Nedávno jsem s kolegou-dobrovolníkem
testoval metodu IE v jeho 240 lt nádrži. Přitom dávky hnojiv jsem upravil směrem dolů s ohledem na jisté omezení světlem - 0,5W/l. CO2 kvašením cukru, dbáno na to, aby ho "bylo dostatek" a příliš nekolísalo - nová náplň (bez ohledu na intenzitu kvašení) 1x týdně. Přiměřeně intenzivní proudění vody zajišťuje čerpadlo ATMAN (s kostkou molitanu).
(Už jsem to tu zmiňoval dříve, jen to trochu zrekapituluji a dodám zatímní závěr.
)
Cílem pokusu bylo povzbudit pomalu rostoucí rostliny a jejich "zlepšení" využít k potlačení zejména rozsivek a zelených přisedlých řas. Rostliny sice na zvýšený příděl živin zareagovaly, (zmizely projevy chlorózy, světle zbarvené listy se dobarvily), přesto jsme museli experiment ukončit. Očekávaný efekt na řasy se neprojevil, naopak - pomalu, ale vytrvale se řasy začaly množit a přes pozornost věnovanou údržbě akva se objevily i ruduchy, které se asi rok předtím podařilo v akva potačit...
Přitom počáteční dávkování (denně cca 1,8mg K/l, 1,3mg NO3/l, 0,2mg PO4/den...) bylo postupně snižováno, ovšem bez efektu.
Dnes, asi 3 týdny po naprostém ukončení přihnojování a třech výměnách asi 1/3 vody, se situace lepší jen velmi poznenáhlu...
Domnívám se, že nádrž byla i při dávkování "zlomkem" živin, uváděným ve zmíněném odkazu
ukaps.org/… předávkována. V tomto závěru mě utvrzuje i "kontrolní" 200 lt akva téhož kolegy, které má podobnou genezi, jako ona "240". Tato nádrž nebyla v posledním roce kromě CO2 přihnojena ničím jiným, než krmením rybek a výměnou vody. I v tomto akváriu je možno pozorovat místy trochu rozsivek, velmi pomalu se tvořící povlak z přisedlých řas na sklech, nějaké ty přisedlé řasy na listech ve spodních partiích, lehkou chlorózu na listech hygrophil, (ovšem jen v levé části akva - v pravé nikoli!), a poněkud světlejší barvení zelených rostlin.
(Např. Alternanthera splendida v této nádrži vypadá mnohem lépe, než v "IE pokusné"...)
Závěr:
Pro mne z toho vyplývá již mnohokrát dříve ověřené, že v zavedeném akva s úživným dnem, pravidelnou výměnou části vody, dostatkem světla a CO2, jsou takové ("koňské") dávky hnojiv spíš na škodu. Bude-li kolega souhlasit, zkusíme "jemné nedostatky" rostlin ve 200 lt akva odstranit decentním přidáváním některých živin. Není to ale nezbytné - rostliny i bez toho vcelku slušně prosperují.