Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2009 22:58 Muž filipsi [1297] – Re: Steda
A jak se pohybuje ph v akva? Pokud o pridavani co2 neuvazujes, a mas zasadite akva s druhy, co jim to spise vyhovuje, prilis bych to neresil. V zasaditem prostredi se uhlicitany rozpoustet nebudou, spis naopak, s tvoji tvrdosti se budou usazovat (jak vypada tvrdost v akva pred vymenou vody?)
Rid se osvedcenym pravidlem systemaku, pokud to funguje, nestourej do toho, pouze sleduj.
Jako maly jsem mel jedno akva s plno vapencem, a pokud vzpominam, fungovalo to. Sice podle dnesnich meritek nic moc, ale fungovalo, dlouhodobe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2009 22:28 Muž Steda [2]
Popravdě takové reakce jsem čekal a mám velké dilema.Z kytkama ani rybama problémy zatím nejsou a rád bych aby to tak i zůstalo.Od začátku většina kytek rostla jak šílená tak jsem ani nepředpokládal problém ve štěrku. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 21:16 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Steda
Pokud nejsou problémy s rostlinami ani s rybami, tak bych ho tam také nechal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2009 21:14 Usine – Re: Steda
Jak to dopadne to se dozvíš časem. Většinou se to ukáže tak do roka, Začátky pokud neuděláš příliš velkou chybu jsou většinou výborné. Pokud by jsi ale chtěl začít z CO2 tak to z vápencem ve dně nefunguje. Moje doporučení je dno vyměnit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 21:05 Muž Steda [2]
To Johan/dík za názor ale jeden je málo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2009 14:21 Muž Johan [4950] - Rostliny – Re: Steda
Když to funguje, tak bych to neměnil, i když se doporučuje jiná varianta než ta stávající.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 14:17 Muž Steda [2]
Ahoj,toto moje akva je založeno krátce březen 2009.Zatím funguje bez větších problémů,většina rozstlin jde dobře,některé až moc.Nepoužívám chemii,nebublam a nehnojim.Dneska jsem ze srandy zkoušel dno v octě.Křemičitý písek + štěrk.Písek dobrej no ale štěrk si vesele šumí.Štěrk jsem měl asi šest let v jinym akva.Hodnoty vody jsem v životě neměřil,údaj vodárny průměr za rok 2008 pH 7.6,celková tvrdost 17.6.No a teď dotaz na zkušené,podloženo praxí.Vyměnit či počkat jak se to bude vyvíjet.http://rybicky.net/nadrze/6537

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 14:30 Žena Imii [46] – Re: endus
Mě zůstali za pozadím sekavci ... řekla jsem si, že to jsou blbé ryby a pokračovala v práci ... žijou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2009 14:26 švíco – Re: wobbler
Nejdřív jsem měl v kava hodně jemný kremičitý písek a pak jsem ho vyměnil na flexiobklady 1-2mm. Původní písek jsem částečně odsál hadicí za chodu akva (kolem rostlin jsem ho trochu nechal-co kořeny držely) a zbytek jsem za chodu pomocí trubky dosypal....nedělo se vůbec nic špatného, všechno si krásně sedlo a rybkám i rostlinám se dařilo a daří skvěle před i po výměně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2009 12:57 Muž endus [21] – Re: wobbler
Měnil jsem dno oběma způsoby, ve 160-tce způsobem jak psala imii, proběhlo to v pohodě.
U šnekáčů jsem nedokázal dostat všechny ryby z akvária, zalezly do pozadí a bylo to v pasti. Takže přišel na řadu druhý způsob, tedy opravdu úplně za chodu. Nejdřív jsem trochu odkalil, aby se nazakalila tolik voda při vybírání písku, pak vybrat písek pomocí nějaké nádoby. Nový praný písek jsem měl v igelitových pytlích, takže i s pytlem pod vodu a opatrně vysypat kam jsem potřeboval. Do konce šichty v práci nebylo na akva poznat, že je tam nový dno.
V případě 30-ti litrového akva bude ale asi schůdnější první způsob.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 12:33 Muž Landvir [57]
Souhlasím s Imii je to nejlepší způsob. Tak jak to chceš dělat ty to není dobrej nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2009 12:16 Žena Imii [46] – Re: wobbler
Jo mám ... nedělej to. Já to tak nějak udělala a když jsem dosypávala (pečlivě vypraný) říční písek zakalilo se to. Udělala se tam taková divná pěna a po 2 dnech to smrdělo jak žumpa.
Když jsem tedy musela měnit dno ve větším akváriu vypustila jsem vodu do velkýho barelu, vytahala kytky, ryby a všechno. Vybrala jsem lopatkou dno a vytřela do sucha, poté nasypala to nové dno, zasadila kytky, nalila vodu z barelu a dala tam ryby. Žádnej problém ... nic nechcíplo ... nic se nezakalilo X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 11:31 wobbler – výměna dna
Dobrý den , mám dotaz na výměny dna za chodu akvária.Je to realné?Jak na to jít?Napadá mě odsát štěrk upraveným :) odkalovačem a potom opatrně postupně dosypávat.Máte někdo s podobnou akcí zkušenost?Prosím o rady a nápady budu vděčný ........

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 02:04 Muž venca21 [-1] - Cichlidy – Re: Yirka
má pravdu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 19:25 FUKY
Ahoj..TAky jsem užtuhle práci dělal odlovil jsem vsechny rybi do kybla vodu jsem uplne vypustil i s kaminkami a dal jsem tam piseček.zasadil jsem rostlinky nalil uplne cistu vodu a nechal sem to na 2 hodinky vyfiltrovat...no a pak sem tam dal vsechny ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:17 Muž Yirka [9196] – Re: foxy
Určitě do toho jdi. Zlepšíš filtraci a usnadníš si údržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2009 14:28 V
foxy napsal: ...rozmýšlam nad prechodom ku klasickému bublifuku, ale stále neviem či to má väčší zmysel...
ANO! ;-)

...by som ich nejaké 2-3 týždne nechal bežať spolu...
Týden stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:20 Muž foxy [6] – re
díky moc za rady, už si to viem lepšie predstaviť ;-)
mám ešte jednu otázku tak pomimo, rozmýšlam nad prechodom ku klasickému bublifuku, ale stále neviem či to má väčší zmysel, teraz mám vnútorný atman (v profile) a je to celkom fajn keď som takmer upchal prívod vzduchu, krásne čerí hladinu, dobre filtruje ale tá "kocka" má cca 3*2,5*5 cm ani to nie a zdá sa mi to dosť úbohé...
viem, že ak ho kúpim tak by som ich nejaké 2-3 týždne nechal bežať spolu nech sa zabehne a potom vybral toho atmana, ale chcem teda počuť vaše skúsenosti - stačí to ? ísť do toho ? :P díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2009 07:51 V
darka: Pokud jde dobře přiskrtit, tak klidně do kýblu s rybkama.

foxy:
Souhlasím s bluedream. První kýbl vody vypuštěj od hladiny, aby sis zbytečně nenabral kal a dej do toho běžící filtr (ale když běžet nebude, tak za tu chviličku se mu taky houby stane). Vypusť druhý kýbl vody a do něj přelov rybky. Pak vypusť všechnu zbývající vodu, předělej dno, dej zpátky vodu z prvího kýblu a filtr, osázej rostlinky, dolej vodu. Nech to chvílí ustát (co kdybys viděl, že do toho chceš ještě trochu sáhnout) a vrať rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 22:50 Žena darka [520] – Re: Tereza
Myšleno v kýblu s vodou, ne i s rybkama smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 22:44 Tereza – Re: darka
no tak to nevím, to by tam taky mohly mít pěknou centrifugu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2009 22:32 Žena darka [520] – Re: foxy
A nechat během přestavby jet filtr v kýblu s akva vodou ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2009 22:27 Žena bluedream [245]
Nevím, co na to zkušenější, ale já bych odlovila rybky, odčerpala co nejvíc vody, která se bude do akva vracet a pustila se do přestavby. Dala nové dno, zasázela rostlinky, nalila vodu z původního akva, přidala čerstvou, zapnula zajetý nepraný filtr, nechala chvilku ustálit a vypustila rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 21:23 Muž foxy [6] – Výmena dna (30l akva)
Nazdárek. Chcel by som meniť dno v akva z väčších kamienkov na jemnejší riečny piesok. Bol by som rád keby ste poradili ako sa na to pripraviť, resp. postupovať pri menšom akva 30l aby som zbytočne nešokoval rybky, zacrhánil čo najviac vody a nerovnalo sa do zabehnutiu od znovu - proste aby to v pokoji prežili :)
Názor skúsenejších - bude to mať výhody ? ísť do toho ? ďakujem, peace hop

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:17 Muž BC/.Killer [4] - Mořské ryby
Je dej do 20 L kýble, a máš vyřešeno :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 21:25 luira – Re: karolO
Ja som postupoval tak, že pri výmene vody som vymenil polovicu dna a v poho. Pri dalšej výmene vody som vymenil zbytok dna a do dnes nie je žiadny problém . Čau.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2009 19:48 Muž Yirka [9196] – Re: DavidDizzer
Já se obávám, že přes veškerou snahu a třeba i přes koupele rostlin v hypermanganu je 100% odstranění plžů jenom snem. Je pravda že to dokážeš hodně zredukovat a při dobře fungujícím AQ udržet na akceptovatelné úrovni. A pár šnečků v nádrži není na škodu. Pokud chceš opravdu drastickou redukci tak jedině predátory (bylo toho o nich napsáno dost) ale je třeba mít domyšleno co s nimi dále, zda půjdou třeba ke kolegovi nebo je ponecháš a šnečky začneš vyhledávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:21 Muž Jurasek [137] – Re: karlos55
OT - Rychlejší a ještě to napíšu dvakrát:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:19 Muž Jurasek [137] – Re: karlos55
OT - Rychlejší a ještě to napíšu dvakrát:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:18 Muž DavidDizzer [26] – Re: karlos55
to neva raĎTE DÁL ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:15 karlos55 – Re: Jurasek
Si rychlejší. smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:13 karlos55 – Re: DavidDizzer
Mam pocit že více vajíček bude na kytkách než volně vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2009 19:11 Muž Jurasek [137] – Re: DavidDizzer
Ve vodě ani ne, spíš přilepené na rostlinkách, stěnách děkoraci... Ale pokud se dá nějaká látka přes kybl a použije se na přecezení vody, tak by to mělo stačit.
KarolO: Zachovej filtr, klidně ho nech běžet v té nádobě a bude to OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:11 Muž Jurasek [137] – Re: DavidDizzer
Ve vodě ani ne, spíš přilepené na rostlinkách, stěnách děkoraci... Ale pokud se dá nějaká látka přes kybl a použije se na přecezení vody, tak by to mělo stačit.
KarolO: Zachovej filtr, klidně ho nech běžet v té nádobě a bude to OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2009 19:10 karolO – Re: karlos55
dakujem Vam !!!!! tak snad ich z toho neporazi :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:08 Muž DavidDizzer [26] – Re: karolO
taky mám otázku... chci měnit dno.. ryby i vodu bych dal někam do kýblů, aby se nemuselo akvárium dlouho zaběhávat, tak bych tam pak zpátky nalil tu vodu co tam byla původně.. ale mám problém se šnekama,, kdybych se zbavil šneků, ve vodě pořád vajíčka zůstanou a kdybch to tam teda tu vodu nalil, tak by se šenci z vajíček líhli zase,...jak to mám udělat,, prosím...Ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2009 19:07 karlos55 – Re: karolO
když zachováš filtr a co nejvíce původní vody. tak by to nemusel byt problém ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 19:03 karolO – Re: Jurasek
no a nebude im vadit ked ich hned hodim do akva? nepotrebuje sa akva chvilu znovu zabehnut?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2009 19:00 Muž Jurasek [137] – Re: karolO
Když jsem šoupal akvárko, tak jsem ryby dal i s vodou do dětské plastové vaničku, udělal jsem co jsem potřeboval, vodu přečerpal zpátky do akva a hotovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 18:57 karolO – kam s rybkami pri vymene dna?
nazdar ludkovia. rozmyslam nad vymenou dna ale neviem kam mam dat pocas tejto "operacie" ryby. mam len male 9L akva a dotoho sa asi tazko zmestia z 250ky. -vid moj profil- :-O a ako dlho po vymene maju byt ryby mimo akva?? ???????? Dakujem Vam za rady!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2009 14:39 Usine – Re: xxx
Stáhni si kalkulátor CO2 www.akvarium.cz/… Více jak 35 mg/l CO2 bych ale nešel. Pozor pro upravenou vodu z osmózy ten výpočet (orientační) prý neplatí neplatí.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2009 13:19 xxx – Re: vaclav
kh mam 6 cez den 5,5 to by aj mozno na pH 6,5 bolo optimalne??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2009 13:09 Usine – Re: xxx
Dej ho kam chceš a nech ho zapnutý pořád, ale počet bublin sniž až na třetinu a postupně přidávej podle toho jak ti bude klesat pH. Musíš ale něco udělat dkH snížit ho tak na 4 a hlídat. Jinak při pH 6,5 a dkH 7 bude obsah CO2 moc vysoký a mohl by jsi otrávit ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 21:50 xxx – Re: vaclav
jako z hadicky? no unikalo davnejsie ale to uz som odstranil..nebolo by lepsie ten mixer dat do filtra a nechat ho zapnuty aj cez noc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 21:42 Usine – Re: xxx
Pokud ti z mixéru nevycházejí bublinky tak je to dobře protože se všechno CO2 rozpustí. Druhá věc je jestli ti to někde neuchází. Spoje vyzkoušej jarovou vodou. Pokud jde o vápenec tak máš pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 19:57 xxx – Re: vaclav
ani nie ja som to kupil aj s filtrom za 1000 ale este skusim pridat do filtru kamienok ci to nepomoze..mam este otazku keby je este vo vode vapenec tak by Kh neklesalo po zapnuti CO2??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 17:25 Usine – Re: xxx
To co máš na obrázku bylo asi podstatně dražší. Já mám hned ten první.http://www.e-pristroje.cz/merici_pristroje-phmetry.html
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 16:57 xxx – Re: vaclav
Fotka k příspěvku hej cez noc vypinam CO2 zevraj sa mozu rybi otravit nevim co ja na tom pravdy no cez ten moj mixer nevim ci 70 neni malo.ten mixer nevipusta zaidne bublinky jaky reaktor pouzivas??len Ph meter ne financne narocny a hlavne kupovat tie sondy

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 16:37 Usine – Re: xxx
Pokusy z CO2 bez PHmetru je dost o ničem. Tvoje kapkové testy ukazují z hroznou chybou. Ty určitě CO2 na noc vypínáš a pak je to skok zpátky. Já bublám nepřetržitě a mám klid. 70 bublin je ale dost. Já mám skoro dvakrát tolik vody a bub. 8bublin/10 vteřin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 16:11 xxx – Re: filipsi
(a hlavne dlouhodobe dopada s tim zbytkem vapence-tomu to nechapem..nemal by som vitiahnut s vody tie kamene a obrusit snich tie usadeniny co je asi vapenec?? meral som tu vody s osmozi a ma Kh 3 ked je na pitie pre ludi tak asi to ma nejake minerali.
je mozne ze s CO2 mi klesa aj UT ked rano je 6 jak vstupna voda a na obed 5???

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] 21

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125-vymena-dna?od=901