Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.07.2019 22:27 R Muž ctibum [6907] Re: Enkii
Po ostatních chceš, aby trávili čas zkoumáním tvého problému a té rozmazané tmavé skvrny, které říkáš fotka, ale nestojí ti za pár minut založení prezentace a poskytnutí detailnějších informací o nádrži a ještě ti přijde strašně vtipný...
Nádrž vypadá, že bude mít tak 60, možná 80 litrů. V tom máš živorodky, závojnatku, filtr kdoví jaký, nula rostlin. Takže třeba například bordel, nevhodné podmínky.
Ale jelikož ji máš už rok "zaběhlou" a rybám se určitě doteď dařilo výborně, tak to ten problém určitě nebude. Takže to buď můžeš vážněji řešit, anebo to nechat vstřebat... :-P smich potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2019 21:53 Enkii Re: Afc1886
Fotka k příspěvku Nechodím sem často a okrem anglických fór toto vyzeralo ako "najlepšie" cz/sk forum, preto hneď píšem aspoň príznaky a pod. A Molly mi uhnal samec ktorého tam mám lebo s ním bola sama a nestihla som dokúpiť druhú. Tu máte fotku nádrže ak vám to nejako pomôže.. Voda je zafarbená od derva (aby ste mali na čo mudrovať) :-P smich potlesk A z toho dôvodu že som si o tom už čo to študovala, len všade sa píše niečo iné, tak som len chcela vedieť názor nejakého "odborníka" tu, či to teda nejako vážnejšie riešiť keďže je bez príznakov (ktoré to môže obnášať) teda okrem tých očí. alebo či to nechať "vstrebať" ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2019 18:34 R Muž afc1886 [14681] Re: Enkii
10.6. jsi řešila mollu a byla po tobě žádaná prezentace stejně jako teď. Jestli chceš opravdu rybkám pomoct, tak musíš jít s kůží na trh. Aspoň fotka celého akvária by pomohla, aby si případní rádci mohli aspoň trochu udělat obrázek o nádrži. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2019 17:53 R Muž ctibum [6907] Re: Enkii
Prezentace nádrže a fotka ryby by pomohly... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2019 14:59 Enkii – Vypuklé oči závojnatky
Helou :-D Mám závojnatku už v rok zabehnutom akváriu. A dnes som si na nej všimla že má vypuklé oči. Jedno menej jedno viac. Je jediná v akva, ktorá má "napuchnuté" oči. Čo som pozerala príznaky tejto "choroby" tak jediným priznakom sú tie oči. Nemá ich ani zblednuté ani ziadne podliatiny nič. Oči majú normálnu farbu a rybka sa tiež správa normálne. Pekne papá aj v kľude pláva s ostatnými. Chcem sa teda spýtať že či to mám nejako špecificky riešiť (dať do karantény a liečiť) alebo či to mám nechať tak a cakať že ako sa to vyvynie? coze coze

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 18:28 Muž kus5 [3] – Máta
Já dělám z porcované máty 1 sáček výluh v půl litru tak 3 dny po sobě a pak občas preventivně 1 hrnek. Mám akva 140l vody. Myslím, že nějaké předávkování rybám neškodí. Pokud jsou závojnatky v čisté vodě a jsou vidět žilky v bílých ploutvích, jsou přidušené napadením žaber žábrohlísty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 11:10 Žena Rennee [21] Re: kus5
kus5 napsal: Podle mne má žábrohlísty. Zkus udělat odvar z máty. Po zalítí horkou vodou hned zakrýt nádobu, aby se neodpařily silice. Po vychladnutí nalít do akva.

můžu se zeptat v jakém poměru se takový odvar dělá? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2019 14:53 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Lucka
Možná to opravdu zkresluje ale já tam vidím mezi těmi fotkami rozdíl, když se podíváte na fotku co jste dávala 4. je tam patrné silné prokrvení tou hlavní ocasní cevou, na těch pozdějších fotkách už to tam nevidím, Vy sama musíte říct jestli je tam téměř po týdnu rozdíl či nikoliv, jestli ta vodolecba zabrala... Určitě jste vyčistilai komplet filtr? Pokud vidíte posun k lepšímu je to správná cesta. Krmte střídmě spíš méně než více, doporučuji mražené, zeleninu, klidně ovoce,skoro vše co do ní dostanete,v létě živé larvy, mouchy, pokud zvládnete žížali maso, na podporu léčby je výborný od sery Fishtamin... Za další Zavojnatka je hejnova ryba, kamarádka by nebyla marná ale pod podmínkou větší nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2019 08:01 Muž kus5 [3] – Zavojnatky
Podle mne má žábrohlísty. Zkus udělat odvar z máty. Po zalítí horkou vodou hned zakrýt nádobu, aby se neodpařily silice. Po vychladnutí nalít do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2019 16:20 Lucka Re: Petan26
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky za reakci. Rybka dlabe (a vždycky dlabala) úplně vzorne-aleapon to je snad dobrá zpráva... Opravdu je jí přes deset-babi ji měla ještě než umřel děda a to je dneska přesně 10 let... Ploutvičky má světlušky, krásný. Zkusím vyfotit ještě lepe-treba z toho něco poznáte. A ještě jednou díky!
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2019 16:13 Lucka Re: Wanderer
potlesk Díky za reakci..! ;-) Až nebudu mít na krku 4 pidata, půjde se mi investovat x tisíc do novýho akvárka mnohem snáze, to je jasný.:) Zatím dělám co je v mých silách a možnostech. Vodoléčbou pokračujeme, krmila jsem zatím jednou a rybka plave o trošku víc, tak snad se to spraví ještě o nějakej kousek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2019 05:39 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Lucka
Dobrý den Lucko, podle mého tohle není rozhodně 10 let stará ryba, viděl bych to max 2 roky, podle fotky má ta ryba poměrně dost prokrvenou zadní ploutev což většinou znamená intoxikaci vlivem špatných podmínek v akváriu ryby jsou potom apaticke a polehavaji, neprijmaji potravu s postupem času se přidá nějaká další komplikace. Pokud máte dobrou vstupní vodu, ta vodolecba by mohla zabrat, jen je otázka jakou tu vstupní vodu máte. Některé akva prodejny nabízí testování vody, možná by to stálo za to. Začátky bývají těžké, chce to hodně číst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.02.2019 17:52 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Lucka
Ještě chvilku s tím větším akváriem vydrž a bude od ní pokoj. Chcípne, budeš vidět, že to nezabralo a pak jí tam můžeš mít třeba i bez vody.

Bývá tady docela dost samozvaných trenérů, co učí ryby bydlet v minimálním objemu akvária. Akorát, když už to ty ryby skoro umí, tak jim většinou chcípnou. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.02.2019 09:00 R Muž afc1886 [14681] Re: Lucka
Ono to je takový boj s větrnými mlýny. Ta zavojnatka prostě potřebuje větší nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2019 08:42 Lucka Re: Anthrax
Tak druhým dnem probíhá vodoléčba a pust. A rybka pořád poléhavá... :/ Jak dlouho může, prosím, trvat, než člověk uvidí, jestli to zabírá, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:35 R Muž Anthrax [4762] Re: Lucka
Sliz umýt můžeš ale nemělo by se zároveň hrabat do dna nebo filtru.
Taky ta ryba už prostě může být stará a ani vodoléčba nepomůže. Těžko říct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:32 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Lucka
Daj si pozor na teplotu vody ktorú dopúšťaš. Rozdiel pár stupňov môže byť nebezpečný :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:29 Lucka Re: Anthrax
Aha. Takže už jen to, že z věcí, co je v akváriu ten sliz umývám už je asi špatně, že? Dobře, to mi už dává smysl. Takže zkusím každý den odpustit půlku vody a uvidime, snad to vyjde. Přiznám se, že jediná rybka, o které bych mohla říct, že jsem jeji fanynka, tak je maximálně neonka. :/ Větší rybky nejsou nic pro mě, ale téhle mi bylo líto a tak ji mám. Teď to jen nepokazit a nenadělám víc škody, jak užitku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2019 15:25 R Muž Anthrax [4762] Re: Lucka
Závojnatka je velký producent odpadních látek. Proto to chce spíš středně velkou nádrž okolo 100 litrů. Chápu že z médií a reklam to vypadá, že je v pohodě mít závojnatka v pár litrech ale není. Blbé je že závojnatky často ničí rostliny, těma by si člověk při jiných rybách snažil pomoct.
Ve filtru, ve dně, na stěnách a dekoracích žijí mikroorganismy, které mají na starosti přeměnu jedovatých látek na látky méně jedovaté. Když vyměním vodu tak jim nijak neuškodím a naředím škodliviny. Samozžejmě že ve fungující nádrži není potřeba takhle vodu měnit ale v nádrži, která je rozhozená je to nejlepší co člověk může udělat.
Ale když vyčistím dno k tomu ještě filtr úplně do čistá, tak je všechny zabiju a nádrž se zabíhá od začátku, ryba je pak vystavená vodě která je pro ní jedovatá. Vždy je dobré dělat jen jednu věc. Buď čistím filtr nebo čistím dno. Nikdy naráz.
Třeba ti pomůže trochu se zorientovat tento článek:
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 15:16 Lucka Re: Anthrax
Pustí mi to vždycky jen první větu :( ale zkouším.
Musela jsem ho vyčistit, protože když sem ho dostala, bylo v něm asi 15 cm vody a bylo celý olezly vodním kamenem, tak mi nic jinýho nezbylo. :( Dostala jsem ho od babičky a mám doma kde co, ale rybky jsem měla snad jen jako mala, tak se v tom vážně nevyznám
Jak velké akvárium by pro ni bylo potřeba? A prosím, můžete mi vysvětlit,když není dobré čistit celé akvárium, jak může být dobře měnit každý den půlku vody, prosím? Je to pro mě Španělska vesnice, tak se omlouvám za hloupé dotazy ... Jo a teplota je o malinko chladnější, než pokojová.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 14:19 Lucka Re: Anthrax
A to tam těch ryb bylo ještě víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2019 13:31 R Muž Anthrax [4762] Re: Lucka
Je to na ní brutálně malé. Jestli se v tomhle dožila 10 let, tak je to malý zázrak. I když nic k jásání to není. Jestli je jí fakt 10 let, tak to už může být věkem. Ale ty podmínky ve kterých je se na ní taky musely podepsat. :-(
Ty jsi tu nádrž celou důkladně vyčistila, že? Tím jsi odrovnala veškerou rovnováhu, která tam mohla být. Vyzkoušej výměny vody. Denně vyměň klidně půlku. A pozoruj, jestli se to nezlepší. Jakou tam máš teplotu?
Jestli to ale myslíš s chovem ryb vážně, tak si pořiď akvárko a né takovéhle plivátko.
Edit: A taky bych teď alespoň týden nekrmil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2019 13:17 Lucka – Závojnatka leží na dně
Fotka k příspěvku Dobrý den,

jdu si pro radu. Podědila jsem Závojnatku i s akvariem. Ze začátku bylo všechno ok, ale posledních pár týdnů rybka leží na dně. Neví někdo proč? :/ Není nejmladší (odhaduju tak přes 10 let?), pořád ve stejným akváriu. Co jsem se dočetla na internetu tak jsem sledovala plavani-plave netrhane, normalne. Ploutve má krásné,netrhane... Nevěděl by někdo, co ji je? Popřípadě, jaké mám ještě doplnit info? Dekuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2018 15:52 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Andy
Zavojnatky jsem nemela, takze neporadim.
Obecne se prekrmeni pozna, ze se v danem akvarku premnozi sneci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 15:24 Andy – Zavojnatka v
Omluva za překlepy : ztucneni jater jinak krmim 2x denně s jedno az dvoudenním pustem v týdnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 15:21 Andy – Zavojnatka
Děkuju Bello... Rostlinky koupim... Filtry tedy nebudu čistit pod tekoucí vodou ale nevím v případě zavojnatek, zda je čištění filtru jednou za dva měsíce ok.... Take jsem sse nikde nedocetla, jaka krmná dávka by se měla dávat. Možná jsem i prekrmovala.... Nevím.... Dávám tak dvě špetky vlockoveho krmiva a musím jim zpestřit krmení ale zase kámen úrazu = nesmí se prekrmit = ztucneni jater a opět kolik můžu dát např. Susenych larev komara,dafnie, abych jim nezpusobila ztucneni jeter..... Jedna zavojnatka ma okolo 8cm jen tělo počítám (bez ocasu) druhá je menší.... Vek nevím.... Jednu jsem adoptovala, protože byla chována v kouli nez ničeho a ja se na to v práci nemohla koukat a druhou jsem dokoupila jako malinkou, aby ta adoptovana nebyla sama, protože by samotou prý trpěla..... Ale o dávkování krmiva nevím nic konkrétního, dělám to intuitivně a to je možná chyba... Ale jinde info nenalezeno....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.09.2018 12:53 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Andy
OK.

Filtraci čistím pod tekoucí vodou - tohle prosim fakt nedelej. Staci filtracni napln jemne "zdimnout" v odsate akvarijni vode. A vubec - filtr cistit az kdyz klesne prutok. Mesicne je zbytecne moc casto, nicis uzitecny nitrifikacni bakterie. To rovnovaze a potazmo rybkam neprospeje.

Nepises okud jsi, nekdo z okoli by ti treba rostliny podaroval :-)

A jeste - ta musle je prava? Jestli ano, dala bych ji pryc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 12:21 Andy
Ne nikdy jsem nevypustila akvárium úplně do mrtě, je to chyba dělat to vím, rybičky nechávám pri čištění uvnitř akvária a odpustim vodu pri odkalovani zároveň az cca zůstane 1/3 a pak dopustim zase to, co jsem vypustila a dam tam přípravek na odstranění chloru.... Filtraci čistím pod tekoucí vodou ale ne úplně do max cista =take by se to nemělo a ještě doporučují spíše čistit vodou z akvária nez pod tekoucí vodou - proplachuji jen mech. Filtry obrázek jsem sem dávala v min. Příspěvcích... Dokoupim živé rostliny....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 12:07 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Andy
"vycisteni filtrace bio flow 3"

muzes prosimte popsat to vycisteni? je to dulezite pro budouci preziti ryb
(popisem myslim neco jako - rozebrani filtru do mrte, vyndani naplni, jejich proprani pod tekouci vodovodni vodou az z toho tece cista voda...)

"měsíčně vypustim komplet akvárium"

kdyz to delas - kam a do jake vody davas ryby? a pak - napoustis to vypustene akvarko vodou z vodovodu (jakoze vymenis cely objem najednou?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 11:40 Andy – Problem vodnatelnost vyřešen
Ještě jeden příspěvek ode mě : jak jsem zde popsala problém zavojnatky 1. 3dny nejedla, více se zdrzovala pri dně, pomaly pohyb, větší bříško 2.ctvrty den vypoukle oči stale bez chuti k jídlu 5.den lehce zjezene supinky = vse dohromady jasne priznaky vodnatelnosti.... Ano, uznávám, ze jsem se dopustila po načtení vsech článku, chyb a vědomí, ze me pochybení by stálo život ryby me hodně trápilo..... Některé názory zde prijimam vuci mé osobě.... Nicméně : opatření, které pomohlo a rybka je cca po 7 dennim řešení uz vizuálně tak jak ma byt a živá jako dřív : Odpuštění pulky akvaria a výměna vody, vycisteni filtrace bio flow 3 (500l/h), pouštění bublin vzduchováni po dva dny nepřetržitě a možná to zasadni = 27 lzicek soli na 125l akvarium.....a i kdyz se do me někdo může pustit, co jsem to zase provedla.... Tato rada rybce se vším ostatním popsanym pomohla, rybce druhy den po zasahu opatření splaskly oci, další den bříško a supinky ok..... A to je to podstatné, i kdyz se píše těžko léčitelne, spise usmrtit = za pokus to stojí. Pokud to nezabere, doporučuje se baktopur přípravek.i tak děkuji za vše, co jsem so díky vam a všemu uvědomila okamžitě zjednavam nápravu. Děkuji a treba ma zkušenost pomůže. Rybka plave, vypadá a ji, jako by se nic v posledních dnech neodehralo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.09.2018 16:51 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Andy
Tady ti chtějí lidi upřímně poradit. Jestli čekáš, že ti tady někdo poradí zázračnou vodičku, kterou tam naleješ a problém bude vyřešen, tak to jsi tu opravdu špatně. Ty rybky strádají dlouhodobě špatnými podmínkami. 50l je pro závojnatku opravdu málo.
Voda se nikdy nevypouští všechna, ale jen část. Obvykle 1/3 a řekněme jednou týdně. Každý si pak to množství a frekvenci výměny naladí podle sebe.

Ty teď tu vodu začni měnit minimálně ob den a dej nám minimálně info, co tam máš za rostliny a jaký filtr, jak už tu několikrát padlo.

Dál by nás zajímalo, co to je to "čištění komplet", protože to zavání neustálým znovuzakládáním akvária, které vlastně vůbec nefunguje.

Takže se neurážej a jestli to chceš opravdu řešit, poskytni víc informací a nech si poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.09.2018 11:13 R Muž ctibum [6907] Re: Andy
Andy napsal: Měsíčně vypustim komplet akvárium a ještě k tomu v týdnu 1/3 odpustim.... To je málo?
Ne, to je obvykle moc...
Pořád jsi mi neodpověděl, jestli jsou rostliny umělé a jaký tam máš filtr. To jsou dost zásadní informace...
Já ale radím, jak pomoci rybě. Zlepši její životní podmínky. Toť vše...
Ale jak chceš, ať se daří tobě a rybě (rybám) přeji rychlou smrt... pivo
Teď mě omluv, Mistr si jde polaskat svoje nabubřelé ego...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   22.09.2018 11:03 Andy
Měsíčně vypustim komplet akvárium a ještě k tomu v týdnu 1/3 odpustim.... To je málo? A určitě si vyhledávam zaměřene nejmenší množství vody oro chov.... Výborně.... Tleskám.... Chtěla jsem pomoci rybě.... Radu a ne, ze si tady Mistri budou masírovat ega.... Neobtěžujte se dále.... Obrátím se jinam.... ahoj potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.09.2018 10:58 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Andy
Jojo, každý si na internetu vyhledá ten nejmenší možný objem, ve kterém by se ta daná ryba mohla chovat a pak je překvapen, že mu to chcípá. Že vydržely rok, to je stejně docela dost dlouho. Ctibum radí dobře. Zaregistruj se, prostuduj odkazy pro začátečníky, založ prezentaci a pojď s kůží na trh. Pohled pravdě do očí asi nebude příjemný, ale dá se to napravit. No a mezitím můžeš začít pravidelně měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.09.2018 10:45 R Muž ctibum [6907] Re: Andy
Ono se toho píše a říká...
No nechci shazovat "jinde", ale když se zaregistruješ, tak dostaneš do mejlu základní informace pro začátečníky o fungování akvárka. Měsíční "komplet" čištění tam docela určitě nenajdeš a to se raději neptám, co to v praxi znamená...
Původně jsi psal "během měsíce výměna 1/3 vody". Takže s tou vodou je to jak? Měsíčně, týdně...?
Myslet si samozřejmě můžeš, co chceš, já si za svém názoru trvám. Ale je klidně možné, že někdo další mě vyvede z omylu ;-)

Ty kytky jsou umělé?
Ten filtr je co zač?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 10:25 Andy
Vidíte.... A jinde píšou min.50l na zavojnatku.... Měsíčně čištění komplet a během měsíce ještě k tomu výměna 1/3 vody týdne.... Myslím, ze to bídna udrzba není dle ostatních nactenych info.... Ale díky za názor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2018 10:21 R Muž ctibum [6907] Re: Andy
Ty "rostliny" vypadají umělohmotně, což?
Filtr je co zač? Asi nějaké setové zelené cosi tam vidím...
125 litrů bude hrubý objem. Takže 100 litrů čistého?

Viz atlas :"Min.vel.nádrže: Vzhledem ke značné produkci odpadních látek platí, že čím větší nádrž, tím lépe. Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody (vhodnější je chovat tyto ryby v nádržích nad 200 litrů, jelikož chovat jen jeden kus není ideální). Často prodávané nádržky ve tvaru koulí jsou zcela nevhodné."

Čiže akvárko malé, (pravděpodobně) bez rostlin, kdovíjaký filtr, bídná údržba...

Můj skromný tip dlouhodobě nevyhovující podmínky aneb "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne…"

Ale počkej si na další názory ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 10:11 Andy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vice dělat nemůžu.... Dekuji za případné zkušenosti.... Treba má někdo stejnou a podařilo se mu zasáhnout včas.....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 10:04 jamajcan Re: Andy
Kdo Ti to určí z těchto fotek, zaslouží Nobelovu cenu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 09:53 Andy – Přikládám foto k mému minulému příspěvku : zavojnatka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dodatečné info k mému problému: akvárium rok, čištění 1x měsíčně, během teto doby výměna 1/3 vody, krmení 2x denně s občasným pustem v týdnu... Filtr jede 24hod denně foto filtru přikládám.... Zavojnatky mam rok.... Do té doby vse ok... Az ted 4den oranžová nejeví zájem o potravu.... Možná ma lehce větší bříško a dnes mam pocit i trošku vypoulene oči, ale uz nevím, zda je to ma sugesce s tím, ze jsem ovlivnena nactenym info....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 18:09 R Muž afc1886 [14681] Re: Andy
Nikdo nic neví o akváriu ani nevidí fotku ryby, tak můžeš jen těžko čekat nějakou odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 17:29 Andy – Zavojnatka
Dobrý den, mam rok dvě zavojnatky ve 125 l akváriu... Vse naproto v pohodě az do par dnu zpět. Jedna z nich uz 3 den nejeví zájem o potravu.... Polehava na dně a kdyz plave, plave pomalu.... Z venku pohledem žádné známky změny, ale asi se děje neco uvnitř těla a ja nevím co.... Jak pomoci či odhalit, co se deje?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.06.2018 14:15 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Dusan
Podle fotky to odhaduji na minimálně dvě ryby v cca 60l a kvítek tam moc nebude. Buď si pořiď pořádné akvárium nebo ty ryby někomu daruj,protože s denní výměnou vody dlouho nevydržíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.06.2018 08:22 R Muž Anthrax [4762] Re: Dusan
Dusan napsal: Ted maji vodu cca 4 dny cistou.
Dobrý oximóron palec

Nevím jak máš velkou nádrž, jak je na tom filtr, rostliny, atd., jak dlouho ta nádrž běží, ale problém asi bude v tom, že voda u závojnatek nevydrží 4 dny v dobrém stavu, pokud nemáš velkou nádrž, dobrou filtraci, prosperující rostliny. Chce to vychytat podmínky v nádrži. Aby ti mohl někdo poradit, je potřeba co nejvíce informací. Zaregistruj se zde a udělej si prezentaci. ;-)

Edit: Jako první krok výměn část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.06.2018 08:22 R Muž ctibum [6907] Re: Dusan
Asi bude problém tady, viz zdejší atlas:
Min.vel.nádrže: Vzhledem ke značné produkci odpadních látek platí, že čím větší nádrž, tím lépe. Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody (vhodnější je chovat tyto ryby v nádržích nad 200 litrů, jelikož chovat jen jeden kus není ideální). Často prodávané nádržky ve tvaru koulí jsou zcela nevhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2018 08:05 Dusan – Zavojnatka - moribundus
Fotka k příspěvku Ahoj. Mame dve zavojnatky a obema se udelal mezi ocima nejaky moribundus. Uz drive ho mela jedna, ale po vymene vody zmizel. Ted maji vodu cca 4 dny cistou. Poradite?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2018 11:45 _hrivnacka_ Re: ctibum
Tím pádem nechápu tu paní ve zverimexu, když jsem si je kupovala říkala jsem ji, že mám tak malé akvárko a ona říkala, že to.je úplně v pořádku pro tři zavojnatky, věřila jsem ji. Příště si budu něco hned zjišťovat než něco koupim. Ale i tak všem moc děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2018 11:39 _hrivnacka_ Re: Anthrax
Aha děkuji to jsem vůbec nevěděla že je tak trápím hned budu hledat větší nádrž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2018 10:34 R Muž ctibum [6907] Re: _hrivnacka_
3 závojnatky v deseti litrech je celkem masakr a je úplně jedno, jestli tam je filtr nebo jak probíhá údržba.
Cituji atlas:

Vzhledem ke značné produkci odpadních látek platí, že čím větší nádrž, tím lépe. Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody (vhodnější je chovat tyto ryby v nádržích nad 200 litrů, jelikož chovat jen jeden kus není ideální). Často prodávané nádržky ve tvaru koulí jsou zcela nevhodné.

Takže za mě závojnatky pryč, pokud možno hned, dokud žijou, odnes je tam, des je pořídila, přečti odkazy pro začátečníky které jsi dostala při registraci a potom začít znovu a s něčím nenáročným. Každopádně v o dost větší nádrži. Pod 60 litrů bych nešel... ;-)

A neklesej na mysli, nejsi první, ani poslední... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2018 10:17 R Muž Anthrax [4762] Re: _hrivnacka_
Je to naprosto nevhodnými podmínkami k chovu. Na zavojnatky je to malé. V tomhle je pomalu zabíjí kvalita prostředí. V 10 litrech prostě dlouhodobě neudržíš podmínky pro život 3 závojnatek.

O jejich nárocích (hlavně prostorových) si přečti pro začátek zde: rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska

Takže první na řadě by měl být nákup větší nádrže s adekvátním filtrem a odolnými rostlinami. Do té doby to chce denně měnit půlku vody.

Jak probíhá čištění?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 32

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9009?od=51