Chlazení akvária
Dva vetraky mas za padesat, 12V pulzni zdroj do zdi neco pres stovku, i s par sroubky a draty k vetraku je to cele za 200Kc... zbytek uz je jen o lenosti si udelat cas
.
Jasně,teorii znám,je to uvést v praxi
Vetraky jsem mel na akvarku namontovane dva, jeden sal vzduch pod dekl na jednom konci, druhy ho vyfukoval na druhem. Jednak to odvadi vlhkost, takze napomaha odparovani (coz vodu ochlazuje) a druhak to odvadi i teplo od osvetleni. Vliv ma take cereni hladiny, vetsi povrch pochopitelne take napomaha lepsimu odparovani vody.
Né,jasně že né,já se chtěl dostat aspoň na 18,což se povedlo.A petky střídám na mrazáku.
To je možný,ale já nemoh(a nechtěl)nechat otevřený akva a zaplej ventilátor přes noc když sem v práci
co by jsi čekal?
že to skočí rovnou na 20°C po hodině?
hodil si lahev 2litrovou do ledničky z 27°C to schladit na nějakých 15°C? je tam 3-5hodin a teprve je poživatelná
Je to sice pomalejší .. ale stálejší .. v poledne to zázrak neudělá,ale když to necháte přes noc a pak pokračovat přes den ... tak to přes noc sleze a přes den pak krásně drží
Ale udělat z plexi třeba zadní kr.sklo a do něj ty ventilátory-to už by bylo jiný kafe-dobrej nápad.Jenomže od zítřka se má už ochladit,takže to nestihnu-snad pro příští vedra
Já to s tim stolním ventilátorem zkoušel,ale teplota šla dolu jen o jedinou desetinu(za cca půl hodiny).
Udelej nastavitelny pulsni zdroj, jednoduse a levne:
www.gme.cz/…
a mas po problemech s chlazenim...
Kdo by chtel hodne levne 12V vetraky, ted jsou ve vyprodeji za neco malo pres dvacku:
www.gme.cz/…
EDIT: Inspirace pro stavbu pulsniho zdroje je zde:
robodoupe.cz/…
Vystupni napeti se da samozrejme zmenit, vypocet je tam uveden, jen pri 12V vystupu pozor na kondenzator 1000u/10V, musi byt pochopitelne na vyssi napeti nez 12V (idealne 25V a vice) a zaroven low ESR.
tak ventilatory.... rada malejch ventilatoru namontovany na pruh plexiskla... u zadni steny (odsune se o kousek kryci sklo) a nechas skviru u predniho skla.....
da se to ridit i pomoci termistoru... darilo se mi to srazet o cca 4-6 stupnu, ale mam to tedka nejaky posahany... podcenil jsem chlazeni vykonovyho trandaku a asi je "prorazenej"
skla vyndej dej k tomu stojanový větrák klidně jak používáte doma na vytvoření větru. jde o to aby pronikal kolem hladiny vzduch tím jak to je voda tak se začne odpařovat a jak se odpařuje tak se chladí. zákon fyziky funguje vždy.
Tohle já bohužel použít nemůžu,nemám kryt,jen posuvná skla
Asi tak nejlepší řešení..
Ventilátory s počítače jsou též dobrá věc. Dokáží akva pěkně schladit i o 5 stupňů. Já jsem to používal minulý rok na 250l akva a teplota se s větráky držela na 25-26°. Nyní už ventilátory nepoužívám mám klimatizaci takže teď už vysoké teploty eliminuju tímto
Přesně tak máme situovaný byt a dnes jsme se dostali v bytě nad 25°C poprvé co začala vedra....
Jo jo, me Ramirezky si nestezovaly, pri 29°C proste jen zase nakladly jikry
.
0 20.06.2013 17:18 jitkaS –
Re: Bin Asi nežiješ v podkroví s oknama na jižní stranu
0 20.06.2013 15:35 laKatos Léto a parné dny mají pro někoho své výhody. Aspoň nemusíte v akváriu topit. Nyní nám slabých 24stupňu a to chci chovat tercovce
No jo, to mě ani nenapadlo to zapnout nonstop. Uvidím, když se to dostane ke 30, tak to zkusím a určitě to něco srazí dolů, ale ryby jsou držáci, ty jentak něco nerozhodí
Navíc už jsou zase trošku větší a žravější
0 20.06.2013 12:42 jitkaS Protože mi císařky už začínaly tak divně plavat, spíše ležet u dna u bublifuku. Zapojila jsem jim malý závěsný filtr naplněný ledem, proud docela čeří hladinu. A jak najednou ožili, hlavně kolem filtru. Jinak jsem docela potěšena, že skaláry, t. ohnivé, t. vláknoploutvé, parmičky purpurové, duhové, perle´tové , razbory hengeli i espe- voda 32 bez změn chování. Čichavci, t. citronová - voda 32 zvýšená sexuální aktivita. Jen ty T císařské a já to v tom vedru nějak nezvládáme.
A co za a pod kořeny? nebude tam nános? Jinak koukal sem na fotky, krásní kančíci i akarky.
Já mám na slabší polovině vody než ty ten ventilátor zapnutý nonstop (ale je to ten velký ze starého zdroje na 12 V)přes noc když je chladnějc, voda se ochladí a přes den ten větrák hodně spomalí ohřívání
(romant, pardon za OT všim sem si že píšeš až sem to odeslal..)
Pokud voda nesmrdí, jako starej rybník, tak je ten odér normální a je přítomen u všech správně fungujících nádrží.
P.S. Už to prosím dál nerozebírejme, ať se debata zbytečně neposouvá někam jinam, mimo smysl vlákna.
Pokud ti voda začíná smrdět ,tak odkal dno ,vyměň vodu a vyčisti filtr.
Sám mám celý rok 27-28°C a voda nesmrdí.
Pouze taková ta krásná vůně tropické řeky
každý týden při výměně vody vezmu povrchové nečistoty a tak jednou za měsíc ten písek properu víc. Jinak nikde nic v písku nehnije, je pořád hezky bíložlutý.
Jak často odkaluješ? Reaguju na to že ti při vyšší teplotě voda začíná být cítit... V prezentaci to nějak není napsané..
kazdopadne to zkusim...
...uz je v mrazaku
)
0 20.06.2013 11:50 Vstrom [82] - Malawi My jsme taky v paneláku, okna, kde je akvárko jsou na sever. V bytě teď máme necelých 29, okna zavřená, na jižní straně zatažené stříbrné žaluzie. Ale je tady tepleji asi proto, že už tři dny jsme měli dokořán 24hod denně, takže se to tady asi vyhřálo. Teplota vody v akváriu je 28. Co se týče chlazení, používám dva 90mm PC větráky, které jedou na 6V. SVítím led rampou (už jen jednou, protože kytky mi stejně nejdou). Jediné co poslední týden pozoruji, že když nadzvednu kryt u akvária, je cítit voda, to předtím nebyla. Vodu měním 1/4 týdně (akvárko má asi 300L). Pokud voda stoupne ke 30, zapnu větráky naplno.
na kolik to vytápíš??
(oprava už sem koukal na kolik
Teď sem byl kontrolovat teploty (dal sem na akvárko ventilátor ze starého PC zdroje aby foukal na hladinu).
V místnosti nádherných 31 °C
, v akvárku 25.5 °C, a to sem nedával ledík a svítím na max
Jo jo.
Někdo sice brečí ,ale já jsem za to teplo rád.
Vytápět všechny nádrže co mám doma není sranda
no, pokut už budu nucen koupit klímu na akva
udělám si zrovna větší a Reef
Někdy s tím mořem začít musím
taky sem konečně vypnul topení
i když posledni dobou sem perleťovkám držel 26st abych jim mírnil hormony. teď tam bude asi živo
To s tím proudem je staré osvědčené řešení,jen má tu nevýhodu,že Ti vyfučí z vody céočko.
To Tě určitě Roman/Romant/ pochválí
.Tou mraženou PETkou to určitě ještě srazíš,protože i těch 29-30°C není sice ještě kalamita,ale na těch 27-28°C by to bylo lepší.Jde o to,že ta PETka Ti schlazuje vodu postupně,kdežto ta výměna je skokovější.U mě teplota obou MIXXXů cca.27.5°C./chlazení 2x2l PET/.
njn 54l
to jde, to není problém
, já vyměnil dva kýble, asi 30 l a není to vůbec znát, teplota klesla o jeden stupeň... a druhá věc, že nejsem každý den doma...
tak to jo, nejde nam v praci klima a meli jsme vcera v kanclu skoro 36 stupnu. proto sem se ptal. doma mame okna, ze nam tam taky sviti cely den. takze u me honit vzduch do akva z mistnosti je nesmysl.
dekuju!ja prave do meho 54l menim uz treti den 10l studenou vodu-ne ledovou.....rybky v pohode a dokonce mi roste sesilliflora coz mi vubec nesla....mam tam ted 29-30 stupnu!
proc neni vymena vody dobry napad?myslim tim studenou vodu,ne ledovou
Částečně to už vydesinfikuje mráz v ledničce,takže žádný strach
Vyzkoušeno,odzkoušeno
Když něco dávám do akvária tak to nikdy nevyvařuji
nebo ruce si taky vyvařuješ před tím než je dáš do akvárka?
Pokud se ta láhev normálka opláchne od zjevných event. nečistot tak je to na pohodu.
P.S. s tím vyvářením kamenů a kořenů to nebude zase tak horké, přecijenom akvárium není sterilní prostředí.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x