Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2018 20:58 Papouskova – Zavojnatky nemoc??
Dobry den,mam otazku uz si nakej ten tyden lamu hlavu co asi je tem mim rybickam. Mam jednu malou cernou zavojnatku ...a uz par tydnu plave na dne a tre se o kameny...zere normalne. Pak plave na hore,ale jako by uz nemohla. A u druhe rybky karkulka tak ma krvavy flicek na hodni ploutvy...nevite co snima je . ??dekuji za odpovedi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2018 11:07 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Pavel
dobrý den, může být. Jak to pokračovalo až tedy do závěru, ukončil jste to sám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 12:17 Pavel Re:
Tak jsem udělal vše co jste poradili ale bohužel se mi závojnatku nepodařilo zachránit ☹ . Vypadá to že to nebylo zatučnění jater ale zánět plynového měchýře. Podle toho co jsem o tom náčetl. Až na příjem potravy. Moje rybka byla stále při chuti. Ale nevyplouvala k hladině a poslední tři dny se neudržela v rovině. Snad ostatním se nic podobného nestane. Ale i tak děkuju za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2018 09:20 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: pavel
Přesně jak píše Kuba, moc jednostranné a vysvětlení postiženého jedince jste taky dostal. Pokud není pozdě, Váš problém by mohla vyřešit razantní dieta. Jestli se tím chcete zabývat, rybu odstavte do karantény, mírně nasolte vodu pol. lžíce na 50 litrů, zvyšte teplotu vody o tři stupně max. na 28°C, silně vzduchujte krmtě jen hodně střídmě, dodržujte hygienu vody ať se vám k tomu nepřidá něco jiného a minimálně týden počkejte pak napište výsledek.Nic lepšího asi nevymyslíme. Fluval : proteiny 30%, vlhkost 9%, tuky 6% !!! Není to úplně špatné, jsou i horší kombinace proteiny 60%, tuky nad 8% apodobně ale není to ani nejlepší a znova moc jednostranné. jestli chcete mít ryby zdravé krmte skoro vším co sem psal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2018 23:40 Muž Kubaa [718] Re: pavel
Nevím jaké kvality jsou ty vločky od Fluvalu, ale každopádně je to dost jednostranná strava. A to že se chronické problémy, třeba ze špatné stravy, neobjeví u všech jedinců najednou, je úplně normální. Každý jedinec vydrží jinak dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2018 11:14 pavel Re: Kubaa
Krmím vločkami od FLUVALu. A občas mražené patentky. Ale má to jen jedna ryba ze čtyřech. Zbylé tři jsou úplně v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2018 10:01 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
98% problémů se Závojnatkami způsobuje špatná strava (moc tuků a proteinů) chce to sledovat viz obaly, tuky do 4 %, proteiny do 40%, krmte pestře, zeleninu, maso (hmyz živý,m zamražený NE suchý, žížalí maso) klidně ovoce, vše co do nich dostanete. Zbylé 2% nevhodné podmínky (jedna dospělá minimálně 50 litrů vody) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2018 11:08 Muž Kubaa [718] Re: Pavel
A čím je krmíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2018 10:58 Pavel – Závojnatka se mi přetáčí
Dobrý den.
Jedna ze závojnatek se my začala přetáčet ocasní ploutvový vzhůru. Plave normálně, žere normálně ale jak mile zastaví, začne se přetáčet. Četl jsem, že by to mohla být obezita a zatučnění jater. Máte s tím někdo zkušenost? Mám akva 150l a teplotu 24stupňů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2018 16:41 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: athlo
Závojnatkám občas něco takového na těle vyskočí, bílé flíčky a kuličky v podobě plísně, pak se to samo ztratí, četl jsem o tom a sám to tak mám, pravděpodobně to souvisí s kvalitou vody, víc přikrmíte, spadne kvalita vody a je to, nebo špatný postup čištění filtru nebo akvária atd., stres dělá taky hodně, já mám 200 litrovku v něm jsem měl tři ryby, skoro dva roky se mi celé akva zajíždělo, už jsem byl zoufalý, pořád dokola měsíc nebo dva čistit filtr, po dvou letech klídek, teď jsem dvě musel utratit, a přidal mláďata asi 5 kusů z menšího akva, začali růst a špinit akva, a je po klidu, opět se tvoří nadměrně bakterky, které zanáší filtr, prostě se to zase nastavuje jakoby od začátku na novou osádku, nebojte je to jen dočasně, mám nachystanou 500 litrovku... ať se daří ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2018 13:39 athlo Re: Petan26
Dekujeme Vam obema za rady. Skutecne se ted, zpetne, zda lecba Metrodinazolem zbytecna, nebo dokonce i kontraproduktivni. Cetli jsme si o lecbe Antihelmintiky, ale radeji jsme zvolili tento postup:

Drzime ryby v "klidu". Menime vodu, asi 30% nasi 100 l nadrze, kazdy treti den. Pridavame do vody nitrifikacni bakterie a vitaminy. Sledujeme parametry vody.

Pokouseli jsme se nekolikrat znovu nalezt hlistice v trusu, ale vypadato, ze uplne ustoupily. Tak jsme pristoupili k dalsim krokum "ocisty":
> vycistili jsme jeden ze dvou externich filtru
> pridali jsme novy a vycistili stary substrat. Diky vymene substratu pobyvaly ryby 24 hodin v hole asi 40 litrove nadrzi (spolu s intenzivnim vzduchovanim). Diky cemuz jsme meli jedinecnou moznost naucit je prijmat i jinou potravu nez jenom vlocky, tedy konkretne spirulinove kulicky, s prumerem max 3 mm.
> pridali jsme vice rostlin

Dnes, po mesici "klidu" se zdaji rybicky uplne zdrave. Nemocne oranzove zavojnatce uplne zmizely kozni potize, napravilo se traveni a dokonce se ji spravily i problemy se vzuchovym mechyrem.
Az se zase nejaky problem objevi, urcite dame zase vedet. To abychom dobre slouzili jako odstrasujici priklad, pro ty, ktere by napadlo, ze je dobry napad chovat tri 2-3 lete zavojnatky v jenom 100 l nadrzi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2017 19:22 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: athlo
Samozřejmě souhlas s lacewings a za sebe bych ještě dodal a nezaznělo to, že Metrodinazolem (Entizol) se léčí bičíkovcí což je prvok, a vy máte rybu napadenou Hlísticí nebo-li Nematodu a na tu je výše uvedený lék chabý, učinná léčba hlístice je v podobě Antihelmintika např. eSHa NDX s obsahem učinné látky Levamisol apodobně. Léčba hlístice je taky specifická a odlišná viz její životní cyklus. Ale jinak za to video máte palec hore. Dejte tomu klid a vitamíny a pak si to hoďte znova ale postupně, jak je Vám napovídáno plus to Antihelmintikum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.12.2017 05:42 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: athlo
- vše špatně
- k nasazení Metrodinazolu mělo dojít až po léčbě Acriflavinema a následné konzultaci , nikoliv ,dokonce současně v kombinaci s Acriflavinem, navíc v nevhodném poměru dávkování(nejspíše internet) a typu léčby , čemuž i odpovídá doba léčby a její průběh
- některé typy léčiv nelze užívat v kombinaci s jiným druhem léčiva
- víceméně píšete o zlepšení stavu s přetrvávajícím problémmem střevních potíží (červík/hlístice) , tady bych tomu nechal klidový stav cca týden a následně opětovná kontrola výskytu ,pokud tomu stav ryby odpovídá(vitalita a příjem krmiva)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 22:48 athlo Re: lacewings
Podavam prubeznou zpravu, treba to nekoho inspiruje, nebo odradi, nekomu mozna pomuze.

Podarilo se nam sehnat Metrodinazol (skutecne i tento nazev, jiny komercni nazev je Entizol) drive nez Acriflavin, zacali jsme s podavanim tohoto antibiotika. Acriflavin jsme pridali o 4 dny pozdeji. Ryby se zpocatku podavanych leciv baly, no ted uz jde rict, ze Metrodinazol jim chutna, Acriflavin uz ignoruji. Postupem casu se problemy "nemoci" stupnovaly a ustupovaly. Dnes to uz vypada, ze kozni problemy Zavojnatky mizi, nicmene strevni problemy pretrvavaji.

Po celou dobu lecby, byly ponechany rostliny v akvariu (postupne ubyvaji, jak je cupuji ryby), svitili jsme standardnich 16 hodin, filtry bezely na 100% (tj. asi 6x-10x za hodinu prefiltruji akvarium). Davkovani je zde napsane pro nase, 100 litrove akvarium.

> Prvni podani Metrodinazolu bylo 4 tablety po 400mg rozdrcenych na prasek, rozmichany ve vode a vlity do akvaria.
> Druhe podani Metrodinazolu bylo po 3 dnech, tj. ctvrty den. po drasticke vymene vody, 2 tablety po 400mg. Drastickou vymenou vody rozumime, odebrani tretiny vody, a nasledne odebrani kyble, doliti kyble a opakovani tehoz tak dlouho dokud voda odebrana z akvaria nebyla cira. Orientacne jsme vodu odebirali a pridavali cca 2,5 hodiny, asi setnactkrat probehla vymena 9 litru vody. Vychazi nam to teoreticky pri idealnim promiseni na cca 80% vymeny vody. U odebirani vody z akvaria jsme virili vrchni vrstvy substratu, cistili listy rostlin, vydrhli sklo, ocistili vybaveni akvaria.
> Dalsi den, tj. paty den, jsme zopakovali drastickou vymenu vody, znovu pridali 2 tablety Metrodinazolu a 10 ml roztoku Acriflavinu. Roztok je tusim 0,9%, zluty, po vyliti do akvaria voda zezelena, bohuzel netusime, co je rozpoustedlem Acriflavinu, takze jeho davka nejde s davkou Sera Omnipuru S porovnat.
> Po trech dnech, tj. osmy den, jsme opakovali drastickou vymenu vody, 2 tablety Metrodinazolu a 15 ml roztoku Acriflavinu.
> Po trech dnech, tj. jedenacty den, jsme opakovali drastickou vymenu vody, 3 tablety Metrodinazolu a 20 ml roztoku Acriflavinu.
> Po ctyrech dnech, tj. patnacty den, jsme opakovali drastickou vymenu vody, 3 tablety Metrodinazolu a 20 ml roztoku Acriflavinu.
> Po ctyrech dnech, tj. devatenacty den, jsme opakovali drastickou vymenu vody, 2 tablety Metrodinazolu a 20 ml roztoku Acriflavinu.

S tim, jak pusobenim leciv z akvaria mizeli mikrobialni spolubydlici ryb, doslo ke zhorseni priznaku Zavojnatky v prvnich dnech lecby. Kozni problemy se rozsirily na dalsi casti ocasni ploutve (nove bile kulicky na okrajich ocasni ploutve), trus byl vice provazovity, obsahoval vice bublin.
Kozni problemy od te doby ustupuji, az se zda, ze lecba bude uspesna. Bohuzel strevni problemy se stale vraci ve vlnach, tedy to vypada, ze potize nejsou zpusobeny tim, co by dana davka leciv mohla vyresit.

Podarilo se nam sehnat "mikroskop" nasaditelny na mobil, s maximalnim zvetsenim "100x", coz samozrejmne na spory hub nestaci. Nicmene podarilo se nam objevit tohoto cervika, je mozne, ze jemu podobni muzou za strevni potize, resp. onemocneni plynoveho mechyre zavojnatky? Pozorovali jsme cervika v trusu ryby dva dny po sobe.

youtu.be/…

Video s cervikem v odkazu na youtube

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2017 20:15 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: athlo
-nevhodné složení filtračních náplní
-nevhodně použité léčivo pro tento typ studenovodních ryb , používat léčiva pro KOI ,složení je optimálněji laděno (není to vždy ve všech případech pravidlem)
-Acriflavin 1.5- 2.5ml na 10l vody za stálého provzdušnění nádrže ,zjistit citlivost ryb na typ léčby(koupelí k danému množství aplikovaného léčiva)
- ,dle následného vývoje bude asi potřebné aplikovat Nitroimidazolové antibiotikum "Metronidazol" ,nutná konzultace dle vývoje postupu léčby acriflavinem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.11.2017 16:33 R Muž ctibum [6909] Re: athlo & všichni
Já bych řekl, že už nemá cenu pokračovat. Kdo chtěl něco napsat, tak to napsal, ty jsi to buď pochopil, nebo nepochopil (třeba mě), jaká je situace s nádrží je víceméně jasná a tím bych to ukončil, než se to zvrhne.
Lacewings ti poradil, ty ses toho chytil a o to šlo. Co bude dál s nádrží je na tobě a už bych to neřešil... pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   30.11.2017 16:31 R Muž afc1886 [14682] Re: athlo
V prezentaci ses zmínil, že máš čistý objem 110 litrů, ale vodu měníš jednou za 5 až 10 dnů jen 32 litrů. To je ale strašně málo na to, jaké máš ryby v akváriu. Jako samozřejmě je super, že chceš rybku uzdravit, ale to pořízení větší nádrže a lepší údržba akvária by byla více než vhodná. Sám se rozčiluješ o tom co ti ostatní píšou a ty potom napíšeš
athlo napsal:Bohuzel ani jeden z utivatelu Zavojnatky nechova, nebo se k tomu nehlasi, resp. pokud je kdy chovali, nejspise se jejich chovu vzdali, v horsim pripade jim ryby vychcipaly.
Pokud se jich vzdali, je to jejich rozhodnuti. Jejich povaha. Nekdo by to pojmenoval zbabelosti. Nekdo logikou.
Nenapadlo tě, že jsou to naopak zkušení akvaristé, kteří si nepořídí rybky, kterým nemůžou dát to co potřebují?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2017 16:30 R Muž romant [27987] Re: athlo
Když si nakreslíš časovou osu, tedy hlavně zpětně, tak se ten problém který pozoruješ protíná s čištěním filtrů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 16:22 athlo Re: Anthrax
Fakt nevim, jestli Descartes choval zavojnatky a jak velkou nadrz s kolika kytkami zvolil. Tedy uz vubec nevim, jestli to byl priklad vhodny nasledovani :) Nebo jestli radeji nemel sedet v koute a soupat nohama ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.11.2017 15:56 R Muž Anthrax [4765] Re: athlo
Mé příspěvky nejsou naštvané. Jen jsem tě upozornil (a doufám, že slušně, ale jestli se tě něco dotklo, tak mě to mrzí), že na to jdeš z opačného konce. A pokud nevylepšíš podmínky v nádrži, tak léčba medikamenty nepovede k ničemu.

Ale na co mi nedá nereagovat, myslíš že primát cítí bolest jinak než kaprovitá ryba? To zavání Descártesem, i když ten vztahoval schopnost cítit bolest výhradně na lidskou bytost.

To Tudy: To že někdo něco dělá, tak to neznamená, že to musím dělat taky ne? ;-) Např. ty Tebou zmiňované závojnatky v malé kouli. K vidění je ledacos, ale ne vše je hodno následování. Ale jinak souhlas nadávkami se nikam nedostaneme. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 15:42 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Tudy
Zavojnatka při dobré péči doroste i kolem 20cm, hnědá akara asi 12-13. A neprodukuje tolik detritu jako karas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2017 15:30 Muž Tudy [330] - Krevetky
Pánové, prosím, méně konfrontace, injektivy si můžete vyměňovat soukromě. Na Závojnatku je to malé, to už víme, ale já mám také 3 Akary hnědé ve 112 l a že by trpěly, se mi nezdá. Ty ryby tam už prostě jsou a při dobré péči a zlepšení podmínek v akváriu se jim nemusí dařit úplně zle, i když to samozřejmě není ideální. Athlo si šel pro radu, tu mu poskytl lacewings. Viděl jsem Závojnatky chované v mnohem horších podmínkách (koule apod.) a tito lidé se o nápravu nestarali vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 15:18 athlo Re: Kubaa
Zavojnatka je kaprovita, clovek je primat. To je propastny rozdil mnoha stovek milionu let rozdilneho vyvoje, ktery vedl k tomu, ze cokoli co se z venku, nebo z dalky podobne zda, vevnitr funguje odlisne. A abych vas dale vyvedl z omylu, mnoha rostlinam take bylo priznano citeni stresu, ci bolesti, strachu, chuti souperit, potrebe se vyhnout.
Ze Entizol funguje na cloveka podobne jako na rybu, neni dilem podobnosti strev, ale podobnosti parazitu. Kdyby slo o extremni srovnavani, musim vam potvrdit, ze i u pestovani soji (celed bobovite) se potvrdilo, ze aplikovani Entizolu, vede ke zvyseni produkce (rekneme kvalitnejsimu zivotu, viz. Pepan), "bohuzel" uz pri nizkych davkach k omezeni mikrobialniho zivota v pude (tedy travicim prostredi rostliny). Ze o rostlinach nic nevite, neznamena, ze muzete vynaset nespravedlive soudy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.11.2017 15:13 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: athlo
athlo napsal: Velmi si vazim koemntaru uzivatelu ctibum, Pepan i Antrax. Presto si stale myslim, ze jejich ton je neadekvatni, zbytecne rocileny. Akvarium to nezvetsi, rybu to neuzdravi.
Bohuzel ani jeden z utivatelu Zavojnatky nechova, nebo se k tomu nehlasi, resp. pokud je kdy chovali, nejspise se jejich chovu vzdali, v horsim pripade jim ryby vychcipaly.
Pokud se jich vzdali, je to jejich rozhodnuti. Jejich povaha. Nekdo by to pojmenoval zbabelosti. Nekdo logikou. Pokud jim vychcipaly nechapu, kde se bere jejich vztek, jsou frustrovani sami ze sebe? Uzivatel Pepan se tu doznal, ze, svymi slovy, ryby tyral, presto se nestydi.
Co mi vubec nesedi, je prirovnavani zivota ryby k zivotu cloveka. Je to zkratkovite, blbe a slouzi to akorat k vyvolavani hysterie a utvrzovani se ve vzteku. Zavojnatka zije zcela jinym zivotem nez clovek, hledani paralel je tak nemozne, ze by to znelo jako spatny vtip.
Ja chapu, jak by bylo super mit obri akvarium, pro nas, pro vas, pro ryby. Ani jednou jsem nepoprel, ze podminky naseho akvaria nejsou idealni, dokonce jsem s tim zde souhlasil, presto se frustrace a vztek dale mnozi.
Klidne sem jeste jednou napiste jaky jsem nelida, tyran, jak mame dat ryby do vetsiho akvaria a k nim vice a jeste vice rostlin. Asi jsem to nevedel uz predtim, ev. jsem to nepochopil ani z toho, co bylo napsano poprve uzivetelem (spravcem) ctibum.

Takže tím, že jsem je týral, jsem je opakovaně donutil ke tření? Ty fakt nevíš co mluvíš. Byly v tom akvárku akorát přes zimu a na jaře šly zpátky do jezírka. A péče o ně byla mnohem lepší než u Tebe. A co se týče chovu zavojnatek v akváriu - jde to, ale v mnohem větším akvárku. Kdybys trochu použil mozek, našel by sis kartu oné ryby a tam by sis vyhledal konkrétní lidi, kteří je v akvárku chovají. A buď tak laskav, nenapadej jiné lidi, když máš hromadu svinstva před vlastním prahem. Až budeš mít zvládnutý chov a ryby v pořádku, pak můžeš kritizovat jiné. Zatím jsi na tom ale tak, že bys měl zalézt do rohu a uctivě šoupat nohama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 14:48 athlo Re: lacewings
Dekuji za tipy. Sera Ompupir S ten Acriflavin obsahuje v koncetraci 600 mg / 50 ml, tedy na 100 litru tedy 5 ml se dava v tydenim intervalu 60 mg. Je to dostatecne?
Entizol vyzkousime, budeme jej aplikovat rovnou do akvaria, protoze si nejsem jisty puvodem nakazy. Jestli jsem to pochopil dobre na 100 litru je doporucovana davka 1500mg (250mg na 20l + za kazdou stovku 250mg extra), pusopeni 3 dny, nacez vymena 80% vody a odkaleni dna. Pak se postup opakuje 2x se snizenou davkou na 750mg.
Napisu az si budu jisty ucinkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.11.2017 14:41 Muž Kubaa [718] Re: athlo
Závojnatka je obratlovec, ne kytka, základní prožitky jako bolest, stres apod. má stejné jako my.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 14:35 athlo Re: ctibum
Velmi si vazim koemntaru uzivatelu ctibum, Pepan i Antrax. Presto si stale myslim, ze jejich ton je neadekvatni, zbytecne rocileny. Akvarium to nezvetsi, rybu to neuzdravi.
Bohuzel ani jeden z utivatelu Zavojnatky nechova, nebo se k tomu nehlasi, resp. pokud je kdy chovali, nejspise se jejich chovu vzdali, v horsim pripade jim ryby vychcipaly.
Pokud se jich vzdali, je to jejich rozhodnuti. Jejich povaha. Nekdo by to pojmenoval zbabelosti. Nekdo logikou. Pokud jim vychcipaly nechapu, kde se bere jejich vztek, jsou frustrovani sami ze sebe? Uzivatel Pepan se tu doznal, ze, svymi slovy, ryby tyral, presto se nestydi.
Co mi vubec nesedi, je prirovnavani zivota ryby k zivotu cloveka. Je to zkratkovite, blbe a slouzi to akorat k vyvolavani hysterie a utvrzovani se ve vzteku. Zavojnatka zije zcela jinym zivotem nez clovek, hledani paralel je tak nemozne, ze by to znelo jako spatny vtip.
Ja chapu, jak by bylo super mit obri akvarium, pro nas, pro vas, pro ryby. Ani jednou jsem nepoprel, ze podminky naseho akvaria nejsou idealni, dokonce jsem s tim zde souhlasil, presto se frustrace a vztek dale mnozi.
Klidne sem jeste jednou napiste jaky jsem nelida, tyran, jak mame dat ryby do vetsiho akvaria a k nim vice a jeste vice rostlin. Asi jsem to nevedel uz predtim, ev. jsem to nepochopil ani z toho, co bylo napsano poprve uzivetelem (spravcem) ctibum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2017 08:43 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: athlo
-v základu léčby Acriflavin ,dle následného vývoje bude asi potřebné aplikovat Nitroimidazolové antibiotikum "Metronidazol" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2017 06:36 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: athlo
athlo napsal: Nepochybuji ani neumensuji tve zasluhy a moc dobre jsem si vedom te driny. Ja psal o nasich rybach. Jsou mlade, pohlavi nezname.
To není o zásluhách, ale o citu k živočichům. A jestli ty ryby jsou mladé nebo dospělé, to je fuk. Ty Tvoje jsou nemocné, protože mají absolutně nevyhovující podmínky. Můžeš mít přerybněnou nádrž, ale musíš jí věnovat zvýšenou péči. Taky jich pár doma mám, ale je kolem toho spousta práce, aby se ryby cítily dobře. Musí mít spoustu kytek a velmi častou výměnu vody. Pak se i po přechodnou dobu mohou cítit i v malém akváriu dobře, ale jako definitivní domov bych tak malou nádrž pro zavojnatky nikdy neudělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.11.2017 06:18 R Muž ctibum [6909] Re: athlo
Představ si to spíš tak, že žiješ jako dítě non-stop deset let v místnosti 3x3 metry s jedním malým oknem a jedním malým kyblíkem, který ti někdo za 1-2 týdny vynese. Až povyrosteš, tak tě přestěhují do místnosti 5x5 metrů se stejnými podmínkami. Myslíš, že se budeš vyvíjet bez následků? A že až se ti začne třeba deformovat páteř, že se to svede na to, že ti kdysi měnili okno a do místnosti se dostal zkažený vzduch?

Osobně bych "zdravé" ryby hned někomu dal, tuhle zkusil vyléčit, až ti tu někdo poradí co a jak a potom ji taky věnoval. A akvárko zrušil. Na co ho máte? Nejste pořád doma, každé 2 roky se stěhujete. Proč máte zvíře za takových podmínek? Abyste se vy měli k čemu vracet? A co to zvíře? Kupte si kaktus, ten to dá...

Není tu standard se hned rozčilovat. A já se nerozčiluju. Ale když k tomu někdo přistupuje jako ty... Nikdo ti tu neřekne jenom jak léčit, když vidí podmínky. Léčíš následky, ne příčinu...

Já už končím. S léčbou ti poradit neumím a nic jiného slyšet nechceš. Tak ať se daří...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 01:09 athlo Re: Pepan
Nepochybuji ani neumensuji tve zasluhy a moc dobre jsem si vedom te driny. Ja psal o nasich rybach. Jsou mlade, pohlavi nezname.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2017 00:53 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: athlo
athlo napsal: Teda nevim Pepane, ale je mozne, ze by se vytreli samci nebo nedospele ryby? Navic nejsme porad doma, takze co kdyz se vytrou ale pak to snedi? Nespocitame to.
Nicmene, castejsi vymeny vody se budeme drzet, ale jak to skloubit s pusobenim mediciny? Kdyz vymenime vodu, mame do nove vody rovnou pridat novou davku mediciny?

Vzhledem k tomu, že jsem měl z těch výtěrů potěr, určitě se nejednalo o samce nebo nedospělce. Prostě to byly ryby v produkční velikosti i věku, akorát ta makačka kolem nich byla neskutečná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2017 00:32 R Muž Anthrax [4765] Re: athlo
athlo napsal: No je mozne ze jsme dosli s rybami do bodu, kdy se musi akvarium zvetsit. Tak to 100 %, a to už v okamžiku nákupu ryb. ;-) Jsou prostě ryby, které z různých důvodů do malých nádrží nepatří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 00:24 athlo Re: Anthrax
No je mozne ze jsme dosli s rybami do bodu, kdy se musi akvarium zvetsit.
Predstavuji si to tak, ze jsem si s novym filtrem z druhe ruky zatahl infekci do akvaria. A ted bych se toho rad zbavil. Snazil jsem se ten filtr vycistit, s vedomim toho, ze to muze prinest problemy :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2017 00:21 R Muž Anthrax [4765] Re: athlo
athlo napsal: ted je lepsi utratit za medicinu nez za velke akvarium. :-| A jak si tu medicínu představuješ? Dlouhodobý pobyt v nevhodných podmínkách žádná vodička nespraví. :-O Vzal jsi to ze špatného konce. Změna podmínek v akváriu s tím, že člověk bere v potaz co nejvíce nároků daného druhu. To je jediná možnost, jak z toho ven. 2,5 roku pobytu v takovýchto podmínkách už sice neodčiníš. Na těch rybách se to podepíše. Ale proč ty ryby trápit dál? Máš podle mě dvě možnosti, buď zařiď odpovídající nádrž, nebo ty ryby někomu věnuj.

Edit: Nenapadlo tě, že to mudrování má nějaký důvod? Nejspíš asi to bude v tom, že tvůj přístup k věci nebude v úpně v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 00:20 athlo Re: Pepan
Teda nevim Pepane, ale je mozne, ze by se vytreli samci nebo nedospele ryby? Navic nejsme porad doma, takze co kdyz se vytrou ale pak to snedi? Nespocitame to.
Nicmene, castejsi vymeny vody se budeme drzet, ale jak to skloubit s pusobenim mediciny? Kdyz vymenime vodu, mame do nove vody rovnou pridat novou davku mediciny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.11.2017 00:10 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: athlo
Ještě dodatek. Místo CO2 a podobných nesmyslů bys měl co nejčastěji měnit vodu. Kdysi jsem udělal něco podobného. Odstěhoval jsem z jezírka na chatě do stolitrové nádrže asi šest zavojnatek. Ale místo nějakých syntetických sraček jsem tam měl holé dno, silné vzduchování a každý den jsem měnil dvě třetiny vody. Byla tam spousta plovouček jako Pistia a Egeria. Jenže na rozdíl od Tvého případu se mi ty zavojnatky v té nádrži dvakrát do jara vytřely a nikdy nebyly nemocné. A vím jednu věc, že už nikdy bych takové ryby do tak malé nádrže nedával. Jo a mimochodem, ten |Tvůj případ není žití s rybami. To je jejich trápení. Jak by bylo Tobě, kdyby Tě zavřeli do místnosti velikosti záchodu a tvrdili že se učí s Tebou žít. Zkus ty ryby věnovat někomu, kdo má pro ně lepší podmínky, protože to skončí debaklem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 00:05 athlo Re: ctibum Re: Pepan
Skutecne, takove mudrovani nasi rybe nepomuze. Libi se mi jak romanticky premyslite, a v podstate s tim souhlasim. Kdyz byly zavojnatky koupeny, tak se moc nemyslelo. No postupne se ucime zit s rybami. Toto uz je 2. tedy vetsi akvarium pro nase zavojnatky, jestli to nebylo zrejme z moji prezentace, tak se omlouvam.
Nevim, proc se hned tak rozpalujete, asi je to tu standard .. rozzureny .. vas vztek nasim rybam rozhodne neprospeje a akvarium nezvetsi spim

Hledat logiku v chovani lidi .. mnoho zdaru :-D Ale kdyz uz tedy musime .. ted je lepsi utratit za medicinu nez za velke akvarium. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.11.2017 23:53 R Muž ctibum [6909] Re: athlo
No, moc logiky to, co píšeš, nemá. Když se každé dva roky stěhujete, tak proč akvárko? A když už a větší než máte nejde, tak proč závojnatky? hmm
Víš, že je to malé, vidíš že tam je průser, ale ryba "musí vydržet"? Protože vy prostě chcete závojnatky, i kdyby měly být ve sklenici od okurek, nebo jak? Nenapadlo vás je darovat, když na ně nemáte podmínky?
Moje mudrování problém rybě nevyřeší, ale to, co děláte a jak uvažujete, mi moc fajn nepřijde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.11.2017 23:49 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: athlo
athlo napsal: Ja o tom, ze to je mala nadrz vim, dosluhuje. Jenze to musi rybky jeste par mesicu vydrzet, nez se prestujeme a celkove promyslime vetsi nadrz, se kterou se snad uz stehovat nebudeme.
Chtel bych videt tyhle propagatory obrich nadrzi, jak stehuji tak jako my, nejdele kazde 2 roky.

Spise jsem myslel radu jak rybce pomoci ji ten hnis nebo co to je vypudit z kuze nad okem. Jeste tyden to asi vydrzim, ale pak uz to asi zacnu vysparavat spicatou laboratorni pinzetou :(

Co to je za uvažování, když sis do dosluhující nádrže pořídil absolutně nevhodné ryby? Ty sis měl pořídit až v okamžiku, kdy je pro ně připravená odpovídající nádrž. To jsou živé organismy a ne sbírka známek, která se dá v okamžiku nezájmu odložit do šuplíku. Takže trpí ryby, které stály určité peníze a jejich léčba, pokud se vůbec podaří, bude stát další peníze. Nebylo lepší držet se opačného postupu? A pokud ses chtěl věnovat chovu zavojnatek, tak sis měl o nic něco přečíst a nedělat pitomé experimenty s živými zvířaty. Mobil nebo počítač si taky vybíráš živelně, bez předchozích informací?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2017 23:35 athlo Re: ctibum
Ja o tom, ze to je mala nadrz vim, dosluhuje. Jenze to musi rybky jeste par mesicu vydrzet, nez se prestehujeme a celkove promyslime vetsi nadrz, se kterou se snad uz stehovat nebudeme.
Chtel bych videt tyhle propagatory obrich nadrzi, jak stehuji tak jako my, nejdele kazde 2 roky.

Spise jsem myslel radu jak rybce pomoci ji ten hnis nebo co to je vypudit z kuze nad okem. Jeste tyden to asi vydrzim, ale pak uz to asi zacnu vysparavat spicatou laboratorni pinzetou :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2017 23:23 athlo Re: athlo
Fotka k příspěvku Prosim poradite mi? Uz jsem si zalozil, profil, kde jsem snad vsechno dobre popsal. Pridal jsem vice fotek, video.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2017 23:10 R Muž ctibum [6909] Re: athlo
No, asi jak ti píše Pepan v komentáři...
Viz zdejší atlas: Min.vel.nádrže: Vzhledem ke značné produkci odpadních látek platí, že čím větší nádrž, tím lépe. Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody (vhodnější je chovat tyto ryby v nádržích nad 200 litrů, jelikož chovat jen jeden kus není ideální). Často prodávané nádržky ve tvaru koulí jsou zcela nevhodné.
Ale počkej si na moudřejší zhodnocení situace ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2017 23:03 athlo Re: ctibum
prezentace zalozena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2017 22:38 Anna – Teleskopka-poranene oko/glaukom/vred?
Ahoj, potrebujem poradiť. Da sa liecit poranene oko teleskopky? Z povodne drobnej bodky ma uz cele oko zakalene a skaredu ranu na nom. Zacina byt apaticka-zrat este chodi. Dakunem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2017 21:01 R Muž ctibum [6909] Re: athlo
Ahoj. Zaregistruj se, založ prezentaci nádrže, vyplň maximum pravdivých informací a přidej aktuální fotku nádrže. Možná někdo poradí jen podle fotek, ale asi to půjde líp s tou prezentací, kdyby tam byl nějaký související problém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2017 19:58 athlo – Pupinky a cim dal horsi nadocnice
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, potrebujeme poradit. Jedna z nasich zavojnatek, ta kterou uz mame nejdele (tj. 2,5 roku), onemocnela.
Zacalo to jednou cca 1 mm velkou bilou vyrazkou, na ocasni ploutvi, podle ktere se i dana cast ocasni ploutve prohla. Pak prisle podobna vyrazka na lemu ocasni ploutve, opet s ohnutim te ploutve .. to jsem si jeste rikal, ze si to nekde rybicka poranila. Sem tam se schova do slabeho proudu a jakoby lape po dechu, obcas se ji stavalo, ze mela jakoby moc nafouknuty merich a stalo ji hodne energie si zaplavat u dna, dokonce jednou byla par minut vzhuru nohama. Pak se to vzdy zlepsilo, ted si treba plave rychle a radostne. hop
Nicmene se objevila obdobna vyrazka i nad okem, tak jsme to zacali "lecit" pomoci Sera Omnipur S, s davkovanim 5ml na 100l. Po tydnu jsme vodu vycistili 24h pres aktivni uhli, a pak jsme aplikovali davku Omnipuru zopakovali. Bohuzel se situace nad okem zhorsila, cast kuze nad okem postupne ubyva, a porad z toho prostoru trci bile kusy cehosi. Rikali jsme si, ze se jedna o nejaky kozni zanet, ale dneska se to jeste zhorsilo zbelanim cele napuchle casti casti kuze nad okem. coze
Posilam i fotku prazvlasntiho hovinka, normalne nam zavojnatky vytvari pevne valecky. Nicmene tato jedna mirne svetlejsi, plynnate. Bohuzel mikroskop nevlastnim.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.11.2017 12:48 R Muž ctibum [6909] Re: Papi
Zaregistruj se, založ prezentaci nádrže, vyplň maximum pravdivých informací a přidej aktuální fotku. Jinak ti nikdo konkrétně neporadí... Osobně hádám, že problém bude souviset s citací zdejšího atlasu "Vzhledem ke značné produkci odpadních látek platí, že čím větší nádrž, tím lépe. Jeden dospělý jedinec by neměl být chován v méně než 100 litrech vody (vhodnější je chovat tyto ryby v nádržích nad 200 litrů, jelikož chovat jen jeden kus není ideální). Často prodávané nádržky ve tvaru koulí jsou zcela nevhodné."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 12:02 Papi – Zavojnatka plave na dně ale na boku nebo bříškem na horu
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit ó pomoc mám 4 zavojnatka tři dospělý a ta čtvrtá je ještě černá ( původně byly dvě ale ta druhá už změnila barvu) a právě tahle černá mi začala dneska ráno plavat u dna buď na boku nebo bříškem nahoru ale pořád je u dna, přijde mi že má i ploutvičky takové otrhané. Nevíte jak ji pomoci projistotu jsem ji dala od ostatních pryč ale dál už nevím co mám dělat

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2017 22:26 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Dobrý den Miroslave, čím krmíte? Máte krátkou verzi Závojnatky něco na způsob Ruykin, když to tak neodborně napíšu, to jsou poměrně problémové varianty Závojnatek, je to obdoba čivav nebo různých podobných mixovaných malých plemen psů, samé problémy hlavně s trávením, šlechtěním bylo dosaženo částečné změny uzpůsobení vnitřních orgánů,hlavně trávicího traktu, samozřejmě k horšímu a to nese své neduhy. Sám chovám Ruikyny a Orandy, které jsou proti nim nezmaři co do celkové odlonosti. Ptám se na krmení, protože krmení souvisí s občasnými problémy s plaváním, určitě se s tím setkal každý chovatel Závojnatek, lidé nahrazují kvalitní krmení levnými granulemi pro KOi kapry, které mají jednak vysoký obsah Tuků (nad 4 %) a proteinů (nad 40%) což je špatně a úplně se z důvodu pohodlnosti upouští od krmení živou nebo mraženou potravou a od pestrosti krmení (zelenina, ovoce atd.) to později vede k problémům a selhání organismu, které se projevuje mimo jiné nekoordinovaným plaváním zejména vzhůru břichem. Další související věcí může být (aspoň já to mám vypozorované) nedostatečná příprava těchto granulí, ty pokud se nepředmočí, dělají pěknou paseku, můžeme hovořit o jakési plynatosti, předně u této verze ryb je to problém, řešením je v tomto případě dieta, vodoléčba při zvýšené teplotě a solná lázeň, která je projímavá.
Problém s plaváním způsobuje samozřejmě celá řada věcí, já osobně jsem prodělal i poměrně typický zánět plynového měchýře to je ovšem konečná, i když nyní se pokouším o přepsání dosavadního přístupu zkušených chovatelů a jednu takovou rybku už delší dobu léčím.
Ten bílý povlak, zřejmě půjde o plíseň, vlivem nekooridovaného plavání mohlo dojít ke zranění a následné plísni, tady bych neviděl problém, osobně doporučuji setrvat na karanténě, dodržovat maximální hygienu, vodu ohřát minimálně o 3°C, max. 28°C, zkusit solnou lázeň či jiné protiplísňové přípravky, vítečnou zkušenost mám s českým výrobkem Antymikotin, zlepšení by mělo nastat do 5 dní, ty červené bodky mohou být reakcí na předchozí léčivo nebo špatnou kvalitu vody (určitě proměřit) tvrdost by neměla hrát roli. Otázkou je, jakou příčinu měla ta otevřená rána, která se zhojila - mechanika či cizopasník? To by samozřejmě objasnil odborné vyšetření. Berte pouze jako názor, nikoliv návod, hodně štěstí :-)
EDIT vidím, že vodu máte přeměřenou, co amoniak? filtr zřejmě jede parádně. Já mám zkušenosti, že pokud došlo v akva k havárce, stopnul Nh4, to hned rybám zčervenaly ploutve ale to asi nebude váš případ.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 32

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9009?od=151