Chlazení akvária
I kvůli finančnímu zdraví
, nemalé ušetřené peníze můžeš věnovat na rozvoj svého hobby.
Jakto ze se neda regulovat? Vzdyt to teplo platite. Uz kvuli zdravi bych to nejak zaridil, aby se regulovat dala.
Ja bych to neresil vsechny ryby co mas tech 26-27°C bez problemu snesou.
brr, 26 v pokoji, to bych chodil cely den nahaty. Topeni nema takovy ten cudlik na stlumeni?
Klimatizace pro akva existuji, ale cena je vysoka. Mozna by ti pomohly alespon vetracky do krytu, ale moc ne, kdyz je v pokoji 26.
0 13.02.2008 21:59 StyLLo – Ako znizit teplotu vody?
Cawte.. mohli by ste mi poradit, ako by sa dala znizit teplota vody v akvariu? nainstalovat tam nejaku klimu alebo co? kym sa mi nerozsvieti svetlo, tak mam 26°C a potom sa postupne ohrieva na 27°C... nevadi to? ak ano, tak co s tym? nikdy mi neklesne pod 26°C .. lebo mam tolko v izbe.. no a okno zas cely den otvorene mat nebudem predsa..
Starší reakce
andy závojnaty jsou chladnokrevnější rybky, jim se daří v chladnější vodě
0 21.01.2008 08:55 Andrea Já mám teplotu 25-26*C...A rybky jsou v poho...No,ale ty tvoje rybky jsou zviklí asi na mnohem nižší teploty že???Víš co tak jim skus postupně přidávat teploty po týdnu vždy zviš teplotu o 1*C.Já si myslím že je lepší když tam budeš mít teplotu aspon 23-24*C.
Starší reakce
Ve spec IT krámech asi ne, ale prodávají jej v lepších elektrách a také "hyper-obi-bau-hausech"
Však on Petr myslel tím adaptérem malý přepínatelná zdroj ss napětí. Jinak pozor na polaritu, PC ventilátorek se roztočí pouze jedním směrem při správné polarizaci, páč má "komutátor" pomocí hallova snímače.
Starší reakce
0 20.07.2007 09:49 LuXy dajme tomu že mám v miestnosti aj v akvárku 28°. Zapnem ventilátor nad akvárkom odparená voda bude mať 29° a akvárko 27° keďže vzduch v miestnosti nieje chladený (ale skôr zohrievaný) zvonku, zohreje sa. Tým pádom sa zohreje aj voda v akváriu a ide to dookola...
alebo som zas niečo prehliadol?
A Štepán, je sakra rozdiel či chceš udržať teplotu tela 37° alebo akvárko 27°.
0 20.07.2007 09:42 Štěpán To se při adiabatickém vypařování projeví snížením teploty kapaliny.
jsi nějak přehlédl druhou část věty!
A můžeš mi vysvetlil, proč se potíš, když je ti teplo? Aby jses ochladil vypařováním vody, ne? Proč je lidem vedro v místech s vysokou vlhkostí vzduchu? Protože se jim neodpařuje voda z povrchu těla dostatečně intenzivně... Ale tohle už se učí v mateřské škole, ne?
0 20.07.2007 09:27 LuXy To áno, ale háčik je v tom slovíčku "adiabatické vyparovanie"
...Adiabatický děj je termodynamický děj, při kterém nedochází k tepelné výměně mezi plynem a okolím. Děj probíhá při dokonalé tepelné izolaci, takže soustava žádné teplo nepřijímá ani nevydává. Za adiabatický lze pokládat takový děj, který proběhne tak rychle, že se výměna tepla s okolím nestačí uskutečnit...
Štěpán mne předběhl...
takže pro osvěžení znalostí citát:
Vypařování je skupenská přeměna, při které se kapalina mění na plyn pouze z povrchu (ne z celého objemu jako při varu). Kapalina při vypařování odebírá teplo z okolí.
Podle kinetické teorie se z kapaliny vypařují ty molekuly, jejichž energie je dostatečná k překonání kohezních sil, a jejichž pohyb směřuje k volnému povrchu kapaliny, takže projdou povrchovou vrstvou a opustí kapalinu. Kapalinu tedy opouštějí molekuly s největší energií. Pokud je těchto molekul větší množství, vede to ke snížení střední energie zbývajících molekul kapaliny. To se při adiabatickém vypařování projeví snížením teploty kapaliny. Při rovnováze mezi párou a kapalinou se pára nazývá nasycená.
Množství tepla, které je při dané teplotě potřebné k přeměně jednoho kilogramu kapalné látky v plynnou fázi, se nazývá skupenské teplo výparné (vypařovací).
1 20.07.2007 08:41 Štěpán Měrné skupenské teplo vypařování... když uděláš průvan nad hladinou, vypařování urychlíš.
Asi si ve škole chyběl, co?
Ale samozřejmě, nečekal bych, že se voda ochladí o hodně víc než je teplota okolního vzduchu... Možná a nějaký zlomek stupně.
0 20.07.2007 08:26 LuXy Tak potom mi prezraď ty mudrlant, ako to schladí tú vodu? Alebo si v škole fyziku nemal?
Áno ak máš v akvárku 30° a v miestnosti 28 tak ti to akvárko na 28° schladí ale aby to chladilo na viac (menej) tam potrebuješ niečo, čo je chladnejšie ako tých spomínaných 28°
mno já řeším chlazení ventilátorem co se dá momentálně koupit v každém Baumaxu a podobně za cca 300,-
funguje to víc než dobře a tvrzení že tenhle zpusob funguje jen pokud je teplota v mistnosti nižší je holej nesmysl
0 19.07.2007 09:58 Tomas Ne, myslím, že tohle ti opravdu nepomůže, pokud ti na akvarium nedopadá přímé sluneční světlo. V tom okně to působí tak, že se sluneční paprsky odrážejí místo toho, aby je žaluzije pohlcovaly a tím se ohřívaly.
1 18.07.2007 22:41 Vlada Přátelé nezmatkujte. Zesilte vzduchování a jděte se vykoupat.Máme většinou tropické ryby a to oteplení nebylo tak rychlé aby jim vadilo,na rozdíl od Vámi navrhovaného chlazení.
0 18.07.2007 22:09 Nifty já pozoužívám již zminovanéé větráčky od PC a s maximálním úspěchem... moznost volit 3-12V dle libosti a potreby... hravě to teplotu udrží a to BYDLÍM POD STŘECHOU!!
0 18.07.2007 19:05 All001 já nejvíc 29
Nechci tady jako dělat reklamu, ale znám lepší věc, než jsou žaluzie, ale tu asi kvůli akváriu budete těžko kupovat
. Jedná se o textilní rolety, které mají z exteriérové strany stříbrný potah, který odráží teplo zase ven z bytu do prostoru. Ty současné žaluzie na plastová okna stojí za houby - jsou v interiéru a když do nich praží slunko, tak je rozehřívá a fungují jako radiátor
. Mám doma roletky - v akváriu víc než 27°C nemám
.
0 18.07.2007 18:21 athaya teraz skusam jeden taky pokus- dala som do krabice od zmrzliny 5-10 cm vody a nechala cez noc zmrazit. Z 27°C mi zatial klesla teplota na okolo 25°C. Mozno ze us aj viac.
Pre tych co maju v akvariu okolo 30°C- skuste vsetky okna v byte ci dome zastriet zaluzkami. U nas je aspon trochu chladnejsie vdaka tomu. Mozno ze to zabere.
0 18.07.2007 18:13 athaya – krabica s ladom
teraz skusam jeden taky pokus- dala som do krabice od zmrzliny 5-10 cm vody a nechala cez noc zmrazit. Z 27°C mi zatial klesla teplota na okolo 25°C. Mozno ze us aj viac.
Pre tych co maju v akvariu okolo 30°C- skuste vsetky okna v byte ci dome zastriet zaluzkami. U nas je aspon trochu chladnejsie vdaka tomu. Mozno ze to zabere.
0 18.07.2007 12:52 LuXy Ten ventilátor ti pomôže len v prípade ak máš v miestnosti chladnejšie ako v akvárku
Keď už chceš poriadne chladiť tak ti odporúčam toto:
www.tichepc.sk/…
dá sa to buď prilepiť na stenu akvárka, alebo s použitím vodného bloku chladenia procesora
www.tichepc.sk/…
zapojiť do ext. filtra.
Přidat reakci
1 ...... [47] 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x