Výměna dna
Ryby to myslím zvládnou v pohodě, jen bych jim v současných vedrech v dočasném útočišti vzduchoval. Hůř dopadnou baktérie ve fitračním médiu. Snad zkusit přendat do kýble, jak píšeš a zespodu silně vzduchovat, abych jich tolik nepomřelo.
Ahoj, přečetla jsem vlákno o výměně substrátu a ráda bych se ujistila, že to udělám dobře. Budu měnit v Trhlíkově (180 litrů) dno z Platinium Soil na křemičitý písek. Musím to stihnout během jednoho dne včetně osádky. Když začnu brzy ráno a večer pustím rybky s tím, že část staré vody si nechám, myslíte, že to rybky zvládnou? Filtr je vnitřní v rámci sady Juwel, takže nějakou dobu nepoběží. Nebo vzít náplně filtru do samostatného kbelíku a pustit tam vzduchování? Moc děkuji za rady.
Starší reakce
Normálně ho výměn a potom si pohlídej kvalitu prostředí v akváriu častějšími výměnami části vody.
Potrebujem vymeniť dno za pálení jíl UNISOIL.Má zmysel ho nechať mesiac-dva namočený vo vode z akvária aby sa tam rozmnožili baktérie,prípadne tam hodiť nejaké gupky?
Starší reakce
Ideálně vyhodit staré dno a už ho nedávat. Je to hrozný produkt.
já nebudu odsávat, to není řešení pro mne. Kompletně překopávám zanedbané akva, vyhodím použitou drť. Rostliny pryč, jsou stejně v hrozném stavu. Jen mne zajímá, když budu mechanicky vybírat hrubý písek, jestli tam je jasné rozhraní staré dno - štěrk (jak se v prvopočátku nasypávalo) anebo je lepší koupit i nové "staré dno"...
a nevím co s rybičkama, tak chci udělat za chodu
Jestli je to dno opravdu hrubý štěrk, tak si myslím, že to moc hadicí neodsaje. Chtělo by to fotku toho dna.
Toto je jeden z případů, který má smysl (vyměnit většinu hrubého štěrku za normální písek). A jde to dělat i u osázené fungující nádrže. Napřed citlivě odsát horní vrstvu štěrku (tlustější hadicí bez odkalovače), většina kytek zůstane uchycená v substrátu. A potom za pomocí trychtýře a trubky navrch dosypat pořádně propraný čistý písek. Ale budeš-li se v tom časem budeš vrtat, nebo máš-li hrabavé ryby, dostane se hrubý zespodu dříve či později navrch a nevypadá to moc hezky.
ahoj, jen tech dotaz na ty, co už prováděli: chci vyměnit dno - hrubý štěrk za menší zrno. A chtěl bych jen odebrat "štěrk", "staré dno" tam ponechat. Podaří se mi to oddělit? Co mám očekávat, je to odvrstvené nebo jsou vrstvy pomíchané a je lepší výměnu udělat kompletní? dík Jiri
Starší reakce
Nové foto přidané
fotky rok a půl staré, ale máš pravdu,toho jsem si nevšiml, že má dno balvany...jedna nula pro Tebe
Smysl to samozřejmě dává, jelikož jeho fragment písku má asi 20× větší objem (vypadá to, že tam má frakci kolem 6 a více mm). Takovou věc jsem také zažil a výměna substrátu za jemnější znatelně pomohla. Samozřejmě to není všespásné řešení, ale pomoci může.
Další věcí je, že nevíme, co v tom jeho "říčním" písku vlastně je. Já měl třeba akvaristický štěrk, který šuměl jako Vitacit. Pod pojmem "říční písek" se může schovat nemalé procento příměsí, které mohou do vody uvolňovat vápník a přidávat na tvrdosti. Že tvrdost vody může negativně ovlivnit rostliny také víme.
Každopádně vzhledem k poslední fotografii, kterou u nádrže vidím, bych se ještě mrknul na proudění vody a světlo. Jestli je vývod filtrace vzadu nahoře, nemusí se živiny rozhánět dopředu před vrstvu Valisnerek. Jestli je nahoře hodně rostlin, nemusí se světlo dostat níž.
takže má vyměnit jeden křemičitý za druhý ?
to mi nedává smysl...
Osobně ,pokud nejdou rostliny v tomto, je někde "chybka", řešit jí výměnou dna je na pováženou...a nejde jen o to, že dno je vlastně pravým filtrem nádrže
Osobně jsem měnil dno a stěhoval akvária několikrát (až nezdravěkrát). Nejprve ze štěrku se zeolitem na černý křemičitý písek, pak na přírodní, a u toho jsem zůstal.
Dá se to měnit najednou za pochodu, ale připravil bych si zásobu rostlin. Odčerpat čistou vodu do kýblů (jak se vejde), odkalit dno, co to jde, vytrhat rostliny, odchytat ryby (jestli se nechají chytit i s rostlinami, tak pořadí prohodit). Voda pryč, lehce vyčistit skla, hodit nové dno, zalít původní čistou vodou, dolít z kohoutku, zasadit rostliny a hodit ryby zpět (nezapomenout na vhodnou teplotu). Filtr ať celou dobu běží někde vedle.
Po znovuzaložení bych tam hodil plovoučky a sledoval parametry vody. Při troše štěstí nebude ani třeba žádná zvýšená údržba, plovoučky zastanou funkci dočasně stagnujících rostlin dna.
Jako dno bych doporučil klidně přírodní křemičitý písek 1 - 3 mm (třeba sandsystem.cz), lehce říznutý černými flexiobklady podobné frakce. Cenově dostupné a není to nudné, jako čistě černé flexi. V hodně zarostlé nádrži to ani nebude plašit ryby.
On není zásadní problém si nakopat kýbl nebo dva jílu a ty pod ten písek prostě dát, písek odhrneš, dáš tam ten jíl a dva dny filtruješ ten jinak neškodný zákal. Jde to i za provozu.
No já měnil dno jen jednou a to proto že jsem se chtěl zbavit zásobního substrátu. A na třetiny to bylo kvůli kytkám. Oni po přesazení nějakou dobu nerostou tak sem je nechtěl oslabovat najednou. Ale asi to jde i naráz.
Jj už sem viděl videjko na tubu a borec to dělá naráz,i když on dě tak 54l aq a já budu dělat 200
. Nějaká rada na to dno? dává tam aquaclay ground a docela se mi zamlouvá taky
je fakt , že na části to půjde hůř, ale půjde
no já dno za pochodu a k vůli "rostlin" neměnil...začal bych měřit a hnojit... ale jestli to je ta dvoustovka z živorodkama a cichlidama, nebál bych se vyměnit naráz.
Jen ten důvod mi přijde "divný", co takhle aktuální foto nádrže?(to bylo na ladalup
)
Když výměna, tak najednou, jak říká afc1886. Taky jsem měnila dno. Vodu jsem vypustila do jiného prázdného akva, vytahala rostliny, přelovila tam ryby, vyměnila dno a všechno hned zase zpátky. Vše proběhlo bez problému.
Proč na třetiny? Pěkně na jeden šup a potom si pohlídat kvalitu prostředí častými částečnými výměnami vody.
No že vyměníš jen třetinu a za 14 dní další a pak ještě jednou.
Právě nvm co vybrat jestli ten od Tetry, nebo něco jiného nvm.Jak to myslíš na třikrát?
Teoreticky se to dá provést ale pokud za běhu tak na půl nebo ještě lépe na třetiny a alespoň s dvoutýdenní pauzou. Ale jaký druh substrátu nechám radši na tobě. Jen ještě varování nedával bych nic zásobního.
Asi takhle s pískem sem se unáhlil, rostliny vůbec nejdou(ve druhým akva, kde mám substrát od Tetry dou rostliny krásně)i trochu skrz vzhled
tak asi tak
A nejlíp za běhu nemám kam obsádku ubytovat
V první řadě by bylo fajn napsat proč chceš dno měnit.
Ahojte potřeboval bych poradit, chtěl bych vyměnit dno v akva a nvm co tam dát. Momentálně tam mám říční štěrk bez substrátu.Je nějaká varianta a rada jak a čím to nahradit? Napadl mě třeba tetra substrate active
Dík za info
Starší reakce
Úplně stačí měnit, třeba ob den, část vody víc není potřeba.
V téhle situaci - záběh s rybama - by mohla pomoct filtrace přes zeolit. Ale musel bys ho tak co pět dní vyměňovat,
nesmí se v něm rozběhnout nitrifikace.
Popravdě, úplně přesně takhle to vyzkoušené nemám. Ale mám vyzkoušené, jak se zeolit chová v substrátu. Zachycuje amonium znamenitě.
Když budeš zeolit co pár dní poctivě vyměňovat, amonium se v něm zachytí a nestačí se přeměnit na dusitany, což je největší nebezpečí. Minimálně šest týdnů.
DokyMichal napsal: Bude asi rozumné trochu té staré vody nechat, aspoň půlku a pak jí vrátit. Není zlý nápad a mohlo by to pomoct při startu.Stará voda je pouze sekundární berlička.
Dík za radu, budu se jí držet
Bude asi rozumné trochu té staré vody nechat, aspoň půlku a pak jí vrátit. Není zlý nápad a mohlo by to pomoct při startu.
Vodu z akvária dej do nějaké velké nádoby, kde necháš běžet filtr, dáš tam i rostlinky a rybky. Potom vyměníš dno, pridáš nové rostlinky, dáš část staré vody s novou, přehodíš filtr zpět do akvária a po nějaké době vrátíš i rybky. Kvalitu prostředí si potom podržíš každodenní výměnou části vody. A toho barveného písku se vůbec neboj.
Při výměně dna/stěhování akvária jsem ryby vracel hned po napuštění, u tebe by to mohl být vzhledem k množství trochu problém, ale napouštěl jsem akva ze 70% původní vodou. (Vypustil jsem ho do dětské vaničky než jsem se začal rýpat ve dně)
Ok myslím si že to zvládnou. Tedy měnit vodu měnit a měnit. No na výměnu písku jste mě přivedl vy mistře tak by bylo divné říkat teď něco jiného
Filtr poběží na plné obrátky
Při zvýšené intenzitě výměn vody, v následujících dnech a týdnech, bych ty ryby vrátil nejpozději druhý den (klidně i po pár hodinách) po výměně dna. Nechávat je někde bokem pro ně nebude o nic vhodnější, než je vrátit do akvária. Důležité je aby ti běžel filtr.
Edit: Barveného písku se bát nemusíš. Můžeme to obracet třikrát dokola, ale ten co jsi si vybral je ozkoušený. Takže jeho nevhodnost je spíš o subjektivních pocitech.
0 15.05.2019 11:13 DokyMichal –
Re: Maq Určitě obnovím prezantaci o víkendu. Hlavně mi jde o ty zbylé rybky zda můžou po předělání zpet do AQ po několika hodinách. I když chápu že to je velký zásah, jako bych zakládal AQ odnova.
Edit: určitě na tom že barevné písky maj jiné, ne tak vhodné vlastnosti oproti říčním nebo přírodním, něco bude to uznávám.
Nejde o volbu barvy, ale samotný fakt, že jde o barvený písek. Podle mě je to špatně, protože má nevhodné, ne-přírodní adsorpční vlastnosti. I prakticky jsem se jednou spálil. Ale uznávám, že je používá kdekdo a nestěžují si.
0 15.05.2019 11:03 DokyMichal –
Re: Maq Určitě máš pravdu takřka ve všech bodech. Asi jsem to špatně napsal. Mám v plánu staré dno kompletně vytáhnout a dát nové. Kytky mám taky na cestě cca dalších 20ks ne li více. S barvou substrátu se názorově asi budem lišit. Myslím že barva není tolik podstatná, je to na fantazii každého, podstatné je asi velikost zrna kde já mám např. Až příliš velké a trochu ostré proto ta výměna za jemnější.
To je mi jasné. Myslel jsem vytahat všechen stávající štěrk a nahradit novým
0 15.05.2019 10:55 DokyMichal –
Re: Maq Akara Modra ani Tlamovec už nejsou v AQ
Vyprovokovalo mě to k návštěvě Tvé prezentace.
Rybí osádka je silně nesmyslná - velké cichlidy a k nim hned TŘI malé tetry...
Osázení rostlinami je slabé a naprosto nepotřebuje CO2. Nejspíš nebude potřebovat ani hnojení.
Vzduchování Ti chválím, ale má význam především v noci. Pokud přes den přidáváš CO2, je vzduchování přes den nesmyslné. Já bych ve Tvém případě CO2 zrušil a vzduchoval 24 h denně.
Substrát máš nešikovný, ale pokud nešumí v octu, není to tragédie. Nikam se ale nedostaneš, pokud ho tam necháš a navrh nasypeš jemnější písek, protože ten propadne dolů a budeš zpátky tam kde jsi.
Pokud trváš na výměně, musí starý substrát komplet pryč. Čili znovu založit celé akvárium.
Můj osobní, minoritní názor je: barvené písky ne!
Pokud je stávající dno nevhodné, tím že na něj přidáš jiné tomu asi moc nepomůžeš. Výměna dna je velký zásah do akvária a je lepší dělat jí postupně.
0 15.05.2019 09:18 DokyMichal – Výměna dna
Dobré ráno. Mám v plánu tento víkend měnit celé dno na rady zdejších odborníků že původní není vhodné za Flexiobklady 2-4mm. Mám v plánu ponechat substrát, na něj vrznout nový štěrk a prohnojit NPK tabletkama pak popřípadně dohnojit podle výsledku testů. Dilema mam v tom že původní osádka AQ (pancernicek skvrnity, tetra kosoctverecna,Ancistrus,Neritiny) budou v kýblu a následně po nějaké té úpravě vody a cca 1-2h vráceny zpět do AQ protože nemám možnost kam je jinam dát. Myslíte že je to možné? Popřípadně nějaké rady co se týká té výměny dna a vrácení rybek do AQ. Předem díky
Druhe mam male bettarko a další uz se bohužel nikam nevejde jinak by uz bylo, aspon 100l
Já bych to nechal tak a založil druhé akva.
Pokud to funguje nic neměň buď za to rád. Ono o to dno co se designu týče moc nejde. Když máš hezké kytky tak se na dno nikdo moc nekouká.
Je to pro me dilema, proto jsem myslel ze bych kazdy tyden odsal male mnozstvi a male doplnil abych si nezkazil radost z akva protoze je fakt ze ted co zasadim tak nestacim strihat
Pokud jde o tohle doporučuji odhrnout substrát od skla a doplnit černý písek. Ale stejně se ti to časem promíchá.
Spis kvuli vizualni strance, jednalo by je tak o centimetr predni casti. Samozrejme bych ten system nerad rozboural
Dívám se na Tvoji prezentaci. Proč chceš rozrýpat něco, co zřejmě funguje?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 21
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x