Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 17:08 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy
-pouze doplním již k uvedenému ,že skutečně dle fota (špatná kvalita postiženého místa) nelze diagnostikovat
-samotné poruchy plavání lze přisoudit i při hexamitě ,kdy Jedná se o bičíkovce ,kteří cizopasí ve střevě a žlučovém váčku ,tomu by odpovídal i popis tazatele v souvislosti ve vztahu k červeným skvrnám ,které se vyvinou do hlubokých děr a vředů s bílým okrajem
-jedinec se pohybuje nekoordinovaně ve své podélné ose
-v případě určení bych se tedy pohyboval ve zde určených oblastech uvedených možných diagnostikách typu onemocnění a příčiny možnosti bakteriálních příčin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 16:53 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
Tak dakujem pekne zatial... Snad sa vyjadri niekto dalsi kto mal podobny problem... Uvidime co s nou bude
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.10.2017 16:06 R Muž romant [27987] Re: Miroslav
Z těch fotek se toho nedá moc vyčíst, ale myslím si, že půjde o nějaký bakteriální problém, tedy podle té jedné fotky bych si na to tipoval a ony problémy s plaváním by mohly ukazovat na poškozený plynový měchýř, což je taktéž záležitost nadlimitního množství bakterií. Toť můj názor, třeba se zapojí ještě někdo další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 14:31 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
Anoo niekedy ma problem s plavanm no nie vzdy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 11:57 R Muž romant [27987] Re: Miroslav
Prevracia? To ako že tú závojnatku prevracia? Ona má problémy s plávanim?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 11:32 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takze pofotil som ako som slubil.... Foto niesu nic moc ale snad budu stacit. Este k symptomom prevracia ho ma scernane konce plutiev a je osuchany na jednej strane.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2017 19:54 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
Okej zajtra to pofotim cez den odfotim aj filter aj nadrz aby ste mali predstavu v akych podmienkach ziju.... Rad uvitam kazdu radu na zlepaenie nadrze filtra a pod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2017 19:25 R Muž romant [27987] Re: Miroslav
Chtělo by to fotku postižený ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2017 19:17 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
ešte čo sa týka vody tak NO2 podľa testu 0 NO3 do 0,25mg/l mám strašné tvrdú vodu zo siete v akva sú 4 anubiasi ktorým sa darí super aasi 3,cm strku zrnitosť 2-3mm a par kameňov. voda má dosť kyslika ale teplota je 23 stupňou čo je dosť ale nevem sa dostať nižšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2017 19:14 Miroslav – neviem si rady so závojnatkou
Takže ku môjmu akváriu ide o 240l nádrž ktorá frčí viac ako dva roky, čo sa týka filtŕacie momentalne ide o prepadový filter pod akva s asi 16l filtračného media, molitan siporax 5l cermec 1l od JBL vata fluval. prietok je okolo 120l za hodinu čo je asi málo preto je na ceste silnejšie čerpadlo. Výmena vody 1x2 tyždne odkalovanie dna dolievanie vody 1/3 vody +-

v Akva sú 4 závojnatky staré ako akvárium ale s jednou mám problém, momentalne je v karantene a liečim Bactopurom direct karantena (50l) závojnatka pred nedávnom mala otvorenu ranu na boku tela, bola v karantene liečivo zabralo rana sa zhojila ale momentálne sa jej urobili červene bodky na chrbtovej plutve a biely povlak na začiatku chrbtovej plutvy... neviem si s tým rady viete mi poradiť čo to môže byť?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2017 14:24 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pramálo ale přece to souvisí, pro představu, s jakým materiálem musejí někteří pracovat, obzvlášť v začátcích neskutečně martirium. Test Aquar na NO2 skvělý, mam porovnano se serou a Ratajem, stačí bohatě. Oba červené vzorky místní voda z řadu jedna po prevareni, bílý vzorek voda od rodičů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2017 07:39 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: JoKa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ten chlapík to snáší dobře, trochu mě omezuje kvalita vody z řadu, která má hodně čpavku a dusitanu, takže při podobných problémech jezdím pro vodu k rodičům. Včera sem odstranil filtr a zmenšil dávku manganu, filtr sem tam měl na mechanické čištění a nechám tam jen kámen na vzduchovani, chování ryby se mi nezdálo. Proběhla noc na vitaminech Sera, výměna vody, nová dávka manganu ( jen pár zrnicek na obarvení) sůl a zradilko, má hlad což je dobrá známka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2017 00:19 JoKa Re: Petan26
Upřímně bych poprosil fotku ryby v té 10l lázni, je-li to možné... Čistě ze studijních důvodů... Děkuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2017 18:48 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, v prosinci jsem tu vznesl dotaz a způsobil poměrně vyhrocenou debatu, byl jsem označen za populistu a tak podobně, nic příjemného a pro mě nepochopitelného :-) Slíbil jsem, že budu publikovat výsledek zákroku na Orandě (foto taky debata prosinec) a tak činím. Dnes jsem vezl rybu 130 km na veterinu k dr. se kterým od počátku věc konzultuju, něco sme spolu zkusili, bohůžel útvar (jakýsi nádor na hřbetu) se zvětšoval a zvětšoval, takže chirurgický zákrok byl nezbytný. Zákrok proběhl jinak než jsem měl nasledováno, rychle při tom odborně. Znova opakuji, lidí co si nechávají ryby operovat nebo se podobnými věcmi zabývají v rámci ČR moc není, aspoň já jsem narazil v rámci svého pátrání pouze na pár jednotlivců, kteří se omezili na pár základních rad. Na youtubu je několik videí, kde je možno odstranění různých kožních útvarů shlédnout, lze vysledovat, jak zákroky běžných chovatelů, tak odborníků, velice přínosné.
Nechci říkat hop, protože sme zdaleka nepřeskočili, může se stát plno věcí. Rybě jsme chtěli dát šanci, je tu pět let, nějaký ten rok tu být ještě může. Celou zimu jsem čekal na teplo, nechtěl jsem transport provádět v mrazu. Nastudoval jsem si pár postřehů ohledně transportu, rybu jsem dal do kbelíku, kbelík do thermotašky a jelo se, hodina cesta, byl jsem vybavený vzduchovacím motorkem, další uspávací nádrží (15 l plast bedna IKEA)... moc jsem Dr. do toho nechtěl kecat, trochu mě zarazilo to, že se moc nezabýval aklimatizací ryby, potom mi sdělil, že videa která jsem mu posílal vůbec neviděl :-) a že celou noc nespal, protože má horečku, Hřebíčkový olej nesehnal (možná ani nesháněl), uspávalo se jinou látkou už nevím název, po 5 minutách v lázni ryba téměř uspaná, viděl jsem ryby v hlubší narkoze, tady bych viděl taky prostor pro zlepšení, veterinář chtěl zkusit nádor podvázat s tím, že časem odpadne, nakonec sme od toho upustily, a nádor byl jednoduše odstřižen, živený byl jednou cévou, která se vypálila, aby přestalo krvácení, rána se ošetřila Betadinem, to jsem později zopakoval i doma, ryba se dala zpět do čisté vody, kde se probrala...
Nyní mám rybu v 10 litrech solné lázně v kombinaci s manganem draselným, budu usilovat o maximální hygienu vody, původně bylo dohodnuto mírné zabarvení vody manganem na 5 dní, po načtení publikace jsem přidal dávku manganu, kterou po 12 hodinách zmírním, pokusím se dodržet doporučení Dr. s 5. denní lázní. Byl bych moc rád, aby veškeré úsilí nepřišlo v niveč,snad se to povede. hmm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.02.2017 10:16 Žena Karnal [196] Re: bydylko
Nechci tady přidávat žádné vášně, ale spíš nějaké vysvětlení - rybka má opravdu zjevně problém, který nastartovali dlouhodobé špatné podmínky chovu. Ty nebyly tak tragické, aby rybka/rybky umřeli hned, ale časem se imunitní systém prostě unaví a vzdá to. Tahle rybka je nejspíš první, ty další ji můžou brzy následovat.
Vlastně je tedy jedno, jak dlouho ta nádrž běží a jak dlouho se ta ryba zdála zdravá, teď už není.
Aby mohla být zdravá, je třeba ty podmínky zlepšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.02.2017 09:02 Žena permonici [316] Re: bydylko
Trošku se bojím zeptat, ale zeptám se: v jak velké nádrži žila ta závojnatka předchozí rok? Předpokládám, že si novým akvárkem o objemu 34 litrů polepšila (a to mě děsí). To akvárko není zaběhnuté, rybky jsou v něm moc brzy, asi se prudká změna prostředí odrazila na zdravotním stavu.
V nemocech se nevyznám, s akvaristikou začínám, napadl mě jen bakteriální rozpad ploutví.
zkus se podívat sem: www.akvarijni.cz/…

obrázky: www.obrazky.cz/…

akvarista.cz/…

K narozkám si přej obří akvárko. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 08:41 Maq Re: bydylko, JoKa
Kolem a dokola, na detailech v tomto případě vlastně vůbec nezáleží. Budoucnost tohohle akvária a ryb v něm je dostatečně zřejmá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:00 JoKa Re: bydylko
Klidně se se mnou můžete hádat jak chcete, ale ve výsledku mi to nějak nepomůže

Tady souhlasím. Vám by pomohlo jedině, kdybyste přestala lakovat a uvedla konečně věci na pravou míru... Lidi, co lžou, mě neskutečně se+OÚ, ale to je asi můj osobní problém...
Nicméně, dokud nevyložíte karty na stůl, tak se s Vámi odmítám dál bavit...
A jak znám zdejší fórum, tak se Vám do té doby ani fundované rady nedostane... ;-)
Hawgh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:54 bydylko Re: JoKa
Můžete mi napsat, kde píšu, že je akvárium rok staré?? Psala jsem, že takhle závojnatka, která má problém je rok stará. Klidně se se mnou můžete hádat jak chcete, ale ve výsledku mi to nějak nepomůže. A kvůli tomu, abych se tu hned s někým přela, jsem se tu vážně registrovat nemusela. Děkuji za vaše rady..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2017 23:45 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: bydylko
-přesné informace, to je to oč tu běží, nic jiného za tím nehledejte,
-přesnost a důslednost , je tím základem , jak se dobrat požadovaného
;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:43 bydylko Re: permonici
Díky. Dneska jsem ji vyměnila, tak uvidím jestli to zabere. Fotka je aktuální, fotila jsem to včera, abych měla nějakou na profilu. Akvarium jsem dostala k Vánocům, takže už nějakou dobu funguje a tenhle problém se mi objevil až teď. Tahle závojnatka je už rok stará, měla jsem před tím jiné akva. Zase je mi ale divné, že má problém jen tahle nejstarší. Kdyby byla špatná voda, neprojevilo by se to i na ostatních?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:39 JoKa Re: bydylko
Nedošlo ti to mezi řádky... Tak se tedy zeptám, i když odpověď znám...

Napsala si, že tvá závojnatka má roztřepenou ploutev tak týden.

Proč tedy má tu ploutev úplně stejně roztřepenou i na fotce, o které tvrdíš, že je rok stará?? Na stejných místech, úplně stejně... Hádám dva dny rozestup mezi fotkami... A není takový problém stáhnout si exif těch fotek... Nastuduj si pojem exif, ať víš, jak moc se ztrapňuješ...!


Ještě jeden bonmot. Skutečně si myslíš, že tady nepoznáme podle fotky dva týdny staré akva?? Máš nás za trotli?


Hele, houpat můžeš, ale točit ne, z toho se mi dělá blbě a zvracím... st2.depositphotos.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:26 bydylko
Přesně tak, tuhle závojnatku mám už rok, měla jsem jiné akvárium, tohle je nové, dostala jsem ho k Vánocům. Proto je na profilu datum 1.1.17. Jestli máte ještě nějaké dotazy, klidně se zeptejte, nemám důvod tu lhát, zaregistrovala jsem se tu, abych mohla dostala radu a ne aby jste se tu do mě opírali!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 13:19 JoKa Re: Maq
Čekal jsem, že se bude bránit slovy, že fotka v prezentaci je rok stará. V tu chvíli bych se zeptal, proč tedy trpí stejně roztřepenými ploutvemi před rokem, jako teď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2017 12:08 Maq Re: JoKa
Je to bohužel tak. Byl jsem ochoten připustit, že fotka v prezentaci je stará, ale porovnáním s fotkou předmětné ryby v tomto vlákně jsem si potvrdil, že akvárium je staré pár dní.
Je to jako by pacient žádal lékaře o léčení svých ledvin a přinesl sebou sousedovu moč. Navrhuji takového pacienta vyhodit, resp. v podmínkách internetového fóra ignorovat. Dokud nekápne božskou a nepřijme s radami i kritiku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 09:47 JoKa Re: permonici
V profilu máš aktuální fotku akvária nebo fotku při založení? V profilu to vypadá, že je akvárium založeno teprve 10 dní a tady píšeš, že už má rok.

To bude ten problém. Podle fotky to akvo nemá měsíc! Čerstváček jak blázen...

Ach jo, jak já nemám rád lidi, co lžou! tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.02.2017 09:26 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: kus5
-Váš odkaz je značně obecný základ anatomie,fyziologie,a morfologie v podstatě nic nevysvětlující,k dané věci
-žábrohlísti jsou poměrně dobře identifikovatelní parazité (viz zdejší forum),včetně možnosti léčby ,bez nutnosti návštěvy veterináře
-pokud by měla závojnatka příznaky napadení žábrohlísty ,tak by byly infikovány i ostatní druhy ryb, které se v nádrži nachází, v různých stádiích napadení,čemuž tak není (viz.vyjádření tazatelky)
-svaly jsou skutečně zásobeny krví, ale již si dost dobře nedovedu představit (vzhledem k jejich umístění a tím čím jsou chráněny) viditelnost projevu příznaků ´´podobné krvavým žilkám´´,jak uvádíte, nebo co si vlastně pod tímto pojmem představujete, z vašeho hlediska pohledu.
-jinak není pravda ,že závojnatky trpí na žábrohlísty více jak jiné druhy ryb, jde spíš o to v jakých podmínkách ryba žije a za jakých podmínek došlo k parazitárnímu napadení.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2017 08:45 Žena permonici [316] Re: bydylko
V tomto objemu vody budeš muset vodu měnit denně. Závojnatky rostou, v malém akva nezakrsnou, jak si mnozí lidé myslí. Jestli už mají rok, následující rok bude pro Tebe i rybky krušný. Radši je někomu věnuj nebo si pořiď výrazně větší akvárko. ahoj

V profilu máš aktuální fotku akvária nebo fotku při založení? V profilu to vypadá, že je akvárium založeno teprve 10 dní a tady píšeš, že už má rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.02.2017 08:43 JoKa Re: kus5
Pokud skutečně chováš závojnatky několik let, tak tě přeci musí na první pohled kopnout do oka, že trpí zcela nevhodnými podmínkami v naprosto, ale naprosto neodpovídající nádrži.
Kdyby si byl zkušený, jak uvádíš tak nevymýšlíš pochybnou léčbu nepotvrzené nemoci! Obzvláště, pokud je problém do očí bijící!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 08:23 bydylko Re: romant
V akváriu rybky žijí už delší dobu a tento problém se objevil až teď. Jestli je to vodou, tak ji jdu vyměnit a uvidíme jestli to pomůže :) je pravda, že dříve jsem ji měnila častěji. díky za radu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 08:17 bydylko Re: bydylko
Díky za rady, ještě jen podotknu, že ostatní rybky jsou v pořádku. Zkusím vyměnit tu vodu a uvidíme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 05:59 Muž kus5 [3] Re: lacewings
Tak co to teda je za ty projevy podobné krvavým žilkám!?!?. Jinak závojnatky trpí na vejcorodé žábrohlísty jak žádné jiné ryby. Závojnátky chovám spoustu let a v případě zjištění žáb. jsem byl na veterině. A jinak, tady asi nemá cenu diskutovat.

Jinak. Ploutve se skládají z řady svalů a kde je sval, tam je zásobení krví. Při napadení žáb. se ryba dusí.

biologie-chemie.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   10.02.2017 19:28 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: kus5

-ploutve jsou tvořeny ploutevními paprsky,
-u kostnatých ryb tvoří ploutevní paprsky kostěná hmota tzv. lepidotrichia
-nerozvětvené jsou tvrdé,
-rozvětvené jsou měkké,
-jsou společně spojené kožovitými blánami,
-atd

-je proto zcela nesmysl, to co uvádíte o viditelných žilkách ve vztahu s nedostatečné okysličenou krví a následně ve vztahu s udávanou diagnostikou poškozených žaber žábrohlísty
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.02.2017 18:27 R Muž romant [27987] Re: kus5
Jasně, ještě tam napereme léčivo, no potěš koště. :-( :-O hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 18:23 Muž kus5 [3] Re:
Pokud má závojnatka viditelné žilky v ploutvích, tak má nedostatečně okysličenou krev. Je to bud znečištenou vodou nebo poškozenými žábrami např. žaberními červy žábrohlísty. Na ně je nejlepší Terap FD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   10.02.2017 18:22 R Muž romant [27987] Re: bydylko
3 závojnatky, paví oka, ancák a to všechno v necelejch 40 litrech, v tom je problém. V tomto složení osádky se můžeš na hlavu stavět a stejně kvalita vody bude pokulhávat, tedy měnit velmi, velmi intenzivně, klidně obden polovinu objemu a poohlédnout se po odpovídajícím ubytování, tedy ne menším než 200 litrů, toť moje přopodotknutí k tvému problému. Tu vodu začni opravdu měnit jak vo život, protože tady zanedlouho vo život(y) skutečně půjde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 18:18 bydylko – bílé tečky a roztřepená ocasní ploutev
Fotka k příspěvku Zdravím, mohla bych poprosit o radu k závojnatce? Mám ji tak rok a před týdnem jsem si všimla, že nemá normální ocasní ploutev. Začala se jí trochu třepit, má na ní bílé tečky a jsou vidět takové červené žilky (nebo nevím co to je, ale tak bych to popsala :). Chová se normálně, ale nechtěla bych o ní přijít. Jesli už se to někde řešilo, klidně mě nasměrujte, nenašla jsem na fóru nic. Přidávám i fotku.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 18:25 R Muž romant [27987] Re: Maq
Bohužel Bouše s Brůžkem řeší jiný případ a starej Mrázek na to nemusí stačit. ;-) Tedy chtěl jsem napsat, že i s těma plasťákama to za určitých okolností může fungovat, víme jaký jsou závojnatky kyseliny, ale ty okolnosti jsou zde veledůležitým faktorem. X-) Já si počkám, jaké bude vyjádření majitelky nádrže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2017 17:38 Maq Re: romant
Ba ba. A ty rostliny jsou plastové... to bude případ pro Vacátkovu mordpartu, počítám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2017 16:17 R Muž romant [27987] Re: Veronika
Jak už zaznělo normální to je, ale obávám se že už méně normální je to akvo kde jsou ty závojnatky. Vidím tam 3 a chtělo by to akvo kolem 200 litrů, ale na druhou stranu můžu se mýlit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 14:49 R Muž afc1886 [14682] Re: Veronika
Je to normální,je to dobarvování,tedy pigmentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 13:39 Veronika – rybička závojnatka
Fotka k příspěvku Moji rybičce se změnila barva hlavičky měla ji černou jako hřbet a teť ji ma zlatou jako bříško je to normální?Děkuji za odpověť. :-(
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2016 22:26 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby – Zákrok

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.12.2016 14:00 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy – obecně
-Chovatel, na jehož zvířatech se projevují příznaky nasvědčující podezření z výskytu nebezpečné nákazy, je povinen
a) do příchodu úředního veterinárního lékaře zajistit, aby
1. zvířata podezřelá a vnímavá na příslušnou nákazu neopustila svá stanoviště,
2. živočišné produkty, které pocházejí od podezřelých zvířat, nebyly používány, jakkoli zpracovávány nebo uváděny do oběhu a aby byly ukládány odděleně,
3. předměty, které mohou být nositeli původců nákaz, nebyly vynášeny nebo vyváženy a používány jinde,
4. stanoviště podezřelých zvířat byla dezinfikována,
5. osoby, které ošetřují podezřelá zvířata, nepřicházely do styku s jinými zvířaty a aby do prostorů sloužících chovu podezřelých zvířat nevstupovaly jiné osoby bez vážného důvodu,
b) po příchodu úředního veterinárního lékaře postupovat podle jeho pokynů a poučení

-pouze část metodiky postupu, které by měl chovatel znát
-na to a ostatní navazuje řada dalších zákonů a opatření
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 12:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: Petan26
Velmi obtížně nacházíme společnou řeč i přesto co jsem napsal... Už jsem pár lidí podobně laděných také potkal... Vždycky při nějakých na hlavu postavených ekologických protestech... Ale budiž, konejte! Jen na závěr tu umístím jeden hezký odkaz.... search.seznam.cz/… ...
Ono je pro většinu akvaristické populace přece jen něco jiného hovořit o chování se k dalším domácím mazlíčkům a jen málokdo uvažující jako třeba já, bude podobně hovořit o rybách... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.12.2016 11:41 JoKa Re: Petan26
Nevím, co jsem nepochopil, dal jsem si práci to sesumarizovat, pouze jsem citoval Tebe, ale to je jedno...

Na jednu stranu to máme doma se zvířaty stejně jako ty. Také momentálně zachraňujeme našeho kocoura, s něčím podobným, co má tvá ryba, asi, řešení probíhá, proto už vím, kolik to bude stát.
Tu kočku má žena zachránila od mrtvé matky a rozkrmovala kapátkem... Takže jak říkám, na jednu stranu chápu Tvé pohnutky. Na stranu druhou nechápu, přeci jen, není to kočka, pes... Dalších ryb máš hafo, jak říkáš a pro syna bude poučné i to, že mu vysvětlíš co jsou nemoci a něco se řešit, léčit, prostě nedá... Věk na to už má...

Přihlédnul bych i k tomu riziku, co psal Libor...

Už jsme silně mimo, takže to za sebe shrnu: udělej to, rybu zachraň a všem nám tady zavřeš ústa. Ke komu zajet, jak uspat, na koho se obrátit, už víš, informace máš a dokonce i pravděpodobný vývoj... Takže víc se o tom nedozvíš ani tady, ani podle mě jinde...
Pokud to neuděláš, tak na Tebe bude opravdu pohlíženo tak, jak Ti Miloš naznačil a jak to také koneckonců skutečně vypadá a působí navenek... ;-)
Samozřejmě když do toho půjdeš, oceníme informace, fotky o průběhu a rekonvalescenci, budou poučné pro všechny... palec Na jednu stranu Ti fandím, ale i můj názor je, že to je plýtvání sil, času a prostředků zbytečně..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 11:01 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Urtman
Jen krátce, a jen na něco, protože jsem i sám sobě slíbil, že na to tu prdím.
Píšeš:
... jsi připraven dát 3-4 za operaci, osobně bych hádal 2-3 a je Ti zatěžko zajet do Jihlavy? 100 km?? O kolik peněz navíc, než kdyby si jel do Brna, když chceš za podobnou operaci dát 3-4?? Posloucháš se?

Tohle považuju za důkaz totálního nepochopení. Nedávno jsem se bavil doma s mladou, že vyděláváme jen na zvířata, ve srandě ale v podstatě je to tak trochu pravda. Máme doma čtyři psy, třech sme se ujali, jednu fenku jsem sebral na poli mezi dědinami, další byla jako štěně nalezena u řeky v pytli, aby toho nebylo málo dožívají u nás dvě čivavy bez PP s nima jezdíme na referenční kliniku do Brna, kde peníze opravdu lítají (jen konzultace 1000kč). Kdo má doma problémového čokla ví o čem to je. Do toho sme se loni ujali téhle ryby, o tom kolik tenhle koníček zatím stál sem nemusím psát, v létě sem ze srandy zkusil odlovit jikry do kbelíku...co se stalo? Po 4 dnech bylo v kýblu 150 plůdků, samozřejmě kam s nimi, čili další akva, další filtrace atd atd. Teď aktuálně mám z těch 150 50 malých 3 cm závojnatek, kterým začala být ta 50 malá, takže jsou třetí den ve 120, kterou jsem koupil. Nemachruju jen píšu jak to máme, mám rád přírodu a vše kolem, když se do něčeho pustím dělám to pořádně, nic na půl. Když sem se ujal toho samečka, převzal sem za něho odpovědnost, někdo to neřeší, říznul by ho a byl by klid, my tohle prostě neděláme, máme to jinak. Nikomu to nenutím, nemám zájem vypadat jako lidumil, i když lidi co mě znají z toho mají srandu.
Čili abych se vrátil k meritu věci, 3 - 5 tis. zabolí to nepopírám, ale toho samečka sme si oblíbili, včetně 4 letého synka, na kterého to taky působí výchovně, ale opravdu mi to stojí za to a v konečném důsledku 3 - 5 pět je prd ;-) a s tou vzdáleností...prosím Tě,a znova mě nejde o to jestli projedu o 200 kč navíc, jde o čas, v Brně jsem za 20 minut, Jihlava přes hodinu.
Upřímně říkám, když ryba pojde peníze budou pro nás někde na konci, tak snad to vyjde, aktuálně se zpracovává kalkulace :-)
Jinak k panu Dr. Kostkovi jsem se dostal přes vyšetření trusu Závojnatek, googl mi vyhodil SVU JIh. jako první, navíc přes Ji jezdím do práce, takhle to začalo, konzultace jak vyšetřit trus, a když jsem zjistil, že má svou kliniku, později jsem ho požádal o pomoc s tím nádorem.
No a třeba to někomu pomůže, sameček má cca 20,5 cm, prostě chlapák.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.12.2016 10:02 Muž LiborSprysl [9015]
No to jsem si početl... smich ... teda kucí, to je story :-)... Musím se přiznat, že jsem se za svou kariéru ještě nesetkal s někým, kdo by měl tak citový vztah k rybě, a ještě ke všemu závojnatce. Jako člověk budu pozitivně hodnotit ten cit, jako člověk, který se docela dost dlouho motal kolem ryb, se budu divit té snaze o téměř jistě neúspěšné léčení (o obrovských nákladech pomlčím) ryby člověkem, který toho díky jakémusi granulomu tolik musel nastudovat. A vnesu do té besídky jeden aspekt, který tu zatím nezazněl... s ohledem na to, že ta ryba velmi pravděpodobně nebude mít český původ, dal bych od jakéhokoliv řezání do ní ruce pryč s ohledem na to, že s sebou nese téměř s jistotou mutované zárodky mikrofauny ze své domoviny. Máme tady už tolik svinstva asijského původu, že další zmnožování bych klidně trestal. Takže bych k té závojnatce navzdory čtyřletému soužití s ní přistupoval s rozumem. Tedy jako k pacošovi, jehož léčení bude nesmírně nákladné a může s sebou přinést dokonce následné velké škody, které zatím nejsou vidět... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.12.2016 22:29 JoKa Re: Petan26
Ahoj, sice se mě tak zcela tato debata netýká, pouze sleduji a tiše přihlížím, dělám si vlastní obrázek. Ale jelikož jsem jeden z těch, kteří dávali, ty Tebou kritizované (budu Ti tykat, o tolik starší nejsi) palce, jsem povinován přispět do debaty, nebo do toho, v co se to zvrhlo...

Mimochodem, ten člověk, co Ti radil, má tolik let zkušeností, kolik Ty jsi na světě, ale možná i víc... Na zdejším fóru nalezneš spoustu lidí, spoustu vzdělaných lidí s různými názory a různou praxí. Ale já osobně spočítám na prstech jedné ruky lidi, kterým beze zbytku a přemýšlení věřím, ve svém poli působnosti. Například s Václavem bych se rozhodně nehádal o kytkách a s Liborem o odchovu cichlid a jím podobných. A zrovna s tímto člověkem bych se o genetice a nemocích akvarijních ryb rozhodně nepřel...! Ale to jen tak na okraj...

Nevím, proč ses vlastně vůbec rozčílil!?! Zeptal jsi se, svojí odpověď dostal. Dovolím si demonstrovat to, jak to na mě zapůsobilo, pomocí citací. Jen aby to bylo zřejmé, tak před každou tu citaci vložím nick, aby bylo vidět, kdo to psal... Tak tedy:

Pepan: Dobrý den, hledám v rámci JM kraje specialistu na ryby, ..., kde by byli schopni mi provést chirurgický zákrok na rybě, jedná se pravděpodobně o Lymfocystosu... Zároveň bych požádal o zkušenosti jak prakticky podobnou věc uskutečnit...

Po té, co Ti dva další lidi odpověděli, že to nemá cenu a rybu by utratili si poinformoval společnost, že už si volal tam a tam a dokonce i do Jihlavi, se ozval Miloš: -chirurgický zákrok nikdo neprovede bez řádného vyšetření, co to obnáší, tak s tím jste již byl určitě obeznámen
-osobně si i nějak nedokáži rozumně vysvětlit, váš současný postup, pokud jste prvotně spolupracoval s veterinární klinikou v Jihlavě a konzultoval s L.N. .
-navíc Lymfocytoza-tam je původcem specifický virus,který má afinitu k vnitřnímu pojivu,tato nemoc je obvykle chronického charakteru,kdy dochází hypertrofii kůže, zduření a prasknutí nádoru. V těchto případech prokázání tohoto onemocnění, je jednoznačná eliminace nákazy provedena usmrcením jedince, proto chir .zákroku není třeba - zkrácená forma vysvětlení


Načež si odpověděl: není pro mě absolutně žádný problém naložit zvíře nebo rybu a jet s ní přes půl republiky, když to bude stát za to, jsme na to zvyklí ale tady to nejde tak jednoduše!

Do toho znovu Radek okomentoval nesmyslnost Tvého počínání a přispěchal i Roman: Zcela upřímě, zde na tomto fóru se ti jiných, než již vyslovených rad nedostane, ztrácíš tady zbytečně čas. Pokud to opravdu jsi rozhodnut řešit, musíš to řešit s již rozkonzultovanýma odborníkama na veterinárních klinikách. Nemyslím to nijak zle, jenom vidím kdo ti na co odpovídá a se znalostí těch lidí si opravdu nemyslím, že by v dohledné době došlo k vyslovení nějakého jiného, než již existujícího názoru, říkejme tomu většinovému.

Myslím, že na tom není už čemu nerozumnět! Ale Miloš to s Tebou nevzdal: -to mohu,proč hledáte odborníka k odstranění nádoru přes zdejší stránky a další brněnské, u chovatelů, protože nevěřím,že pokud jste byl s MVDr. Kostkou v kontaktu,tak ten by vám určitě někoho doporučil.
-výše uvedeneho veterináře znám osobně,vlastně oba
-převoz není nic až tak dramatického , jak tu uvádíte, to lze zvládnout

Ty jména, kterými se později oháníš jsou mi cizí, nic mi neříkají, ale zrovna pan Kostka, no řekněme, když ho znám i já, relativní laik... Hovořil si s ním, dohodl se, na co ku*va čekáš?!? Na požehnání??

Pak si se chvíli rozčiloval, že všichni tady jsou nehumání a nechali by chudáka rybku zdechnout (osobně si nemyslím zdechnout, spíš ušetřit trápení), ale Miloš Ti to shrnul: -vemu to postupně,zánětlivá reakce to není,byly podány antibiotika
-Tuberkuloza?
-Lymfocystoza?
-EPa?-tu přidám pro úplnost možných předbězných diagnostik
-tak a pokud si vyhledáte potřebné info ,tak zjistíte, že ve většině případů není léčba úspěšná, dokonce se jedná o tzv. nebezpečné nákazy u všech ,,tří,, předběžně stanovených diagnostik


Opět si kontroval nějakou tezí, že TBC nemá efekt, btw, to jsem si vygooglil sám, jen tak z nudy a trvalo mi to tak 2 minuty... :-)
A pak se ozval Maq, že jsi průkopník, čehož si se následně chytil, no jo, tonoucí se stébla chytá...

No a pak se přiostřilo -Miloš: -proč tady uvádíte pouze to, co se vám hodí,proč nezveřejníte i závěry VFU Brno, ty se totiž nehodí do scénáře
-už vůbec nevěřte tomu, že bavit se osobně asi bychom si rozuměli víc, jde vám pouze o zviditelnění, které potvrzujete i ve svém posledním příspěvku ,,jak jsem zjistil a zjišťuju tyhle kroky jsou velice ojedinělé,, a doplnil odkazem, kde je mediálně zviditelněna operace nádoru.

-Průkopníkem určitě nejste,to si palcujte jak je libo, pouze chovatelé, okolo toho, nedělají takové divadlo a cavyky, jako vy.


Pak si tedy předložil nějaké pochybné maily z VFU. Tu odkazovat nebudu, neb už by se mi to nevešlo do příspěvku, ale snad sám víš, co jsi napsal. O věrohodnosti by jsme mohli sáhodlouze polemizovat. Nicméně, i když připustím, že jsou reál, tak pouze a jen potvrzují Milošovu předběžnou diagnózu o 20 řádků výš v tomto textu. Samozřejmě se i tito vzdělaní lidé shodují s většinouvým názorem, že léčba nemá smysl a výsledek operace je pochybný...

No a konečně Ti to Miloš pěkně shrnul: -Tak vidíte , nakonec je to tak ,jak vám to tu říkám-me od samého začátku
-udělal jste si kolečko, včetně pár telefonátů a skončil jste v Jihlavě kde jste začal a vlastně měl to celé řešit
-omlouvat se vám nehodlám a ani nebudu, mé závěry pouze kopírují odpovědi které jste zveřejnil,tady se opětovně potvrdila možnost neúspěšné léčby.


A Tvá odpověď: To je neuvěřitelné. Téměř nic co jste psal k věci, není pravda. Dobrá, kopnul jste sem pár definic, na které se stejně nikdo neptal, protože jsou dostupné (co je TBC, Lymfocystoza atd ...) ale k postupu samotného výkonu jste byl mimo (chirurgický zákrok nikdo neprovede bez řádného vyšetření, převoz není nic až tak dramatického) včetně toho , že to mám celé řešit pouze v JI a že nechápete zapojení dalších, přitom existuje i pracoviště v Brně a na to mne odkázal i sám Dr. Kostka s vhodností dotazu (Doc. Palíková), jinými slovy chtěl, abych do věci zapojil nejen ho ale i VFU,protože praktických zkušeností je skutečně málo!!! (průkopnictví?)
No a na závěr mě obviníte ze lži, prý se mi něco nehodí do scénáře a jde mi pouze o zviditelnění, tak já vám nevím, kdo je tu mimo


Tak abych to konečně shrnul. Mimo jsi ty, všechny diagnózy odborníků, kterým si volal, potvrdili to, co Miloš psal už dávno předtím. Všichni ti odborníci Ti potvrdili všechno, co zde zaznělo...!!
Souhlasím s Milošem, proto ty palce, také si myslím, že se pouze prezentuješ, jako lidumil, vlastně rybomil, chceš ukázat, jak šlechetného ducha máš, zde na fóru...
Řeknu to asi takhle: jsi připraven dát 3-4 za operaci, osobně bych hádal 2-3 a je Ti zatěžko zajet do Jihlavy? 100 km?? O kolik peněz navíc, než kdyby si jel do Brna, když chceš za podobnou operaci dát 3-4?? Posloucháš se?
A nechápu, proč se teda rozčiluješ, rybu nenaložíš a neodvezeš?? Možná nám tím všem tady zavřeš ústa, smeknem a pak Tě teprve nazvem průkopníkem...! Ani by mě nepřekvapilo, kdybych uhodl, kdo nakonec v té Jihlavě bude operatér!!
Do té doby, tedy alespoň za mě, zbytečně víříš vodu!!
Howgh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2016 18:36 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: lacewings
To je neuvěřitelné smich Téměř nic co jste psal k věci, není pravda. Dobrá, kopnul jste sem pár definic, na které se stejně nikdo neptal, protože jsou dostupné (co je TBC, Lymfocystoza atd ...) ale k postupu samotného výkonu jste byl mimo (chirurgický zákrok nikdo neprovede bez řádného vyšetření, převoz není nic až tak dramatického) včetně toho , že to mám celé řešit pouze v JI a že nechápete zapojení dalších, přitom existuje i pracoviště v Brně a na to mne odkázal i sám Dr. Kostka s vhodností dotazu (Doc. Palíková), jinými slovy chtěl, abych do věci zapojil nejen ho ale i VFU,protože praktických zkušeností je skutečně málo!!! (průkopnictví?)
No a na závěr mě obviníte ze lži, prý se mi něco nehodí do scénáře a jde mi pouze o zviditelnění, tak já vám nevím, kdo je tu mimo. Taky končím ahoj
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 32

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9009?od=201