Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2023 10:38 Žena herbacek [1] Re: Rovano
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dost casto ctu na netu,jak lidi meni dno a predelavaji akvaria celkove...nejsem zdaleka zkuseny akvarista,ale nezda se mi to uplne cajk. Podle mych zkusenosti cim vic se v tom clovek vrta,tim hur. Ja mam dno 5 let spolu s celym akva,sterk cca 0,5-1 cm. Jen nedavno jsem kvuli dokoupenym pancernickum prisypala nahoru jemny ricni pisek. Je pravda,ze detrit ve sterku za sklem videt je,ale nechavam tak,nevrtam uz se v tom. Jen kazdy tyden menim 1/3 vody s lehouckym odkalenim,ale vazne opatrne,mam tam vsude mimina krevetek. Kytkam se dari,nehnojim. Chemii obecne se ut vyhybam,vyjma leciv. hmm Po obdobich pokus-omyl rasa temer zmizela. Nektere kytky jedou jako blazen,jine zasly. Proste zkousim,ktere se mi tam hodi,rikam si,ze na chalupe mi asi taky bananovnik nepojede. Me by zajimalo,jestli to tak muze byt naporad,nebo jestli budu nekdy muset to akvarko predelat,coz bych teda nerada!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2023 18:55 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Venusa915
Jak píše zkušenější kolega Václav, tak mít krásné rostlinky neznamená nutně mít i nějaký speciální substrát. Osobně mám jen kremičitý písek obarvený. Mně teď třeba stačilo vyměnit vodu a najednou se to rozjelo. Vodou přibyl dusík a CO2. No a pravda, hnojím do vody Rataj Bioflor. Ale ony ty hnojiva jsou skoro šecky na jedno brdo. NPK tablety do dna už jsem měl dávno dát nové, ale nezdá sa, že je to nutné. A začíná asi kvést Echinodorus. Akorát se trošku spálil o světlo. Nezapomeň, že potřeba nutnosti je převážně vytvářena marketingem, prodejci. ;-)
A jako bonus se jen s pískem lépe dělá cokoliv a neřešíš jeho změnu nebo že se v něm něco hromadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 18:13 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Venusa915
Vzhledem k tomu že rostliny přijímají nejlépe živiny přímo z vody tak není problém do ní hnojit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 17:43 Žena Venusa915 [8] Re: vaclav
A v piesku sa ako darí rastlinám? Tam sa udržia živiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 17:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Venusa915
V tom ti neporadím já má jen písek. Je to také dost o penězích. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 17:18 Žena Venusa915 [8] Re: vaclav
A aký substrát teda najlepšie zvoliť? Nie som profík takže by som nerada skladala 2, 3 ,4 vrstvy roznych alebo ako to niektorí robia, ja by som len jeden chcela dať, ktorý vyplní celé dno. A teda bude vhodný pre krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2023 17:08 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Venusa915
Speciální substráty jsou dělané pro aquascaping a to znamená postavit vyfotit poslat do nějaké soutěže která je jednou za rok a pak začít znova. Od toho se odvíjí doba, kdy pomalu a jistě přestávají úplně nebo částečně fungovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2023 16:51 Žena Venusa915 [8] – Zmena substrátu
Zdravím, aktuálny layout mám približne rok aj pol odkedy sme sa sťahovali a prerábala som akvárium. Mám 30l kocku chovám neocaridiny a razborky. Momentálne mám len nejaký lacný lávový substrát doplnený o NPK, ale koberec z MC mi v ňom celkom šiel.

Moja otázka znie, je nejaká doba,po ktorej je potrebné substrát vymeniť a teda prerobiť akva? Pretože sa mi zdá že väčšine rastlín sa prestáva dariť fungujú len tie menej náročné (cotyle, anubias...) a ku podivu ludwigia repens rubin rastie i keď nie je bordová (to bude slabším svetlom) alternanthera je červenšia ale akosi prestala rásť a začínajú sa na nej aj iných listoch robiť také zelenohnede povlaky a listy pomaly opadavaju, pripadne sú deravé, čo krevety obžierajú odumreté časti. Aj kobercu sa po zostrihu prestalo dariť a už pekný nie je.

Je to čas na zmenu alebo je chyba inde?

Planovala by som zmeniť substrát za japanese powder a dať tam nejaký lávový kameň,mach a nové rastliny.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2022 22:11 Muž Romish [10] - RostlinyRe: Lojza007
Podle mě postup co si napsal bude ten nejlepší. Za jaké dno budeš měnit ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2022 20:14 Muž Lojza007 [1199]
Výhledově někdy příští rok plánuju výměnu dna v 250L, protože mně písek stekl a vytvořil strašně vysoký dno. Bohužel nemůžu odsát jenom přebytečný písek, je pod ním substrát, který by celý vylezl a navíc se pořád promíchává s pískem. Pod tím je ještě lávová drť, která taky změnila tvar. A přemýšlím, která cesta bude lepší. V tuto chvíli se kloním k této variantě - odčerpat do kanystrů část vody, vytahat rostliny a dekorace, ryby nechat (v tomto počtu bych je lovil celý den a pancéřníčky ze zkušenosti až tam budou tak 2cm vody), pak vzít velký odkalovač od Fluvalu a do kyblů odčerpat všechen písek a substrát, ručně pak odebrat část lávové drtě a část ponechat i kvůli bakteriím (nevadí mně, že občas vyleze nad písek, místy ručně odstraním, místy nechávám jako ozdobu), na to zpět nasypat nový písek, zapíchat dekorace a rostliny, nalít zpět vodu. Když to půjde dobře, tak to mám za dopoledne hotovo. Písek zase bude černý, takže se nic nestane, když někde zůstane troška původního. Ryby by to měly zvládnout, většina krevetek taky a doufám, že se vyhnu nějaké strašné řasové kalamitě.
Druhá varianta je i s výlovem ryb, což je určitě bezpečnější, ale už jednou jsem to dělal u 60l akvária a kromě toho, že mně zcela bezpečně unikli dva otíci, tak pancéřníčky jsem opravdu dokázal ulovit, až tam bylo trošku vody nad pískem. O krevetkách ani nemluvě, ty by se asi musely víceméně namnožit znovu.
Co myslíte, dává první varianta smysl nebo je tam nějaká zásadní chyba? Případně vynechali byste nebo přidali nějaký krok?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2022 08:57 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Ogar
Postup: do kýblu dej vodu z nádrže, do ní vlož kytky a živočichy. Výběr stávající písek z nádrže (nezapomeň si poškrábat sklo :-D )
Pak dej ten unisoil, dej zpět kytky, vodu a živočichy. Práce cca na hodinu ;-)
Ať se vše podaří pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2022 01:20 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Ogar
Pokud ho máš dost tak tam nic nenechávej a stačí tam dát bordel z filtru nebo z toho písku. Měnit hodně vodu a občas šťouchnutá odkalovačem do dna jestli něco nehnije. Za 3 neděle až měsíc by si to mělo sednout. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 23:50 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Ogar
Nehroť to tak. Každej má jiné preference. Toto není až tak důležité. Soustřeď se na jiné věci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 23:31 Muž Ogar [1] - Zatím přežití rybiček a rostlinek v novém akvárku – Vymena dna
Porizuju si namisto stavajiciho dna z kremiciteho bileho pisku a ricniho sterku 4-5mm dno z UNISOIL akvarijní substrát 2-4mm a chtel bych poradit, zda mam nechat malinkou vrstvu stareho dna zalozeneho pred mesicem a zasyspat ho tim novym nebo jen trochu toho pisku nebo jen trochu toho ricniho sterku a zasypat, nebo uplne stare dno vybrat a dat jen novy UNISOIL akvarijní substrát. Mam za to, ze kdybych tam trochu stareho zabehleho nechal, nebyl by to takovy vyrazny sok pro biotop v akvarku. Filtr vycistim po tydnu od vymeny a vodu dam samozrejme tu stavajici.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.03.2022 15:10 Muž vlka [3444] Re: Sha
Na klasický říční písek nedám dopustit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2022 10:51 Muž Sha [500] – Zkažená voda
V založeném akváriu se substrátem Invital (japonec) se mi objevily ploštěnky. Léčba No planaria nebyla úspěšná, tak jsem zvýšil dávky. Přes víkend mi voda totálně zasmrádla. Vše šlo ven. Dotaz je zda po proplachu a vypečení v troubě mám japonce znovu použít nebo zahnití vody mohlo degradovat funkci substrátu?
Díky za vaše rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 18:13 Žena ZuzkaT [12] Re: Maro_s.12
Jo, to je dobrej nápad. Jinak jsem právě myslela, že s tím pískem to bude lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 15:25 Muž Maro_s.12 [96] Re: ZuzkaT
To já vždycky vemu nůžky zabořím do substrátu pod kytku a ustrihnu kořeny takhle a pak už jen vytáhnu kytku a kořeny tam uhnijou a budou jako živiny pro další kytky... Krom toho u nových rostlin se stejně kořeny zkracují... Třeba to není úplně dobrý nápad ale přišlo mi to lepší než vířit bordel všude možně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2021 13:53 Silviebaris Re: ZuzkaT
Ale to bude lítat ten bordel z jakéhokoliv substrátu..já mám klasiku říční štěrk nebo písek a taky to líta,při hrábnutí do dna..hlavně se v tom nehrabat.. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 13:50 Žena ZuzkaT [12] Re: CHiP
Já právě nevydržím se v tom nehrabat. Kvůli tomu jsem zrušila japanese soil. Když jsem vytáhla něco hodně zakoreneneho, tak vylitlo tolik bordelu, že jsem měla strach že pomře všechno živé.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 12:51 Muž CHiP [48] Re: Lojza007
Lojza007 napsal: stačila by lávová drť na natvarování a písek. Náročnějším rostlinám pak zapíchat NPK kapsle.

Toto vřele nedoporučuji a já už tuhle blbost také nikdy neudělám (dávat lávovou drť pod substrát) :-D
Jednou rostliny zasadit a už na dno nesahat, OK. Ale jakmile taháš ven kytku, tak s ní vytáhneš kouli lávové drti prorostlé kořeny a celé se to pak v tom místě promíchá. Substrát či písek je menší frakce, tak se krásně sype dolů pod lávu když táhneš kytku ven. Teď už každý týden vybírám kousky lávy, co se vždycky někde objeví hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 09:33 Muž Lojza007 [1199] Re: ZuzkaT
Určitě to chce hlídat hladinu NO2 a amoniaku, klidně i proužkovým testem a to denně. A k tomu si raději připravit nějakou vodičku na snížení těchto látek, něco dělá Sera, ale určitě to bude mít každý.
A taky bych pořídil pár okružáků, tipuju, že se tam velmi brzy objeví zelená vláknitá, než se to nějak usadí.
Za sebe musím říct, že lituju toho, že jsem dával výživný substrát, stačila by lávová drť na natvarování a písek. Náročnějším rostlinám pak zapíchat NPK kapsle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 09:06 R Muž romant [27987] Re: ZuzkaT
Týden nekrmit. Vodu měnit po tu dobu týdne klidně denně v obligátní 1/3 objemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 09:01 Žena ZuzkaT [12] – Co s čerstvě založenou nádrží
Dobrý den, mám otázku. Potřebovala jsem vyměnit dno, protože mi japanese soil dělal neplechu a tak jsem se rozhodla rovnou pro výměnu celého akvarka za větší. Bohužel nemám místo, takže v jednom dni proběhlo zrušení i založení. Na dno jsem použila zásobní substrát od Tetry a Sery - viz prezentace a písek Denerle. Rybičky se postěhují dnes, beta šla včera večer a dnes je ok. Nikde jsem nenašela, jak často v začátku měnit vodu se zásobním substrátem (u těch výživných substrátů je to popsané den po dni). Jinak mám zajetý filtr a násady bakterií, včera jsem preventivně použila AMGuard na snížení čpavku. Jinak hodnoty vody nesleduji, nerozumím tomu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.06.2021 22:37 Žena Dinecek [205] Re: vaclav
Měním to proto, že bez hnojení tam rostliny nerostou. A i s hnojením mají echináče a cryptocoryny problémy. Nerozrůstají se, stagnují. Na stonkovky můžu rovnou zapomenout. Žádná tam nepřežije. Prostě se rozpadne. Stačí, abych týden nehnojila a je to znát. Věčně mám nedostatek NO3. Prostě s tím neumím a mám toho plné zuby za ty dva roky. Každý týden měním 2x po 20 litrech vody, aby ryby neměly šok. Hodně mi na začátku chcípaly. Doma jsem založila akvárium s obyčejným křemičitým pískem. Mamce jsem znovuzaložila další a ty jsou naprosto v pohodě. Radost koukat. Všechno roste. U mamky dokonce i bez hnojení. S Platinium Soil je to prostě děs. Tenhle substrát není pro mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2021 22:24 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dinecek
Proč to ale měníš? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2021 21:50 Muž Papik [617] Re: Dinecek
Ryby to myslím zvládnou v pohodě, jen bych jim v současných vedrech v dočasném útočišti vzduchoval. Hůř dopadnou baktérie ve fitračním médiu. Snad zkusit přendat do kýble, jak píšeš a zespodu silně vzduchovat, abych jich tolik nepomřelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.06.2021 21:30 Žena Dinecek [205] – Výměna Platinium Soil za křemičitý písek
Ahoj, přečetla jsem vlákno o výměně substrátu a ráda bych se ujistila, že to udělám dobře. Budu měnit v Trhlíkově (180 litrů) dno z Platinium Soil na křemičitý písek. Musím to stihnout během jednoho dne včetně osádky. Když začnu brzy ráno a večer pustím rybky s tím, že část staré vody si nechám, myslíte, že to rybky zvládnou? Filtr je vnitřní v rámci sady Juwel, takže nějakou dobu nepoběží. Nebo vzít náplně filtru do samostatného kbelíku a pustit tam vzduchování? Moc děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2020 21:19 R Muž afc1886 [14681] Re: teakmon55
Normálně ho výměn a potom si pohlídej kvalitu prostředí v akváriu častějšími výměnami části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2020 21:09 Muž teakmon55 [6]
Potrebujem vymeniť dno za pálení jíl UNISOIL.Má zmysel ho nechať mesiac-dva namočený vo vode z akvária aby sa tam rozmnožili baktérie,prípadne tam hodiť nejaké gupky?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.08.2019 20:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: jiri609
Ideálně vyhodit staré dno a už ho nedávat. Je to hrozný produkt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 18:45 Muž jiri609 [91] – výměna dna
já nebudu odsávat, to není řešení pro mne. Kompletně překopávám zanedbané akva, vyhodím použitou drť. Rostliny pryč, jsou stejně v hrozném stavu. Jen mne zajímá, když budu mechanicky vybírat hrubý písek, jestli tam je jasné rozhraní staré dno - štěrk (jak se v prvopočátku nasypávalo) anebo je lepší koupit i nové "staré dno"...
a nevím co s rybičkama, tak chci udělat za chodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 17:48 R Muž afc1886 [14681] Re: ZDRI
Jestli je to dno opravdu hrubý štěrk, tak si myslím, že to moc hadicí neodsaje. Chtělo by to fotku toho dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.08.2019 16:25 Muž ZDRI [1415] Re: jiri609
Toto je jeden z případů, který má smysl (vyměnit většinu hrubého štěrku za normální písek). A jde to dělat i u osázené fungující nádrže. Napřed citlivě odsát horní vrstvu štěrku (tlustější hadicí bez odkalovače), většina kytek zůstane uchycená v substrátu. A potom za pomocí trychtýře a trubky navrch dosypat pořádně propraný čistý písek. Ale budeš-li se v tom časem budeš vrtat, nebo máš-li hrabavé ryby, dostane se hrubý zespodu dříve či později navrch a nevypadá to moc hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2019 16:14 Muž jiri609 [91] – výměna dna
ahoj, jen tech dotaz na ty, co už prováděli: chci vyměnit dno - hrubý štěrk za menší zrno. A chtěl bych jen odebrat "štěrk", "staré dno" tam ponechat. Podaří se mi to oddělit? Co mám očekávat, je to odvrstvené nebo jsou vrstvy pomíchané a je lepší výměnu udělat kompletní? dík Jiri

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 10:17 Muž ladalup [3] Re: zervajs
Nové foto přidané hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 05:01 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Tučňák
fotky rok a půl staré, ale máš pravdu,toho jsem si nevšiml, že má dno balvany...jedna nula pro Tebe palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 22:51 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: zervajs
Smysl to samozřejmě dává, jelikož jeho fragment písku má asi 20× větší objem (vypadá to, že tam má frakci kolem 6 a více mm). Takovou věc jsem také zažil a výměna substrátu za jemnější znatelně pomohla. Samozřejmě to není všespásné řešení, ale pomoci může.

Další věcí je, že nevíme, co v tom jeho "říčním" písku vlastně je. Já měl třeba akvaristický štěrk, který šuměl jako Vitacit. Pod pojmem "říční písek" se může schovat nemalé procento příměsí, které mohou do vody uvolňovat vápník a přidávat na tvrdosti. Že tvrdost vody může negativně ovlivnit rostliny také víme.

Každopádně vzhledem k poslední fotografii, kterou u nádrže vidím, bych se ještě mrknul na proudění vody a světlo. Jestli je vývod filtrace vzadu nahoře, nemusí se živiny rozhánět dopředu před vrstvu Valisnerek. Jestli je nahoře hodně rostlin, nemusí se světlo dostat níž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 21:53 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Tučňák
takže má vyměnit jeden křemičitý za druhý ?
to mi nedává smysl...
Osobně ,pokud nejdou rostliny v tomto, je někde "chybka", řešit jí výměnou dna je na pováženou...a nejde jen o to, že dno je vlastně pravým filtrem nádrže ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2019 21:40 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: ladalup
Osobně jsem měnil dno a stěhoval akvária několikrát (až nezdravěkrát). Nejprve ze štěrku se zeolitem na černý křemičitý písek, pak na přírodní, a u toho jsem zůstal.

Dá se to měnit najednou za pochodu, ale připravil bych si zásobu rostlin. Odčerpat čistou vodu do kýblů (jak se vejde), odkalit dno, co to jde, vytrhat rostliny, odchytat ryby (jestli se nechají chytit i s rostlinami, tak pořadí prohodit). Voda pryč, lehce vyčistit skla, hodit nové dno, zalít původní čistou vodou, dolít z kohoutku, zasadit rostliny a hodit ryby zpět (nezapomenout na vhodnou teplotu). Filtr ať celou dobu běží někde vedle.

Po znovuzaložení bych tam hodil plovoučky a sledoval parametry vody. Při troše štěstí nebude ani třeba žádná zvýšená údržba, plovoučky zastanou funkci dočasně stagnujících rostlin dna.

Jako dno bych doporučil klidně přírodní křemičitý písek 1 - 3 mm (třeba sandsystem.cz), lehce říznutý černými flexiobklady podobné frakce. Cenově dostupné a není to nudné, jako čistě černé flexi. V hodně zarostlé nádrži to ani nebude plašit ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 21:04 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: ladalup
On není zásadní problém si nakopat kýbl nebo dva jílu a ty pod ten písek prostě dát, písek odhrneš, dáš tam ten jíl a dva dny filtruješ ten jinak neškodný zákal. Jde to i za provozu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 20:39 Muž Smetany [1226] Re: afc1886
No já měnil dno jen jednou a to proto že jsem se chtěl zbavit zásobního substrátu. A na třetiny to bylo kvůli kytkám. Oni po přesazení nějakou dobu nerostou tak sem je nechtěl oslabovat najednou. Ale asi to jde i naráz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 20:17 Muž ladalup [3] Re: afc1886
Jj už sem viděl videjko na tubu a borec to dělá naráz,i když on dě tak 54l aq a já budu dělat 200 hop. Nějaká rada na to dno? dává tam aquaclay ground a docela se mi zamlouvá taky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 20:13 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Anďaska
je fakt , že na části to půjde hůř, ale půjde :-)
no já dno za pochodu a k vůli "rostlin" neměnil...začal bych měřit a hnojit... ale jestli to je ta dvoustovka z živorodkama a cichlidama, nebál bych se vyměnit naráz.

Jen ten důvod mi přijde "divný", co takhle aktuální foto nádrže?(to bylo na ladalup :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.08.2019 20:08 Anďaska Re: ladalup
Když výměna, tak najednou, jak říká afc1886. Taky jsem měnila dno. Vodu jsem vypustila do jiného prázdného akva, vytahala rostliny, přelovila tam ryby, vyměnila dno a všechno hned zase zpátky. Vše proběhlo bez problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 19:52 R Muž afc1886 [14681] Re: Smetany
Proč na třetiny? Pěkně na jeden šup a potom si pohlídat kvalitu prostředí častými částečnými výměnami vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 19:11 Muž Smetany [1226] Re: ladalup
No že vyměníš jen třetinu a za 14 dní další a pak ještě jednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 18:32 Muž ladalup [3] Re: Smetany
Právě nvm co vybrat jestli ten od Tetry, nebo něco jiného nvm.Jak to myslíš na třikrát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 18:17 Muž Smetany [1226] Re: ladalup
Teoreticky se to dá provést ale pokud za běhu tak na půl nebo ještě lépe na třetiny a alespoň s dvoutýdenní pauzou. Ale jaký druh substrátu nechám radši na tobě. Jen ještě varování nedával bych nic zásobního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 17:11 Muž ladalup [3] Re: Smetany
Asi takhle s pískem sem se unáhlil, rostliny vůbec nejdou(ve druhým akva, kde mám substrát od Tetry dou rostliny krásně)i trochu skrz vzhled hop tak asi tak

A nejlíp za běhu nemám kam obsádku ubytovat

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 20 21

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 23704x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125-vymena-dna?od=51