Chlazení akvária
0 14.05.2007 11:56 PT [89] tak jsem tak pro zajimavost koukal po netu a ta dostupnost skutecne je, pouzivaj to totiz PC fanatici na chlazeni
tady jich par je.
www.gme.cz/…=
kdyz se koupi vice mensich (adaptery jsou tusim ucinejsi pri vyssich napetich nez proudech - coz znamena nez jeden velky tak vice malych do serie), + teda jejich chlateni, ale to je opet dostupne v kazdem PC obchode. Ale nevim jestli treba z toho nepraskne sklo nebo nejaka takova pohroma.
No chce to nejakou tu davku kutilstvi a trochu financi. Nejjednodussi je skutecne premistit to akva
0 13.05.2007 19:50 Štěpán Prodávají se peltiery s výkonem (příkonem?) až 350W! To by stačil jediný, a možná že i na větší akvárium. Možná by bylo potřeba to rozvést na větší plochu skla.
No, skusim to dajak poriesit.. Zjavne vypustim vodu, vyberem vsetky kamene, odoberem cast strku a dajak ho prenesiem. Lebo cele ho znova prerabat ma nelaka
A hej, je tu casto aj cez 40°C.. Nemecky rodinny dom. Drevena povala, ktora je prerobena na 2 izby. Vsetko drevo.. Cize to teplo co tu je cez horice letne dni je neznesitelne. na prizemi je prijemnych 22°C stale. Peltierov ma slabu ucinnost, cize ten mi je nanic.. Daco skusim a uvidim..
Dakujem aj tak za pomoc
0 13.05.2007 18:15 oldkiwinka nejlevneji by ho vyslo vypustit akva, uplne ubgradovani, jak uz se tu kdosi ptal a dat do jine mistnosti...
0 13.05.2007 18:14 Štěpán Problém s peltierem je, že přenesené teplo je nižší než elektrický příkon, klimatizace přenese až třikrát víc tepla než spotřebuje el. energie. Bylo by potřeba několik peltierů spojených do série (kvůli nižšímu napájecímu proudu, ke spojeným paralelně by bylo potřeba příliš drahé trafo)
0 13.05.2007 18:10 PT [89] a jak pomuze ten ventilator, kdyz tam bude vhanet vzduch z pokoje o teplote tech 40C?
Napad s tou lednickou je podle me dobry
ale neni uz levnejsi ta klimatizace? preci jenom spotreba stare lednicky...
Jeste je moznost pouzit Peltieruv clanek, ale nevim jak moc je to ucinne. ale nemusi to vyjit az tak draho - clanek jsem nasel za 350, na to je potreba z jedne strany dat jeste pasiv a vetracek jako u PC - tj. radove taky stokoruny + adapter na napajeni. problem je ze asi jedinna moznost kam to dat je prilepit zvenku na sklo a to asi moc ucinne nebude. Navic jeden clanek asi bude malo, narychlo jsem na netu ucinnost nenasel... treba nekdo tady bude vedet vic?
0 13.05.2007 16:24 Sidonius – To Tamy
Zkuste si pomocí vyhledávače na zdejší diskusi (i jiných akvafórech) vyhledat informace k chlazení pomocí ventilátoru do PC.
0 13.05.2007 12:47 Štěpán On je dost problém s měrnou tepelnou kapacitou vody (je moc vysoká). Pokud jsem počítal dobře, tak by na schlazení 100l akvária z 30 stupňů na 25 bylo nutné dovnitř dát tři 1,5 pet flašky s ledem vychlazené na -18 stupňů. (počítal jsem, že by se tam nechaly až do vyrovnání teplot) Po ochlazení a izolování akvária od okolního vzduchu (obložit polystyrenem) by k udržení teploty stačilo menší množství, možná jedna flaška, možná ještě menší než 1,5 litru, nedovedu spočítat. Každopádně to znamená několikrát za den vyměňovat v akváriu flašku s ledem.
0 13.05.2007 11:05 oldkiwinka zkouset drív,nez budou ty horka...
2 13.05.2007 11:00 Štěpán Ehm ehm, to už by bylo jednodušší ty kostky přidávat přímo do akvária, ne?
nebo ji necim omotat.. necim izolacnim
2 13.05.2007 09:02 Štěpán To je zajímavý nápad, je tady ale takový problém, že když je lednice ve stejné místnosti jako akvárium, vzduch v místnosti ohřívá, takže bysme sice do akvária vháněli studený vzduch zevnitř lednice, ale okolí by bylo třeba jeden dva stupně teplejší, takže bysme měli štěstí, kdyby bylo výsledkem snížení teploty vody v akváriu. Kdyby byla lednice v jiné místnosti, vzduch by se cestou stačil docela ohřát.
Mám dojem, že fungovat by to za určitých okolností mohlo, ale jen u menšího akvária.
0 12.05.2007 08:39 Athaya – blbost?
a malinke kocecky ladu?
0 11.05.2007 23:16 Štěpán Tamy, máš dvě možnosti - klimatizace nebo akvarijní ochlazovací zařízení. Klimatizace je levnější, takže volba je asi jasná...
0 11.05.2007 23:10 pansuu Pořizovat klimatizaci kvůli akváriu
To by musela být pořádná odchovna- viz Miro03
0 11.05.2007 22:59 oldkiwinka pansuu:no to asi ne no...ale nejak snizit tepolotu v mistnosti by jit mohlo,zalezi na majitelovi baraku...
Tak dej do petlahve vodu, nech ji zmrznout a pak ji dej do akva.Můžeš mít dvě na střídačku.
Zdravim..
Mam maly dotaz.. Jedno z mojich akvarii mam v podkrovnj izbe, kde cez leto je teplota casto aj okolo 40°C..
Cize otazka, akym sposobom udrzat teplotu vody cca od 22°C do 28°C? aby som rybky neuvaril. Premiestnit akvariu nepripada do uvahy
Přidat reakci
1 ...... ...... [49]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x