Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlazení akvária

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 43 Přejít na další stránku   1  
Chlazení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 21:07 Muž PentueR [256] – Re: vhisky
O chlazení vzduchem hadičkou ani neuvažuj - to by možná šlo u pětilitrovky a ještě pochybně ;) To už by větší smysl mělo hnát vodu z akva skrze led v boxu, ale hadice na vodu bude mít dost mizerný přestup tepla..

Profichladiče jsou průtokové - voda jde skrze ně - a asi fungují s výparníkem - jako lednice (nevím - ale myslím si...).

Já přichlazuju peltierovým článkem a teplotu udržím v rozumných mezích, ale i tohle řešení je takové vachrlaté a použitelné jen pro menší akva...kukni ke mně do prezentace, mám tam k tomu malé info a někde tady ve fóru jsem to prezentoval taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 21:05 Muž vhisky [45]
když se box dá vedle akva, tak hadička ve vzduchu s pokojovou teplotou bude mít tak 35cm maximálně, myslím že by bylo v poho+ omotaná alobalem + to jak jsi napsal vojto :) tak jsme to dali dohromady :-D jestli má ještě někdo návrh na vylpšení, tak ať ho napíše
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 21:00 Muž Criple Fishx [5] – Re: vhisky
Souhlasim s filipsem, vzduch se ohreje na pokojovou teplotu jeste nez dojde do akva.
Lepsi by bylo vzit chladici box, dat do nej led, slanou vodu(kvuli nizsi teplote tani). Potom smotat hadici do spirály, tu dat do toho boxu, jeden konec dat do akva na druhej konec dat cerpadlo se sanim z akvarka. Nemusi byt s nejakym extra vykonem, staci aby se to hejbalo. A samozrejme cim kratsi hadice mezi akvem a boxem tim je to ucinejsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 20:38 Muž vhisky [45]
tak dole jsou navrhy jako zavřít hadičcku do lednic a tak, tak jsem jen zkusil navrhnout něco reálnějšího, kdybych měl chladicí box a potřeboval bych vodu ochladit tak to zkusím.. je to jen nápad, neslyšel jsem o tom chlazení jinak nic, jak pracují chladící zařízení do akvárií? nejlevnější bylo okolo 13 000kč, chladí se voda tím že ji to zařízení nasaje( jako filtr) ale malinko ji ochladí? jinak jestli jo, tak si stačí koupit filt se vzduchováním Aquael Fan mini a přívodní hadička vzduchu by sála studenej vzduch a ještě v trubičce filtru by se ochlazovala ta voda, která by pak tekla do aq
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 20:29 Muž filipsi [1296] – Re: vhisky
Vzhledem k tepelne kapacite vody a vzduchu o bezne vlhkosti si ani trochu nemyslim, ze by k chlazeni akva byl vhodny studeny vzduch.
To asi bude duvod, proc to nikdo nezkousel a nedela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 18:45 Muž vhisky [45]
v chladicím boxu vydrží dlouho neboj :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 18:26 Žena Dinamit [68] – Re: vhisky
Aby se ti ten led mezitím neroztavil :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2008 17:01 Muž vhisky [45]
sice je to starý téma, ale je to aktuální ted v létě, na chlazení vody v akváriu je nejlepší studenej vzduch. tak co třeba koupit malej chladící box, postavit ho vedle aq,nasypat do něj led, vyvíst z něj hadičku od vzduchovacího motorku a do aq půjde studenej vzduch z boxu, pak už stačí nechat topítko na 23*C, kdyby náhodou a je to, nezkoušel jsem to, ale v případě že se teplota zvedne na 30 a víc tak to tak udělám.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2008 19:03 Muž PentueR [256]
Bodré podoledne ;) Tak dnes první praktický test celodenního chlazení peltierem. Zapnuto s hlavním osvětlením, ráno v akva 26,9C, během celého dne se teplota drží na 26,5C. Běžně v tyto dny bylo večer v akva skoro 29 stupňů, pro ilustraci - teď v druhém miniakva je rovných 29C. V místnosti mám 27C, ráno skoro 26C...

Jak je vidět, pokud mám již zapnuto osvětlení, má systém chladící kapacitu nepatrnou. Vyhřáté akva ochladit dokáže - v týdnu mi během 4 hodin srazil teplotu o stupeň, pokud v akva bylo nad 28C. Když začíná z nižší teploty zároveň s osvětlením, stačí jen na to, aby udržel teplotu na přijatelné úrovni. Což je ovšem to, o co mi šlo.. Ještě bych někdy zkusil chlazení přes noc, abych viděl o kolik to dokáže snížit při menší okolní teplotě a bez osvětlení - nemyslím že by hrozilo nějaké podchlazení ;)

Ještě se uvidí jak to bude, až přijdou extra tepla hodně nad 30C (pokud přijdou..) - pak jsme mívali v bytě 29C a uvidíme, co s tím provede minichladič.

Já jsem spokojen, pro větší akva asi nepoužitelné - patrně jen s výkonějším peltierem a lepším vodním blokem. Pak se to už ovšem asi moc nevyplatí - spotřeba elektriky a přídavné vyrábění tepla..

Co ještě časem zkusím - vyměnit větrákový chladič teplé části za lepší (s heatpipe a větším větrákem) - při lepším chlazení teplé části má i lepší výkon část chladící.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2008 21:05 Muž Diego [72]
Já sem měl dneska rekord.V mém akva bylo přes den 25 st. bez topení. palec ano smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2008 21:01 Muž PentueR [256]
Po delší odmlce způsobené nedostatkem času, mne vedra posledních dní donutila konečně zprovoznit to chlazení. Nakonec jsem to tedy zapojil do výstupní cesty vnitřního filtru. Protože je made in doma, nebyl to větší problém, bohužel nemám žádnou fotodokumentaci, jelikož kolem akva mám tak málo místa, že by stejně bylo prd vidět.. Za akvem prostě vedou dvě silikonové hadice (8/10mm přes dvě kolínka z výtoku filtru do vodního bloku a 9/13mm zpět z bloku do rozstřikovací rampy). Samotný peltier včetně chladičů je zavěšen na boku skříně, ve které je akva zabudované. Nemám tedy v nádrži další vířivku, průtok je konstatní jako byl filtrem (odhaduji kolem 40-60l/hod). Protože jsem to zprovoznil až kolem sedmé a v týdnu si zatím netroufnu nechat peltiera na spínacích hodinch s osvětlením, budu dochlazovat jen po příchodu z práce (cca. od 17 hod do 23hod).

Dnešní prozatímní výsledek? Při normálním provozu (komplet svícení + zaklopený kryt):

teplota v pokoji: 27C
teplota v akva před spuštěním: 28,2C (než jsem začal s přestavbou, bylo tam 28,8)

teplota aktuálně (20:55): 27,7C

Napíšu ještě teplotu, než to pro dnešek vypnu, ale potenciál tu je - pro malé akva alespoň udržení přijatelné teploty přes největší vedra. Počítám, že když začnu chladit s druhou světelnou rampou (od 11 do 20 hod), budou teploty naprosto v pohodě. O víkendu, až u toho budu moci být a hlídat to (než si ověřím že vše drží, těsní, správně větrá atp.), budu vědět víc ;)

Ideální by bylo sehnat lepší vodní blok, se čtvercovou styčnou plochou 4x4cm a větším objemem pro lepší odběr tepla, ale zatím jsem takový nenašel..


EDIT: pro dnešek vypnuto, teplota (tak nějak jak jsem odhadoval) - 27,5C

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 20:25 Muž Přéma [23] - Amerika – Re: PentueR
Jasně,fantazii se meze nekladou,každý má jiné možnosti,já mám možnost mít tuto mašinku zdarma,tak proč ne,že?...zmínil jsem to tady jako příklad,třeba se někde někomu válí něco podobného ve sklepě nebo na chalupě a ani o tom neví a při tom se to dá takhle využít...
Ale zase na druhou stranu...já kdybych našel tohle ve sklepě,tak bych to asi použil k původnímu účelu... :) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 20:24 Muž isamik [180] – Re: Přéma
Zase jsem o neco chytrejsi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 20:20 Muž Přéma [23] - Amerika – Re: isamik
Samozřejmě nevadí,pivo (resp. v tomto případě akvarijní voda ) ;-) teče těmi nerezovými trubkami,těmi měděnými proudí chladící medium X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 20:09 Muž PentueR [256] – Re: Přéma
Tak to je opravdu...ehm...zvláštní ;) Četl jsem už o tom na tvém webu, dobrý nápad, ono využít jde opravdu vše.. Já (kdybych na to měl místo) bych asi koupil minilednici (bývají cca. 50x50x50cm) a dají se sehnat kolem 2500Kč a využil nějak její chlazení. Každému co si může dovolit a co se mu kam vejde ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 18:28 Muž isamik [180] – Re: Přéma
Asi hloupy dotaz, ale nevadi ty medene trubky??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2008 17:55 Muž Přéma [23] - Amerika – Pivní chlazení
Trochu si dovolím odbočit a zmíním se o další variantě možného chlazení akvária,jak to mám já,a to je malinko upravené chlazení pivní ;-)
I když ne každý si může takovou věcičku někde sehnat,třeba to bude někoho inspirovat a pomůže mu to:

www.premovoakvarko.cz/…



X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2008 22:29 Muž PentueR [256] – Re: Štěpán
To bohužel nepůjde, vodní blok nemá díry pro šrouby, je přes něj pružný přítlačný proužek nerezu a distanční sloupky. Ale něco vymyslím, nebude to nic složitého - bude to jen přes léto. Spíš teď budu řešit zapojení do výstupu filtru. Aspoň se mám čím zabavit ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2008 22:16 Štěpán
Nejpraktičtější se mi jeví sehnat větší chladič, do něj vyvrtat díry, vyřezat závity a přichytit k němu vodní blok. Šrouby skrz vodní blok vést v plastové trubičce a s plastovýma podloužkama kvůli izolaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2008 17:06 Muž PentueR [256]
Fotka k příspěvku Provizorní test v akva. Nejsou sice vedra, ale v akva je 27C, narychlo jsem to uchytil a pustil - viz foto. Pokud to bude funkční, už jsem se rozhodl, zabudovat to do výstupu filtru, bylo by to moc monstrózní - další bazmek v akva, i kdybych táhl hadice zezadu akva. Končím zas kolem desáté, tak jsem zvědav.

EDIT: pokus jsem musel přerušit kolem sedmé, musel jsem odjet. Akva: 26,3C.

Každopádně budu muset vymyslet jiné uchycení chladičů, byly šikmo proti sobě přišroubované k plexidesce a ta se začala prohýbat -> nedokonalý kontakt chladičů s článkem.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2008 23:22 Muž PentueR [256]
Tak dnes jsem pro článek vyřezal pořádnou izolační základnu, chladící blok jsem izoloval a udělal pokus s kbelíkem s cca. 10 litry vody. Voda 25,6C, začátek v 18:10, konec ve 22:30 - voda 19,5C. Probíhalo v místnosti s teplotou 24,5C, hladina zakrytá, snížil jsem otáčky ventilátoru (na 13V už byl dost slyšet). Myslím že potenciál tu je, co nejdřív zkusím (možná už zítra) přímo na akvárku.

A uvažuju, že si to zapojím do výstupu filtru - filtr je homemade a mělo by to jít. Omezil bych tak víření dalším čerpadlem a další nevzhledný prvek potopený do akva. Jen asi budu muset dokoupit u Macenauera plastová kolínka..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2008 09:03 Štěpán
filipsi napsal: Zelezo 80. měď 386
hliník 237

Tak vypadá že ten nerez nejvhodnější není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2008 08:58 Štěpán
filipsi napsal: ... dame tam med ... Med??? Rybičkám by chutnal? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 23:02 Muž filipsi [1296] – Re: Štěpán
Epoxid (samozrejme je spousta typu, nektere i s plnidly ktere je mozne na vedeni tepla pouzit) ma tepelnou vodivost nekde mezi 0.2 a 1 W/mK. Zelezo 80. Sklo okolo 1.
Snad to ke srovnani staci ;-)
Edit - Vlastne mas pravdu, stydim se, voda 0.7, tak to se ten epoxid, pokud bude +- jako voda uplne ztrati.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 22:41 Štěpán
Tož já nevím, jestli třeba půl mm tlustá vrsva epoxidu izoluje tu měď tak, že bude horší než nerez...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 22:29 Muž filipsi [1296] – Re: Štěpán
To jsou teorie, dame tam med, protoze lepe vede teplo, a natreme ji radeji nekolikrat epoxidem :)
Nic ve zlem, take obcas nejaky napad nedomyslim a pak se tomu musim smat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 21:49 Štěpán – Re: Mrakoplash
Přesně tak, akorát by ten plech byl nápadnější, protože by byl širší než normální topítko. Mohl by se nabarvit nějakou zelenou barvou, aby nebyl tak nápadný. Problém by mohl být s tím, že by měl být dostatečně tlustý. Možná by stačily tak 2mm ? Jak se shání kousek tlustého nerez plechu nevím. Možná by se dal nahradit mědí raději víckrát natřenou epoxidem. Ona by taky lépe vedla teplo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 21:03 R Muž Mrakoplash [1776]
Štěpán napsal: Použití peltieru je možné i bez vodního okruhu. Například pověsit na stěnu akvária ohnutý nerezový plech.

Takže v podstatě místo topení chlazení. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 09:59 Štěpán
To já taky po přečtení názvu nepochopil, ale dalo se to pochopit z té absence čerpadla. Je to prostě okruh kde koluje teplovodná látka pouhou změnou hmotnosti vlivem tepelné roztažnosti a snížení hustoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 09:22 Muž PentueR [256] – Re: ElDiablo
Teď skutečně netuším, čo je taká samotížka ;) Pokud jde o peltiera, s průtokem vody ještě budu experimentovat. Nemyslím že se to nějak moc projeví - vodní blok je poměrně maličký a plocha článku je jen 4x4cm. Pokud by to teklo pomalu, odebírání tepla z vody bude větší, ale zase se vymění menší množství vody z akva, takže výsledný efekt bude asi nijaký. Každopádně to nebudu pouštět víc než na polovinu a na výstup udělám rozstřik. rampu - nestojím zas o přídavné míchání vody v akva. Opravdu ideální by to asi bylo k externímu filtru, ale ten zas málokdo používá k malému akvárku, s velkým by tenhle výkon určitě výrazně nehnul.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 09:19 Štěpán
Nechodilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 09:12 ElDiablo – Re: PentueR
Napadla mě jedna věc, možná blbost, ale nechodilo by to i samotížkou? Krom peněz za elektriku čerpadlu by to znamenalo i snížení vyhřívání (příkon čerpadla). Je otázka, jak by se to ale projevilo na tom peltieru, jestli by byl pohyb vody dostatečný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 09:07 Štěpán
Fotka k příspěvku Jedna tabulka, nevím, jak moc je přesná ale pro základní orientaci snad stačí.
Z topení Sicce Digital, koupeno v roce 1994.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 08:26 Muž PentueR [256] – Re: foxchosen
Sestavení asi hodinku, finálně si s tím dám víc práce - musím nějak zabudovat hadice a čerpadlo do akva a pro chladič udělat nejaký krabičkodržák.
Vodní blok 623Kč, CPU chladič 145Kč, Peltiery 110 + 145Kč, zdroj mám zadarmo, ale stál by kolem 550Kč, čerpadlo z OBI za 220Kč (v Baumarktu bylo za 180Kč ale už ho neměli), hadice mám z práce. Dalo by se to asi i pořídit levněji nebo použít co kdo má doma. S externím filtrem by čerpadlo ani nutné nebylo, zapojilo by se to do výstupu z filtru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2008 07:31 foxchosen – peltiéro
Teda pánové, tohle je opravdu parádní práce na projektu chlazení potlesk
Je vidět, že když někdo opravdu chce, způsob vždycky najde. Smekám palec

Na kolik Kč a hodin práce to nakonec vyšlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 22:06 Muž PentueR [256]
Pro dnešek ukončeno na 14,4C - to je myslím solidní.

Článkem teklo 2,9A (na stejném zdroji připojen i větráček 12V/0,1A).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 19:13 Muž PentueR [256]
Vyřídil jsem dnes něco dřív než jsem čekal, takže jsem rozběhl pokus s druhým článkem. Výchozí podmínky prakticky stejné, vody asi 2 litry, vstupní teplota 23C, okolí 24,5C, napájení 13,5V (max. 5A). Skutečné napětí 13V, proud změřím až ke konci, nechce se mi to teď rozpojovat. Každopádně je hned znát - teplá strana ohřívá chladič podstatně víc, chladná je už na dotek chladnější ;)

Pořád je vše zapojeno primitivně a jen pokusně, takže výsledky budou jen orientační (větrák i při vyšším napětí zatím drží, nemám po ruce nic, čím ho zregulovat).

Konec předpokládám kolem desáté, napíšu pak jaké nejnižší teploty jsem docílil. Teď to běží asi 15 minut a teploměřík ukazuje 21,1C...

EDIT: 20:03hod 18,5C
EDIT: 20:48hod 16,6C
EDIT: 21:20hod 15,1C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2008 08:41 Muž filipsi [1296] – Trochu k tepelne bilanci
Abych malinko usnadnil navrhovani, pripomenu moc hezky zpracovanou serii clanku, kde jsou uz tepelne ztraty/zisky v zavislosti na osvetleni, teplote a objemu nadrze zpracovane.Hodi se to jak pro dimenzovani chlazeni, tak pro vyber topitka.

www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2008 08:37 Muž PentueR [256] – Re: Štěpán
Jasně, skočím si do železářství ať mi ufiknou kousek titanu a vedle do zeleniny pro palladium ;) Nerez by samozřejmě šel, ale nad hladinou mi bude viset kilová kostka chladiče druhé strany + vykousnu z krytu asi 10x10cm kostku abych tam měl pro to místo? ;) Prvotně mě i napadalo mít v akva jen ponořený chladič pro přenos z chladné strany článku a teplou stranu naopak třeba chladit vodním okruhem. Ale to bych musel mít samostatný okruh a je prostě tu dost dalších zádrhelů, abych to zavrhl. Nemám místo... I kabely a rozvody za akva byl problém. Na bocích akva mám 2.8cm od stěny nábytku..tohle by mi muselo plandat na předním skle a to fakt ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 08:22 Štěpán
Fotka k příspěvku PentueR napsal: Blok je jen hliník... NO. Kdybys řekl nerez. Nebo titan.
Použití peltieru je možné i bez vodního okruhu. Například pověsit na stěnu akvária ohnutý nerezový plech.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 08:16 Štěpán
filipsi napsal: Se zavery opatrne... To chladící zařízeni musí odvést teplo i od velice intenzivního osvětlení používaného v mořských akváriích, takže bych řekl, že watt na litr pro 5 stupňů rozdíl bude i u malého akvária ještě zbytečně vysoká hodnota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 08:16 Muž PentueR [256] – Re: ghostik
Blok je jen hliník (na měď jsem si dával pozor ;) Natřený samozřejmě jen z venku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 08:15 Muž PentueR [256]
Skepse je samozřejmě na místě, znám účinnost peltiera.. O víkendu otestuju ten silnější, nějaký s vyšším výkonem už zkoušet nehodlám (špatně bych sháněl proudový zdroj a už by to moc lezlo do peněz za elektriku, nehledě na čím dál větší potřebu chlazení samotného článku). Jediné do čeho investuju, je nějaký chladič s heatpipes na teplou stranu peltiera a vymyslím nějak izolaci mezi teplým/vodním chladičem k omezení přenosu tepla z chladiče topné části na vodní blok.

Ale pořád si myslím, že to použitelné bude. Jak jsem zmínil, akva v nábytku, v podstatě ze všech stran (kromě přední) kryté, v krytu mám větrák ale ani to moc nepomáhá a není místo na instalaci velkých větráků na hladinu (jedině z přední strany - ohyzdná konstrukce trčící do pokoje). Když vezmu (pro můj případ) všechna omezení a nalezení nějakého kompromisu v osvětlení/větrání/estetickém vzhledu/nedostatku místa, bylo by to pro mne ideální řešení. Chlazení bych mohl mít viset z boku na nábytku (v rohu místnosti - není vidět) a protáhnout zadní překližkovou stěnou dvě 8/12 silikon hadice problém nebude. Čerpadýlko je cca. 4x4x3 cm, udělám na něj neprůhledné pouzdro s malou kostkou hrubého molitanu a může viset u zadní strany akva, ani nemusí být nějak hluboko.

Příští rok v novém bytě již budu mít místo na větší akva na samostatném a přizpůsobeném kusu nábytku, tak to pak budou jiné možnosti (a starosti)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2008 08:03 Muž ghostik [81] – Re: PentueR
Jen dotazek.
Ten vodni blok je uvnitr medeny ?
Je i uvnitr natreny tou barvou nebo proudi voda primo kolem ty medi ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 23:17 Muž filipsi [1296] – Re: Štěpán
Se zavery opatrne, objem akva a obsah ploch kde dochazi k tepelne vymene je v ruznem pomeru. Takze pro vytapeni i chlazeni velkych nadrzi je potreba na l mnohem mensi vykon.
Stale myslim, ze je mnohem efektivnejsi co nejlepe odvest teplo zarivek a vyuzivat ochlazovani odparem.
Ale samozrejme smele dal s peltierem, alespon se dozvime o tom co s nim mozne je co nejvic.
Jen upresneni, nezalezi na teplote teple strany, ale na rozdilu teplot teple a studene. To je v "nasi" aplikaci slovickareni, protoze studena bude porad kolem 25-ti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 22:57 Štěpán
Podle mě je ten pokus nadějný, až se použije normální peltier o výkonu desítek wattů (a ne tohle tintítko), tak to bude fungovat.

Profi chladící zařízení Aqua Medic Titan 500 o tepelném výkonu 400W (normální tepelné čerpadlo, ne peltier) je schopné uchladit o pět stupňů 500l akvárium. Mohli bysme z toho udělat závěr, že na litr stačí necelý watt chladícího výkonu.
Takže na sražení teploty ve 30l akváriu o 4 stupně by mohlo stačit třeba 15-20W tepelného výkonu, což by vyžadovalo třeba 50W (nebo silnější) peltier neprovozovaný na max. napětí.

Mám dojem, že účinnost peltieru dost závisí na teplotě teplé strany, takže chladit co nejvíc. Není jedno, když má teplá strana teplotu 35 nebo 60 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 22:23 Muž filipsi [1296] – Re: PentueR
Rozhodne jo, pouzit pastu i na chladne strane. Teoreticky - izolovat. Ale vliv bude asi maly.
Pokud dobre zrychlene pocitam, na chlazeni vody sly cca 4W z prikonu peltier (16?) cerpadlo (3?) vetracek (3?) = 20.
No, uvidis dal. Myslim, ze v 30l akvarku by to s teplotou ani viditelne nehlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 21:53 Muž PentueR [256]
Pokus ukončen v 21:40 na teplotě 18,3C.

Pokud by někdo dokázal poradit, zamýšlím se nad pár věcmi k tomu:

-mazat teplovodivou pastu na chladnou část Peltieru?
-izolovat chladnou část a vodním blokem třeba polystyrenem?

Účinnost článku je obecně moc malá na chlazení, ale stoupá se zmenšujícím se rozdílem teplot teplé/chladné části, takže výkon zlepším použitím lepšího chladiče teplé části (nějaký s heatpipes).

Zchladilo mi to vodu o skoro 5C za cca. 2 hodiny (i když jen malý objem, který nebyl ohříván světlem jako v akva), v akva bude vstupní voda ještě teplejší - věřím, že tímhle (nebo silnějším článkem) dokážu moje akva ochladit o nějaký ten stupeň. Myslím, že to není špatné řešení, moc jiných možností nemám - jak jsem zmínil, akva zabudované v nábytku a v bytě na východ, nemohu na něj navěšet cokoli, co by hyzdilo pokoj... Brou noc, chladné sny ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 21:25 Muž PentueR [256]
Teplotu okolí máš na obrázku (+/- s tím superteploměrem), rozměry nádoby jsou asi xxx x xxxx - nejaká mísa z kuchyně ;) Chtěl jsem testnout, jestli to vůbec něco bude dělat.

S větším článkem by to mohlo být trochu lepší, každopádně budu ještě řešit oddělovací izolaci mezi chladiči, izolování vodního bloku (asi polystyren) ke zmenšení vlivu okolní teploty.

Je to pokus sestavený asi za hodinku, ale mě se to líbí. Myslím, že pro menší akva použitelné - to uvidím o víkendu kdy to zkusím alespoň na 15 litrech v izolovaném kyblíku. Pokud mi to srazí během dne 2 stupně v akva, budu nadšenej... Dnes žádné parno a v akva mám 28,5C...

Aktuálně v kuchyňské míse 18,6C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2008 21:20 Muž filipsi [1296] – Re: PentueR
Prosim, jeste k tomu je treba teplota okoli, a zhruba rozmery nadoby, v ktere voda je, napeti + proud peltieru pri pokusu. Pak muzeme zhruba odhadnout ucinnost sestavy. Me to spis prijde tedy nepouzitelne :(
(idealne samozrejme, pokud bys mel moznost pujcit kalorimetr a vodu mit v nem, pak by vysledek byl pomerne presny)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [43] ...... 48 49

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54745x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3519?od=2101