Popíšu mou zkušenost nic víc.
velké AQ jsem chtěl celej život. v dětství jsem měl malé s pavími oky. Po přestěhování do vlastního velkého bytu jsem si splnil svůj sen. Mám velké AQ (aspoň na moje poměry)
rybicky.net/nadrze/9240
300 litrů mi přijde ideální, tam dáš tak 25 ryb.
Pro tvůj začátek jako absolutně nenáročný druh, co přežije v podstatě všechno (zachránil jsem 13 kusů ze 17l nádrže, udržba probíhala vyvařováním všeho a mezitím jejich 5 hodinového pobytu ve 3 litrech zavařovačky cca jednou za dva měsíce. mezitím JEN dolévání vody po odparu, žádná výměna), považuju Zebry (Ps. Zebra R/R) u mě v 450 litrech se jim daří, rostou jako z vody a š...j jako zběsilé (trvale aspoň jedna samice nosí jikry, spíš dvě až tři nosí) Jsou krásně oranžové, dominantní samec je růžový až do bíla. Druhý nenáročný druh - ale ten jsem začal až ve 450l - beru Žluťáky (Labidochromis Yellow), krásně sytě žluté, černé ploutve. třetí takový druh jsou pro mě sokofolky (Pseudotropheus socolofi), světle modré, černé ploutve. Taky sem tam některá z nich - od obou druhů - nosí. ancistrusů si žádná z mých ryb nevšímá. pokud dám na dno keramickou jeskyňku, tak do pár dmů samec v jeskyni hlídá snůšku jiker.
Beru to tak, že se všem mým současným druhům v mém AQ velmi daří.
Filtr mám vnější, ale i vnitřní s dostatečně velkou kostkou biomolitanu musí fungovat. Vyústění filtru mám pod hladinu - nezurčí a je ticho - ale hladinu mírně zvlní a velmi dobře hladinou točí - dostatek kyslíku pro ryby. Co jsem musel u mého AQ vybojovat byl zelený zákal -
rybicky.net/rady/clanek/408.
Vymýšlím, jak doplnit do aq pozadí, nějaké pseudo3d do černé barvy. ale to je otázka času.
vodu netestuju - ty zebry fakt vydržely hodně (u první i druhé majitelky než jsem je zachránil) - ve dně jsou piskořky, tak počítám, že v případě fakt velkého průšvihu by vylezly k hladině.
Pro tebe je biotop Malawi dobrý v tom, že budeš mít málo rostlin - já si vzal Anubias Barteri a velmi se mu daří (zatím se ho nenaučili ožírat) - a ryby jsou krásně barevné. Vážně bych se nebál. postup podle trilogie na Malawi funguje perfektně.
Pro mě je to krásné obývákové AQ, které velmi často vyhrává nad televizí skoro u všech členů domácnosti. (u šestileté holky to beru jako fakt velkej úspěch)