Výběr ryb do nového akvária
Doporučuje se postupně. Asi bych začal těma živorodkama, a čichavce až nakonec do pořádně zaběhlého akvária.
A je vhodný začít osazovat rybama postupně,nebo můžu najednou? Jaké by bylo lepší dát do nádrže nejdřív a jaké případně později?
Všem děkuji za rady.
Tyhle ryby k sobě pasují všechny (akorát ty cichlidy nevím, s těma nemám žádné zkušenosti). Vždycky jsem se raději věnoval živorodkám a čichavcům. Osobně bych vypustil danio. Rody Xiphophorus jsou vhodné k pancéřníčkům a čichavcům Colisa, některým tetrám které tolerují zásaditější tvrdší vodu (zrovna ten Hyphessobrycon), nebo živorodkám Poecilia. Jestli chceš barevné akvárko (bez ohledu na biotop),a ryby kterým vyhovuje stejné prostředí - 6 plat, 6 pancéřníčků, 4 čichavec zakrslý, nebo medový. Ovšem doporučuju vymyslet jak se těch živorodek pak budeš zbavovat.
Moje čerstvá zkušenost s cichlidkama kakadu - nedávej dva smce.Jedoho samečka a dvě nebo tři samičky.Předevčírem se samci servali,jeden dopadl dost bledě a vítěz,pravděpodobně povzbuzen výhrou,začal velmi nevybíravým způsobem obtěžovat ostatní ryby.Musel jsem ho přendat do separe

.
Chystám se znovuzačít s akvaristikou,nejsem uplný začátečník,pár akvárií jsem již měl,ale nyní jsem měl několik let přestávku.Nyni se chystám pořídit menší akvárium(nádrž už mám, je to 54 l,cca. 60x30x30) a předběžně jsem si vytipoval rybičky které bych tam chtěl.
Hodilo by se mi poradit a) jetli se spolu snesou (snad jsem vybíral relativně klidné a tolerantní druhy), b)kolik kusů od každé(a taky celkem) bych měl chtít (s ohledem na to jestli se cítí lépe v hejnu, či v páru, nebo se například nesnese více samečků pohromadě apod..), c) jakékoliv rady a postřehy tykající se těchto druhů.
Takže vybrané druhy jsou:
Danio pruhované
Mečovka zelená
Tetra citrónová
Pancéřníček drobný
Pancéřníček skvrnitý
Plata měsíční
později případně:
Cichlidka papouščí(kakadu)
Čichavec zakrslý
Netrvám na všech dohromady,jde o malé akvárium.Prosím o radu.
Moc Děkuji
souhlasím s tebou,také jsem si pořizovala akva,abych pozorovala spíš ryby než jenom rostliny
No a? proč by nemohly být spolu?
koukám,že tady někdo jen kritizuje-co to vyzkoušet?
osobně je tam mám,parmy jezdí spolu,skaláři taky,nechávají se na pokoji.Jo, a taky mám "přerybníno",takže jsem asi ten sběratel.Aspoň je na co koukat,ne jen na to jak se melou rostliny...
parmička čtyřpruhá se skalárou? Někdo si dělá legraci.

Pokud moc zkušeností z akva nemáš, zarybňuj hlavně postupně a tak najdi ideální počet sám (což je zároveň ideální postup k bezkatastrofnímu "zaběhnutí" akvaria).
Dodržování určitých pravidel pro počet rybí obsádky asi zas taková kravina není, je jich ale hodně a co člověk, to názor, je to ale vždy třeba vidět v souvislostech (technika, výměna vody (četnost, množství, její parametry "v kohoutku" - různý obsah dusičňajů ...), různé druhy ryb srůznou intenzitou znečiťují vodu, umět krmit - nejvíce vodu kazí a zamořuje odpadními látkami přebytečné krmivo).
Já za sebe mám dobrý zkušenosti s tetrazonama a ostatníma rybama, při větším hejnku se věnujou jen sobě a navíc to je nádherná podívaná, která za to stojí.
Pancici se urcite mohou davat k sobe ja to mam taky a je to super jsou moc radi

Nejdřív se zajímej o vodu, rostliny a dobrý dno. potom filtr a osvětlení . Potom dlouho nic a až naposled ryby a to postupně. Parmičky okusují pomalejším rybám ploutve. (skaláry) Je lepší méně druhů, ale početnější skupinu.

a hlavně počítej kolik ryb . Méně je někdy více . Hlavně ze začátku.
a kdyzse tak divam na tvoje akva tak ho mas ukazkove neprerybnene

ja s tim souhlasdim taky a mam aq kvuli hlane rostlinam takze kdyz ryba dela neplechu tak de ven
a kdyz si spocitas centimetry tak by se tam k tem rybam co navrhuju este neco veslo
a me rikas at si prectu neco o parmickach?
Tak nějak bych netvrdila, že to počítadlo je nesmysl. Samozřejmě , že hned od počátku tam nemůžeš dát ty ryby všechny najednou. O těch parmičkách si něco přečti, určitě to nebude na škodu. Říká se , že akva tvoří rostliny a ryby jsou jen jeho doplněk, v zásadě s tím souhlasím. Přerybnit=práce a mnohdy i problémy.

neřid se tím počítadlem je to nesmysl
byt tebout tak tam dam 50 neonek (jeden druh)
hejno panciku
1-2pary skalaru nebo 10-15 parmicek
+
krunyrovce a sae
+
parovy ryby( 2ks ramirezek bo parmicek duhovych atd)
Ahoj. V nejbližší době si budu zařizovat akváriu o rozměrech 180x50x50 cm a chtěl bych se tu proto zeptat, jestli je možné v tomto akváriu mít kombinaci těchto rybek: Parmička čtyřpruhá, Skalára amazonská a neonka (černá, červená, obecná) a pokud ano, tak v jakém počtu, abych tam neměl přerybníno. Dále bych se chtěl zeptat, jestli je možné kombinovat druhy pancéřníčků (štěrbův a panda) a v jekém počtu by bylo dobré je v mém akváriu mít.
Díky za reakci. H.
tady mas snad vsechno co je potreba o bojovnicich vedet
http://betta.wz.cz/
No asi budem mat betta splendens ako dalsiu rybku. Je to velmi zaujimava a pekna ryba! Nalsa som vela info o nej na googli... a inde...
Ozaj kolko bojovnic do paru k nemu mam dat??? Jednu, dve, ...
Dá sa kupit aj oranzovo-cervena alebo ine zmiesane farby?
Ak mate nejake ine info prosim napiste to sem. dik

Já jsem pro pár pestřenců.Nikdy narozdíl od bojovnic nebyl problém s chovem.U bojovic je problém s nemocemi,které si koupíte v prodejně.pestřenci mě vždy přišly odolnejší.Navíc u nich máte jistotu že je i za 5let budete mít stále na krku.Jinak to řešte podle toho kde chcete mít daný druh rybky.Buďto u hladiny-betta,nebo u dna-pestřenci.

No ja sem si vybral bojovnici

nemuzu teda rict jestli je nebo neni lepsi ale prisla mi takova pomerne nenarocna pro zacatecnika, kterym bezesporu sem. Nepotrebuje vzduchovani basti temer vsechno a na pohled je fakt pekna
Pestrence sem nikdy nemel takze o nem psat nebudu

Tak to je jako dělaný na nějaké tetřičky.Např tetra žhavá 10ks + t.krvavá.Nějakýho bagristu na dno a přísavku.Do pozadí ještě nějaké vallisnerie a je nač koukat.Ty živorodky jsou fajn,ale hrozně kálí a to je tak na bujení nějaké řasy.
Jinak se ochuzuješ o vlastní výběr obsádky aqa.A to je na akvaristice nejhezčí.

Kromě ramirézek doporučuju všechno se dá míchat, jen si dvakrát rozmislete co koupíte, nevim jak je to možné, ale pokaždé když přijdu do akvaristiky, mají tam o něco hezčí nebo zajímavější rybky. Tak ať nepřerybníte

počkat s tim počtem sem to přehnal dej si tam těch neonek tak o 6 až 7 míň a nejlepší pancéřníčci sou pandy,protože sou taky malý
jestli jsi začátečník dal bych tam tak 15 neonek,6 black molly,deset pancéřníčků(druh si vyber) a nějakou bettu a pár šneků a možná i nějaký paví očka,nebo na čištění přísavku thajskou

Já bych tam dal 12 neonek,2black-moly,4 gupky to jsou takovové začátečnícké rybky a ještě nějaké krunýřovce a panceřníčky,časem až posbíráš zkušenosti tak si pořiď náročnější druhy zatím zdar
Mam nove zalozene akvarium a zde je jeho popis.http://rybicky.net/nadrz.php?c=302 A chtel bych se vas zeptat, jake ryby tam dat?chtel bych aby to bylo akvarium plne kontrastu barev a zivota.Muze te mi poradit?Ja nebudu davat svuj napad a necham to na vas.
Krunýřovec skvrnitý-je nejmenší(je i Gold nebo dlouhoploutvé formy obou.)

ale nevíte který druh ancistrusa je malej ? nechci ho mít příliš velkýho.
Lepší je jeden ancistrus,pancéřníčci potřebují hejno!!

Místo pancéřníčka bych dal ancitruse poněvač pancéřníčci se lépe cítí v hejnu min. 5kusu.
moh bych tam mít 2 gupky,1pancéříčka 2 mečovky zelený( myslim tu zelenou verzi) ? a do kolik ryb se mi tam vejde max.? jak to myslíte vy?
Já bych to malinko poupravil, 2gupky (páreček,brzo jich budeš stejně mít milion) a třeba těch 5 neonek, k tomu 1 ancistrusa (krunýřovec-žere řasu) a třeba 2 corydoras paleatus (pancéřníček skvrntý- žere zbytky potravy co spadnou na zem).
Nebo místo 5 neonek 2 mečovky, jsou to také živorodky, tzn. jednodzché na chov, jsou vhodné na začátek, ale produkují hodně detritu, proto místo 5 jen 2, jsou i větší.
Tak určitě bych ti doporučil třeba 4 gupky a 6 neonek neonky jsou pěkný a malý plavou v hejnech minimálně musíš mít 5 kusu!
Čus lidi,potřeboval bych pomoc, založil sem si nové akvárko s rozměrama 45x30x28 a myslim že má 36 litrů. Nevim totiž kolik průměrně druhů a kusů ryb mám chovat. Jaké ryby byste mi doporučili a kolik kusů? díky za radu.

Přidat reakci
1 ...... ...... [41]
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 25463x