Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 16:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: mark78
Dno mas spravne, nech ho byt. Ono cerstve propranemu pisku trva asi tak pul roku, nez se rozumne zanese a zacne fungovat, na rozdil od ruznych poreznich materialu, ktere funguji velmi rychle. Ted se Ti zda, ze to moc neroste, ale za pul roku to toho pichnes motyku a budes motyky za par dni prodavat :) .

Jestli jeste nemas, pod korenici rostliny dej tohle:
www.akvarista.cz/…
V Hornbachu jsem je kupoval kolem 100Kc, na burzach obcas narazis na jilove kulicky s PMDD, taky dobre. Specialne ted na zacatku to korenicim rostlinam dost pomuze.

No a za jak dlouho se to dno zajede, to zalezi na tom kolik je tam ryb a taky co tam vsechno stihne uhnit z rostlin.

No a posledni vec, pokud je malo rybicek, je potreba rostliny prihnojit umele. Jde to i jen vymenami vody, ale jak vidis ta nadherna zarostla akvaria, spise mene rybek a spousta rostlin, bez hnojeni tohle nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2013 16:42 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: volhpe1
Super. Hned objednám a o víkendu mám o zábavu postaráno :) Takže na dno JBL a na to stávající štěrk... Cena není tak hrozná a pokud mi odměnou bude krásné akvárko, zdravé rostlinky a rybičky, tak je zanedbatelná!!! Navíc se bude hodit i barevně! potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 16:33 Muž volhpe1 [41] - Tetry – Re: mark78
Není to nic levného, ale co zase je v akvaristice ;-) Já to nakupuji tady www.levnaakvaristika.cz/…
palec
p.s. po založení dna pomalu nalévat vodu aby se nezvířil ten substrát pod štěrkem
Hodně zdaru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 16:25 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: volhpe1
Díky moc :-) Hlavně za radu. Zkusím ještě promyslet a určitě něco pořídím. Když vidím ta zarostlá akvárka ostatních, tak ty moje rostlinky jsou chudáci. Akorát mě čeká tedy čeká ta výměna dna... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 16:03 Muž volhpe1 [41] - TetryRe: mark78
No já osobně preferuji pod štěrk na dno dát substrát pro akvarijní rostliny: JBL Aqua basis plus 200 jinak k smíchu není co moc pěkné akvarium potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:57 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: Dejmon
Fotka k příspěvku Tak posílám fotku nově založeného akva (červenec 2013), prosím nesmějte se, nikdy jsem akvárko neměla, takže začínám úplně od nuly!

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:47 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: sasula
pH je v normě, vzhledem k nově založenému akva měřím pravidelně. Jediná hodnota, která je zvýšená, je celková tvrdost, ale s tou bohužel moc nezabojuji, voda i po odstátí 4 týdny stále tvrdá :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:45 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: Dejmon
Jasně, nechám si poradit, jen že světlo už jsem konzultovala :-) a to by mělo být ok... Něco nafotím, jsem fakt začátečník, takže hledám, zkouším, je to pro mě nová zkušenost, taková domácí laboratoř :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:42 Muž Dejmon [64] Re: mark78
Dej sem prezentaci, nafoť to tvé AQ a pak teprve můžeme poradit. A ještě když ti někdo radí, že to bude asi světlem, a ty na to odpovíš že ne, tak to se blbě radí...... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:40 Muž sasula [274] Re: mark78
zkus zmerit vodu. muze to byt spatnymi parametry... ale toho svetla muzes mit fakt malo... 0,25w/l a to ani nevim zda a jake mas reflektory...

zkus zda PH atd je v pohode...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:33 Žena mark78 [1] - AmerikaRe: Kaira
No nevím. Světlo by mělo být dostačující, mám tam 2x20 W (1x Sun Glow a 1x Flora). Dokonce mi jeden kamarád řekl, že je to až moc. Původně mělo být 2x18W. Spíš se mi zdá, že v tom hrubém písku rostlinky prostě nekoření. Co jsem četla, tak je hodně lidí spokojeno s JBL Manado.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 15:18 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: mark78
Já mám taky jen říční písek a kytky rostou dobře. Nebude to spíš nedostatkem světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 14:59 Žena mark78 [1] - Amerika – Dosypání dna substrátem
Ahoj, můžete mi někdo poradit? Mám akvárium (80x40x50 - 160l) třetí měsíc, takže jsem začátečník, vše funguje, rybičky žijí a daří se jim. Akorát rostlinky moc nerostou, spíš chřadnou. Mám samé nenáročné, pro začátečníky, ale i tak se jim nedaří. Světlo mám 2x20W, občas přihnojím. Do CO2 se mi nechce, na to moje akvárko asi zbytečné. Myslím, že je to špatným dnem, mám jen obyčejný říční písek, frakce ca. 3-8mm a rostlinky v něm moc nekoření. Uvažuji o dosypání dna substrátem, např. Rataj Profi Soil nebo něco podobného, jemnějšího. Akorát nevím, jak to dosypat či smíchat nebo vyměnit, aniž by to byl velký zásah do akvárka a pro rybky. Dá se ten substrát nasypat na ten stávající písek nebo naopak? Klesne hned nebo ho mám předem namáčet? Každopádně asi budu muset z akvárka vyndat rybky, vyčerpat vodu, vyndat dekorace, pak dosypat a pak vše zpět. Ale lepší, než zakládat znovu celé akvárko... :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.03.2013 14:32 R Muž romant [28001] Re: JackDaniel
Měnil bych jednou tolik po dobu týdne a další týden obden a potom už normálně jednou za týden. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2013 14:27 JackDaniel
jak často a kolik vody bych měl měnit vodu ve 120L akva po výměně dna?bude stačit 15L deně?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 21:12 JackDaniel Re: Kaplan007
Dobrá.Dám to cirkulovat přes kýbl a nechám to trošku provzduchovávat.Doufám,že budu mít dno hotové za odpoledne.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 20:13 Muž Kaplan007 [51] Re: JackDaniel
Déle než půl hodiny bych ho nenechával. Dej vodu z akva do kýble a nech filtrovat vodu v kýbli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   13.03.2013 19:39 R Muž romant [28001] Re: JackDaniel
Tento dobrej článek je dobrý si přečíst, tak ho trochu oprášíme. :) rybicky.net/clanky/373-zakladni-pouziti-filtracnich-hmot
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 19:36 JackDaniel
Ahoj.tak nastal čas na výměnu dna.liapor už se víc jak týden válí převařený v kýblu a tudíž ho při nejbližsím volném odpoledni chci naroubovat do akva.Jak dlouho může zůstat vypnutý externí filtr aniž by přišel k nějaké újmě?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 16:52 R Muž romant [28001] Re: LANOUR
Tak, je to zásah do akva a je dobrý to pohlídat častější výměnou vody, před dosypáním určitě neodkalovat, ani nečistit filtr.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 16:50 Muž LANOUR [55] Re: romant
Ok diky,ale jinak by to nemelo mit zadny vyznam pro bakterie,rovnovahu akva??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 16:46 R Muž romant [28001] Re: LANOUR
Obvykle to dopadne, že se ony vrstvy časem promíchají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 16:43 Muž LANOUR [55] – Presypani puvodniho pisku
Ahoj mam takovy dotaz chtel jsem ztmavit dno v aqua,vadilo by kdybych na puvodni svetlej pisek,hodil vrstvu 4-5cm cerneho???Nebude to mit zadny vliv ??Diky za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.03.2013 13:50 hanzys Re: romant
Dík za rady ty nikdy nezklameš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.03.2013 13:29 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Vodu měň týden obden a potom najeď na normální týdenní režim 1/3 vody. Nový dno odkalovat je kontraproduktivní opatření, nejdřív tak za měsíc lehkým polechtáním odkalovačem. Filtr nech dělat svoji práci, on si řekne o čištění svým viditelně sníženým výkonem, poloviční výkon, dobře zajetej filtr, dno a filtr není dobré odkalovat(čistit) společně, čiň tak třeba po týdnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 12:10 hanzys Re: soc
U mého 112 litroveho akva měnit normálně vodu tak 1 za týden nebo 14 dní?A po jake době mám odsát dno a vyprát filtr? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 12:06 Muž soc [60] Re: hanzys
Nechal bych to tak, postupne snizoval frekvenci vymen vody a pozoroval osazenstvo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 12:04 hanzys – Po výměně dna
Čauvec po týdnu každodenní výměny vody v akva bych se chtěl zeptat jestli mám odsát dno nebo vyprát filtr?předem díky za rady :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 18:37 Muž Voky [23] - Cichlidy
ja kdyz stehoval akva tak jsem normalne vypustil ryby i krevetky a vse v cajku. jen jsem 14 dni pred stehovani vycistil filtr a vymenil vodu. a pri stehovani jsem vetsinu puvodni vody nechal v barelu a pak jsem stehoval a bylo to ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 18:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Ciffik
Je to těžká volba... a co to udělat jako princezna Koloběžka? Polovinu krevet vrátit do akvárka a druhou nechat v kýblo. V kýblu obden měnit 3 litry vody, v akvárku první týden denně 10 litrů. Po týdnu v akvárku měnit obden po dva týdny, čtvrtý týden měnit 2x týdně a vrátit krevetky z kýble. Máš tak větší šanci. Já sice myslím, že ani jedna volba není špatná a kreveťule by přežily i v kýblu, i v akvárku při dostatečné výměně vody, ale takto to máš pojištěné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 14:29 Muž Ciffik [761] - Rostliny – vymena dna
Zdravím,
chystám se v mé 54l vyměnit dno - jemnější štěrk za liapor. Zároveň budu zvedat osvětlení z 15 na 2x15w, ven půjde většina současných rostlin (Egerie, Echinodory, Anubiasy) a budou nahrazeny rychle rostoucíma stonkovkama (Rotala, Hygrophila...) Mezitím, co budu pracovat na výměně, budou současní obyvatelé - zhruba 15ks galaxek v kýblu 25l v původní vodě, se zajetým bublifukem + všechny cherryny, co se mi povedou vychytat...Rybky bych vrátil po pár hodinách zpět do akva s původní vodou, myslím, že by to měli zvládnout. Otázkou je, co s krevetkama? Nechat v kýblu a nebo vypustit zpět a doufat, že denní výměna několika litrů v kombinaci s dvěma zaběhnutými filtry bude dostačující k přežití krevetek?

Jsem na ně cíťa. Dlouho mi nešly. Na vině byly tetry s vytříbeným apetitem. Dneska se jim konečně daří, tak bych o ně nerad přišel.

Akva sice funguje, ale chtěl bych se posunout dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:34 hanzys Re: romant
Musím to teďka vydržet s tím co mám! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2013 09:31 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Další filtr, dobrá věc, další zajetej filtr, výborná věc. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:19 hanzys Re: bulawaio
Další filtr budu mít tak za 6 dní :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:16 Muž bulawaio [92] Re: hanzys
no i to se dalo čekat, chce to hlavně filtrovat a filtrovat na max. Přáípadně přidat než se to zrestartuje další fitr nejlépe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:14 hanzys Re: romant
Dobře ráno sem vyměnil třeninu vody tak budu pokračovat káždý den a uvidíme!Ale je to možné že to jde ode dna :) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:07 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Výměna dna je dosti brutální zásah do akva a tak i následné zakalení vody lze očekávat. To přidání toho podpůrnýho prostředku se na tom zákalu může spolupodílet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 09:01 hanzys – žlutá voda
Po včerejší výměně dna se mi voda zabarvila do žluta je to normální?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   28.02.2013 07:54 Muž bulawaio [92] Re: hanzys
jj, taky bych se ted ve dnu nevrtal, nicméně je potřeba zajistit fitru maximální výkon. Jo a myslím, že si měl počkatna tu výměnu dna až po vyřešení problému s krupičkou. To rozhodně nebylo dobrý udělat tohle oslabeným rybám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 19:45 hanzys Re: romant
Dobře dám na tvé rady :)!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   27.02.2013 19:40 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Odkalovat nově založený dno je naprostej nesmyl. Na dno ani nesahat, stejně tak jako na filtr, jenom měnit, měnit, měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 19:38 hanzys Re: romant
A odsávát ode dna nebo nezasahovat do dna?Teďka čekám na toho atmana at 201 a ještě musím pokračovát v léčbě krupičky :-( !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 19:27 R Muž romant [28001] Re: hanzys
Vím, že to již zaznělo, ale opakování je matka, však víme čeho. ;-) Denně po dobu týdne bych měnil 1/3 vody a po dobu toho týdne nikoho a ničím nekrmil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 19:22 hanzys Re: bulawaio
Díky přidal sem od sery filter biostart tak snad se vše povedlo :)!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2013 18:42 Muž bulawaio [92] Re: hanzys
nj, je to makačka, tak snad bude ted nový dno sloužit. Nicméně nezapomeň, že ted si zničil většinu svých bakterií na koloběh dusíku, takže se dle toho zařid, jak už to zde bylo psáno (častá výměna vody nebo teda nějaký ty bakterie v prášku, když to mnozí doporučují, to pomůže zkrátit periodu na vytvoření nové kolonie)tak snad se to podaří nastolik v akva rovnováhu, držím palce X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 18:14 hanzys Re: bulawaio
Tak mám hotovo ale jak se bude dařit rostlinkám a rybičkám tak to se ještě uvidí :)Strávil sem na tom 7 hodin jako masakr :) S mé zkušenosti vyplynulo že nikdy neměnit dno s rybyčkama ještě že sem to tak neudělal ten černej kal co byl ve dně by asi nedaly :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:51 Muž bulawaio [92] Re: hanzys
jen povím,že u mě výměna dna zmamenala zrod sinice se kterou bojuju, ale samozřejmě to bylo také změnou osvětlení, ale nutno říct, že je to velký zásah a musí se to dobře promyslet :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:47 Muž bulawaio [92] Re: hanzys
tak ideálnía dostačují bývá vrstva pro průměrné akvárium dle mě tak 7-10 cm, s tím, že menší vrstva bývá u skla. udájně to opticky zvětšuje nádrž ;-) ale určitě uslyšíš názory, že bude stačit i méně. Pak jde taky o zvolený substrát, aby to mohlo dostatečně dýchat a nehnilo to dno, tak se to nesmí s výškou přehět. Nicméně, pokud by byla malá, tak by to mohlo zbytečně omezovat kořeny rostlinek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:36 hanzys Re: bulawaio
Jojo díky a jakou vrstvu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 14:33 Muž bulawaio [92]
Ono pokud jde o výživné substráty, tak je dobré se zamyslet, co tam budete pěstovat. Pokud pouze klasické vodní rostliny, tak zásobní sůbstrát tam být ani nemusí. Většina vodních rostlin příjmá živiny především pomocí listů a pokud už kořeny má, ta slouží především dle mě pro ukotvení. Proto je obecně rozšířeno, že se Valissnerkám dobře daří v písku, ale je to pro to, že příjmají živiny povrchem listu. Pokud tam chceš mít především obojživejlné rostliny, rozhodně se udělá lépe, když zásobní substrát bude. Já jen abych tu doplnil, že zásobní substrát není nutná podmínka

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 21

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 24571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125-vymena-dna?od=601