Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

samec s třecí vyrážkou na skřelích
Pokud to není nikde jinde než na skřelích tak to bude třecí vyrážka...může se objevit ještě trochu na hlavě a na krajích prsních ploutví. Krupička u závojnatek se jako první obvykle projeví na ocasní ploutvi. Důvod její apatičnosti bude jednoduchý...je to pro ni malé a je jí smutno. Ovšem tento problém v tak malém akvárku nevyřešíš...pokud jí dokoupíš kámošku tak se budou mačkat, opravdu se mohou začít dusit...a jednak je-li to samec a ty koupíš samičku tak ji v tak malém, kde se nebude mít kde schovat, užene k smrti. Takže buď pořídit větší akvárko a dokoupit rybky, nebo darovat nebo prodat.
0 24.10.2007 09:37 Petr No, akva má 4Ol a je tam jen jedna závojnatka, já vím je hejnová, ale jedná se o pozůstatek z jezírka. Nevím jestli je to třecí vyrážka, ty tečky jsou fakt malinké jako krupička, jsou na obou stranách skřelí. V akvárku jsou sní dvě neritiny.
Barva hovínek se odvíjí od potravy...když budeš krmit patentkama budou hovínka zase načervenalá...

Pokud se nadechuje jenom občas tak s dýcháním problémy nemá...když se ryby dusí jsou u hladiny a lapají po vzduchu. Vzduchováním nic nezkazíš. Bílé tečky na skřelích mohou znamenat třecí vyrážku...ta se objevuje u samců. Jak je velké akvárko? Kolik a jakých je tam ryb?
0 24.10.2007 09:33 Petr Párdon, ale ještě jsem si vzpoměl. Když kadí tak to hovínko je normální, ale s takovým zeleným...
0 24.10.2007 09:32 Petr Dal jsem ji tam vzduchování...
0 24.10.2007 09:31 Petr – Závojnatka se dusí (?)
Dobrý den, potřebuju radu, moje závojnatka se dusí(?). Sjřelemi hýbe jenom sem tam a pusu taky otvíra jenom někdy.Všiml jsem si ža má na žábrech takové bílé tečky, vypadá to jako krupička, ale neměla ji od čeho chytnou. Jinak se chová normálně žere s chutí. Jo, vlastně někdy leží na dně a ani se nehýbe...

. Prosím poraďte jak ji mám zachránit. Díky, Petr
Starší reakce
0 20.10.2007 10:01 ludvik – neviem, neviem?

ale po cca týždni hladovania ( dal som im len 2x a aj to velmi málo) už začala plávať normálne. Ale zbadal som, že jej pri chvoste odišli šupiny - má tam také červenkasté fľaky.
Starší reakce
0 13.10.2007 13:17 supri Rybicku uz nekrmim ale stale ma na bruchu bublinku.Mam je skusit dat nejake liecivo?
0 10.10.2007 14:09 supri Dobre krmit ich uz nebudem, krmil som ich granulami takze asi je to nimi. Vacsia je v pohode a tu mensiu to nafuklo. Pockam pokým si poprdka ale dúfam ze to dovtedy prezije.Potom napisem ci sa vyliecila.
0 09.10.2007 22:17 All001 no v knize Akvaristika od Zdeňka Drahotušského a Jindřicha Nováka jsem četl 250ml na 50-200l vody a to podle závažnosti onemocnění a po 3 dnech vyměnit vodu a podle potřeby znovu aplikovat tak nevím.Jinak Jana psala že ta ryba za sebou tahala průsvitné nitky místo normálních výkalů což si myslím ze právě způsobují ty zmíněný střevní paraziti
0 09.10.2007 20:12 Jana Musím před tím vyměnit vodu nebo to můžu přidat k té dnešní tablete? Dík-rada "death metala" mě příliš nenadchla..
0 09.10.2007 19:31 All001 Ten Entizol tam přidej 250ml to je jedna tableta na 50-60l.nejdříve ho rozdrť v nějaké nádobce nech ho rozpustit a poté to vlej do akva. Jiným rybám to neublíží.Tento lék sice ty parazity úplně nezníčí ale redukuje jejich počet na únosnou hranici.Každá i zdravá ryba je v sobě má jenom né tolik
0 09.10.2007 19:14 Peca – to:metal
za takovoudle radu bych ti dal pres d***u

0 09.10.2007 18:54 Jana Tak změna - odpo jsem akvárko vyčistila a neustále pozorovala "Amálku" a dostala ze sebe obvyklý "provaz", ale pořád to není ona (drží se u dna, jenom občas se proplave pro dlabanec). Koupila jsem ty tablety a dala do vody´(dle návodu) - můžu tím nějak ublížit i těm ostatním (zatím možná zdravým) rybkám nebo všem, kdyby diagnóza nebyla správná? All001 - prosím, Entizol můžu použít později nebo kombinovat s těmito tabletami?
0 09.10.2007 18:02 Anuk Neoplatí se léčit....hmmm
0 09.10.2007 11:42 :-)
0 09.10.2007 10:25 Jana – Závojnatka - nekadí
Ahojky, mám v akvárku problém - uhynula mi jedna závojnatka a přestává se mi líbit chování další. Včera jste mi dali typ - plynatost po tabletách. Občas jsem jim je totiž k snědku dala

!! Všimla jsem si, že místo obvyklých "provazů", které kadila, teď za sebou táhla průsvitnou nitku. Dá se jí nějak pomoci? Sice je to rybka za 50,-- Kč, ale Amálka je moje "zlatá rybka pro štěstí"...

0 08.10.2007 18:13 Jana Díky za rady. S tou teplotou nevím, nevím. Mám takhle "holky" rok a zatím byly v poho (aspoň si teda nestěžovaly

).Tu nemocnou jsem oddělila, ale vypadá čím dál hůř. Zdá se mi, že jí z řitního otvůrku něco světlého vylézá (asi 1 mm) a chudinka nekadí. Co je ale horší, začala se schovávat pod kořenem i ta druhá a o tu bych vážně nechtěla přijít. Když má "prdíky" mrně, prohmátne se bříško, ale jak mám pomoct rybě? Ještě jedna blbá otázka - ta antibiotika se dají koupit ve zverimexu nebo mám chytit láhev a jet na veterinu?
Hmm,závojnatky už dávno niesu to čo bývali!(viz.teplota)
Daj teplotu na max. 25 st.,a nekrm aspoň tri dni(hlavne nie granule-nafukujú)a uvidíš. Ale ak má poškodený plynový mechúr,tak to už asi ...... Ale neboj,závojnatky vydržia veľa.
zavojnatky patri do studene vody .... 10 - 20 stupnu ... a taky bych rekl ze by se jim libilo ve vetsim akvarku ...
0 08.10.2007 11:00 LuXy Žeby jej bolo teplo?
0 08.10.2007 10:56 Jana – Závojnatka
Prosím o radu - mám závojnatku, která se asi 14 dní držela u dna (schovaná pod listy rostlin nebo kořenem), ale jinak byla v pohodě (jedla a občas se proplavala). Teď už se ale často otáčí bříškem nahoru. V porovnání s její "kámoškou" vypadá nafouklá a jakoby jí "odstávaly" šupiny. Mám cca 50 l akvárko, v něm teplotu 26-28 stupňů a ryby - paví očka, sumečky, neonky a obřího šneka. S.O.S. Dík.
Tak jak píše vaclav-nekrmit i kdýž týden se mi zdá moc. Mal som podobný problém,nechal som ju o hlade a ako sme potom s priateľkou žartovali,stačilo počkat až si prdne!

A hlavne do budúcna ich neprekrmuj. Keď nasajú veľa granulovaného krmiva(čerstvo nasypaného-nenasiaknuteho)v bruchu sa im nafúkne. Inak závojnatky sú ako sliepky-neustále chcú jesť.
Hledej zanet plynoveho mechyre, nebo vodnatelnost. A uvidis, co priznakum odpovida vic.
0 05.10.2007 12:29 supri – Závojnatka - Carassius auratus
Ahojte.Mam choru zavojnatku.Stale sa obracia hore bruchom ale inac je culá.Vyzera to ako by ju v tom brusku nieco nadnasalo.Vie aj doplavat ku dnu ale potom ju to znovu vynesie k hladine. Za odpoved dakujem.
Starší reakce
0 22.09.2007 13:05 googfa Jednu jsem už daroval,rostliny budou,ale mám problém - bílej trus.
0 22.09.2007 12:58 oldkiwinka oddělej ty závojnatky a skaláry.
přidej rostliny
a pak to bude mnohem lepší
0 22.09.2007 12:54 googfa Pardon.....za ty rozměry se omlouvám,to jsem si nevšiml
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22680x