Výměna dna
klidně můžeš. hlavně si nech co nejvíc vody z akva a nech v ní běžet filtr
0 13.05.2010 11:40 Mirka – výměna
Ahoj, zdravím všechny, chtěla bych taky vyměnit dno, ale nevím, jestli můžu.Podle toho, co tu čtu, tak začínám čím dál víc váhat. Mohl by mi někdo poradit? Chtěla bych štěrk vyměnit za jemější světlejší písek. Akva má 54l foto v prezentaci. Díky moc
Starší reakce
0 09.05.2010 18:46 petulevrtule – Re: BAKrv
No mě právě napadlo, zda-li nebude postupná výměna dna menší zlo pro akvárium. Když už budou relativně rostlinky v novém dně zakořeněné, tak přesadit další...Takhle, když se vymění celé dno, jde s tím pryč dost bakterek a taky rostlinky po přesazení neplní svou funkci...Možná, že to je asi úplně jedno, ono prý Caridinám tak jako tak výměna dna celkově nesvědčí, takže by u nás nejspíš pošly...
nevím jak by se terčíci tvářili na postupnou
mě se zdála postupná výpěna dost riskantní a proto jsem to udělal najednou
já jsem to koupila jako říční písek 3- 5 mm ale je to tak 5-8 mm a to je moc....proto to chci vyměnit. a nebo vadilo by,kdybych to jen pořádně prošťouchala a dala nové dno na tohle?
já sem taky uvažoval o výměně dna ale mám strach o malé antcistruse(stáří cca. 14 dní)
0 09.05.2010 17:56 petulevrtule Nemáme tedy terčovce, ale zapojím se do diskuze...
Mě výměna dna totálně rozhašila akvárko, odešly jak black crystale, tak Caridina babaulti a to to byla postupná výměna dna, na půl roku se nám přestaly úplně rozmnožovat red cherry krevetky. Teď mohu s jistotou říct, že rovnováha v akvárku je po 5 měsících taková, jako byla před výměnou dna. Nyní bych si výměnu sakra rozmyslela...Osazenstvo, které je na něco zvyklé to moc neocení...A to nemluvím o bojích s řasou.
Jinak tedy výměna probíhala normálně při chodu akvária. Vytrhala jsem čtvrtku akvárka, vytáhla staré dno, plastovou přepážkou rozdělila a nasypala nový štěrk. Měla bych mít i nějaké foto v prezentaci, pokud sem to už nepromázla, z důvodu nedostatku místa.Mezi další výměnou byly cca 3 týdenní pomlky.Už bych se do dalšího nehrnula...Škoda osazenstva...
Já jsem koupil říční písek 3-5 mm a bez problému.
když už ste u toho dna tak se chci zeptat jaké dno je lepší pro panceřníčky a ancistruse ?( a jaké pro kytky ?) kytky mě moc nechtejí růst. předem díky za radu
Mockrát díky za radu, zanedlouho budu taky měnit dno
přece jenom dno dělá hodně
podle testu nic jen trochu zvýšená hodnota. Ale měl jsem nálevníka kterého jsem musel zlikvidivat. Samozdřejmě musel jsem častěji měnit vodu jelikož rostliny začali fungovat až za dva týdny
a co ti to udělalo s hodnotama CO a NO?
Zdravím, chci poradit, chci kompletně vyměnit dno, v tom co mám mi pořádně nedrží kytky, je moc hrubé, chtěla bych vyměnit za jemnější. Ale teď mě zajímá : zda vyměnit celé dno najednou nebo po částech? kvůli bakteriím a celkové rovnováze v akvárku. Děkuji za všechny odpovědi
Starší reakce
Jednak asi odpovídáš na špatnou adresu a dále pak si zřejmě pleteš láhev s kanystem či konví....
Toho predajcu, že pozdravujem.
keď chceš, tak si pozri moje "Pracovné relaxátko"
Tak držím palce, aby to bolo s čo najmenej chybami. Na predajcov by som veľmi nespoliehala, lebo oni sú väčšinou len predajci a nie akvaristi. Pre rady si chodím sem. K akvaristom. Možno by Ti ako inšpirácia pomohla prehliadka tu uložených prezentácií nádrží .
0 11.03.2010 14:01 duchnren – Re: geminika
zakladali jsme akvarko s pritelem a nechali jsme se trochu (trochu vic) ovlivnit prodavajicim.. za par tydnu, mesicu, sem dam nove fotky, jak jsem vsechno napravila
ja jsem to pri stehovani (po povodnich) vyresil tak, ze jsem si pujcil od kolegy 50l plastovou lahev (tu jak se s ni jezdi na vodu) a tam jsem nahazel vsechny rostliny z akvaria a do toho prendal ryby a hodil tam vzduchovaci molitanovej filtr
zilo tam skoro dva tydny docela dost ryb vcetne akar modrych a bez problemu vsechny prezily
ta lahev ma vyhodu ze je castecne propustna pro svetlo a zaroven nepruhledna takze se ryby neplasi
muzes ale treba pouzit misto akvaria takove ty polopruhledne boxy co se vsude ted prodavaji
No. Pozrela som si tvoju prezentáciu. Je to fakt hrúza a najvyšší čas ho prerobiť na kúsok naozaj živej prírody. Tie umelé rastlinky síce vyzerajú možno dobre, ale bez rýb. Keby vedeli rybky hovoriť, určite by ti vynadali, že majú málo kyslíku, v tej umeline sa necítia dobre a to čierno-biele dno ich plaší. Neviem, kto ti poradil takto založiť akvarko, len dúfam, že to nebolo z tvojej hlavy.Ďalšia vec. Na necelé dva mesiace založené akvarko je tam veľa rýb naraz. Do novozaloženého akvária sa pridávajú rybky až po 3 týždňoch od spojazdenia už so živými rastlinami a nie naraz, ale postupne. To znamená, že najprv 2 rybky, po takom týždni ďalšie 2-4 rybky a po ďalšom týždni zase ďalšie. To danio zrejme nezvládlo tie ťažké podmienky. Ak sa pri zabiehaní do cca 3 mesiacov žiadny úhyn rybiek nestane, tak je zabehnuté a môžeš sa z neho naozaj tešiť. Ja som takto zakladala pred 3/4 rokom podobný set ako máš ty a funguje bezchybne.
Teraz by si mohla tie rybky dať napr. do viacerých 5l pohárov od uhoriek, alebo si od niekoho požičať menšie akvárium. A skúsiť to založiť tak, ako som popísala. Nie dať ich naraz späť, ale postupne. To je veľmi dôležité. Vyplatí sa čakať.
Nejjednodušší řešení je odlovit do nádoby s vodou z akvária, provést úpravy a dát i s vodou zpět. A pak měřit pravidelně NO2, protože výměna dna může způsobit problémy.
0 11.03.2010 10:51 duchnren 6 neonek, 2 mecovky, 1 krunyrovec, 5 danio pruhovane a jednoho sneka
Skús napísať koľko ich je a aký druh.
0 11.03.2010 10:45 duchnren – kam s rybickami
Ahoj, chci vymenit dno a pridat kytky, ale uz mam zalozene akvarko a v nem rybicky. Kam mam presunout rybicky, aby mi potom neuhynuly? Nemam dalsi akvarko... diky za radu
Starší reakce
0 19.02.2010 18:55 jval Minulý týden v sobotu jsem komplet měnil dno a rybky to přežily naprosto v pohodě. Postupoval jsem takto:
Vypuštění vody do kýblů
Ryby do jednoho kýble (+ vzduchování)
Rostliny do druhého
Vyměna dna
Zasazení rostlin
Napuštění starou vodou
Vpuštění rybek
Zejména pančéřníčci si libují v novém jemném dně od flexiobkladů.
Starší reakce
U mě dno nikdy nevydrží déle než dva roky (hold vždy do té doby stihnu akvárium "zrušit").
Po určité době se dno zajede do fáze, kde je velmi stabilní (oživení organismy, vyrovnaný poměr mezi příjmem a výdejem látek atd.). Dost to souvisí s přístupem k akváriu.
Předělávat fungující akva kvůli výměně dna jen proto, že uběhl nějaký konkrétní čas, je nesmysl.
niekde som pocul ze je dobre kazde 2 roky...ale nezdalo sa mi to,preto sa pytam.
Stačit na co?
Na to, abyste viděl do akva? To by stačit mohlo...
0 17.01.2010 14:02 Mulisak – osvětlení
Zdravím chtěl bych poprosit o radu mám akv. 200 L a jen jedno osvětlení zářivkou Osram L 18/830 stačí to nebo je to málo ??? dík
V dobře fungujícím akva za 11,5 roku.
je treba vymenit po nejakom case dno?..komplet..ked hej po akom case?aqa ma 180 L
Starší reakce
Dobře, jen bych chtěl ještě dodat, že písek je po odkalení zase krásný, bylo to tím, že akva bylo zase tak zarostlé, že na něj nedopadalo světlo
Nemusíš se urážet kvůli uvozovkám. Jsou tam právě proto, že ti to funguje bez problémů, jak sám píšeš. Proto je škoda do toho zbytečně moc rýpat a měnit celé dno. Stačí malé kosmetické ůpravy s tou vrchní vrstvou dna a je to vyřešené.
Taky to tak mám. Na vrstvě písku mám drobný štěrk a jsem spokojený. Když se smíchá, čistící komando to během dne vyřeší.
Jinak tvoje akva se mi líbi, ja bych na jeho vzhledu nic neměnil.
To nese ;) když jsem kupoval ty gavůnky a razbory byly v akva samy jen se šnekama. jinak jasně, jsem se už poučil jednou se na mě zadívala jedna papouščí ryba
ale ta fakt musela pryč. Jinak děkuju za rady, jen nechápu, proč píšete to funguje v uvozovkách, dneska jsem odkaloval po třech týdnech, vím, že mám přerybněno, ale za celou dobu akvária nezemřela ani neonemocněla ani jedna rybka nebo krevetka, rybky jsou čilé a zdravé, pěkně jí, akvárium je bez řas, pravidelně jednou měsíčně odstřihávám trsy nadbytečných rostlin, trošku mě to urazilo, jinak nad tím dnem ještě popřemýšlím.
1 22.11.2009 19:37 grizly [146] Poznámka z prezentace:Nejdříve bych se chtěl omluvit za ty 4 skaláry, původně jsem měl pár, ale když jsem dneska byl v pet centru nemohl jsem tam prostě ty rybky nechat, jak se na mě dívaly, ty očíčka, vím, že u mě nemají zrovna nejideálnější podmínky, ale špatně se určitě taky nemají.
Pro jistotu bys měl přestat chodit okukovat akfárka do prodejen. Co když se na tebe sváma hezkýma kukadlama zadívá závojnatka, jeseter nebo roztomilé hojno piraní? Taky jim poskytneš azyl v přerybněné rybí garsonce?
K tomu dnu: Jestli se ti nelíbí, nasyp na něj vrstvu těch granulek nebo čeho chceš a máš po problému. Písek je jemný a tak se ti bude držet vespod. Po promíchání při odkalování zase klesne za pár dní na dno. Je zbytečné měnit ho celé, když ti to "funguje".
PS: Tentokrát bych se Hornbachu zastal, za uhyn ryb podle mě ve tvém případě nenese vinu.
jinak ty hnede granule jsou prvni pul rok docela pekelne lehky, nez se jim zaplni vsecky pory, takze je dost problem se sazenim kytek, ale kdyz zakorenej drzej vcelku dobre
a tech ryb tam mash moc, proto ti cerna ten pisek.... hodne kalu, takze by jsi mel radne zakalit (odkalit)
...tak ako ti pise Yirka...
...ja bi som to tiez nemenil staci ti "dalsia vrstva" a niecoho tmaveho...
...to je normalne - nic biele ti biele v akva dlho nevydrzi...
...ked ti ide o rastliny tak tie dobre rastu v Aquaclay Ground
...niekto pouziva
www.flexiobklady.cz/…
...niekto tmavy kremicity strk
...ale co je "najvhodnejsie" - to ti neporadim...
v poslednej dobe sa mi pacia cierne strky alebo jemne cierne drte
ale mozes zmiesat rozne substraty alebo pouzit viac vrstiev - to je na tebe...
Nikde nepíšeš jak to máš s odkalováním. Pokud ti to vše opravdu funguje, radím nic neměnit. Přerybněno nemáš celkem, ale totálně. A ty skaláry tomu nepřidají. V roce mívají na výšku tak 15cm tak mi řekni jak v těch cca slabých 30cm budou vegetovat. Jak budou růst, budou ti přibývat starosti.
Dobrý den, omlouvám se, že musím založit nové téma, ale nenalezl jsem odpověď na to, co přesně potřebuju. V akváriu (viz prezentace) mám doteď světlý písek, ale ten postupem času tmavne a tmavne, akváriu se krásně daří i když mám celkem přerybněno, proto nechci nic pokazit. Ten písek je hrozný, proto uvažuju o výměně za takové ty hnědé granule, černé nebo šedočerné dno. Prosím o radu, které dno bude k mým rybkám nejvýhodnější a jak to udělat co nejšetrněji, v akva mám i krunýřovce jednopruhé, kterým se u mě krásně daří ale mám strach, že při kompletní výměně vody by umřeli.
Starší reakce
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x