Chlazení akvária
A moje rybky zemřely asi na otřes mozku při nárazu do pet, nebo na infarkt při pohledu na tak velkou , divnou rybu.
Zlehčuješ to a nepřemýšlíš
No jo u bublifuku se proud dělá docela špatně. Asi byla chyba tam. Toto tedy vyřešilo chlazení pomocí závěsného vnějšího filtru s regulovatelným průtokem a vestavěným termo hrnkem s ledem. Zatím to mám jen u císařek(momentálně vypnuto), ale pokud budou zase vedra vyzkouším to i u razborek. Jinak diskuzy o razborkách přesunuji do jiného tématu.
O tohle mě přesně šlo. Ověřit v praxi.
Podle mě ty ryby na teplotní šok odejít mohly, protože voda v bezprostředním okolí toho zdroje chladu je oproti ostatní vodě skutečně velmi studená, opět možno jednoduše ověřit, takže to neustálý sřídání "studená a teplá" se na zdraví rybek může podepsat. Nikdy jsem teplotní rozdíl neměřil, ale z prostého otestování svojí rukou vím, že je to sakra rozdíl. Proto se taky doporučuje ten zdroj chladu umisťovat do proudění vody, aby docházelo k rychlejšímu rozmělnění té studené vody do celku.
co třeba když to bylo rozdílnou teplotou jestli u ní byli delší dobu pak plavali jinam to jim může docela dost vadit
5 23.06.2013 09:15 jitkaS Jelikož jsem to nechtěně rozpoutala já a někteří nevědí co to znamená, když se dá slovo do uvozovek(už ironii nebudu používat radši).
Dala jsem na Romana a udělala test.
Zkušební tělěso Čistá pet0,7L bez lepidla a etikety plně zmražená. Plave ve vodě ponořená ze 3/4
Pokus 1. nad hladinou se suchý prst lepí
Pokus 2. pod hladinou se prst nelepí
Pokus 3. nad hladinou se mokrý prst nelepí
Takže závěr- rybky se přilepit nemohou .
A moje rybky zemřely asi na otřes mozku při nárazu do pet, nebo na infarkt při pohledu na tak velkou , divnou rybu.
"Jinak to důkladný očištění považuji za samozřejmost"
U někoho to asi samozřejmnost není,ale s tím se nedá nic dělat
Tohle může být důvod,proč někdo dává petflašku do sáčku.Dávám-li petflašku do akvária,tak nejsem líný,udělám si čas a očistím ji!!!Všechno jde.
Ale jak vidím,není to kvůli "přilepení se" ryby k ní.
hlavným dôvodom sú rôzne lepidlá na etikety či iné sajrajty, ktoré by sa možno nepodarilo dokonale umyť pred vložením do akva... nechcem, aby sa mi to rozpúšťalo vnútri akvária ako experimentálne hnojivo
Tohle není napadání,ale konstatování,že je to blbost
Proč ji někdo dává do sáčku nemohu pochopit,chtělo by to vysvětlit,ať nezůstanu hloupý do konce života
Jsem ráda ,že se aspoň někdo směje. Já jsem z toho docela smutná. Nemám ani video jako důkaz a ani jsem neviděla všechny tři rybičky "přilepené" k pet. Pouze jak jsem psala ,jsem viděla jak kolem vyskakují nad hladinu a doráží na ni a jak jedna najednou těsne u pet stuhla , pak sebou cukla a začala padat ke dnu, pak sebou zase škubla a byla normální. Druhého dne tři mrtvé.Jelikož jsou všechny rybičky zdravé ,domnívám se, že to asi byl teplotní šok, přece jen led a 32C je rozdíl.
Tu poznámku o lepkavém ledu jsem mínila vlastnosti ledu všeobecně. Mě se na něj aspoň prsty lepí, když ho dávám do filtru a mimochodem pár spících přimrzlých kachen na ledu jsem už také na Laby viděla. V žádném případě pet s ledem nezavrhu a ani netvrdím, že není účinná, nebo dokonce nebezpečná. Naproti tomu i jiní se asi bojí přímého styku pet s rybičkami a dávají ji do sáčku či jiného zařízení. Takže nějaký důvod budou mít.
Já se již poučila.Jen mě mrzí, že jsem napadána, že si snad vymýšlím.
to je s tim motorkem v mrazaku?...
No,já teď musim také chladit jedno akvárko(používám někdy i petflašku 1,5l),ale tohle se mi ještě nikdy nastalo a nikdy jsem o tom ani neslyšel.
No jo u 50l nebo 30l by to asi použít nešlo. Já to mám ve stovce a filtr je pro 60l. Točení zatím nepozoruji,ale mám to zaplý jen tři dny a dnes je to již zase vypnuto. Je to taková nouzovka něco jako pet. Jen pro abnormální horka, kdy to nezvládá uchladit větráček.Snad to kytičkám vadit nebude, to by mě mrzelo.
Mno tam by zase mohlo v rostlinných akva vadit silné točení vody.. teda aspoň u menších nádrží..
Jo to mě potom taky napadlo. No chybama se člověk učí.
Ovšem už to mám vyřešené jinak. Rybkám se studený proud líbí, teplota se dá i regulovat rychlostí proudu, nehrozí omrzliny a vzhled akva nehyzdí žádný plovoucí odpad.Jsem z toho nadšená
já petku dával do koše na míru ze síťky co se dává do oken proti komárům, i když teď přez ty hice sem nedal ani jednou petku, ten 1 ventilátor z komplu to stíhal chladit krásně (a i ségra byla nalepená u výřezu v krycím skle kudy vedou káble a hadičky (foukal z akva vzduch cca 22°C
, docela pěkné na to že akva mělo 27,3°C a v místnosti něco kolem 32-37, jak kdy..)
ja zmrazenú pet-ku vkladám ešte do mikroténového sáčku... a zatiaľ žiadne straty samovražednou hibernáciou
nevim jak vy ale já už vyslel chlazení zadarmo za trošku fyzické námahy. Vedle baráku pramení studánka... vytéká zde 15°C dKH 3° pH 7,1 neonky žijou už přes 2 týdny v této vodě nejspíš jí nic není páč neonky jsou krásně vybarvené
To bych ti nepřála. V úterý jsem takhle přišla o tři Henglerky. Byly tak nadšené vloženou petkou (objem 0,7L), že se kolem ní neustále honily.Jedna narazila do lahve a jakoby se přilepila, ale hned byla v pohodě. Jenže následující ráno jsem vyndala tři již ožrané mrtvolky. Takže to připisuji buť teplotnímu šoku, nebo přímo nárazu do té petky.Přece jenom dotyk ledu je lepkavý a někdy smrtelný.
Zmražená Pet - dlouho nevydrží cca 1 hodinu a razborky na ni doráží a už se mi stalo, že i uhynuly omrzlinami(pošuci jedni).
To jsem ještě neslyšel a chtěl bych to vidět na vlastní oči
no a jednou ročně se vždy celá stěna stou plísní seškrábne a vymaluje se
A účinější by byl nějaký rozprašovač
akorád bys musel mít na zemi dlažbu a uprostřed kanálek na odtok
kdybys na to foukal větrákem.
Asi by se dalo chladit i celou mistnost tak, ze se da do detske vanicky voda, vypumpuje cerpadylkem do nejake vysky, tam se z toho udela rozstrikem vodni stena a pres ni se fouka vetrakem. Klimatizace mistnosti za par kacek, ovsem jak dobra si nedokazu uplne predstavit
.
Suchý led?To by snad nějak přijatelně zrealizovat dalo,mě to připadá jako docela dobrej nápad
Jen by to chtělo výrobník-určitě by se dal sehnat(třeba to,co se používalo na diskotékách...).
nazvi si to jak chceš , té elektronice je to jedno , každopádně mi to funguje už třetím rokem .
Kdo si chce hrat, muze zkusit tohle. Omlouvam se za upravu, nacrtl a spocital jsem to v rychlosti.
Stoji to par kacek. A kdyby to chtelo zakmitavat a nebo to naopak melo moc velkou hysterezi, rezistor k nastaveni je tam zakreslen, staci jej zmenit.
EDIT: Pochopitelne se da misto 12V vetraku zapojit rele, kdyz levne, tak tohle:
www.gme.cz/…
a spinat tim cokoli jineho. Pak je ale MOSFET IRF3205 zbytecny a staci misto nej obycejny bipolarni tranzistor BC337.
Kdyby se Vam nekomu ta hystereze zdala moc velka, pocitam s nejakym dochlazovanim kdyz bude cidlo ve vzduchu, at to jeste chvili chladi kdyz teplota vzduchu klesne. Pokud by cidlo bylo ve vode, neuskodi tam ani vyrazne vyssi hodnota (popsana) a nebo lepe lze 1k (uplne dole ve schematu) snizit.
spíš bych to označil za regulátor otáček.... podle popisu
a jestě jak velký je teplotní rozsah od roztočení do max otáček a nepoškozuje moturek když do něj jde napětí které jen tak tak nestačí k roztočení? (to huz je hypoteticky dotaz)
minulý rok touto dobou jsem zde v tomto vláknu popsal triviální elektronické zařízení obsahující 3 součástky , které spínalo ventilátor . Stačí to tu prohledat .
no i lihovej vodi... ten spinaci proud by mohl bejt minimalni.....
v podstate jadro problemu je vymyslet levnou spínací jednotku kde by se dalo regulovat kdy se to zapne a kdy vypne (při jaké teplotě), spinání by se delo pres relé (5V-230V, bud by spinalo vetraky, nebo cerpadlo)
s nejakým čidlem ať vodotěsným, nebo nevodotěsným (s prvkem dobře vodícím teplo a odolným akva vodě)...
Ta rtut uz je dnes trosku mimo. Da se to snadno udelat elektronicky a tak ke rtuti neni duvod. Ale drive se i takove systemy pouzivaly.
Za tyhle prachy bych to klidne provrtal a trubku tam soupnul, ze by?
www.datart.cz/…
Velikost se mi zda jeste snesitelna, vsechny rozmery do pul metru, to se jeste nekam narvat da, specialne u vetsich akvarek.
pak me napada jeste jina varianta... principilane trivialni, ale trosku narocnejsi na realizaci....
rtutovy teplomer se tremi kontakty....
Ona mne napadla i metoda chlazeni suchym ledem, zaroven bych si tim mohl do akvarka dodavat CO2 (pac to neni nic jineho, nez zmrzly CO2. Ale ma to jeden dost neprijemny problem, nechci se doma zabit CO2 a v mensim kdo ma furt ten suchy led znovu a znovu obstaravat
.
www.iceclean.eu/… akorad ze lidi jsou tolerantnejsi v ketrym latkam nez akvarijni zivocichove.... takovy medeny trubky, nebo chrom....
stejne nechapu proc nejaky cenove prijatelny reseni se uz neprodava....
treba by slo pouzit cidlo prilepeny teplovodivym lepidlem (takova ta samolepka co se s ni lepej chladice na pameti) na sklo akvarka, pripadne spojka z tepelne vodivyho matrose (ale odolnyho vuci akva vode) na hadici externiho filtru
To už by šlo rovnou použít chlazení na pívo
.
Ono by stacila i dlouha trubka v lednici nekolikrate stocena. Uz kdysi jsem koukal na male lednicky do auta (at se vejde nekam k akvarku, treba do stojanu), ze by to nebylo ani drahe. Ale bohuzel jsou vetsinou s peltierem, takze zadny zazrak. Ty lepsi (absorpcni) pak uz neco stoji, radove par tisic.
Cely filtr do lednice asi neni dobry napad s ohledem na nitrifikacni bakterie, ale vystup z filtru by sel, proto jsem dal palec, protoze cesta pres pouziti lednice je realna.
Jo,tohle by bylo skvělý řešení,jenom by se tou úpravou ta lednička zničila(díry) a asi použít použít lednici do auta
co do ledničky do mrazáku
schválně za jak dlouho by to zamrazilo celý akvarium 720L
Jeste se bavime o chlazeni s Jirkou (Moucha) ve vzkazech a navedl mne tim rozhovorem na myslenku, nemit cidlo pro spinani vetraku ve vode akvaria ale mimo akvarium. Pokud se sepne ventilace kdyz teplota vzduchu vedle akvaria stoupne dejme tomu nad 28°C (nebo jak si zvolim), zacnu foukat driv, nez se voda staci ohrat, proste v predstihu. Tim mi ta teplota vody nemusi tolik vyrust, proste chladim s predstihem. A cidlo nemusim mit vodotesne a davat ho do akvarka, takze muze byt pohodlne na desce elektroniky (ale samozrejme tak, aby jej neco neohrivalo).
napadla me zajimava myslenka.... externi filtr zabudovat do lednicky....
bolo to asi myslene tak ze aj samotna premana skupenstva stoji energiu (z pevneho na kvapalne), tak ako to funguje pri ventilatoroch, menis kvapalinu na plyn, preto akva ochladiz aj pod izbovu teplotu
to neni zadarmo ale když vlítneš do obchodu vyloupíš jim mrazák kde to máš namražený hodíš do do akvaria a pak to dojdeš vrátit že už to nechceš rozmrzlí tak si to vezmou zpět
každopádně ochladit 720L ochladit není sranda. stačí se podívat na bazén jak dlouho se ochlazuje bratránci maj bazén cca 30m3 přes noc když ke konci léta teplota klesně o stupeň tak to je zázrak a v noci 17°C
v bazénu tak 26°C
neni, ale ako orientacne to sluzit moze, teda ze chladit tak velke akva ladom je nezmysel (toboz zeleninou
)
DrChila napsal: ...musela by mít -397°C
Nemohla, pod -273,15°C neexistuje
. I kdyz v jednom sci-fi filmu meli venku -6000°C, takze pro filmare to neplati, maji vyjimku
.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x