Výměna dna
Jj mám na to doma bednu z masokombinátu co používají na maso. Tak to tak zitra udělám.
Díky!
Na tryskání se používá kde co, od slupek vlašských ořechů,přes suchý led, různé písky, skleněné perly,korundy až po ocelové broky.
V tom USA, nepoužívají náhodou už právě použitý písek či korund? Ono se to totiž opakovaným použitím tupí až je to bez hran. Takový písek je pak sice plný různého bordelu, ale ten se snad dá odstranit.
Ano jde to a hodina nevadí. Jenom bych to rozprostřel do co největší plochy, žádný půlmetrový belíky.
0 01.09.2016 19:42 ercan [38] Ahojte!
Mám dotaz. Budu převážet již založené akvo cca rok staré. A chci se zeptat,jestli je možné nějak udržet to zaběhnuté dno když ho vytahnu z akva a nazpět ho budu dávat až na druhý den?
Myslel jsem dat ho třeba do nejaké bedny s vodou a pustit tam třeba vzduchování abych zachránil ty bakterky. A bude vadit když bude to dno třeba hodinu na vzduchu než ho dám do vody?
Snad jsem to napsal dost srozumitelně.
Za vaše reakce předem děkuji
NHKG napsal: Není to přírodní materiál. Buď je to drť (ostrá) nebo barvený písek...Jen doplním, že v USA se v akváriích celkem běžně používá tzv. tryskaný písek. U nás se (pokud vím) v akvaristice moc nepoužívá. Dá se tady ale sehnat i jako "hnědý korund" v různých zrnitostech (např. zde:
www.pkit.cz/… ). Je ale ostrohranný, což je ta nevýhoda. Další možnost, o které vím, je černý (či hnědý) písek Dennerle Nano Garnelenkies (angl. Nano Shrimps Gravel Bed), který má hezky oblá zrna, ale prodává se pouze v jemné zrnitosti 0,7-1,2 mm (netuším ale, jestli je to nějak obroušená drť nebo barvený písek). Sám ho používám při svých experimentech a dost často ho propírám v Savu a za více než rok intenzivního používání na něm zatím nevidím žádné známky "odbarvení".
V pohodě,já jsem se jenom zeptal ze zvědavosti,protože mě zajímaly ty mínusy.Cenu neberu jako nevýhodu,když vidím,jaké cifry někteří dokážou vyhodit za ADU a jiné.Já mám černý křemičitý písek z flexiobkladu a zatím jsem spokojený,což ale netvrdím,že nemůže po nějaké době ztrácet barvu.
1. Není to přírodní materiál. Buď je to drť (ostrá) nebo barvený písek, u kterého se barva často časem ošoupe a nevypadá pak pěkně.
2. Cena
Pokud znáš něco, co splňuje první podmínku, sem s tím. Já jsem ještě na tmavé do mojeho akvária použitelné dno nenarazil.
Ale pálené jíly neberu. Nejsou úplně tmavé a jsou moc lehké.
Navíc mi osobně se tmavé dno nelíbí.
Pokud vím, tak u některých rybek, krevetek se udává, že na světlém podkladě jsou plašší a tolik se nevybarvi, ale osobně používám světlý písek z pískové filtrace a nevšiml jsem si, že by s tím rybky měly nějaký problém. Akorát u krevetek pozoruji, že jsou světlejší, ale to bude asi i tim, že nejspíše nejsou čistá linie,.ale vidím v potomcích nejen Red cherry, ale také variantu roli, a možná ještě nějaké.
Jaké jsou nevýhody tmavého dna?
Pro pandy je bily pisek naprosto idealni.
Na videich z jejich domoviny koneckoncu takovy pisek byva videt taky.
Písek do bazénových filtrací je nejlepší možné dno do 90% akvárí. Je světlý, ale jinak má samé klady.
Tmavé dna mají spoustu jiných mínusů.
Já už mám bílý
vadi to moc?
písek do bazénových filtrací je bílý, většina ryb má raději tmavé dno, nejsou tím stresované a lépe se zbarvují
Podívám se, děkuju
V Mountfieldu ted maji pisek do bazenovych filtraci v akci,daval jsem za nej cca 160 kc za 25kg.Takova normalni trochu lepsi cena,ale Mountfield je snad vsude.
Jemný písek je pro ně ideální.
Starší reakce
Jasně, lopataření ovšem není nic pro mě a jako rejpavou bych si neodpoustil, že ani tím to nemusíš mít pokrytý.
dík za odpovědˇ...
přihnojování samozřejmě plánuju v podobě hnojení EI...
TAK UVIDÍM
CO2 bych přidával hned a světla ze začátku ubral apostupně po týdnech jeho intenzitu navyšoval, samozřejmě že při této výsledný světelný palbě to bude chtít uživit i jinak než jenom s CO2.
0 29.07.2016 07:24 ender [3] ahoj,
chystám se na větší zásah do života akvária, které "běží" nějaké 4 roky...
Plánuju vyměnit dno a zachovat tak 20% rostlin. Nový štěrk z Flexiobkladů 1-2 mm, chci "položit" na cca 1-1,5 cm dna stávajícího. Do filtru zasahovat (čistit) samozřejmě nehodlám. Vysazení rostlin a napuštění části staré (30%) a nové vody odhaduju, že bych mohl stihnout do 3 hodin.
Moje otázka zní - s ohledem na tak razantní zásah do podmínek v akváriu, jestli je vhodné hned od začátku pouštět CO2, anebo "pár" dní počkat... Jestli svítit 0,4W/l, anebo 0,8W/l...
Layout akvária by mělo "trošku" připomínat Iwagumi styl, takže "trošku" světla pro "kobercové" rostliny bych potřeboval...
Předem díky za odpovědi...
Starší reakce
Nemohu souhlasit, že jde akvárium po výměně dna se zaběhnutým filtrem považovat za zaběhnuté, byla vyměněna polovina filtračního a v některých případech i více jak polovina, materiálu. Všechno je to o souhře náhod a to co zafungovalo u tebe, nemusí zafungovat v jiný nádrži. Stará vydejchaná voda není taky žádná spása, ba právě naopak, podržet to čerstvou vodou je lepší řešení. Prostě jsem považoval ti trošku zaoponovat a lehce narušit tu pohodičku, protože to ne vždy je právě taková selanka jak píšeš.
A vůbec si nedělej nic z toho, že jsem se do toho vmísil, protože si myslím, že je dobrý lidem připomínat, aby neusínaly na vavřínech a nemysleli si, že když to jednomu prošlo, projde to i jim.
Nemám naprosto nic proti tobě, jenom jsem toho prostě využil.
Aha tak.A dava sa pod manado nejaky vyzivny substrat pre rastlinky?Ci to len pod strk?Vdaka
Protože v mojem případě to bylo akvárium s minimem rostlin. A ryby ten kal rychle vytvoří znova.
Este otazka.Preco si odkaloval tie zbytky,nieje lepsie ich nechat tam?
u nás to proběhlo stejně, až na poslední bod - ryby jsme vrátili do nově udělaného akva hned, žádnou jsme neztratili, asi hlavně díky tomu, že filtr byl pořádně zajetý
Ještě bych doplnil častěji měnit vodu po výměně dna.
Ono záleží co si představuješ. Já kvůli rybám měnil dno 325l nádrže před pár lety systémem:
- upuštění třetiny vody do druhého akvária (aby bylo plné)
- všechny ryby přelovit tam, vytrhat rostliny a rostliny na hladinu k rybám
- celé dno pryč
- odkalení zbytků
- nové dno
- kytky a dekorace zpět
- dopuštění (zbylo cca 60% vody původní vody) vodovodní vodou
- druhý den po usazení zákalu ryby zpět
Neztratil jsem při tom ani 1 rybu. Filtr byl zaběhlý, většina vody původní, tak i přes výměnu dna jde takové akvárium považovat za zaběhlé. Akorát první týdej jsem krmil výrazně méně.
Zdravim lidi.Aj ja uvazujem o vymene dna a to uz 2 mesiace po zalozeni akvaria 180L a to som ho horko tazko zabehol.Dal som tam biely a tmavy strk.A poviem vam biely uz nikdy viac
tvoria sa na tom riasy a vobec to esteticky nepasuje.Rozmyslam nad JBL manado.
Necham v akva trochu vody a vyberem strk tak aby tam ostal vsetok bordel a nasipem tam manado a vratim 100% vody.
Ma niekdo skusenost,ze po takomto postupe ako dlho trva zabehnutie akva.Dúfam,ze to bude skor ako 1 mesiac
Starší reakce
Díky ;)
Nějak tak to provedu. Jelikož tady tak čtu, že kdo mění dno, tak dává většinou fungl nové a nechá jen filtr a původní vodu, tak přidání zaběhnutého dna a trochy bordelu vidím jako bonus navíc... Plánuju to na příští sobotu, tak mě třeba ještě někdo vyvede z omylu
ctibum napsal: Zdravím
Má smysl nechávat dole cca 2-4 cm původního Profi Soilu? Jakože zaběhnutý základ?
Tak intuitivně bych předpokládal, že víc bude mít smysl dát do toho nového substrátu tu vrstvu, která byla na povrchu dna, tedy v kontaktu s vodou. A možná bych ji umístil tak, aby byla zase v kontaktu s vodou. Očekával bych, že ta bude nitrifikačními bakteriemi osídlená nejlíp a jestli bude v kontaktu s vodou i na novém dně, budou mít nitrifikační bakterie lepší přístup ke kyslíku. Ale můžu se mýlit, je to spíš odhad. Třeba živočichové žijící v tom substrátu jej tak poorají, že je to vlastně jedno a spodní vrstva bude stejně vhodná jako kterákoliv jiná.
ctibum napsal: Má smysl nechat nový substrát nasáknout v odkalené vodě z akva? Jakože pro rychlejší zaběhnutí. To si myslím, že nemá, protože jestli jsem to tu správně pochopil, tak bakterie bez kyslíku vyhynou dost rychle a v kýblu toho kyslíku moc nebude. Ale třeba se pletu...
Taky si myslím, že to smysl nemá. Ten důvod bych však spíš viděl v tom, že ve vodě samotné je těch bakterií minimum, téměř všechny žijí na površích ponořených ve vodě. Ale určitě má smysl do toho nového substrátu zamíchat nebo nějak volně rozptýlit nějaké přiměřené množství kalu po pořádném odkalení starého dna.
0 07.01.2016 00:18 R ctibum [7090] Zdravím
Mám v 60l akva Profi Soil od Rataje. Chci ho vyměnit za Aquaclay Ground, také Rataj. Buď komplet, nebo min 2/3 množství substrátu.
1.
Má smysl nechávat dole cca 2-4 cm původního Profi Soilu? Jakože zaběhnutý základ?
2.
Má smysl nechat nový substrát nasáknout v odkalené vodě z akva? Jakože pro rychlejší zaběhnutí. To si myslím, že nemá, protože jestli jsem to tu správně pochopil, tak bakterie bez kyslíku vyhynou dost rychle a v kýblu toho kyslíku moc nebude. Ale třeba se pletu...
Ještě je varianta, že koupím Aquaclay Gound Staré dno, což by mělo zaběhnutí urychlit ještě víc. Což ale nutně nevylučuje uvedené varianty a dotazy.
Samozřejmě předpokládám všechny zde opakované rady, jako nečistit filtr, nechat ho běžet v kýblu, nekrmit, týden denně měnit třetinu vody...
Za rady předem dík ;)
Starší reakce
0 14.12.2015 17:03 sekáč – Re:
všem díky moc
já si tu o tom už dřív přečetl celkem dost a teď jsem si chtěl potvrdit, že s tím problém není a nikdo nemá z poslední doby nějakou vyloženě negativní zkušenost.
1 14.12.2015 15:42 Konec Myslím, že platí při výměně dna i zakládání dalšího akva ( s využitím starého ).
Žádný spěch, rozložil jsem si do tří dnů - navíc oproti normální výměně dna lepena terasa,
jinak stačí dny dva.
1. den - z původní nádrže odloveny rybky ( nejsou stresovány! )
60l akva - 1/2 vody jsem dal do kanystru, který mám pro výměny vody ( s čerpadlem )
1. kbelík rostinky a rybky
2. kbelík dekorace, filtr ( nechat běžet! ) - filtr jsem vyčistil 1. týden před
----------------------------------------------------------------------------------------------
1.den lepení terasy silikonem v novém akva
----------------------------------------------------------------------------------------------
2.den omytí vnitřku akva, část původního písku a na vrch nový písek. Napustil 1/2 vody z původního akva, filtr a dekorace, rostliny.
Dopuštění čerstvou, 2 hod. odstátou vodou. Bez žádné chemie. Nepatrný zákal, další den bez.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3.den přidán Torben a rybky zpět! Naprosto bez problémů, bez dalšího zákalu, bez nestandardního chování rybek ( až na vyjímečnou chtivost ku tření... )
Vše se dá stihnout i za pár hodin, ale rozložení na dva dny je rozumnější, trpělivost je základem akvaristiky
Stačí nějaká nádoba s vodou z akva,kde poběží filtr z akvária a hurá do výměny dna,je tady o tom dost,stačí to trochu pročíst.
Edit- tady je třeba,jak jsem to řešil já
rybicky.net/nadrz/21814/5.jpg… Když si přečtete tuto stránku, budete hned vědět jak na to.
Snadněji by se reagovalo, kdybys napsal o tom akváriu trochu víc. Jaké jsou tam ryby, jak je nádrž velká, jaký je tam filtr.
Obecně to jde i za provozu. Filtr by měl celou dobu výměny běžet v odpuštěné vodě ze staré nádrže. Odložil bych si půlku objemu staré vody, vyměnil bych dno, nasadil kytky, vrátil bych půlku staré vody, dolil čerstvou, vrátil filtr a zapnul jej, vrátil bych ryby. Pak bych alespoň měsíc neodkaloval a alespoň dva týdny bych obden měnil 1/3 objemu vody v nádrži. Vše za předpokladu, že filtr byl před výměnou zajetý, funkční a dostatečně nadimenzovaný na danou nádrž a rybí osádku.
Jestli teď to dno není nějak zásadně znečištěné třeba výkaly živorodek nebo tak, možná bych před výměnou odkalil a ten odkalený "svinčík" bych trochu dostal do toho nového dna. Ale to je krok, který se musí dělat až s přihlédnutím na nádrž a osazenstvo.
0 14.12.2015 13:48 sekáč – Re:
ahoj, chtěl bych vyměnit dno, frknout do akvaria nějaké nové kytky a celkově ho vyčistit. myslíte, že to lze provést v podstatě za provozu (že by se jednalo o akci na pár hodin, po které bych měl ryby přelovené v menším akvárku), nebo by to vyžadovalo jeho zaběhnutí se vším všudy, co je s tím spojené?
Starší reakce
hovoril ze to aq chce casom preriedit lebo teraz zabieha dalsiu 200L nadrz a tam tiez spravil tak isto dno len nedal pod to piesok,mne sa to tak pacilo uz som nad tym uvazoval ze to tak aj ja spravim ale asi serem na to a dam len nejaky strk
No, toho zahnívání bych se obával, tedy spíš ta nemožnost se k tomu bordelu dostat.
aky pruser teraz myslis ze to bude hnit ten spodny piesok alebo rastliny nebudu stihat a inak filter tam ma JBL e1500
tak co viem tak to aq ma cca 300L tie kamene ma na celom dne poukladane rastlin nema vela tusim 3-4 anubiasov uchytenych o dekoracie a jednu velku Cryptocoryne ta ma uz cca meter osadka je taka zmeska zivorodiek
Tak není akvo, jako akvo.
Bude to o rybí osádce, tedy o znečišťovatelích obecně a dovedu si představit, že těma velkejma šutrákama jsou obložený třeba nějaký vzrůstný echináče, tedy nějaký rostliny s bohatým kořenovým systémem, který s tím zapadávajícím bordelem pomohou, nebo kryptokoryny.
0 15.11.2015 20:57 matus13 Zdravim mam taku otazku kolega si menil dno v aq dal cca 0,5cm piesku a po celom dne poukladal oble kamene cca 5-7cm velke,dost sa mi to paci a rozmyslal som tiez nad niecim takym len neviem ako sa to bude odkalovat lebo medzi velkymi kamenmi su diery a ci ten spodny piesok nebude hnit.
Starší reakce
Ten molitan vyčisti tak týden před akcí a posléze už to nech jenom s těma výměnama, s uhlím nemám problém, ale nutné není, mám odzkoušeny obě možnosti a nepozoroval jsem rozdíl, jenom jsem měnil vodu.
dekuji za info ..myslel jsem si to ...horsi bude sehnat tolik kybliku na pisek a vyprany terramol ..pocitam ze dno ma objem asi 60-80litru... tak dobre udelam to najednou, nasadim do hlavniho filtru i aktivni uhli a biomolitan na atmanu budu cistit casteji ..samozrejme vymena vody1/3 denne aspon tyden a pak treba kazdy tri dny aspon 7-10dni ..slo by to tak ???
Nepraktické z několik důvodů. To špinění, tomu se nevyhneš a budeš mít akvo několik týdnů špinavý, těch několik týdnů bude neustále narušována stabilita akvária, do terramolu toho osmocote efektivně pod vodou moc nodostaneš. Já se jednoznačně kloním k jednorázový výměně, zabere to jedno odpoledne, pohlídáš to posléze výměnama vody a jede se dál.
Chtel bych vymenit moje puvodni dno - kremicity pisek 2-5mm za terramol 1-3mm za provozu akvaria. Muj napad je, vzdy si udelat do dna prepazku v jedne 1/4 a pisek v ni odsat hadici, postupne misto pisku vkladat terramol a do nej osmocote hnojivo, zasazet rostliny a treba za tyden udelat dalsi 1/4 akvaria.. ma s tim nekdo zkusenosti, nebo nebude nejaky problem ?? diky za reakce.jeste jedna vec , nekde tady jsem cetl, ze terramol trochu spini vodu i po vyprani..nebude problem s kalnou vodou, kdyz mam mrenky, ktere radi ve dnu hledaji potravu??
Ok,nekde jsem na ne uz narazila,zkusim je.diky za rady,ted uz jen sehnat ten pisek.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x