneria asiatica, alternanthera cv. splendida a cabomba aquatica. Na pravém boku je echinodorus cv. indian red, echinodorus cv. kleine bar a vallisneria americana. Na bocích akva je to bez ruduchy.
0 08.02.2009 16:45 nenya – boj s ruduchou
Taky jsem ji měla. Snížit na minimum dusičnany (já si např. pro vodu na výměnu jezdím do přírody - do lesní studánky), odkalovat, nejpostiženější listy odstranit a hlavně nějaké pomocníčky - neritiny, parmičky, labea.
Tak že bych vyzkoušel vyndat kořeny z akva.
Budu se opakovat, (po kolikáté už?
), ale nejde jinak... Samozřejmě, že odstranění kořenů v akva napadeném ruduchami je více než žádoucí! Až se ruduch zbavíte, můžete je (po ošetření) vrátit zpět.
Voda v akva je... CHSK 2.
To je docela dost...
Tady bych hledal jednu z příčin. Nekrmíte mraženými patentkami?
0 08.02.2009 15:18 Bob66 [2103] - Cichlidy Jurasek napsal: V akvárku mám ancíky dva, kořen občas žužlají, ale řasy je na něm čím dál stejně. Napadla mne drobná teorie, že dřevo není hladký neproniknutelný materiál, má v sobě drobné škvíry, póry, mezery... Když se v akvárku usazuje kal, tak se usazuje i na ten kořen, kde se uchytí v různých škvírách ve dřevě. Není potom na kořenu nejvíce živin? Tedy ideální místo pro růst řasy?
Takhle nějak si myslím že to funguje u mě. Ancíci to hoblují dost a v malých dutinách kořene je plno bordelu, tam kde jde proud vody na kořeny se tvoří ruducha a rozlejzá se mi dál i na rostliny, po odstranění kořenů ruducha zmizela
Údržba a krmení pořád stejné,tak proč se ruducha neobjevuje
Kořeny mám spíš měkčí
Rozstřikovací rampu jsem po údržbě řasy Savem umístil na levý bok akvárka a zvětšil dirky v trubici, aby proud vody byl menší. Řasa se nejvíce tvoří na levém kořenu a na všem uprostřed akva (mezi dvouma kořeny) - dno, lávový kamen, hemianthus callitrichoides a lilaeopsis brasiliensis (koberečky už jsem musel vyhodit), anubias afzelii, eustralis (přitom docela roste), samolus valerandii, hygrophila corymbosa, crinum calamistratum. Řasa je všude tam, kde je nejvíce světla - asi. Na bokách akva se řasa netvoří. Jediné co v akvárku solidně roste je egeria densa a ten eustralis. Ostatní rostliny stagnují a pomalý růst má i ludwigia repens. Levý kořen je mopan, pravý nevím.
Které živiny hlavně potřebuje? Mi se objevuje jen na kořenu, jinak ne. Testy nemám, vím jen, že NO2 nezměřím a NO3 se drží kolem 25-30.
A jak bys vysvětlil ruduchu na kamenech,Anubiasech,nebo na hladkém pozadí?Na těch také ráda roste.Ano,o živinách to je,ale ve vodě.
V akvárku mám ancíky dva, kořen občas žužlají, ale řasy je na něm čím dál stejně. Napadla mne drobná teorie, že dřevo není hladký neproniknutelný materiál, má v sobě drobné škvíry, póry, mezery... Když se v akvárku usazuje kal, tak se usazuje i na ten kořen, kde se uchytí v různých škvírách ve dřevě. Není potom na kořenu nejvíce živin? Tedy ideální místo pro růst řasy?
Hádám, že se ti nejvíce vyskytuje v pravé části kde máš rozstř. rampu od filtru že?
Tak už asi zbývají jen ty kořeny.
Měl jsem ruduchu. Pak následovalo Savo, úprava počtu ryb, dosázení rostlin, přestal jsem vzduchovat, denně jsem odkaloval s výměnou tak 1/4 vody. Hodnoty vody jsou v naprostém pořádku. Průtok filtru jsem snížil na 1x objem akva za hodinu. Pak jsem odjel na týden na hory a když jsem přijel, tak katastrofa - ruducha všude. Otrhal jsem nejvíce napadené listy a opět denně odkaluji a měním 1/4 vody. Voda v akva je: NO2 0, NO3 10, KH 3, GH 3, pH 6.6, Fe 0.1 mg/l, P 0.4 mg/l, CHSK 2.
0 08.02.2009 12:33 aldas – Re: jirkap
A co ověřený postup jak se zbavyt ruduchy? já jsem dvakrát do týdne odkalil a odsál 50l vody ze 185l,ubral na průtoku vody z filtru, řasu jsem stíral houbou a z rostlin zežmoulal mezy prsty a jako prevenci jsem koupil čtyři Parmičky černopruhé, a po týdnu už ruducha neměla šanci na další vývoj.
Můžete to zkusit. Moje akvárko ruduchou nijak zvlášť netrpí, ale ten kus dřeva, co tam mám, je porostlý ruduchou. Jsou to "pěkné" černé štětičky. Na rostlinkách ani na dně se netvoří, ale dřevo okupuje statečně.
0 08.02.2009 12:26 Jealoussy – Re: jirkap
Koreny bych do toho nezatahoval.Je spousta jinych cinitelu,kteri zapricini vznik a nasledny rust teto rasy.Spis bych patral po nich.
Tak že bych vyzkoušel vyndat kořeny z akva. Už jsem z ruduchy něšťastný.
0 08.02.2009 12:16 0 Do akvárií používám 'domácí' dřevo delší dobu ve vodě se nacházející a ruduchu jsem ještě neřešil , ale své udělají i některé ryby a plži - např. neritiny , na fotce je jedna vidět.
0 08.02.2009 12:01 Jealoussy – Ruducha X koren
Ale ne vzdy to musi platit,ze koreny v akva jsou jakesi magnety na ruduchu.Jasne,kdyz ma podminky k rustu,nepotrebuje ani zadne koreny a stejne tam bude.
Tata ma akva (170) a ma v nem vnitrni filtr aqua el,docela silny proud to dela,tak nejak bych rekl ze i vic rybek nez by bylo dobre.Z rostlin prevazne rychlerostouci.Ikdyz se voda v akvarku toci hodne,neni nikde zadna rasa.S podivem na to,kolik ryb a jak velkych v tom akva je,a bez rasy...
Nevím, jestli vám bude někdo schopen podat uspokojivou a vyčerpávající odpověď. Spíš si myslím, že půjde o spekulace... Jednu takovou jsem také "stvořil", ale byla mi vehementně vyvracena, tak ji nebudu opakovat. (Argumenty pro svou hypotézu dosud nemám...)
Ch. Kasselmann(ovou) jsem slyšel konstatovat "souvislost mezi ruduchami a dřevem" před dvěma lety v Brně. A samozřejmě - o svých zkušenostech s "ruduchami řádně zahnípanými akvárii s kořeny" jsem se zmiňoval už dříve a přidával jsem i nějaké fotky, dokumentující takové stavy.
EDIT: Třeba se tady a v této souvislosti dovím něco nového.
Nešlo by to prosím trochu rozvést. Knihy od něj nemám.
Proč mohou vadit kořeny?
Protože to prohlásila taková kapacita, jakou je Christel Kasselmann.
Horác napsal: Problém bych hledal spíš v nadbytku živin - přerybnění nádrže, překrmování, nerozumné hnojení, mizerné odkalování, kořeny, příliš výkonný filtr (chrlící drobný bordel) atd. atd. ...
Proč mohou vadit kořeny? Druh kořenů?
Přidat reakci
1 ...... [33] ...... 43
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 48122x