Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 21 Žádná další stránka   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2008 08:43 Žena hankaaa [2]
sid, naozaj zaujmavy clanok, dik. ja som to citala o bazalte ... to je jedno, vobec sa v bio vedach nevyznam, takze o to je pre mna cela akvaristika tazsia smich pisal si tam ze ak sumi s octom, vymenit. ale nesumi, no aj tak mam pocit ze to neni najlepsie riesenie podla vasich reakcii....
este mozem ist ten strk vratit, tak ak my v tieto 2 dni poradite, bude to super. co je teda vhodnejsie? u nas v obchodoch nieje velky vyber. vacsinou od rataja (citala som zl recenzie) alebo tato polska znacka MHK) a s nakupovanim cez net velke skusenosti nemam... do toho sa mi nechce. tak mi teda poradte, ze akych napisov na obale sa mam vyvarovat :-D tiez niesom milionar aby som kupovala strk za 1000. moje akva ma rozmery 30x60. diiiiik.... hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2008 10:48 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: hankaaa
Nedávno jsem se na toto téma trochu rozepsal:
rybicky.net/forum/6135
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2008 10:12 Muž filipsi [1295] – Re: hankaaa
Mramor? Minimalni obsah vapniku?? Zopakovat geologii ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2008 09:49 Beddy
hankaaa napsala: ... rozmyslala som nad tym ze ponecham asi 50% starej vody a nevycistim filter...
Plánuju zejtra podobnou akci, Stěhuju akva 3km daleko, což se rovná prakticky jeho znovuzaložení. S tou vodou to udělám podobně.
Nevim jak filtr, pokud nebude ve vodě a v chodu, tak ty bakterie v něm stejně pochcípou ne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2008 09:41 Žena hankaaa [2]
ten strk je zmesou bieleho mramoru a bazaltu (či ako sa to vola :)) citala som ze by mali mat minimalny obsah vapnika a ani na ocot vobec nereagovali (na rozdiel od povodneho substratu). hrany na strku su zaoblene. neviem este ake problemy by mohli nastat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2008 13:58 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: hankaaa
ako hornu vrstvu cierno biely strk... snad to bude fungovat lepsie
Jestli ten černo-bílý štěrk bude obsahovat vápenec, příliš se zlepšením nepočítejte. (A struktura takového substrátu také není moc vhodná.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 13:17 Žena hankaaa [2]
Nad znova zabehnutim som aj ja rozmyslala. lebo ved rybky mam... a nemozem ich na tyzden - alebo dva umiestnit niekam inam... rozmyslala som nad tym ze ponecham asi 50% starej vody a nevycistim filter.. a dno som uz kupila: ako spodnu vrstvu Obohatene Stare dno od rataja a ako hornu vrstvu cierno biely strk... snad to bude fungovat lepsie hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2008 09:52 Muž maznak007 [12]
Ahoj, mam podobny zamer. Co se tyce slozeni dna mam jasno v tom, ze bude dvouvrstve. Spodni jemny ricni pisek,prohnojeny nadrcenym Bivojem (Jil+hnojivo od rataje) a na horni vrstvu planuji pouzit nejaky ten paleny jil ala Keramzit, Aqua Clay Ground, Liapor, Akadama s frakci 1-4mm podle toho jaky bude pomer cena/vykon) Mam ale dasi otazku. Pocitam, ze vymena dna = znovu zalozeni, a tudiz bude nutnych par tydnu na zabeh. Nebo ne? kdyz tam vratim puvodni vodu s trochou detritu a puvodni filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2008 09:48 Žena darley [12]
My sme štrk (2-6 mm)zmiešali s AQUASLAY GROUND STARÉ DNO. Tak nejak sa to volalo. V tom už mali byť nejaké látke vhodné pre rastlinky. A tie sa naozaj rýchlo začali rozrastať...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2008 09:22 Žena hankaaa [2] – vynema dna
rozmyslam ze by som vymenila dno - jednak ze jeho zrnitost je velmi hruba, moc sa mi nepaci a pri teste s octom sycal... (toto dno som dostala). ani rastlinkam sa nedari preto idem na zmenu.. chcela by som poradit nieco, co by pomohlo rastu rastlinkam.. je mozne dat pod novy strk nieco co by pomohlo rastlinkam? napr. raselina? pocula som aj o akadame... rozmyslam aj o piesku, ze by som spravila bocny svah (videla som to v knizke :) ) porate mi niekto prosiiim...
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.05.2007 15:55 tonik666
Měnit stěrk podle mě nemá smysl. Stačí jak psal Štěpán důkladně prohrabat a odkalit. V podstatě by stačilo nějak "propláchnout".

Diana Walstad ve své knize Ecology of the planted aquarium píše, že když je v hlubší vrstvě příliš nízký redox (oxidačně-redukční potenciál), způsobený nepřítomností kyslíku (anaerobností dna)(D.Walstad uvádí -400mV), tak probíhají rekace, kdy vzniká právě H2S a další jedovaté plyny, což způsobuje smrt kořenů rostlin. Uvádí, že ve vodě je redox až 800mV, ideální pro růst rostlin je podle ní redox ve dně -200mV, což bývá ve vrchních vrstvách dna)

Jako recept na udržení dna uvání topný kabel, který dno "promývá".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2007 11:33 Muž wladys [291] - Cichlidy
Hanacius: pokud rostliny rostou jak píšeš tak bych do dna nezasahoval. ;-)

K tomu odkalování.....já v Malawi taky neodkaluju jen měním vodu...do jemného písku nic nezapadne a pokud ano tak si stím poradí kolonie piskořek(super pomocníci)...ty se také snaží svým stálým prorýváním ,aby dno nezahnívalo.Tomu dopomáhá i malá tloušťka písku a v neposlední řadě i "práce" mbun. X-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2007 19:18 Muž Hanacius [14] - Tanganika
No ja mam v akva sterk uz asi osmej rok, voda nijak nesmrdi a jeji vlastnosti jsou naprosto v poho. Ale na druhou stranu se chystam dno vycistit protoze 8let uz je precejenom strasne dlouha doba. Musim ale uznat ze rostlinky mi rostou temer predocima :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2007 18:20 Žena yama [25] – startovaci tableta
dobre je polozit pod kremicity pisek vrstvu Aqualitu /koupis napr. na Miga.cz/ vydrzi jim to jako hnojivo celkem dlouho a porostou pekne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2007 16:47 daska – díky všem
Koupím teda obyčejný křemičitý písek. Nemáte adresu na nějaký "osvědčený" internetový obchod, kde se dá objednat? A ještě jedna věc-nemám pak dát pod rostlinky nějakou "startovací" tabletku hnojiva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2007 13:07 tonik666
Postup je ok, a použil bych rozhodně "obyčejný" křemičitý písek.

Staré a Nové dno bych si rozhodně nekupoval - v diskuzi jsem před nějakou dobou narazil dokonce na to, že právě Staré dno bylo zdrojem porbélmů v akva a úmírání rybiček.

Co bych ale udělal je to, že bych na dně akvária nechal ten detrit, který zbyde po jeho vybrání a nové křemičité dno pokládal rovnou na něj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2007 12:30 Muž wayn [79] – nové dno
Dle mého se ty dna o Rataje nevyplatí. Obyčejný křemičitý písek je OK, filtrační do bazénu pokud tam je pouze ten písek taky, tedy pokud tobě (asi ne když jsi měla vápenec) nebo rybám nevadí světlá barva.
Postup jsi vymyslela v zásadě správný. S tím filterem v malém akvárku opatrně, ať z tohp nemají horskou bystřinu. Pokud nemáš přerybněno, citlivější nebo oslabené ryby a máš zaběhnutý dobrý filtr, tak by to mělo dopadnou dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2007 12:07 daska – Výměna dna
Ráda bych vyměnila dno v akvárku, protože původní obsahuje zřejmě dost velké množství vápence (test octem) a rostlinky přes všechny snahy nerostou,spíš pomalu hynou. Nerada bych ale zase udělala nějakou hloupou začátečnickou chybu, proto bych chtěla poradit, jaký substrát je nejlépe použít a jak postupovat. Vyplatí se opravdu investovat do starého a nového dna od Rataje nebo stačí koupit křemičitý písek,třeba ten používaný do bazénových filtrů (jak jsem vyčetla na tomto fóru)? A můžu výměnu udělat následujícím způsobem?
a) přečerpám část vody do menšího akva,zapnu filtr, přemístím rybičky
b)zbytek vody přečerpám do kbelíků, vyberu dno a rostlinky, očistím akva od řas
c)položím nové dno, zasadím rostlinky, vrátím 2/3 staré vody, doplním novou, zapnu filtr a vrátím rybičky.
Celá výměna by měla proběhnout v jednom dni - náhradní akvárko je malé a rybičky by tam asi dlouho nevydržely. Je to tak dobře?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2007 16:15 Sidonius
Vyměnit dno smich a nebo pěstovat rostliny a chovat rybky, které vápník snesou. :-)
Jednodušší je výměna dna. Většině tvých rostlin je to sice jedno, (nejsou vodní, takže dřív nebo později odejdou tak jako tak), ale neonkám takové prostředí určitě nevyhovuje!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2007 16:02 Lukas006 – Vaápenec + dno
mé dno obsahuje mnoho vápence dá se s tím něco dělat??? krom výměny dna. coze coze coze coze :-O :-O :-O
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2007 22:17 Muž danrycka [56]
taky by me zajimalo proc ho chcete menit at uz po jakekoliv dobe, nestaci opravdu jen poradne odkalovat(nebo kdyz uz tak to jednou za cas vzit poradne)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2006 15:41 Muž [] – výměna dna
Pokud vše fungije jak má není třeba na to až 7 let sáhnout.běžně jsem to dělal tal po 3-5letech, ale spíš v závislosti na stěhování. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2006 15:02 Lucie – Kdy vyměnit dno
Akvaristi, po kolika letech mám v akvárku kompletně vyměnit dno? při vytrhávání rostlin se mi uvolňujou ty jedovatý bubliny, echinodorus bleherae je nějakej zakrslej, ale vykvetl mi anubias barteri nana.ryby jsou v pohodě.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 20 ...... [21]

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 23704x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125-vymena-dna?od=1001