Výměna dna
Myslím přímo tohle
To psal. Ale soudě podle fotek v prezentaci hádám, že to bude něco jako Aquaclay...
otazkou je, jestli se bavite oba o stejne veci -vy popisujete paleny jil... tazatel nepaleny...
takze bahno ;)
Ajsty napsal: Caute šlo by smíchat nepalenej jíl s černým křemičitým pískem o zrnitosti 2-4 mm nemáte to tak někdo udelany
Samozřejmě, že ho namočíš, ale jíl neztěžkne na úroveň kamínků ani za roky natož za týden nebo měsíc
. Prostě jíl se chová v akváriu trochu jinak než kamínky/písek nijak neslehává ani po letech použití zůstává pořád jakoby kyprý. Ale kombinace by to mohla být pěkná, chtělo by to vyzkoušet alespoň v té skleničce ať to pak nechceš měnit hned znovu.
Spíš asi půjde o vzhled, abys viděl, jak to bude promíchané vypadat.
Tak třeba by se ti to mohlo nelíbit...
Joo dík dobrej nápad já si myslím že by to nic dělat nemělo nebo myslíš že jo?
Zkus si nejdřív ve skleněné míse promíchat hnědý jíl a černý písek, ať víš, do čeho jdeš...
Před tím než bych to dělal bych ho namočil mám tak 15 kg písku a toho jílu jsou 2 pytle pac už v akváriu něco mám.. Jen teď tam mám hnusnej štěrk.. Takže ho vydám a doplním pískem a tím jílem
myslím, že časem (po pár odkaleních) bude písek více dole a jíl více nahoře, ale to by snad ničemu nevadilo a předejdeš tím problémům ze sázením (vyplavávaním) do čerstvě položeného jílu.
Caute šlo by smíchat nepalenej jíl s černým křemičitým pískem o zrnitosti 2-4 mm nemáte to tak někdo udelany
kup si hrubu hadicu aby si s nou mohla odsavat priamo strk a stiahni najskor vrchnu vrstvu do jedneho vedra.
ale:
1. asi to neodsajes na jeden krat
2. aj tak budes musiet strk pretriedit ak to chces na 100%
3. ak buduci susbstrat pre rastliny bude obsahovat ziviny (co je logicke), prekryl by som ho pieskom a nie strkom, aby sa mi do stlpca nedostavali.
Musela by jsi substrát opatrně odsát hadicí.
Protože se ti to prostě smíchá, ať děláš co chceš.
Neriesitelne? Prečo?Yirka napsal: Je to neřešitelné i kdybys povolala Popelčiny holoubky.
Je to neřešitelné i kdybys povolala Popelčiny holoubky.
ahojte chcela by som vymenit na kompletku dno akvaria mam tam dve vrstvy prva je bielo cervena a vrchna čierna a chcela by som dat na nove dno substrát pre rastliny a cierny štrk a otazka znie ako najúčinnejšie vybrať čierny štrk tak,aby sa mi nedomiesal z bielim?
Starší reakce
Budu muset asi vyndat ten pálenej jíl což mi sere práce zas navíc... Filtr nechat někde běžet.. Ryby předat desny
Říční štěrk. Přírodní klasika, nekouká se to, kvítka v tom rostou a vyjde to nejlaciněji.
Nasyp tam písek a hotovo.. sežeň si nějakej černej, já mám hnědej - dělaji i černej - od profiplants a je supr. test octem byl a nešumí...
Jestli je dole pálený jíl a nasypes na to jemný Písek, tak časem se to promíchá a za delší dobu bude pálený jíl nahoře
Takže podle toho, co se ti líbí
Možná si to neuvědomuješ, ale prvotní impuls už nastal. V momentě, kdy jsi sem napsal ten dotaz.
Ty sis to potřeboval jen potvrdit.
Přítelkyni vysvětli, že změna stejně nastane, otázkou je pouze kdy. Jestli odpoledne, když bude pryč na kávě s kamarádkou nebo večer u rozpité lahve vína, kdy se to nejmíň hodí.
Nevím, jestli to tak mají i ostatní akvaristi, ale mě tam kolikrát nějaké kvítko/kámen dráždí, jak blbě roste, že ho prostě musím poupravit/zastřihnout/přesadit, nejlépe hned, protože časem je to ještě horší.
Joo přesně moje slova
šílený... Hlavně to musím potěšit... Důkladně... A chce to ten prvotní impulz.. A hlavě přítelkyně bude tuze ráda už tak nadava
EDIT- To bych ji musel poslat někam na tejden na dovolenou
Jestli tam vápník je, tak bych to vyměnil. Stejně, jak o tom dumáš, asi se ti to moc nelíbí, bude ti to vadit stále víc a jak do toho budeš vejrat, jednoho dne to stejně vyhážeš.
A tenhle impuls vypukne třeba v deset večer a hned se do toho pustíš.
Znám to moc dobře.
Tak bych s tím neotálel a trošku to naplánoval.
Jinak test octem sem dělal a přijde mi že tam asi vápník je...
Jen se nemůžu rozhodnou a znova do toho zasahovat když je to zaběhle se mi moc nechce..
Jojo to máš pravdu moc nejde je tam cca 3 měsíce a moc nejde.. Tak líbí nelíbí... Chtel sem udělat dekorací spíš na stred
Pokud se ti to líbí a kytky rostou, tak proč to měnit? Test octem jsi dělal? Akorát na té poslední fotce uprostřed je Acorus, ten ti pod vodou moc neporoste, ale přežije pod vodou hodně dlouho.
Dekuju moc, jsem začátečník, vděčný za každou radu.
Musíš aktivovat základní vlastnost akvaristy(ky) a tou je trpělivost a jsou-li tam i ryby, doporučuji denní, či obdenní výměnu alespoň 1/3 vody a týden nekrmit.
0 04.08.2018 22:38 Ivana – Zakalene akvarko
Dobrý den, zakládala jsem nové akvarko a zřejmě malo proplachla říční pisek, voda je čistá, ale kalna. Prosím, jak se toho zbavim? :(
Starší reakce
Však jak ti tady radili. Tak až budeš mít přestěhováno a napuštěno, tak srovnej teplotu v kýblu a v akváriu a pusť tam ryby. Nejlepší co pro ně můžeš udělat, dát je zpátky do akvária. A aby měli dobré podmínky i po výměně, proto ta doporučovaná častější výměna vody.
Budu mít polovinu původní vody a polovinu nové
Jestli tam budeš mít filtr a původní vodu, tak není důvod je nechávat někde v kýblu.
Ja myslel jestli je mohu vypustit treba hned druhy den, nebo až později?
Po dobu nezbytně nutnou. Hlavně ať ti neprochladnou.
Ok a jak dlouho mam nechat rybky v kybliku?
Všechno vyndáš, vodu z akvária aspoň polovinu do kýblů a běžící filtr s rybkami k tomu. Do čistého akvária dáš dobře propláchnuté nové dno a opět vše vrátíš zpět. Doliješ vodu a během dvou týdnů budeš častěji měnit vodu než jen jednou týdně.
Dobry den, mam k dispozici 10l aquaclaydround. Potřeboval bych vyměnit aktuální dno v mém akváriu, kterým je obyčejný akvarijní písek. Jak mám postupovat?
Starší reakce
0 03.06.2018 14:13 Pavel – Stare dno od Rataje v novem akvariu
Zdravim chtel bych se zeptat. Mam stare dno od Rataje 10 l a nanem 20 l cerneho dna zrnitost 3-5 mm. Parkrat jsem uz vymenil 40 l vody rybicky zdarne plavou rostlinam se nedari a voda je nahnedla mate k menu problemu nekdo nejakou radu co se tyce barvy vody neni to moc pekne i kdyz jak uz jsem zminil rybicky v pohode neonky,parek skalaru a ancitrusy diky Pavel
Starší reakce
Souhlasím s kolegou. Řešil bych jiný věci (a v jiném vlákně), než výšku dna... Kolik rostlin je živých, kdy to bylo založené a jak dlouho tam jsou ryby, rybí sestava...
Super kolik mám dát cm?Mám plochu 100x40 díkec
Klidně můžeš je některé rostliny většinou ty z listovou růžicí trochu povytáhneš, stonkovým rostlinám to nevadí.
Ahojte je možný dodatečně přidat písek do zaběhnutého akva?Dal sem.ho tam asi málo
Dík
Starší reakce
Já jsem tak nějak od svých akvaristických začátků v 80. letech používal v akváríích __písek__ (nebo zeminu atd., ale to je jiná kategorie). A když jsem se mnohem později setkal s tím, že někdo v akváriu používá __štěrk__, doslova mě to vyděsilo. Jednak proto, že pod pojmem štěrk jsem si představoval kameny o velikosti několik cm, kterými se v Lužici vysypávaly polní cesty, ale i když jsem zjistil, že tak někteří říkají tomu, co já bych stále nazýval velmi ošklivě hrubý písek, stále jsem nějak nepochopil, co to má mít za výhody.
Jsem holt ze sklářského kraje, no.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x