Rada by som vás povzbudila
Tiež ma prvé akvaristické leto prekvapila horúčava a lieh v teplomeri vystúpil na nepekných 34°C. Tak som začala browsovať a hľadať.
-Klímu do izby by mi nezaplatil niekto a ja už vôbec nie,
-vyhodiť oooobrovské peniaze za chladič do akva som tiež nemohla,
-ako osvetlenie mám LED pásiky ktoré produkujú minimum tepla, teda ventilátory na (navyše permanentne otvorený kryt) by tiež nič nevyriešili a
-rečiam o chladičoch - doma urobených, nejakých pertierových článkoch (či akých) som nerozumela ani za mak,
-mám vnútorý filter, teda ani ochladzovanie prívodných hadíc externého filtra neprichádzalo do úvahy...
Mnohí z vás tu diskutujúcich vystríhali pred dávaním ľadu do akva
(kvôli prípadnému úhynu rýb z tepelného šoku). Avšak, riskla som to. Zo začiatku som vymenila dvakrát asi 1/4 vody v oboch akvách. Potom 30l akva som 2 dni v tých najhorších páľavách ochladzovala počas dňa na striedačku dvoma 2-litrovými zamrznutými fľašami a 120l som ochladzovala stále 1petfľašou (2l) a jedným plastovým kanistrom (5l) - tiež som to mala 2x na striedačku... Rybám sa nestalo nič, myslím, že sa im to i páčilo, lebo okolo tých fliaš plávali ako zmyslov zbavený.
Mala som zhasnuté asi 4 dni a kryty všade otvorené. Filtre bežali. Darilo sa mi teplotu znižovať na cca 28°C. Potom som tie ľady už ale prestala dávať, veď čo keby náhodou im to fakt tak dlho neprospievalo. Tak potom bola v akva ešte asi 4 dni teplota cca 34°C. Svetlo vypnuté (preistotu), kryt otvorený, filter bežal kvôli prevzdušňovaniu (v teplej vode je menej kyslíka). Ale ani rybám ani rastlinám sa nič nestalo.
Tak neviem, možno pár dní predsa len vydržia, veď v prírode tiež koľkokrát nastane tepelný výkyv (i keď asi menší, ako v malej nádrži) a nikto im tam nič neochladzuje...
Keď som sa začala zaujímať o krevetky, všaaaaaade písali, že nad 30°C hynú. Ale niekde som sa dočítala, že jeden dlhoročný chovateľ ich mal v lete aj v 35°C akvárku niekoľko dní a krevetkám sa nič nestalo. Tak ma napadá, že možno to niekedy s tou starostlivosťou trochu preháňame.
Krevetky mám len krátko a teraz je v akva "len" 32°C, a vyzerajú byť v pohode. S väčšími teplotami ešte skúsenosti nemám...
Samozrejme, nemusí to platiť vždy a všade, asi záleží, či žijú naši miláčikovia v dobrých podmienkach a kus "precerpia" alebo prežívajú v biednych podmienkach a zvýšenie teploty je posledný klinec do rybej rakvičky.
Ja (pre obraz) chovám celkom obyčajné gubky, endlerky, neonky, mrenky siamské a bettu samca. Slimáky nerritina zebra, clea helena, vežovky malajské i tú malú nezbaviteľnú háveď (kotúľky a okružákov). No a najnovšie aj krevetky (N.H.red cherry).
Tak snáď som vás trošku dodala istoty, že to nemusí byť také zlé, ako to na prvý pohľad vyzerá (alebo som mala možno len šťastie)...
Chladeniu zdar, kamaráti