Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Artemie

 

NápovědaFórum » Krmení » Živé krmení 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Artemie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.03.2018 20:54 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: tramtra
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku S tou miskou to jde velice dobře, jednoduse a hlavne bezhlucne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 20:46 Žena tramtra [3202] Re: dudak
Díky moc za rady. Pro mne už bude úspěch, když zvládnu to líhnutí a u toho asi zůstanu. Článek o artemii z e-akvárium je hodně zajímavý a udělal mi v tomhle aspoň trochu "pořádek". Ale jsem radši, když znám víc názorů na věc. Tak ještě jednou dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.03.2018 20:26 Muž dudak [1885] Re: tramtra
dekapsulovaná vajíčka už nejsou živá, to je jejich hlavní nevýhoda, jakmile nasáknou vodu a klesnou na dno, začínají se rozkládat. Já s tím zkoušel krmit C. sterbae, a brali to celkem ochotně, nikdy se ale ryba nenažere tak jako když loví živou potravu. Živé nauplie zůstávají v nádrži živé ještě několik hodin a vyhnete se různým skokům v množství dusičnanů, přemnožení nálevníků a podobně. Malí pancéřníčci jsou docela velcí a velmi brzo a ochotně přijímají i grindal. Já bych radši než dekapsulovanou krmil grindalem, ale klidně to zkuste i s tou artemií, hodně druhů ryb mi tu dekapsulovanou vůbec nežere.
Ohledně velikosti nauplií si nedělejte starosti, dřív než by byli artemie moc velké pro potěr, budou bez dalšího krmení mrtvé, nicméně tím že budou větší nebudou mít větší nutriční hodnotu, tu mají nejvyšší právě vylíhlé nauplie.
Co se týče sítek, čajové jsem nikdy tak jemné nesehnal, jde to zcedit přes nějakou látku (kapesník), případně koupit sí sítko, v Profiplants za 50,-Kč, případně v Hornbachu od HoBBy za 99,- možná mají i jinde, ale tyto prodejny bývají nejdostupnější. Vodu s nalíhlými korýši odsávám stříkačkou a leju na sítko, podle stavu násady v misce vodu buď vrátím zpátky nebo vyleju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 17:28 Muž Kubaa [718] Re: tramtra
Popravdě nevím, Já jsem toho názoru, že ryba se má naučit lovit, že krmení není jen o výživné hodnotě. Proto se snažím krmit živým i dospělé ryby.

Ale i živá artemie líhnutá z dekapsulovaných vajíček má vyšší výživnou hodnotu, než z normálních. Protože ušetří energii potřebnou k úniku z té skořápky. Ty dekapsulovaná vajíčka, co se běžně prodávají, už ale asi líhnout nejdou, člověk si to musí udělat sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 17:21 Žena tramtra [3202] Re: Kubaa a ostatní
Jo, tu diskusi jsem sledovala :-) ...mám to jemné a budu ho moct i porovnat s tím, co je u té misky. Nějak si s tím poradím.

Čtu ten článek o artemii na e-akvárium...a zaujalo mne toto, cituji:
"Praxe: Pokud potěr přijímá dekapsulovaná vajíčka, měli bychom je vždy upřednostnit před líhnutou artemií. Dekapsulovaná vajíčka jsou menší, mají větší výživnou hodnotu a lze je podávat i potěrům, které přednostně přijímají potravu z hladiny."

Klesají tyto dekapsulovaná vajíčka na dno? Malinkým Pandíkům by to asi velmi šmakovalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2018 17:05 Muž Iceman [96] Re: Kubaa
Já dal na tvou radu se sítkem na čaj. Mám nějaké jemné a funguje skvěle ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:58 Muž Kubaa [718] Re: tramtra
O sítkách na čaj se tu vedla dost bouřlivá diskuse, nedokázali jsme se dohodnout. Mně to funguje, někdo tvrdil, že vůbec... no pak jsem se schválně v krámě díval na sítka a jsou tam obrovské rozdíly - od těch, co mají stejnou tkaninu jako ta artémiová, až po taková, kde by člověk skrz díru prostrčil sirku... Takže sítko na čaj ano, ale to velejemné.

To v té misce je hodně malinké - lít tam artemii vypěstovanou v jiné nádobě by byl docela opruz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:49 Muž motýlek [275] Re: Kubaa
Jo, ale zkoušel jsem dvakrát jako pokus tu dospělou vypěstovat - podařily se mi i dvě generace - ale plavalo tam pár kousků - pro dospělé spíše jen jako zákusek k obědu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:45 Žena tramtra [3202] Re: Tojsouvěci
Super díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:42 Žena tramtra [3202] Re: motýlek, dudak, Kubaa
Nakonec jsem objednala i tu chovnou misku, u ní je přímo sítko, ale mám ještě i takové to malé bílé plastové na čaj, tím by to snad taky mohlo jít cedit. Dospělou artemku dělat nebudu, jen mě napadlo, když jsem četla, že za pár hodin zdvojnásobí až ztrojnásobí svou velikost, že pro velké Pandy bych ji třeba nechala den dva déle, aby to nebyly úplné blechy. Budu je líhnout asi na přeskáčku ve dvou miskách po velmi malých dávkách, mám trochu strach krmit dva tři dny jednou várkou, když to tak rychle roste, aby se mi ti Panďuláci nezalkli, prý se to může stát, jsou fakt malinkatí. A ještě jsem četla, že dospělou artemii někdo chová venku třeba v sudu, máme u baráku starou vanu s dešťovkou, kde v létě chytám komáří larvy...třeba by se jí tam dařilo? Máte s tím zkušenosti?

Edit: no ve sladké vodě by to asi nešlo, teď mi došlo....ale kdybych tam šoupla nějakej barel se solí...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:30 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: tramtra
e-akvarium.cz/…


klikni na číslo 36. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 16:01 Muž dudak [1885] Re: tramtra
Misku mám otevřenou, akorát je natočená stranou kde sbírám nauplie k oknu, úplně to stačí, sem tam půlku s cystami prikreju, když není dost světla z venku.

Skladovat se moc nevyplatí, lepší je si ji líhnout po menších dávkách a rovnou zkrmovat. Případně pro pancíky bych zbylou zmrazil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 15:51 Muž Kubaa [718] Re: motýlek
V lednici v misce v mělké slané vodě nauplie přežijí poměrně dlouho. Zpomalí se metabolismus a neztrácejí tak rychle výživnou hodnotu. Raději v nové vodě než v té, ve které se líhly ovšem.

Jinak dospělé ryby krmím i naupliemi (vrčivky, galaxky...). Dospělejší artemie by jistě smakovala i větším rybám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 15:38 Muž motýlek [275] Re: tramtra
Dospělá artemka trvá asi měsíc(?) - ale rozhodně to není na krmení dospělých/větších rybek ...
pro Pandy to klidně můžeš mít tři dny - potom už to fakt hodně smrdí ;-)
V lednici by asi nepřežila - ale nezkoušel jsem to ... někdo ale tady kdysi psal, že se to dá scedit a v malé misce v ledničce uchovat - třeba se ozve(?) ...
Máš něco na scezení? Se slanou vodou to neni vhodné nalévat k potěru!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2018 13:10 Žena tramtra [3202] Re: motýlek
Dík a počkám ještě na odpověď pro Yasmine88, protože to by mě taky zajímalo...vylíhlou nalít do skleničky a nechat v lednici? A kdybych chtěla artemku nějak vykrmit pro větší rybky než potěr? ...ponechat ji v misce nebo sklenici při pokojové teplotě? Dá se krmit něčím jiným, než těmi kupovanými přípravky? Ještě jednou děkuji. :-)

Edit: už to tu čtu rybicky.net/atlasostatnich/zabronozka_solna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 12:18 Žena Yasmine88 [0] Re: motýlek
Ahoj,tak sa teda vyliahli :) Dakujem :) Rada by som ale este vedela,ci sa tie vyliahnute daju este nejako skladovat a ako dlho,nakolko mam len 16 kuskov poteru :-D Citala som,ze to zije bez potravy 3 dni. Potrebuju este vzduchovanie,ked uz su vyliahnute? Dala by som rovno liahnut dalsie,len ci mi to vydrzi takto stat tie 3 dni.Dalsiu liahen uz zalozit nemozem presne kvoli vzduchovaniu,uz teraz som odpojila najzarastenejsie akva :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2018 11:48 Muž motýlek [275] Re: tramtra
Pochytají i živou - artemka za deset minut většinou klesne ke dnu, a také jde za světlem - tím si můžeš nasměrovat kde ji chceš mít ...
Často se píše, že artemky za půl hodiny ve sladké vodě odumírá - není to pravda - vydrží i půl dne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 08:00 Žena tramtra [3202] Re: dudak
Díky za tip, ještě dotaz, tu misku máš přikrytou a na straně "za přepážkou" nějakou skulinu, kudy prochází světlo nebo stačí svítit ze strany a misku nechat otevřenou? palec

Vajíčka jsem objednala bez soli, takže by to mělo být ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 07:52 Muž dudak [1885] Re: tramtra
Používám už několik let ploché misky, láhev s bublaním už jen výjimečně, když je víc odrostlejsiho potěru. Důležité je koupit čistá vajíčka a ne směs se solí, ty se pak sypou do jedné části a pokud se s miskou nehýbe, i přes jednu přepážku projdou jen čisté nauplie. Misky mám udělané z polystyrenových obalů na polévky, přepážku taky z polyše, výroba do 5 min. Jak se začne polystyren horšit, udělám novou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 21:41 Žena tramtra [3202] Re: Kubaa
Díky, už jsem ji objednala, druhou zkusím vyrobit samodomo, jak budu mít originál doma.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 21:32 Muž Kubaa [718] Re: tramtra
Já mám originál, ale používám i vyrobenou, jednak jedna vždy nestačí, druhak jsem ji neměl vždycky a třeťak se mi nevejde do inkubátoru, pokud je na líhnutí v místnosti zima.

Princip je jednoduchý, voda je mělká, takže se stíhá provzdušňovat i bez vzduchování. Vajíčka nasypeš do tmavé části za přepážky a vylíhlé artemie pak plavou za světlem, tím se oddělí od vajíček. Sama si to můžeš vyrobit z krabičky od vlašáku, uprostřed uděláš přepážku, která nebude sahat až ke dnu. Vajíčka nasypeš do jedné půlky a zakryješ ji, aby do ní nešlo světlo jinudy, než pod tou přepážkou. Nauplie pak pod přepážkou vyplavou do světlé poloviny, vajíčka zůstanou za přepážkou. Nefunguje to tak dobře jako ta kupovaná miska, kde je těch přepážek víc za sebou, shora i zdola, takže oddělení od skořápek je mnohem lepší. A s tou kupovanou nemusíš odsávat a cedit, nauplie máš rovnou v sítku.

Je to mnohem pohodlnější než klasická metoda s bubláním a mnohem míň nápadné. Jak říkám, projde to i v kanclu, kde si furt někdo na něco stěžuje. Nevýhoda je, že to není na velkou produkci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 21:06 Žena tramtra [3202] Re: Kubaa
Na živo jsem ji neviděla, na jakém principu to funguje? Ty sis ji vyrobil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 20:55 Muž Kubaa [718] Re: tramtra
Ta miska je super, pokud nepotřebuješ velká kvanta nauplií. Projde i v kanclu s kravaťáky. Ale misku si můžeš udělat i sama zadarmo, jen už není tak sexy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2018 20:39 Žena tramtra [3202] Re: motýlek
Za vyzkoušení nic nedám, to je fakt. Pandy už mají týden a jsou zatím na Nobil fluid od JBL...vajíčka artemie jsem teprve objednala. Jak jsi myslel, že bude stačit jedna násada? To jsem nějak nepochopila...

Edit: Jo už chápu...jedna flaška, až to sežerou, den pauza, než se vylíhne další várka

Edit: Myslíš, že živou nepochytají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 20:27 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: tramtra
Aha, tak to chápu ale abys zbytečně nevyhodila peníze a jak to bude fungovat netuším já se držím osvědčeného. ;-) Tak ti držím palce a třeba to naopak bude fungovat dobře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 20:20 Muž motýlek [275] Re: tramtra
Opravdu to líhni v té PETce - pro Pandy stačí jedna násada - ony si vezmou i větší nauplie a jeden den budeš krmit něčím umělým - jen to prolijes vřící vodou z konvice přes sítko ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 20:16 Žena tramtra [3202] Re: Xpe
To já už jsem toho načetla i bych se do toho s chutí pustila, ale doma ne všichni sdílejí mé nadšení pro akvaristiku ... Takže by mi tyhle breberky v lahvi se vzduchováním asi neprošly...ale malá černá miska na černém krytu akvárka tak nápadná snad nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 19:40 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: tramtra
Tak že zima jim nevadí naopak teplo. No speciální nádobu teda neřeš postačí pet láhev u které uřízneš vršek a aby měla aspoň 1,5 já je třeba množím v jednom litru. Vic se dozvíš na mém blogu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 19:06 Žena tramtra [3202] Re: motýlek
Já bych ji chtěla zkusit, protože mám zrovna pandí potěr, ale nemám na to zatím nádobíčko, chtěla jsem koupit misku, nejlíp někde v obchodě, ale nikde jsem ji neviděla, navíc mám teď doma marody a nikam se nedostanu, tak to budu muset objednat na netu. A v těch vajíčkách už se nevyznám vůbec, tak se ptám :-) To, že by měly být v chladu, jsem se dočetla, ale nevěděla jsem, jestli je při přepravě nepoškodí mráz...i když teď už by se mělo oteplit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 18:01 Muž motýlek [275] Re: tramtra
Já je tedy nemrazim, ale při mém občasném používání mám i rozdělanou litrovou konzervu v ledničce i několik let - lihnivost se jen málo zhoršuje ... po deseti letech se pořád líbilo dost ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.03.2018 17:03 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: DavFM
Fotka k příspěvku Z tohoto čísla mi i volal cca před dvěma týdny.
Zde je na něj mail.. ( suwko1@ukr.net ) .. odesílal mi artemku z prahy.
Na fotu je jeho artemka
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 16:37 Žena tramtra [3202] Re: LiborSprysl
Tak to jsem netušila, ze se mrazí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 16:36 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: antiA
"Do misky je suprová ta co tu nabízí ten rus či ukrajinec Bohdan Sushko. Za ty prachy suprová"

Je to asi tenhle inzerát, ale nefunguje mi číslo. Máš na něho nějaký jiný kontakt?
www.ifauna.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.03.2018 16:29 Muž LiborSprysl [9015] Re: tramtra
tramtra napsala: Skromný dotaz artemií nepolíbené...když budou vajíčka artemie putovat poštou v mrazu...ovlivní to nějak líhnivost? Díky za poučení.
No nejspíš projdou cyklem mrazení ještě jednou... :-) zásadní vliv to nejpíš mít nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2018 16:28 Muž Kubaa [718] Re: tramtra
Ne, někdo je i skladuje v mrazáku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 16:14 Žena tramtra [3202] – vajíčka artemie vs mráz
Skromný dotaz artemií nepolíbené...když budou vajíčka artemie putovat poštou v mrazu...ovlivní to nějak líhnivost? Díky za poučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 14:00 Muž motýlek [275] Re: Yasmine88
Správné se to dělá tak, že napřed dáš artemky do deci vody a necháš asi hodinu nasáknout - pak teprve přelít do líhně ... tímto způsobem můžeš i přilévat - ale po třech dnech je většinou voda s vylihlymi naupliemi vadná - ucitis docela smrad - takže dolévat další artemky jen nouzové ...
Tak ať Ti to vyjde!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 13:36 Žena Yasmine88 [0] Re: motýlek
Dakujem,skusila som zvysit teplotu alobalom,pomohlo by,keby som este dosypala z tych artemii?Ci radsej do novej vody uz?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2018 10:25 Muž motýlek [275] Re: Yasmine88
Artemky musíš dát více - já na litr vody asi čajovou/kávovou lžičku - když je nízká lihnivost, tak tam opravdu pri malé dávce nic nenajdeš ... teplota mi vždy stačila pod 24 stupňů ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.03.2018 10:22 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Yasmine88
Přidávají i trošku jedlé sody aby se zvýšilo pH, podívej se na video odkaz je v modrém rámečku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2018 09:48 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Yasmine88
-teplota vody je ideální okolo 28C (záleží na typu )
-podpora vzduchování je rovněž přínosem ,pohyb vajíček ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 09:23 Žena Yasmine88 [0] Re: lacewings
Priblizne 22 stupnov.Pomoze,ked to dam zo zeme prec a vyssie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 09:18 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Yasmine88
-a teplota vody tedy je? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 09:09 Žena Yasmine88 [0] – Neliahnu sa
Ahojte,pred dvomi dnami som dala liahnut artemiu,do 1,5l flase,dala som polievkovu lyzicu kuchynskej soli,na stipku artemie,samozrejme vzduchujem.Flasu mam polozenu na zemi pri radiatore,takze ohrev je slabsi,ale stale sa nic neliahne.Poter sa zacina pomaly rozplavavat,takze sa dost obavam,ze ak sa najneskor do vecera,pripadne do zajtra nic nevyliahne,nebudem im mat co dat.Neviete,cim to moze byt?Dakujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 18:49 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Kubaa
Do misky je suprová ta co tu nabízí ten rus či ukrajinec Bohdan Sushko. Za ty prachy suprová

Dává i vzory zadara. Já vyzkoušel a ihned vzal 1 kilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 17:44 Muž Kubaa [718] Re: Deepinpeat
Takže v misce to asi nepůjde, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.02.2018 17:26 Deepinpeat Re: Kubaa
Ta zlata je z nového zdroje, tabulkově snad nejlepší co do výživné hodnoty ( sušina, energie). Je trosku náročnější na vzduchovani při líhnutí, na rozdíl od jiných kmenů, kde sem nikdy nemusel tu “ vigorous aeration” dodržovat. Pak se ale líhne v pohodě a výsledek stojí za to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 14:10 Muž Kubaa [718]
Jaké jsou rozdíly mezi Easyfish artemií v modré a zlaté (Golden Sea) plechovce. Ta zlatá je levnější.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2018 07:49 Muž Iceman [96] – Artemie od Sera
Zkusil jsem poprve Artemie od Sera v malém balení. Lihnutí při pokojové teplotě cca 23 stupnu. Po 24 hod se začaly líhnout, po 48 hod je jich plno. Takže moje zkušenost pozitivní.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 13:48 Muž motýlek [275] Re: pouluss
Obecně tyhle rychlovky jsou asi dělané z odpadu ;-) ... V klasickém litrovém balení se mi při uchování v ledničce líhně i deset let (myšleno postupně - tedy už otevřené) ... abych ale neotevíral zbytečně, tak si při otevírání rozmyslím, kolik asi budu potřebovat - a to si odsypu do krabičky od krmiva a teprve z ní pak lihnu
většinou stačí krmit prvních 10-15 dnů - pak už buchanky a třeba parmička ctyrpruha nebo tetra černá už zvládne i nasekané nitěnky ...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 41035x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3833-artemie?od=151