Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výběr ryb do nového akvária

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výběr ryb do nového akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2023 20:32 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: ErikErik
...Skleník mám, menší, a je v něm zelenina. Dát tam místo rajčat, okurek a paprik sudy se sumečky...
K výrobě "takové té malé domácí akvaponie" se dají použít např. IBC nádrže. Při nedostatku místa se to řeší tak, že ryby jdou "dolů" a zelenina "nad ně".
...Venku by to kvůli střídání teplot ... asi nešlo, co?
Pokud by to střídání teplot nebylo extrémní, určitě by to venku provozovat šlo.

A to je asi tak všechno na toto téma. Omlouvám se za OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2023 13:27 Muž ErikErik [1] Re: Sid
To by bylo zajímavý. Skleník mám, menší, a je v něm zelenina. Dát tam místo rajčat, okurek a paprik sudy se sumečky, to by mě žena hnala :-D
Venku by to kvůli střídání teplot /pod z boků nekrytým přístřeškem/, asi nešlo, co?

Já měl jako malej na zahradě velkou káď zapuštěnou v zemi. Ala zahradní jezírko, i s rostlinami. Kolik měla, nevim, mohl jsem v tom plavat. Známý rybář (povoláním) mi vždy dal na jaře násadu, několik kousků. Ryby to byly různý, něco rostlo rychle, že to už na podzim bylo k jídlu, něco mělo přírůstky minimální. Plotice se tam i vytřely. Jenže teď už tohle a podobně nemám kam dát. Mobilní nádrž, to by bylo něco jiného, to by problém nebyl.

Prohlížel jsem dokumentaci RD, udělal měření. Už bez jakéhokoliv akvária při běžném provozu jsem na hraně co se týče vlhkosti. Holt starej barák. Ale měnit bydlení kvůli tomu nebudu, že.. Na akvárium uvnitř můžu zapomenout, maximálně tak nějaké malé, spíše mikro, čistě na koukání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2023 09:17 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: ErikErik
Někde v mailových kontaktech mám člověka, který dělal (dělá?) přes léto africké sumečky v plastových sudech ve skleníku. Potřeba techniky minimální, "sumečkový čaj" pro přihnojení kytek to vyrobí a sem tam rybu na stůl taky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2023 19:11 Muž ErikErik [1] Re: Sid
Sid napsal: Kromě zvládnutí technologie je nevýhodou i potřeba chovu při teplotě ~ 26-28°C, což při dnešních (a zejména budoucích cenách energií - díky, pane Fialo!), významně ovlivní ekonomiku chovu. Cestou by mohly být "zelené" zdroje energií, (fotovoltaika, tepelná čerpadla...), ovšem jejich "ekonomika" je rovněž diskutabilní...
Co se týče vlhkosti, dá se skutečně předpokládat, že při uvedené teplotě bude odpar citelný. Řešení existuje - odvlhčovač. (A zase je tu problém v ekonomice provozu...)

No, tohle jsem počítal. Pořízení nádrže a technologie, spotřebované energie a krmení. Plus odvhlčení, tady by nestačilo něco běžného, muselo by to mít fakt výkon. Cena těchto věcí a jejich provozu mě od chovu odradila, to bych si musel najít druhou práci, ale pak by nebyl čas ani energie na ty ryby (ani na nic jiného) ...

Chovat něco, co je "pouze pro potěšení", je pro mě plýtvání časem a energií, obojí má pro mě obrovskou cenu. A také plýtvání penězi. Když už chov, tak jedlý, nebo výdělečný.. Asi mám smůlu a než mít chov "bez užitku" (pouze na koukání), to raději ten čas, peníze a energii dám někam jinam..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2023 23:15 Muž vlka [3455] Re: Sid
Jen mě to zaujalo, kde se bere jed v muchomůrce, v kobře...já je taky baštím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2023 13:56 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: vlka
Přečetl jsem si mezinárodní studii, která se zabývala různými světadíly, rybolovem i chováním ryb, včetně Evropy a zde konzumovaných ryb (včetně tilápie z Číny ,Vietnamu).
Shrnuto:
Nebezpečí nehrozí, pokud nejíš jedné ryby kvanta stále dokola. Všechny druhy ryb obsahují něco.

Spíše takové články vnímat jako konkurenční boj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2023 12:00 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: vlka
Pravdou je, že i v divočácích kolem Vimperka se najdou fujky věci...
Teď vážně: když si pořídíte násadu od renomovaného chovatele a pomocí kvalitního krmiva a správného technologického postupu tuto dochováte do tržní velikosti, kde by se v rybách vzaly dioxiny?! coze
Z krmiva, kterého výrobce distribuuje ročně stovky tun do celého světa?! coze
Nebo z vaší vstupní vody?! coze
Čekal bych sofistikovanější reakci na toto téma, např. jaké technologie, nevyužívající nitrifikaci v dusíkatém cyklu, se dají použít při chovu tilápie nebo sumečka afrického ap. ...
(Tím nechci podnítit debatu na toto téma, domnívaje se, že by beztak šlo o neefektivní vynaložení času. smich A navíc - kdo chce, snadno si informace dohledá...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2023 11:45 Muž vlka [3455] Re: Sid
nevím, zda je to pravda, ale baští se všude : Tilápie obsahuje jedovatý a chemický dioxin

farmazdravi.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2023 11:12 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: ErikErik
...Zaujal mě chov tilapie nilské, ale tam bych potřeboval dvě opravdu velká akvária plus menší na chov živého krmení, což by můj starý RD proměnilo v houbu. Místa mám habaděj, že by s tilapiemi problém nebyl, ale ta vlhkost...
Máte někdo prosím tip na něco, co se dá chovat a zároveň jíst? Akvárium může být nanejvýš 700l...

Výhledově mám v plánu zkusit jako konzumní rybu právě tilápii nilskou. Nikoli ovšem v akváriu, ale v plastové nádrži s kónickým dnem, (průměr 200-250 cm, výška 100 cm, hladina ~75 cm), plus nějaké to technické zázemí.
Pokud vám nejde především o estetiku, (akvárium si můžete pořídit menší, dekorativní, s "nekonzumními" rybkami...), pak byste mohl zkusit tuhle cestu jako možnost vylepšit si jídelníček kvalitním a zdravým produktem.
Tilápie je velice chutná ryba a oproti třeba pstruhu duhovému (Pd) má minimum kostí. Konzumní hmotnost ~450 g, Pd ~280 g.
Obrovskou výhodou tilápie oproti Pd je schopnost vegetovat v relativně "znečištěné" vodě. Jednak je tato ryba odolnější vůči odpadním N-látkám, jednak je technologie chovu založena na jiných principech, než standardní chov ryb v uzavřených recirkulačních systémech. (Koloběh dusíku není založen na principu nitrifikace.)
Kromě zvládnutí technologie je nevýhodou i potřeba chovu při teplotě ~ 26-28°C, což při dnešních (a zejména budoucích cenách energií - díky, pane Fialo!), významně ovlivní ekonomiku chovu. Cestou by mohly být "zelené" zdroje energií, (fotovoltaika, tepelná čerpadla...), ovšem jejich "ekonomika" je rovněž diskutabilní...
Co se týče vlhkosti, dá se skutečně předpokládat, že při uvedené teplotě bude odpar citelný. Řešení existuje - odvlhčovač. (A zase je tu problém v ekonomice provozu...)
Závěrem k živému krmení: není nutné, ale nic proti případnému zpestření jídelníčku. Umělá krmiva jsou dnes na takové úrovni, že splňují veškeré nutriční požadavky jednotlivých druhů ryb, tilápii nevyjímaje. S kvalitním krmivem se dá v optimálních chovných podmínkách dosáhnout krmného koeficientu 1,4-1,8, (spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku), rychlosti růstu do tržní velikosti (20-450 g) 4-5 měsíců a výtěžnosti 200-230 kg/m3/rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2023 05:21 Muž ErikErik [1] Re: Starka
Pirani jsem jedl jako dítě, měli jsme je v 2000l akváriu. Je to taková bělice plná kostí. Nebylo to špatný, ale tilapie je lepší. Piraně byly opravdu velký, to by mě vyšlo stejně jako tilapie, který navíc rostou rychleji.
Nevím, jestli by piraním stačilo akvárium 700-1000l, leda by jich tam bylo několik málo (a ne plné velikosti). Jinak by to byla velkoprodukce masa, ne chov. Viděl jsem, že lidi chovají třeba 25, 30 tilapií, které nechávají rok růst, v akváriu 500l i menším. Naddimenzovaná filtrace a vzduchování a jedou. Nevím, jak místní osazenstvo, ale takovýto "chov" já považuju za týrání.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2023 05:15 Muž ErikErik [1] Re: Yirka
Zahradu mám velkou, ale všude jsou ovocné stromy, keře a zelenina. Jediné volné místo je u udírny, ale tam se griluje a opéká, takže smůla..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2023 19:52 Žena Starka [248] Re: ErikErik
Prý piraně nejsou špatné. Moc o tom nevím a na českých stránkách jsem se dočetla jen to, že piraňa obecná je jedlá a že v Americe ji běžně konzumují.

Nevím, jak jsi na tom s angličtinou (já bídně, proto Ti to nedohledám), ale zkusila bych zapátrat i na zahraničních webech. Možná pro inspiraci třeba najít, jaké ryby konzumují v Asii. Nebo možná radši ne, tam jsou schopni sníst kde co. :-D

Jediné, z čeho bych měla obavy, že např. pirani běžně v obchodě nebo na tržišti nekoupíš, tudíž nevíš, jak chutná. U pangase to zjistíš. I když upřímně pangas z akvarka bude chutnat dobře, páč některé kousky z obchodu nechutnaly a ani pes je nežral.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2023 07:26 Muž Yirka [9126] Re: ErikErik
rybicky.net/atlasryb/pangas_spodnooky
rybicky.net/forum/12157
Osobně bych však s takovým projektem šel do zahradního jezírka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2023 17:42 Muž ErikErik [1] – Jedlé akvárium
Ahoj, je tomu přesně 20 let, co jsem měl své poslední akvárium. Rád bych si ho pořídil znovu, akorát už dlouhou dobu přemýšlím, co bych v něm choval.

Nechci ho jen pro potěšení, rád bych i přidanou hodnotu (zpestření jídelníčku). Zaujal mě chov tilapie nilské, ale tam bych potřeboval dvě opravdu velká akvária plus menší na chov živého krmení, což by můj starý RD proměnilo v houbu. Místa mám habaděj, že by s tilapiemi problém nebyl, ale ta vlhkost...

Máte někdo prosím tip na něco, co se dá chovat a zároveň jíst? Akvárium může být nanejvýš 700l.
Nemusí to být tilapie, může to být cokoliv jiného. Chci mít doma vodní život, ale chci z toho mít víc, než jen potěšení ;)

prosím nehejtovat za to, že chci v akváriu chovat něco, co pak hodlám sníst. Někdo také na zahradě pěstuje okrasné květiny, zatímco jiný tam má zeleninu, kterou pak vytrhne (tim ji zabije) a sní.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 09:49 Muž Lewran [2] Re: Lojza007
Jj toho jsem si přesně vědom,malá plocha a 50cm vysoký..no mrknu na ty rasbory,diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2023 09:38 Muž Lojza007 [1206] Re: Lewran
Hlavně je potřeba mít na paměti, že to akvárium má malou plochu, sice objem dohání půlmetrová výška, ale většina ryb potřebuje spíš delší akvárium. Takže co se týče neonek, tak jeden z mála doporučených druhů jsou modré. Nebo jako hejno vybrat nějakou razboru, tam je těch druhů vhodných do 60cm mnohem víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 09:34 Žena Beastie [320] Re: Lewran
Tak to nevím, napadlo mě párek apistogramm a k tomu drobnoústky třeba :) Nebo trio čichavců a pancéřníčci.
Ale to by chtělo trochu měkčí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 08:53 Muž Lewran [2] Re: Beastie
Mám doma už jedno AQ,a pH ve vodě mám kolem 6.20,ale tvrdost vody ,teda měřil jsem jen vodivost a ta je 172ppm a to když si pomoci vzorce vypočítáme tak okolo středně tvrdé, divný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 08:15 Muž janesik1xjakep [63] Re: Lewran
Za mě bych asi jako dominantní pár zvolil ramirezky a to doplnil ve větším počtu neonkama nebo jinýma tetrama a pancernickama zelenýma třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 08:14 Žena Beastie [320] Re: Lewran
Tak vždycky nejdřív závisí na parametrech vody, primárně tvrdosti :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2023 06:52 Muž Lewran [2]
Ahoj všem, mám nové akvárium juwel Lido 120,pokud tohle AQ, znáte je to taková kostka, nechám zhruba měsíc až dva pořádně zaject,ale už teď řeším co tam dát za rybky, nějaké nápady, určitě bych tam chtěl nějakou dominantní pár rybek.Diky za vaše nápady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2023 16:08 Muž Káca [62] Re: Vlka, Lojza007
Děkuji pánové za názory..
Takže zatím se to jeví takto: 4-5x Clithon, 15x C. pygmaeus, 6-8x něco z tohoto tria - neonka zlatá, tetra měděná, dánio myanmarské.
No, mám na to teď aspoň 3 týdny, takže popřemýšlím. Neonka sp. Gold není teď úplně snadno k sehnání, aspoň jsem nenašel... pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.04.2023 14:54 Muž vlka [3455] Re: Káca
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Za mě osobně pancéřníčky malé. Jsou to neposední zvědaví nezbedové. Klidně i 20 kousků. Mám je a je stále se na co koukat...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.04.2023 07:21 Muž Lojza007 [1206] Re: Káca
Pancéřníčci jsou rádi ve větší skupině, takže za mě radši menší druh ve větším počtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2023 07:16 Muž Káca [62] Re: vlka
Ahoj. Zářnoočko i neonky vypadají jako dobrý tip... Co jsem mrknul, tak za mě spíš ty neonky. Co bys prosimtě doporučil na to dno? panda, pygmeje nebo trpasličí? Děkuji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2023 07:09 Muž Káca [62] Re: Lojza007
Ahoj. Díky za tipy... Espejky a Hengelky mám taky v jiném akva, takže to padá. Lákají mně ty Kubotai, ale je fakt, že v zamýšleném, poměrně hustě zarostlém akva, bych je asi moc neviděl. Co myslíš ty Cory na dno? Pandy nebo víc pygmejů? Případně ještě Cory trpasličí... Děkuji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2023 18:51 Muž vlka [3455] Re: Káca
Osobně jsem naprosto spokojený se zářnoočkami a úplně mě dostaly neonky zlaté. Mám také Bornejky, které ve větším počtu dělají super parádu, krásně se vybarvily a houfně v akva řádí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2023 17:53 Muž Lojza007 [1206] Re: Káca
Kubotaiky nejsou moc díky své barvě vidět, ale jinak vypadají hezky. Osobně bych do výběru zařadit hengelky, klínkoskvrný a espejky. Nejzajímavější budou díky své barvě espejky, pokud někdy jezdíš do Sklorexu, tak je tam mají už trošku odrostlejší hned u vchodu. Určitě budou zajímavější na pohled a budou se míň bát než bornejky. A osobně si myslím, že by to dvacet kousků a možná i víc sneslo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2023 15:39 Muž Káca [62] – Nová osádka
Ahoj. Předevčírem jsem založil další akva a chci se zeptat na názor ohledně zamýšlené osádky. Akva je 54 litrů a bez CO2, Ph kolem 7, teplota pořád cca 23 st... Osádka zatím takto:
5x Panda Cory nebo víc pygmejů, 4-5x Clithon sp. a hejnovku ještě nemám rozmyšlenou a přivítám tipy.. Zatím lavíruju mezi parmičkama 4 nebo 5ti pruh, hromadou galaxek, Bornejkama nebo Kubotai... Sem nechci žádné krevety, ať je zase změna. Zdá se mi to pro Parmičky malé, ale co jsem tady v prezentacích viděl, tak hodně lidí má třeba i 5 kousků v tomto objemu. Galaxky už mám v jiném akva a živorodky nechci...
Děkuji za názory a ať to plave ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2022 17:15 Muž JaR [1] Re: Jana V.
Nechci úplně radit, nejsem žádný odbornik, tak přidám pouze svoji nedavnou zkušenost, mam stejně velké akvarium, rybky jsem pustil do akvarka po 6 tydnech najednou, vse jsem kupoval na burze v OV, testy jsem zjišťoval hodnoty No2, No3, každý týden před vpustenim, hlavně mit nulové N02,nechal jsem pořádně rozrust rostliny. Do akvarka vypusteno 50 neonek, 12 pancernicku, 15 otiku a vše bez problému. Přeji úspěchy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2022 16:18 Muž Lojza007 [1206] Re: Jana V.
Navrhoval bych nejdřív pár rybek, aby bylo vidět, pokud je ve vodě nějaký problém, třeba ty pancéřníčky. Za pár dnů část neonek, ideálně pár dní před výměnou vody a po výměně další část. Je to hodně litrů a ty malinký ryby to přehnaně nezatíží. O týden později po další výměně vody bych dal další část, možná už všechno ostatní.
Ale základem je, aby v tu chvíli bylo zaběhlý akvárium plný rostlin, jinak to nemusí dopadnout dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2022 13:37 Žena Jana V. [3]
Do nového 240l se chystáme dát nové rybky nejdříve za měsíc.. máme vybráno po zdejší ,,konzultaci,, hejno neonek, teter ozdobných, na dno pancernicky a pokud půjde do budoucna vše dobře a bude to prosperovat, ráda bych přidala pár čichavců zakrslých.. původně sem měla naplánované, že budeme rybky přidávat hodně pozvolna postupně, ale teď přemýšlím, jestli to má nějaký zásadní efekt, nebo je to jedno? Nejprve sem chtěla dát 10pancerniku a 20,neonek, pak doplnit osádku ze starého akva (3 pancernicky, 5neonek a 10teter), v další vlně 20teter, pak zbytek neonek..30 mezitím dělal minimálně 14ti denní pauzy,ale teď si říkám, jestli to třeba neudělat ,,jen,, nadvakrát.. ???? a pak třeba za dva, tři měsíce, když to bude fungovat, dát čichavce..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2021 18:23 Muž vlka [3455] Re: zelwa02
A u Gupek (jako i u jiných živorodek) je neuvěřitelné dvoření samečků samičkám. To jsou námluvy, které tak otevřeně u mnoha jiných rybiček neuvidíš. Je to neutuchající ,,milostný boj,, o samičky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2021 15:56 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: zelwa02
Ahoj, ne všechny gupky mají závojové ocásky. Momentálně jsou hodně oblíbené Endlerky, které jsou mnohem menší než klasické gupky a i ocásky mají skromnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 20:21 Žena zelwa02 [188] Re: ludvik
Joo ja koukala na oboje, ale napsala jsem to spatne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 19:39 Muž ludvik [1082] Re: zelwa02
Razborky a Razbory jsou poměrně hodně odlišné ryby. Tvarem i velikostí. Pozor na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 18:30 Žena zelwa02 [188] Re: permonici
Gupky se ji moc nelíbili,asi nebudem úplně na ty zavojÍčky...
Šnek vim a proto je na doporučení už teď v akvarku, protože se zacla tvořit řasa právě... A zatím je s ním spokojená, vždy hledá kde leze nebo se schovává ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 16:24 Muž Roger [1873] Re: lucie.aqua
Pak jich je v tom velkém objemu nejspíše málo, jinak by byli pořád u skla ;-) stává se to běžně, malé hejno ve velkém akváriu se schovává bez ohledu na spolubydlící ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2021 16:19 Žena permonici [316] Re: zelwa02
Protože se jedná o akvárko pro malou holčičku, dala bych do něj několik gupek. Samečci mají krásné barevné ocasy, na samičkách je vidět, že "čekají miminka", pak se miminka narodí, to bude slávy... Kdyby se začaly přemnožovat, tak je můžete zamlada rozdat dříve, než dorostou. Samečci gupek nadělají velkou parádu. Nejlepší je sehnat darem přebytky jiného chovatele, tyhle gupky jsou životaschopnější než zverimexové a často i zvyklé na nižší teploty.
U šneků neritin pozor na to, že žerou řasy, proto není dobré udržovat sterilně čistá skla atd. Ať se daří a nová majitelka je spokojená! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 14:12 Žena zelwa02 [188] Re: Roger
Ty jsou krasne,ty by mohli projit i u dcerky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 13:50 Žena lucie.aqua [511] Re: Roger
Já jsem právě kupovala Espeho, z části se vyklubaly Hengelovy. Nyní je mám ve Třistovce, chvíli vypadaly, že se jim to bude líbit, ale teď už dřepí v rohu a rozplavou se jen při krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2021 13:24 Muž Roger [1873] Re: zelwa02
V 54l jsem je měl taky, když rasbory vyrostly bylo jim to malé, začaly být statické a celé dny byly u skla. Tak jsem je přelovil do velkého a tam jim bylo dobře. Mrkni třeba na Espeho, jsou menší, barevnější, když se jim dobře vede tak svítí jak baterky, osobně se mi líbí mnohem více ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 13:00 Žena zelwa02 [188] Re: Roger
Razborky se nam libily tyto

rybicky.net/atlasryb/razbora_klinoskvrnna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 12:51 Žena zelwa02 [188] Re: tramtra
O krevetkách jsme z počátku také uvažovala,ale nějak z těch myšlenek seslo,ale asi se k tomu zas vrátím:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 12:07 Muž Roger [1873] Re: lucie.aqua
Některé rasborky jsou vášnivý plavci, například Kubotai, jsou sice malé, ale dost čilé a do 30l například nevhodný narozdíl od například Bornejek které jsou línější ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 11:59 Muž PetrO [752] Re: zelwa02
Výběr ryb je složitý, to chápu. A je super, že se tady ptáte.
Já tyto stránky objevil až po založení malého akvária a tudíž jsem jako první ryby dokázal s panem prodavačem vybrat pátek Plat Skvrnitych,dva klasické Krunýřovce, párek Parmiček Duhových, dva Panceřníčky Skvrnité a navíc právě tři Dania Pruhované..prostě úplná rybí polívka do 30 litrové kostky naprosto nevhodné.
No chybami se člověk učí, tak šla většina rybek do světa a časem přibylo velké akvárium. Manželka mi taky sem tam říká, že se v tom pořád hrabu :-)
Jinak, všechny ty postřehy níže ohledně Otíků, Dánií v závojové formě jsou trefné palec
A také ohledně krevetek. Jsou pěkné a se správnými rybkami akvárium oživí.

No, teď už jen správně vybrat.
Budu držet pěsti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2021 10:51 Žena lucie.aqua [511] Re: zelwa02
Zdravím novou akvaristku a chválím, jak pečlivě to tady probíráte. :-) Kéž bych to před 11 lety taky udělala! Co se týče mých skromných zkušeností, koupila bych razborky, ony totiž vůbec nejsou žádní nadšení plavci, takže do menších akvárií ideální. Doplnila bych je krevetkami, ty jsou na pozorování skvělé! Měla jsem tuhle kombinaci a bylo to super, dokonce jsem se dočkala jak mladých krevetek, tak odchovu razborek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2021 08:46 Žena tramtra [3202] Re: zelwa02
Zkuste se poptat v okolí, jestli vám kytky nevěnuje nějaký akvarista, pár plovoucích je taky dobrý nápad, lehko se korigují a dělají velkou službu.
Taky by nebylo od věci zjistit si parametry vstupní vody, ať víte, co do akvária lejete.
Ale ještě k těm rybkám, Danio pruhované se prodává i v zavojové formě, jsou pomalejší a ne takové střely jako běžná jejich forma. Jen budou náchylnější na kvalitu prostředí (můj odhad) a pak taky se k nim nehodí živější rybky, které by mohly mít tendenci jim závoje okusovat (to by možná endlerky zkusily, taky s nimi ale nemám zkušenosti). Je to taky otázka vkusu, mně se třeba závoje nelíbí, ale třeba dcerce padnou do oka. Otíci by s nimi byli vpohodě. Tyhle rybky mám moc ráda. S otíky a jejich úmrtností je to taky různé. Já třeba záměrně koupila víc kusů než 'papírově' unese moje akvárium, byly to první ryby, co jsem si objednala přes internet a nepadl ani jeden. Ale to asi pravidlem nebývá. Taky šli do zaběhnuté nádrže. Jestli je budete pořizovat, počkejte s nimi až na konec a dejte čas svému akváriu se stabilizovat, to opravdu nemusí být v řádu týdnů. A co krevetky, nepřemýšlela jste o nich? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2021 23:55 Muž ludvik [1082] Re: zelwa02
Mimochodem otíci jsou fajn. Krásné rybky, na pozorování skvělé. Jenže jak už někdo naznačil - je to import. Životnost nic moc. Udržet je trochu dřina. Také nejsou moc vidět (trochu se to hádá s prohlášením, že se dobře pozorují :-) ). A jsou to troubové. Mě jich dost umřelo prostě proto, že se nacpali mezi kořen (dřevo) a kořeny anubiasu. Mají takové jakoby háčky na ploutvích. A tím se tam každou chvilku nějaký zasekl a nemohl ven. Některých jsem si všiml včas a vytáhl je. Ale spoustu až bohužel po smrti ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2021 23:50 Žena zelwa02 [188] Re: PetrO
obchody s rybkama a atlas tady probíráme s dcerkou tak 3týdny a z toho právě vznikl ten první nástřel endlerky, dania a otici

PS:manžel už začína šílet že u toho sedim furt... smich

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 41

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 25220x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9958-vyber-ryb-do-noveho-akvaria