Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:26 hanzys Re: Wendy2
A jakou vrstvu zakládu??:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:24 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: hanzys
v listopadu jsme taky předělávali dno, jako základ jsme použili Florapol a na to nový jemnější písek a jsme spokojení (akva z prezentace Mix pro potěchu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:15 hanzys – Jakou vrstvu stareho dna pod štěrk?
Zdravím právě předělávam dno u akvária a nevím jakou vrstvu staréého dna položit pod štěrk co jsem tam měl? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 01:07 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: JackDaniel
Kdybych zakladal akva s Liapor ted, dal bych pod nej bud AquaSoil (nebo neco podobneho) nebo slabou vrstvu hliny (pokud sezenes, prodavaji hlinu primo do jezirek; ta by mohla byt nejvhodnejsi.) Liapor sam nic nema a kytky v nem tak mesic (i vic) moc nerostou. Pokud tam nedas hned na zacatek ryby.
V AS zacne vsechno rust do tydne a za 5 tydnu uz strihas a prodavas :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 23:00 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: JackDaniel
Nemusíš, ale jsou i tací, kteří pod něj různé substráty používají. Já použil AquaClay staré dno do jednoho akva, do druhých dvou nic a už nikdy bych pod Liapor a podobné substráty nic nedával. Pokud chceš více informací, pročti si vlákono o Liaporu - rybicky.net/forum/16474
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 18:33 JackDaniel
Ahoj.Chci měnit dno.Dám tam liapor.Musím použít nějaký zásobní substrát,když budu používat hnojivo PMDD?které se vlastně dávkuje každý den,tudíž by rostlinám nemělo nic chybět?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:57 hanzys Re: romant
Tak to bude mazec :-) ja už to dno boužel mám koupené :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:50 Muž azonic [63] - RostlinyRe: hanzys
Vodu tam nech, vytahej kytky, ryby přelov někam jinam a dno vyber lopatkou. Možná bych ho dal do kýble s trochou odpuštěné vody ;-) aspoň nepřijdeš o nitrifikační bakterie. Je to celkem drastická metoda ale jinač to asi neuděláš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2013 16:50 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Osobně bych, když už bych používal nějaký výživný substrát použil ne staré dno od rataje, ale jiný komerční produkt, třeba od Tetry, JBL apod. Jinak v tomto vlákně je postup výměny dna popsán bezpočetkrát, tak zalistuj vláknem a vše se dočteš. Ve stručnosti, filtr udržet v chodu, operaci provést v řádu hodin a mít připravený nějaký komerční přípravek na podporu bakteriotvorby, třeba nitrivec a být připraven na velmi častou výměnu vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:49 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: hanzys
Vypustit celou vodu nemusíš, ale k pohodlnosti práce by to bylo lepší a nebudeš muset čekat nevim kolik hodin než si sedne rozvířenej kal. Filtr to pár hodin vypnutej přežije, ale jestli necháš vodu klidně ho nech puštěnej. Jednou jsem měnil jenom část dna za provozu a byl to děs, víckrát bych to osobně nedělal....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:45 hanzys Re: azonic
A vodu vypustit celou? :-) Filtr by mel bežet ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:42 Muž azonic [63] - RostlinyRe: hanzys
Ty budeš muset dát někam stranou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:40 hanzys Re: azonic
A co rybičky a rostlinky? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:39 Muž azonic [63] - Rostliny
Vyhrabat lopatkou stávající dno, dospod dát staré dno a navrch vrátit původní štěrk. Jinak to asi neuděláš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 16:28 hanzys – Postup při předělání dna?
Zdravím objednal sem si staré dno od rataje a chci ho vložit pod stavajicí štěrk aby se dařilo lépe rostlinkám a přitom aby zůstali bakterie ve filtru?Uvítam každou radu ;-) !

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 23:09 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: sportsmen
pisek at uz odkudkoliv z principu ziviny nema neb je to jen hromada kremiku a kysliku (velmi jednodusse receno).
Jak roman napsal, odkal dno (to ho prokypri), ci vymen tu zarivku ci vymen vodu. Muzes udelat vsecno na jednou, ale pak nebudes vedet co za to mohlo, Tak bych udelal kazdou zmenu tak jednou za tyden.
Tak jsem se kouknul na tvoji prezentaci a musim rict, ze te chapu - to akvako bylo minuly rok fakt krasny. A s tercema.

Cela rostlinna akvaristika je o spravnem pomeru pristupnych zivin a svetla. Kytky dobre rostou i ve slabem svetle a vetsinou maji dost makro prvku. CO2 je vetsinou prvni vec co jim chybi. Coz nic nemeni na tom, ze zkusit vymenit trubice pomoct muze. Ja mel to same svetlo co ty a jedna trubice (Coralife) sla do pryc vyrazne rychleji nez ta od Hagen (LifeGlo), tak si dovedu predstavit, ze ty trubky fakt nejsou na moc dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:50 R Muž romant [28001] Re: sportsmen
Tak 2 roky starý Glo zářivky, to je skutečně na zamyšlení nad jejich postupnou obměnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: sportsmen
O chromatičnost nejde. Mně v Džungli všechno rostlo jako šílené a najednou po asi roce a půl to úplně přestalo. Stonkovky se rozpadaly... a kdosi mi poradil vyměnit zářivku. Namítal jsem, že zářivka normálně svítí, ale řekli mi, že pro mne svítí, pro rostliny je černá, vysvícená. Vůbec tomu nerozumím, ale dal jsem na radu, šel do elektra a tam koupil za čtyři pětky nejobyčejnější T8 15W 840. Dal jsem ji tam a rostliny zas rostly jako blézen. Tak nevím. Třeba ti to pomůže, třeba je u tebe jiný problém. Třeba máš opravdu naakumulováno moc živin a rostliny je nemohou příjmat a pomůže spíš častěji měnit vodu. Nevím, jen píšu svou zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:35 Muž sportsmen [62] Re: malyLibor
Zářivky tam mám dva roky, svítím GloT5 HO 2x39W, GloT5 HO 2x54W. Mám tam rozdílné světelné spektra. Od jasně bílé po světle žlutou. Tak nějak aby se to co nejvíce blížilo složení slunce ale teploty chromatičnosti už nevím, musel bych se podívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: sportsmen
Mně to připomíná můj problém přd časem s Džunglí... Kdy jsi naposledy měnil zářivky?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:22 R Muž romant [28001] Re: sportsmen
Třeba je tam už něčeho moc a dochází k blokování příjmu živin. Odkalil bych dno a přitlačil na výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 22:09 Muž sportsmen [62] Re: Barakainus
Tak čím to je, že po založení akvária rostly rostliny jako divé a cca po dvou letech začínají stagnovat? Nikdy jsem tam nic nepřidával, hodnoty vody stále stejné. Písek jsem bral z místního potoka, jistě bude plný živin. Každých 14 dní jsem vyhazoval kbelík rostlin a teď nic. Zajímalo by mě, pokud bych znovu vyměnil celý písek, zda by rostliny opět začali růst jako předtím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 18:02 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: sportsmen
jestli tam mas jen pisek, tak to vycerpanim zivin nebude neb tam zadne nebyly takze se nemelo co vycerpat. kdyz uz neco, tak se ti slehnul a dno t zahniva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 16:47 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Mno..ono to dno bude dost zásobéné h*vnama od ryb, spíš bych se zaměřil na frekvenci měnění vody a zářivek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2013 16:29 Muž sportsmen [62]
Asi po 5 letech od založení akvária mi přestaly růst rostliny a začala bujet řasa, jasný ukazatel nedostatku živin pro vyšší rostliny. Proto se ptám, neměníte tu někdo dno akvária po několika letech z důvodu vyčerpání živin a značně sníženého růstu rostlin? Podotýkám, že rostliny ničím nehnojím a asi ani zatím nechci. Možná by pomohla výměna dna. Co myslíte?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2013 01:43 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Maurik
Bude to i od něj, máš asi velmi kvalitní kořen, ale není to jen od něj... a jak píše romant, kvalitní akvarijní voda má takovou barvu. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2013 20:51 Maurik Re: romant
Tak to má kořen výdrž, jestli to je od něho :-) Protože je ve vodě cca 6 let :-) Dnes když jsem ho řezal a vrtal a zhubnul snad u toho :-) tak jsem zjistil, ze to je nějaké dost tvrdé červené dřevo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2013 20:37 R Muž romant [28001] Re: Maurik
Voda z akva bývá do žluta, když je tzv. starší a je to normální, když měníš vodu, určitě jsi si toho všimnul. Kořen opláchni a šup s ním zpátky. Na tom zabarvení se může i spolupodílet ten kořen, který tzv. barví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2013 20:34 Maurik Re: romant
Já vim, říkal jsi mi to, ale to jsem netušil, ze bude voda taková jakoby do žluta, ale možná tomu přidává žárovka.

Ještě jedna věc, kořen můžu dat do akva tak, jak jsem ho vyhrál (venku na suchu a v teple byl od cca včerejšího rána), nebo ho musím nejdříve vydrhnout?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   28.01.2013 16:05 R Muž romant [28001] Re: Maurik
Půl na půl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2013 16:03 Maurik – žlutá voda zpět?
Měním dno a původní vodu jsem odčerpal do vany, nyní mám dno vyměněné a chci tam dat vodu, proto se chci zeptat, mám tam vrátit část té žluté vody, nebo dat radši komplet novou? Nevím, zda ta voda je v pohodě. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 14:18 R Muž romant [28001] Re: Beastie
U nově založenýho akvária, který nemám nikdy bez živočichů(od prvního dne šneky piskořky, okružáky, levatky) měním denně 1/3 vody a to i po postupném příchodu rybí osádky, prostě měním do blba. :) Podle hesla špatný pryč, dobrý dovnitř, jako takovou protiřasovou prevenci, jsem tak naučenej. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 14:06 Žena Beastie [338] Re: romant
vy měníte vodu u nově založených nezarybněných nádrží denně? nebo u těch co jsou nově založené, nezabíhaly se a rovnou tam šly ryby? Já právě zabíhám teďka a vodu sem ještě neměnila, myslela jsem, že se má zaběhnout s tou "starou" vodou a vyměnit jí až potom co přijdou ryby...nebo předtím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.11.2012 14:00 R Muž romant [28001] Re: Beastie
Nedělal bych z toho zase takovou vědu. Až se rozhodneš co tam na dno dát(třeba Profi soil), tak rybky šoupni do kýblu s vodou z toho akva a tím filtrem co tam máš, aby byl co nejmíň mimo provoz a máš to 2v1. Akvo znovu založ, měj připravenej třeba Nitrivec(event. Toxivec), aplikuj dle návodu, dej zpátky filtr, polovinu vody z kýblu, půlku nový a ryby, no a jede se v novým. Uvidíš, jak se bude vyvíjet hladina NO2, když tak pohlídáš výměnou vody, tu ostatně u nově založených akvárií já dělám denně, po dobu měsíce, ale já jsem fanatik, tak intenzivně nemusíš, prostě aby N látky byly pod kontrolou. Tak dobrý rozhodnutí a hodně zdaru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 13:51 Žena Beastie [338]
Další z mých dotazů (jsem produktivní): v 25tce mám jakýsi černý štěrk, hrubost tak 3mm na kámen a vrstva tak 1cm. Nevím proč jsem ho takhle pořizovala, ale nic mi v tom nekoření a velisnerie se sice snaží, ale nejde jí to. Teď je otázka, jestli - vylovit všechny razborky a raději než do té 360tky s filtrem co vytváří div ne vír je dát do 54ky v práci (tzn cesta busem, v zimě), vyměnit dno černé za písek do filtru - zbylo mi ze zařizování tanganiky ještě 25kg, nebo jestli dosehnat ten černý štěrk a radši dosypat.

Chtělo by to asi víc štěrku, ale zase - opatrně s valisneriema, abych je nezasypala, pak hnijou. Když je vyndám tak jim poškodím kořeny a to zaručeně nepřežijou. S novým dnem bych ale byla schopna zasadit víc kytek, což by nádrži rozhodně prospělo...co myslíte?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 11:03 ada Re: fido16
tak topotom jooo.... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:58 Muž fido16 [631] Re: Tomas Enderson
Takže jak píše Tomas dno nemusíš měnit x let pokud dodržuješ pravidelnou údržbu. Někteří jedinci dno mění třeba co rok částečně do nich patřím i já jednou za rok předělám dno u 60L akva a to jen tak z nudy nebo už mě nebavý. Jinak v 250tce mám dno už rok a nijak nesmrdí když jej prohrábnu, takže to je v pohodě to než se bude měnit tak mi pokvetou hrábě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:39 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: ada
Každý týden je u většiny akvárek dostačující, ale neznám tvoje akvárko, tak nemohu posoudit, jestli je to i pro tebe dostačující. Nejlepší je udělat si registraci s prezentací. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:36 ada Re: Tomas Enderson
diky..ja odkaluju a menim vodu kazdy tyden....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:34 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: ada
Záleží na údržbě. Většina uživatelů mění dno jen z toho důvodu, že jim nějak nevyhovuje. Když se pravidelně odkaluje a nezanedbává údržba tak dno je na roky a i desetiletí. ;-)

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:30 ada
ahoj...chtel bych se zeptat...jak casto se meni cele dno...myslim z celeho akvaria?nebo vubec?....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.09.2012 16:14 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: SlavekB
protože mám vrstvu písku přes 10cm tak sotva odkaluji až na dno ;-) to bude možná tím. Když přidáš tu jemnou frakci tak to bude hned o něčem jiným
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 15:54 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: katterinecka
když nezajedu aspoň trochu do písku, tak neodkaluji ani to co je mezi kamínky. Že bych měl špatnou techniku? :-) Na burzu se chystám, protože budu shánět i rostlinky. Ve čtvrtek jsem byl i na srazu, abych poznal nějaké akvaristy. Ve svém okolí neznám nikoho :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 15:49 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: SlavekB
není potřeba odkalovat do hloubky, zvlášť když máš tak jemné dno tak detrit nezapadává tak hluboko.
Jestli půjdeš na Brněnskou burzu, tak ti tam můžu piskořky přinést, ale určitě je tam bude i někdo prodávat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 15:47 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: katterinecka
:-) o málo rostlinách vím. Chyba byla, že jsem nechtěl přidávat dokud se mi stavajíí nechytí a přitom jsem si neuvědomil, že tam mam druhy na které bylo málo světla.
Jemnější písek sice klesá dolů, ale kdykoliv odkaluju a jdu do hloubky, tak pak mám písek nahoře. :-(
A šneků mám plno a tak mám trochu strach tam dávat ještě další aby se nepřemnožili. Ale je pravda, že mám zamořeno řasou a snad by piskořky pomohly. Jen nevím, jestli je někde seženu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.09.2012 15:37 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: SlavekB
jemnější písek mívá tendenci klesat dolů a větší kamínky se dostávají nahoru, tak bych se nebála, že by se ti všechny kamínky dostaly dolů. Už mám asi dva roky jemnější písek a na něm trochu říčního štěrku a ten se stále drží nahoře (je teda pravda že mám i piskořky).
Podle mě máš dobrou zrnitost, takhle to i vypadá přirozeně, jen máš docela nízkou vrstvu. Přidala bych tam ještě tu jemnou frakci aby ho bylo víc, rostlinky tak budou mít větší prostor pro kořenový systém a vyšší vrstva substrátu taky líp pomáhá udržovat stabilitu vody v akvárku (pokud teda nezahnívá). Proti zahnívání pomůžou ty piskořky a taky kořeny rostlin (které bys taky mohl ještě přidat) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2012 15:14 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: SlavekB
Pokud máš strach že se ti větší kamínky takzvaně potopí do dna, tak si pořiď Piskořky ty ti kamínky vyhrabou opět na povrch. Protože se mě promíchaly vrstvy písku (filtrační a čedičová drť) po odkalení je dno světlé za pár dní je výrazně tmavší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 15:13 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: romant
asi jsem špatně studoval. Právě jsem měl obavy ze zahnívání, když pod pískem budou kamínky a bude tam ví volného prostoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.09.2012 15:10 R Muž romant [28001] Re: SlavekB
Problém s mícháním bych neviděl, jedině snad estetickej. Pokud nemáš, tak dej do dna několik šneků piskořek, oni se namnoží a budou Ti to dno prohrabávat, čímž se bude provzdušňovat a tím k tzv. zahnívání nebude mít dno sklony.
Edit: To zahnívání se dějě spíše u dna který je tvořený jenom tou větší frakcí. Dno Tvého typu může mít snahu slehnout a tomu právě zabraňují ty dělníci dna v podobě piskořek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 14:59 Muž SlavekB [168] - Živorodky – písek a kamínky
Fotka k příspěvku Ahoj. mám v akva písek zrnitost asi 1 - 5 mm a na něm pak drobné kamínky a větší šutříky. Více lidí mi radí jemnější dno. Při odkalování pokud chci jít více do hloubky, tak se kamínky dostávají pod písek. Pokud se toho chci vyvarovat, tak zase moc neodkalím. Bude velký problém pro dno, když se kamínky dostanou na dno a teprve nad nima bude písek (zahnívání)? Nebo bude lepší tyto drobné kamínky vybrat a nechat jen písek a větší kameny? Přikládám i fotku dna
1 - písek
2 - drobné kamínky
3 - šutříky

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 21

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125-vymena-dna?od=651