Chlazení akvária
Pokud se o ventilátor nechcete starat (zap/vyp) , mohu vám udělat termostat který se o to postará , reguluje si otáčky takže jak stoupá teplota - otáčky jsou vyšší . Výrobní cena cca 50kč . Pokud si ho někdo chce udělat sám , mohu poslat DPS nebo schéma .
No já právě přemýšlím zda mi 2 ventilátory budou stačit a když říkáš že ti to 160 uchladí tak by neměl být problém uchladit i tu moji 250 třeba s 90tkama ventilátorama. Jak je máš prosimtě umístěné tak aby ti foukaly na hladinu? každý na jedné straně? Díky
Aby jsi se mohl od neceho odpichnout:
V letnich mesicich chladim svou 160ku dvema ventilatory
interlink.tsbohemia.cz/…
Mam je zabudovane v krytu a pro komfortni pouziti (a omezeni hluku v obyvaku na minimum) muzu plynule ridit otacky pomoci PWM. Pokud je mam zaple v letnich vedrech naplno, tak teplota akva ani behem dne nepresahne cca 26 stupnu. Dokud jsem je nemel, tak v nejvetsich horkach byla teplota i cca 32.
0 23.01.2012 20:34 fido16 [631] Čau kluci chci se zeptat chci si udělat chlazení akva 250L. Vím že teď je to ještě předčasné ale občas mám dlouhé večery tak bych si vyhrál. A zajímá mě řešení pomocí pc ventilátorů o kolik stupňů by to mohlo v létě chladit akva? Akva mám v podkroví takže 35° není problém. Takže jsem zatím uvažoval o 3 ventilátorech ve velikosti 14 cm. Našel jsem na alze
www.alza.cz/…
Nebo radši menší s většíma točkama?
Starší reakce
OK, děkuju za rady
Holka, ještě jednou. Tu teplotu jsi měřila u akvária, nebo někde v pokoji? Pokud u akvária, tak bych ten problémek s přehříváním viděl v tom filtříku.
Abych to shrnul. Přes den je teplota akvarijní vody 26°C (filtr jede, světlo svítí, kryt je pootevřen, topítko vyjmuto, teploto v rozmezí 22 - 24°C). Přes noc je teplota akvarijní vody 26°C (filtr jede, světlo nesvítí, kryt je pootevřen, topítko vyjmuto, teploto v rozmezí 22 - 23°C).
Ať se na to dívám zleva nebo zprava, tak jsem čím dál tím víc přesvědčen, že teplota se drží na 26°C z důvodu okolní teploty. Jen takové lehké vysvětlení mého tvrzení. Akvárium je umístěné v rohu místnosti pod skoseným stropem - to je většinou místo v místnosti, kde je teplota největší (akumuluje se tam). S tvým druhem filtru mám zkušenosti a vím, že teplotu sice zvednout dokáže, ale ne o tři stupně - filtrace vykonáním své práce dokáže běžně ohřát vodu o 0,5 až 1°C. Osvětlení by se mohlo podílet na zvýšení teploty, v tvém případě, tak maximálně o další 1°C. K tomu nutno uvažovat s krytem akvária, který i když je pootevřený, tak teplo přeci jen udržuje.
Takže výsledek by byl následující : Teplota okolí akvária 24°C + ohřev filtrem + 1°C + ohřev světlem + 1°C = teplota akvarijní vody 26°C.
Takže problém nebude asi nijak fatální. Spíš by mělo význam pohrát si s vývodem filtru tak, aby čeřil hladinu a upravit kryt tak, aby umožnil odvětrání akvária. Možností by bylo umístit akvárium na jiné místo v pokoji.
Zkusil bych jednu věc. Vzal bych zavařovací sklenici, naplnil jí 2 cm pod okraj vodou, umístil dovnitř teploměr, zavíčkoval a po půl dni zhlédl teplotu uvnitř sklenice. Sklenici umísti tam, kde stojí, nebo bude stát akvárium. K výsledné teplotě připočti 2°C a budeš znát přibližnou teplotu, jakou bude mít voda v akváriu.
jak je ten kryt vystouplej tak tam je ta zářivka a pod ní to sklo... skla se nijak nedotýká ... je asi 1-2 cm od toho skla
a kde je tam to krycí sklo?
a ještě jedna
Přidávám fotky toho, jak mám provedený kryt...
teď když se topí v krbu a je vyplý topení tak mám v pokoji 23°C... ráno 22°C a v noci taky 22°C... není to jakože podkroví... nad sebou mám půdu z části a na zkosené straně je už střecha... teplota se zatím pořád drží na 26°C s odklopeným krytem
Z toho mi vyplývá, že problém nebude v osvětlení. To by teplota alespoň o stupínek, nebo půl, klesla. Bude to buď tím filtrem, nebo cirkulací vzduchu v místnosti, nebo kombinací obojího.
Vím že ti to zní nelogicky, ale kolikrát se může teplota v jednom rohu místnosti lišit od druhého rohu i o 3°C. Když mluvíš o tom, že máš zkosený strop, tak předpokládám, že se jedná o podkroví. Jak jsem ti psal. Zkus dát teploměr vedle akvária a za deset minut se na něj podívej. To udělej ráno, přes den a večer. Vyloučí se tím i tato varianta a problém bude vyřešen.
Takže teplota těsně po zapnutí je 26°C a nechala jsem otevřený ten kryt a zatím se to drží
Ještě k té výměně filtrů kus za kus. Klidně bych to udělal hned. Jen bych přemístil i ten částečně zaběhlý molitan do nového filtru a hotovo. V tomto případě není nutno nechat běžet filtry souběžně za účelem zabíhání molitanu.
topení pokud možno stahuju na co nejméně... když se začne topit krbem tak vypínám úplně... teplota v místnosti se pohybuje kolem 22-24°C... většinou ta nižší hodnota a několikrát během dne i větrám... ráno se podívám před zapnutím kolik tam budou mít stupňů a dám vědět... hladinu jsem měla dost vysoko, ale teď od včerejška je cca 3 cm od osvětlení
Ptám se kvůli cirkulaci vzduchu v místnosti, protože píšeš, že problémy máš poslední dva měsíce. Tzn. v období kdy se více topí a právě teplý vzduch by mohl ... mohl ohřívat vzduch okolo akva více. Je to jen teorie, ale za tu člověk nic nedá, ale alespoň se toho více vyloučí. Já bych zkusil dát vně akva teploměr a sledoval ho průběžně v různých fázích dne.
Píšeš, že zářivku máš od června a problémy s teplotou máš poslední dva měsíce. Takže zdrojem jako takovým to určitě není. Mohlo by se ale jednat o přehřívání jiných součástí osvětlení. To se mi však nezdá.
Takže podle mého jsou tři možnosti.
1. Změna klimatu okolního prostředí.
2. Zdroj tepla je opravdu v tom filtříku, s kterým se něco děje.
3. Mohlo dojít k zvednutí hladiny, čímž se přiblížila hladina zdroji tepla (osvětlení), a tím pádem se více ohřívá.
Ještě abychom vyloučili světlo úplně. Jaká je teplota po ránu, před sepnutím, nebo těsně po sepnutí světla? Kolísá teplota během dne?
mám ho v rohu pokoje, světlo na něj nesvítí - je pod zkoseným stropem... a stěna sousedí s koupelnou kde je zima a to dost
Omlouvám se. Jsem slepej jak patrona. Žil jsem v domnění, že tu nemáš prezenčku. Ani nevím proč.
Napiš ještě kde je akva umístění. Nemáš tam někde stoupačky, topení ... jak je vysoko?
vše mám popsáno u sebe v prezentaci nádrže
40 litrů, vidím v prezentaci.
tak tohle má tata ve svým 400 litrovým a trochu hluku to nadělá
jako co jsem nechala otevřenej ten kryt tak se teplota drží pořád mezi 26 - 27... třeba bude stačit to nechávat otevřený... ale zase je blbý aby nevyskočily rybky... to budu muset nějak vymyslet
Ještě nevíme jak je akvárko velké.
Myslím toto
www.exo-eko.cz/…
Hlučnosti se bát nemusíš, je to tady v příslušným vlákně diskutováno.
Mám také setový kryt, se třemi otvory. Mám je odklopené permanentně, když byly zakryté tak teplota vody stoupala dost rapidně. V místnosti mám 22stupňů, v akva je v průměru o dva více (podle toho jak je zapnuté osvětlení).
Zatím žádné ztráty na životech
kdysi jsem měla takovej ten obyčejnej molitan na motorek... ale nemohla jsem u toho spát jakej to dělalo rachot a rybky mi právě nějak pořád byly u hladiny... s tímhle jsem zatím neměla problémy a zatím plavou taky v pohodě
Týden bych měnil obden(nebo klidně denně) a další týden 2x. Sleduj reakci rybek a kdyby se nějak shlukovaly u hladiny, zrychleně dýchaly a jakoby lapaly po dechu, tak na nic nečekej a měň hned. Ten filtrřík má dost slaboučkou účinnost a vyměnil bych ho za čerpací hlavu s kostkou biomolitanu a získáš tím daleko větší filtrační objem a budeš muset čistit max. 2x do roka.
řekla bych, že tam byl skoro rok... už se ani nevracel do původního tvaru když jsem ho zmáčkla a cucky z něj už taky šly... říkám, vážně to bylo potřeba... jsem ho přeprala ve vodě a za dva dny filtr jako by ani nechtěl jet... jestli se tím i ten filtr nezahříval... jak často mám teď měnit a po jak dlouhou dobu?
Když je zajetej filtr, tak ta týdenní výměna postačuje, ale toto, jak jsem pochopil je výměna za novej, čistej molitan, takže bych tu výměnu vody dělal rozhodně častěji. Ten původní molitan byl už cuckovatej a voda z filtru moc nevytejkala? Jak tam byl dlouho?
Molitan sa nemeni. JEdine ak pride jeho polcas rozpadu. Cize par rokov. Bezne ho staci pri odkalovani akvaria trochu precistit vo vode z akvaria a dat spat.
ono už to bylo dost potřeba ho vyměnit... jednou týdně stačí vodu měnit ne?
Pokud jsi ten molitan měnila za úplně novej, tak to není moc dobře a pohlídal bych si hladinu NO2. Jako prevenci bych prováděl častou výměnu vody.
no v tom co tam mám jsem teď měnila ten molitan... nebo je třeba aby se ty bakterie dostaly do filtru jako celku?
Ten filtr neměň kus za kus, ale nech ten novej tak tři neděle s tím původním běhat společně a teprve potom ho vyměň. Je potřeba aby se ten novej filtr osídlil nitrifikačníma bakteriema a plně přebral funkci.
filtr mám tady tento: Atman F301
je starý skoro dva roky... a mám teda ještě jeden skoro nepoužitej, tak asi provedu výměnu... teď co jsem ten kryt nechala otevřenej, tak je tam ta teplota pořád mezi 26 -27, ale otevřený to nemůžu mít pořád
Zahřívající motorek je, předpokládám, nějaké čerpadlo. Ono teplo od takového "motůrku" dokáže vodu totiž ohřát docela dost. O jeden stupeň žádný problém, o dva stupně to taky nemusí být výjimečné (záleží na řešení a typu). Pokud se teplota zvedla o více jak 3°C oproti normálu, tak bych tu chybu hledal hlavně v tom motůrku. Alespoň podle toho, co píšeš v předešlých příspěvcích. Také ti může za chvíli odejít. Připrav se na výměnu filtrace.
bohužel teď vyfotit nemůžu... je to komplet, ale vůbec netuším jakej... nějakej starší, dostala jsem ho... to teplo podle mě nemá kam by šlo... on ten kryt jde tak z 1/3 po celé délce odklopit, což jsem udělala teď... ale nechci to nechávat tak bez dozoru aby náhodou třeba nějaká rybka nevyskočila
Hoď sem nějaké foto. Bude se lépe radit. Možností je několik. V každém případě je nutné zajistit odvod tepla přes kryt.
Ty máš asi setový kryt, že? Jaký?
přizvednout to nejde
ale udělala jsem to, že jsem zvedla kryt který tam je trochu vody odlila a nalila tam studenější a už se to chvíli drží mezi 26 - 27... uvidím zítra no... ale dřív mi to nedělalo a normlně jsem měla zaplý i topítko... teď bych je asi uvařila
Kazdy novy zdroj svetla je aj novy zdroj tepla. Cize pridanim dalsiej trubice sa ti zvysi aj produkcia tepla v kryte a tym ohrev vody od osvetlenia.
Záleží jak je světlo od skla daleko. První co bych vyzkoušel, je přizvednutí skla nad okrajem akvária. Nevím jak to máš udělaný a jestli je to tudíž možné. Doporučuji před přizvednutím skla vyměnit část vody, aby se akva ochladilo. po 12 hodinách zjistíš, zda-li to pomohl a voda se neohřívá na tolik stupňů.
V principu by měl ohřátý vzduch odcházet vzniklou mezerou a méně ohřívat vodu.
a jaká je teplota v bytě?
Potřebovala bych poradit... poslední dva měsíce mám teplotu v akva kolem 28°C... od června mám novou zářivku, ale je stejná jako ta předchozí takže žádná změna... filtr mám také stále stejný, ale zdá se mi, že se trochu zahřívá motorek, ale ne nějak rapidně (podle mě tak normálně)... topítko mám vytáhlé... mezi hladinou vody a záživkou je sklo krytu
Starší reakce
Je to parádní...teplota mi v akva nepřesáhne 27 stupňů...ikdyž koupaliště si letos asi moc neužijeme...
Njn, důsledek "globálního oteplování"...
Tak bych řekl, že letošní "letní" počasí starosti s chlazením akvárií eliminuje, protože současné teploty spíše připomínají říjen
Starší reakce
na 12 som este nevidel...
ale mozno nieco existuje...
popr. da sa pouzit menic...
ale vyuzit sa tie kompr. daju na kadeco
1 je u kamosa v garazi a vecsinou sluzi na fukanie pneu
2 som dal jednemu let.modelarovi tomu to "taha" airbrushovu pistol
a dalsie 2 som rozdal
neni to nic jineho nez chlazeni na pivo...co se na tom da jineho vymyslet
P.S. Az budes mit zade neco takoveho doma, ale na 12V tak dej vedet - potrebuju udelat lednici do lode.
chuisui.com/…
...pozeram ako to vyzera zvnutra
kompresor,chladic,nadoba,termostat,ventilator
volakedy davno som take kompresory mal doma 4 -funkcne zadarmo z kovosrotu
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x