Chlazení akvária
V bytě hic jak sviňa, ale nezměřím ho, nemám teploměr. V pokoji s klimou mám příjemných 26°C, v akvárkách 25°C. Vlastně teď koukám na meteostanici a ta mi ukazuje 25,6°C. Právě jsem študoval nastavení, tak jsem nemohl psát, protože jsem měl proud vzduch z klimy otočený přímo na mne a začala mi být zima. Asi po těch 4 dnech veder, co jsem zažil v tom Mikulově
Musím říct, že jsem fakt spokojen, v dalších dnech budu zkoušet, jestli klima zvládne uchladit i dva pokoje. Někde v recenzích psal chlap, že tím chladí 2+1 v paneláku, tak uvidím. Jsem ale moc rád, že akva přežily bez úhony tyhle strašný vedra a s obavami koukám na oblohu, co se nám to sem od Prahy zase žene.
zabudol si nám zreferovať ako frčí klímoška.som zvedavý,podobná akcia čaká v najbližšej dobe aj mňa.kolko máš v byte a kolko v akva?ocením informácie z prvej ruky.
Inu, mně se zdá rozumnější koupit si do bytu klimatizaci než prodávat byt, kde se mi moc líbí a velmi dobře žije jen proto, že v něm v létě bývá vedro... A počítám s tím, že nebudu tepelným čerpadlem topit při -20°C. Naštěstí takové mrazy u nás bývají zcela mimořádně, takže většinu zimy mi to na vytápění stačit bude a když bude moc zima, přitopím přímotopem, kterým jsem dosud topil stále. Pořád si na sebe ta klima u mne vydělá.
tak nejvic clovek usetri kdyz tam to chlazeni byt nemusi
Jasne - ze ten pomer plati v urcitom rozsahu teplot.Ale je to pekny vykon.A moze to usetrit celkom slusny peniaz.
no tak jste se k tomu nakonec dobrali
jinak to je v podstate to magicke cislo oznacovane jako topny faktor u tepelnych cerpadel - 2500W:800W - tedy topny faktor cca 3
je treba upozornit, ze topny faktor neni konstantni - zvlast ne u jednotek vzduch/vzduch - problem totiz je, ze s tim jak se venku zacne ochlazovat tak ma vnejsi jednotka tendenci namrzat - klimacka to pak resi bud tak, ze pocka az to samo rozmrzne a nebo obrati chod a na chvili do vymeniku zatopi - to samozrejme znamena ztratu energie a snizeni TF
proto take si touto klimackou v zime nezatopite
Aha, tak o tohle šlo... ano, takto to funguje, to je princip tzv. tepelného čerpadla a tahle klimatizace je tepelné čerpadlo. Děkuji za vysvětlení a za trpělivost se mnou, fakt téhle technice moc nehovím. Pro mne je důležité, že to funguje, moc neřeším, jak to funguje.... ale to už jsem tu tuším psal
No nieco som si o tom precital a mne sa to celkom paci.Tak ze tepelny vykon ci uz chladenia alebo kurenia je vecsi ako prikon.Ide o to ze teplo sa presuva a nevyraba a na presun sa spotrebuje menej energie ako na vyrobu.
Tak ze pri spotrebe cca 800W to presunie cca 2500W tepla von alebo dnu.
Dekuji. Hodnoceni od odbornika potesi. Kurnik, pres mobil mi nejdou smajlici.
perpetuum mobile je taky fajn, hlavně že to funguje a málo žere
Nejsi odborník,ale příkon a výkon jsi pochopil správně
to vis, ze budu, ale az ziskam nejake zkusnosti. Vcera jsem se naucil ovladat, dnes rano naprogramoval, zapnul a verim, ze dobre. Jak to dopadlo zjistim v nedeli vecer po navratu domu.
Musim se priznat, ze nerozumim, na co se mne ptas. Jak jsem to ja pochopil, tak u topeni se vzdy udava nejaky vykon. Stejne to asi bude i u klimatizace, predpokladam. No a slovem prikon se asi oznacuje, co to zere, ne? Ja nevim, nejsem odbornik, ale takto to chapu. Pokud se o tom chces neco dozvedet, prostuduj si manual a technicke informace, co jsem poslal pred par dny, pripadne zkus nejake informace od strejdy googla. Pokud mam mluvit za sebe jako uzivatele, tak jsou mi veci, na nez se ptas, naprosto ukradene. Mne zajima, aby to delalo, co to delat ma - v lete chladilo, v zime topilo, aby to delalo spolehlive, potichu a s nizkou spotrebou. Je to u mne jako s autem. U auta mne zajima hlavne aby bylo pohodlne, bezpecne, spolehlive a aby zralo tolik, kolik mohu zaplatit. Nejake vykiony, obsahy, jestli je to vitek, vojtek nebo pepek je mi fuk a nechavam to tem, kteri o autech radi teoretizuji. Ja je pouzivam. Takze rad poskytnu informace, ktere ziskam uzivanim, teoreticke informace ci konstrukcni reseni si prosim prober s prodejcem nebo konstrukterem, to jde mimo mne.
Já zatím zaplatil balíčkem pro čtvereček. Ještě bude druhá řada, tak potom dopošlu zbytek
. Tak dej vědět, až to pěkně vyzkoušíš
Dík, čau
Zaujimave toto.Preco sa to takto uvadza ze vykon ve vecsi ako prikon?
A kdyby někdo měl zájem, tak mi tady jeden uživatel nabídl kvalitní klimatizaci za velice slušnou cenu. Takže pokud chcete kvalitní klimu, ozvěte se a já vám předám kontakt.
Napsal mi o ní: "Jde o jednotku ACOND AS-09. V současné době už se nevyrábí ani neprodává, ale je plně funkční. Současným ekvivalentem je ACOND ASD-09 (
www.klimatizace-acond.cz/…). Víceméně odpovídají i výkony - cca 2,7 kW chlazení; 2,6 kW topení . Příkony té "mojí" jsou: 840 W/3,9 A chlazení; 796 W/3,7 A topení. Hmotnost jednotek vnitřní/vnější 10/29 kg. Průtok vzduchu 460 m3/hod, hlučnost vnitřní/ vnější jednotka 35/52 dB. nová jednotka se v současnosti nabízí za 15200 kč bez DPH. já tuto použitou (běžela 1 rok) nabízím za 6500 Kč. Má dálkové ovládání."
Já osobně bych do ní šel, kdybych už neměl koupenou tu Sencor. Takže kdyby někdo chtěl vyřešit chlazení akvárek i pokoje, jako jsem to vyřešil já, ozvěte se a já předám kontakt.
A já už mám i zaplaceno a už jsem i četl, heč
A super.
A hlavně, klima už je zapojená a jsem spokojen. Sice dnes nebylo žádné horko, ale vyzkoušel jsem a fachá. Škoda, že nebudu doma přes víkend, abych posoudil, jak fachá v tropických vedrech, ale předpokládám, že se ještě letos dočkám. A podle toho, jak rychle mi to doslova vymrazilo pokoj, když do něj pražilo slunko usuzuju, že je to schopno skutečně v pohodě uchladit i ten panelákový 2+1, jak jsem o ní četl v recenzi.
Koukám, z toho mobilu fakt nemohu psát. Jak nevidím na písmenka a nemohu si to po sobě přečíst, tak je to pak samá hrubka
V akvárku a už je objednáno
tak ja som to urobil takto nejako.. vykrúžil dieru na ventilator, (ventilator zo stolového počitača ) plus som ho napojil na časovač z ikeii
a funguje to.. tu je aj obrazok..
Tady se taky ochladilo, takže se mě teplota konečně vešla na teploměr
krásných 30 tam mám a přes noc to občas spadne až na 29
to pisete teplotu v akva, nebo v pokoji? Ja akva jakz takz uchlladil temi lahvemi zmrazenymi v mrazaku na -18 stupnu, ale ja trpel pri teplote po setmeni pres 30. Ale jak jsem slibil, budu podrobne informovat.
A chtel jsem se zeptat, uz jste objednali invalidovi povidky?
Nejsem na tom lépe, 26,9°C
To jo, ty technický data jsem četl, ale znáš to. Papír snese hodně a praxe je kolikrát trochu jiná. Zajímá mě to "dotápění", ale to potom napiš, až to vše vyzkoušíš. Já to říkal doma a docela to mělo úspěch
, tak proto mě to zajímá
Dík
technicka datajsem uz posilal, jsou v tom prispevku s fotkou. Ve vsech recenzich si ji chvalili jako samoinstalacni - ze si ji instalovali sami. Tak to jsem vzdal hned po prostudovani navodu. Jeste tak vyvrtat diru do zdi bych zvladl, ale vic uz ne. Takze zitra prijede technik a nainstaluje ji. Bohuzel pres vikend nebudu, tak dam reference pozdeji, sam jsem zvedavy. Ale technik i znamy instalater mi chvalili dobry vyber, tak uvidime. Budu urcite referovat a klima bude v serii clanku o porizovani akvarka. Spotrebu ale nereknu, nemam merak, leda by mi ho pulpy pujcil. Ale urcite mi usetri za topeni, protoze to tepelne cerpadlo zere min nez primotop.
Jak psal půlpy, dej vědět
určitě Tě budu taky podobněji vyslíchat, jak vel. místnost, na kolika to udrželo teplotu a cena, ale i spotřeba atd.
Jestli s tou klimou budeš spokojený,tak se asi budu opičit
Já myslím že hned, jak se ochladí vzduch
Dnes je u nás konečně cladněji, tak jsem teplotu v akvárkách dostal na 24°C a ve třístovce na 25°C. Jsem spokojen. A jakmile zítra namontují klímu, hned ji spustím a nastavím a jsem moc zvědavej
Tak to je super.Dej potom vědět,za jak dlouho začala klesat teplota v akva.
Tak super zpráva. Klima je připravena, za chvíli si pro ni pojedu, technik je domluven, zítra mi to napojí, jen musím doma trošku udělat pořádek - to bude asi to nejtěžší, takže tropická vedra už bych měl prožít v klídku a pohodě
Snad to všechno klapne jak má.
Premna nech si pise kto chce co chce.Viem ako chladi 80W peltier a 150W bude chladit raz tak.
V technickom liste pisu toto.
------------------------------------------------------------------------------
Bei Raumtemperaturen, die von +10°C bis +30°C variieren können, hält die limatisierungsanlage MICRO die
Idealtemperatur Ihres Aquariums konstant mit elektrische Leistung von 0,3 watt/liter für Leuchten, Pumpen und so weiter.
Idealtemperatur des Aquariums (°C) 28 26 24 22 20 18
Maximales Fassungsvermögendes Aquariums (liter 130 100 60 90* 80* 60*
* aquarium mit doppel Glas
------------------------------------------------------------------------------
Tak to trochu rozoberem.
Udaj z hviezdickou vynecham ten je urceny pre NASA
-tam mozno maju akva doppel glas.
Pise sa tam ze pri izbovej teplote do +30°C to zachladi trebars 60litrove akva na 24°C
Toto je sice pekne ale pri +30 potrebuje akva chladit malokto.Dalsia a to dvolezita vec je ze "toto" dokaze PC ventilator aj z 12V adapterom za cenu do 200Kč.A to pri spotrebe cca 3W
Tak ze nielen ze to je drahe a nevykonne ale este to aj zere vela energie.
To je rozumnější, no, jak jsi psal, ale hlavně, sousedům nezapomeň říct, že to máš jen kvůli rybám
On to tady jamajcan docela slušně vysvětlil, poradil mi to nekupovat, já mu věřím, tak jsem objednal raději tu klímu. Sice jsem myslel, že to bude snadnější, ale i tak se už těším, až ji zapnu
No, tak to si myslím taky, že to nechladí zas až tak dobře
Inu, můžeš být spokojený a pořídit si něco, s čím jsi ještě spokojenější.... já jsem taky jakž takž spokojen s chlazením namraženýma petlahvema. Ale přeci jen si nainstaluji klimatizaci, protože doufám, že s tou budu spokojenější.
Borec tam píše, že s tím chladil 250 l akvárko. Jamajcan našel, že je to určené na akva 120 litrové.
No ja som mal v rukach len cca 80W peltier.To co je na aukre by ako tak chladilo 20 mozno 40L akva.
Ono ten peltier je vyborna vec - ale nie na chladenie akva.Hodi sa na chladenie -lepsie povedane podchladzovanie polovodicov.Dalsia vyhoda -ze kaskada z peltierov
www.peltier.cz/… dokaze jednoducho vytvorit trebars aj -100°C.
Kliknutí na "Re: jamajcan" v šedém řádku nad tímto příspěvkem by vás měl hodit na začátek diskuse o tomto chlazení, která tu proběhla tento týden, konkrétně 20.6., na odkaz na výrobce i na nějaká technická data, která k tomuto chlazení našel a přidal sem jamajcan. Pochopil jsem z toho všeho, že toto chlazení je spíše pro menší akvárko, mou třístovku by to neutáhlo, a tato dskuse byla poslední kapkou k mému rozhodnutí raději nějakou korunku přidat a koupit si pokojovou klimatizaci, která ochladí všechna akvárka, co mám v ložnici, a hlavně ochladí vzduch i pro mne
yenya napsal: A ještě pro armádu USA , ale moc by mě fakt zajímalo, jestli to funguje a jak
Peltierov jav, objavil v roku 1834 Jean C. Peltier.
Takze je malo pravdepodobne ze pracoval v NASA.
A viac o tom je tu
sk.wikipedia.org/… to by mně taky zajímalo! ale třeba to opravdu funguje
A ještě pro armádu USA
, ale moc by mě fakt zajímalo, jestli to funguje a jak
jak se u něčeho objeví " vyvíjeno ve spolupráci s NASA" tak to zavírám, protože ve většině případů jde jen o reklamu na nějaký brak
ale pak to osazenstvo chlívů stejně sežrali
Rybičky a krevetky jsou jen záminka, abych si obhájil klimu před sousedama
To víš, na hanácké vesnici když uděláš něco pro sebe, tak se nehodíš ani na hnůj, ale když je to pro zvířata, tak tě za to i pochválí. Vždyť tady se stavěly domy z vepřáků, ale chlívy z pálených cihel
jinak jsem to nemyslel než, že kvůli nám
oni existují i nějaké rybičky, krevetky, šneci atd. ? No teda na redukci okružáků je to víborná a jednoduchá forma nechat je uvařit v aqwa
a na chvíly je klid a opět můžu překrmovat
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x